Kérdés

Ez lehet parazitás fertőzés?

Üdvözlöm Önöket! Múlt évben rákos daganatot távolítottak el a tüdőmből.Sugár-és kemoterápia nem volt. Decemberben kaptunk egy fertőzést.Kezelték a párom szemeit és engem is,főként izületre és fül panaszokra.Egészségesen élünk több éve.Sem az én,sem a párom fertőzése nem múlt el.A torokváladékból valamilyen kórházból hazahozott bacit tenyésztettek ki. A párom szemében most fölfedeztem valamit.Ez lehet parazita,esetleg daganat? Nálam az izületek gyulladtak be olyan módon,hogy alig bírok magammal.Egy éve a Pet ct.vizsgálat még nem mutatott semmit,most a csont izotópos igen. Ez lehet parazitás fertőzés? Várom válaszukat,köszönettel: Illés Edit

Megválaszolt
Kategóriák: Életmód

Válasz

 1. Dr. Fachet
  Prof. Dr. Fachet József MD. PhD. orvosi csapata Rákkutató, immunológus, kórélettanász
  2017. Október 18.

  Tisztelt Hölgyem!

  Köszönjük megtisztelő bizalmát, hogy hozzánk fordult kérdésével! Szeretnénk az Ön segítségére és megnyugtatására lenni, de a leírtak alapján nem tudunk állást foglalni a kérdésekben. Kérjük, bízzon kezelőorvosában és bármilyen kérdés, vagy akár a legkisebb gyanú esetén is forduljanak hozzá, biztosan elvégzi a szükséges vizsgálatokat és a megfelelő terápiát fogja javasolni.
  Ha immunerősítésre volna szükség, kérjük szíveskedjen jelezni, és tájékoztatjuk a lehetőségekről!
   
  Tisztelettel kívánunk jobbulást és jó egészséget
  Dr Fachet orvosi csapata

Kérdés

Porcsérülés szakadàs miatt artoszkopos beavatkozás.Milyen megoldàst tudna segitségemre adni ?

Tisztelettel fordulok segitséget kérve! 51 éves nő vagyok tavaly porcsérülés szakadàs miatt artoszkopos beavatkozàsom volt! Kiderült porckopàsom van később hiaroinsavad inyekciot kaptam amitől azért jobb a làbam de feszesek az izmaim nehéz a gugolàs! Milyen megoldàst tudna segitségemre adni? Keresem a megoldàst Köszönettel Âgnes

Megválaszolt
Kategóriák: Életmód

Válasz

 1. Dr. Fachet
  Prof. Dr. Fachet József MD. PhD. orvosi csapata Rákkutató, immunológus, kórélettanász
  2017. Október 8.

  Tisztelt Hölgyem!

  Köszönjük, hogy hozzánk fordult kérdésével! Az Ön esetében elsődleges a gyógytorna és egy olyan rehabilitáció, amely nem terheli túl az ízületet, de segít visszaépíteni az izomzatot, melynek megfelelő erőssége, tónusa hozzájárul az ízület stabilitásához is. Ez hosszú folyamat, az inaktivitás miatt 7x gyorsabban "fogy el" az izomzat, mint amennyi idő alatt képes felépülni. Türelem, gyógytorna, s a gyógytornász/orvos/rehabilitációs szakember szerinti mozgások mindennapi gyakorlása javasolt. Kiemelt figyelemmel kell lenni arra is, hogy a testsúly a normál tartományban legyen!
   
  Tisztelettel kívánunk mielőbbi teljes gyógyulást,
  Dr Fachet orvosi csapata

Kérdés

Hosszú évek óta vashiánnyal küzdök ami gyógyszerrel sem rendeződik

Tisztelt Szakértő! Hosszú évek óta vashiánnyal küzdök ami gyógyszerrel sem rendeződik. 20 évvel ezelőtt helicobakter gyulladást állapítottak meg, sorvadást amit a baktérium okozott. Kaptam antibiotikumokát és a kilégzési teszt negatív lett. Vashiány továbbra is fennállt. Két évvel ezelőtt kiderült lisztérzékenység vagyok! De azóta is alacsony még a vas. Lehet, hogy még több idő kell a regenerálódáshoz? A transzglutamináz IgA már negatív. A napokban csináltattam vasterhelést konkrétan alig van vas felszívódásom! Mi a véleménye erről? Köszönöm válaszát! Emese

Megválaszolt
Kategóriák: Egészséges táplálkozás

Válasz

 1. Dobor Viktória
  Dobor Viktória Dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember
  2017. Szeptember 6.

  Tisztelt Emese!

  Az Ön esetében többszörösen is nehéz a vas felszívódása, köszönhetően a helicobacter pylori gyulladásnak és a  lisztérzékenységnek. A helicobacter fertőzés a gyomor nyálkahártyát károsította, mely természetesen gyógyulhat, ám ez a gyógyulás legtöbbször nem tökéletes, így az ottani felszívódás sérülhet. A baktérium fertőzés valószínűleg az oka a lisztérzékenységnek, ami lévén, hogy a vékonybelet érintő felszívódási zavar, így ott okoz problémákat. A gond az, hogy a vasmindkét felszívódási útja sérült, hiszen az csekély mennyiségben gyomorban, s főként inkább a vékonybélben tud felszívódni.

  Az IgA negatív teszt sajnos még nem jelent teljesen biztos eredményt a lisztérzékenységre, több indokból kifolyólag is (Iga hiány fals tesztet ad, IgG és Ema még beigazolhatja a glutén érzékenységet). A lisztérzékenyeknek ajánlott gluténmentes diéta tartását mindenképpen ajánlanám, máskülönben komoly károkat tud okozni a vékonybélben, tovább ronthatja nem csak a vas, de a többi vitamin és ásványi anyag felszívódását. A gluténmentes étrend pedig akár segíthet is a vas felszívódásban.

  Amiben a táplálkozás a továbbiakban segíthet: A természetes vasforrások fogyasztása legyen mindennapi az étrendben, belsőségeket hetente kétszer érdemes enni. A C- vitamin is egy fontos elem, hiszen segíti a vas felszívódást, ezért egy kis plusz kiegészítést mindenképpen ajánlanék (inkább természetes uton, gyümölcs, zöldség). A folsav (a spenót, brokkoli, belsőségek stb.) és a B12- vitamin tartalmú (Halfélék, tojás, vöröshúsok stb.) élelmiszerek bevitelre is szükség van, mert ezek is nélkülözhetetlenek a vas felszívódásához. A kávé és tea ürítik a vasat, több más ásványi anyaggal együtt, úgyhogy ezeket érdemes elkerülni. A tej, a kalcium, a magas rost tartalmú ételek akadályozhatják a vas felszívódását, így azokat egyidejűleg nem ajánlott vas tartalmú ételekkel fogyasztani.

  Én még mindezek mellé indokoltnak tartom a gyógyszeres vas kiegészítést is, mert a sérült felszívódás miatt minden lehetséges esélyt meg kell adni a szervezetének. Legyen türelemmel, a vas raktárak feltöltéséhez idő kell, akár több hónap is! Ha továbbra sem javulnak a problémák, mindenképpen keressen fel egy gasztroenterológus szakembert!

  Tisztelettel:

  Dobor Viktória  

Kérdés

Mit jelent hogy fokozotabb reflexió?

Tisztelt Doktor Úr/Nő 30 éves nő vagyok Tegnap Hasi ultrahangon voltam: Hepar fokozottabb reflexiójú,homogen szerkezetű.Ductus choledochus 4,8mm tágasságú.Cholecysta septalt,közepesen telt.Pancreas szerkezete megtartott,Wirsung-vezeték 0,8mm.Gyomor vaskosabb nyálkahártyája mérsékelten vaskosabb.Duodenum nyálkahártyája mérsékelten vaskosabb.Vékonybél jejunumkacsok echoszegények,köldök magasságában fokozott nyákképződés,ileumkacsok a panaszos területnek megfelelően fokozott nyákképződést mutatnak,nyálkahátya vaskosabb.A belek között kevés reaktív folyadék,egy két gyulladt nyírokcsomó.Colon ascendens jól hastralt,telt,transversus közepesen telt ,jól haustralt,descendes vaskosabb nyálkahártyájú,jól haustralt.lép 85×35mm,homogen.bal vese szabályos alakú,üregrendszeri tágulat nem található.jobb vese szabályos alakú pyelon 11mm, mérsékelten tágult. Szeretném megkérdezni hogy esetleg van e komolyabb eltérés,sajnos nem igazán értem a lelet. Májammal is minden rendben? Mit jelent hogy fokozotabb reflexió? Ultrahang jobb alhasi tompa fajdalom miatt lett csinálva ami néha van néha elmúlik.székletem naponta 1szer van de az álltalában híg. Köszönöm Üdvözlettel Sandra Pinterova

Megválaszolt
Kategóriák: Életmód

Válasz

 1. Dr. Podlupszki
  Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
  2017. Augusztus 23.

  Tisztelt Sandra,

  Nagyobb eltéréstől nem kell tartania, azonban a leletet mindenképpen beszélje meg a kezelőorvosával vagy a háziorvossal.
  Üdvözlettel,
  Dr. Podlupszki Csaba


Kérdés

Pár hónapja hullani kezdett egy foltban a hajam

Üdvözlöm! Pár hónapja hullani kezdett egy foltban a hajam, jobb oldalon, elöl, nem kör, hanem inkább szabálytalan folt alakban. Amikor észre vettem először is bőrgyógyászhoz fordultam, aki góc kutatásra küldött, valamint alpicort hajszeszt és egy gyógyszertári kevert hajszeszt írt fel amit felváltva kellett használnom. Használtam is kb 2 hónapig, de a hajam egyre inkább csak ritkul azon a területen. Pár centiméteren teljesen ki hullott. Történt fül orr gegeszeti kivizsgálás, 2 különböző orvosnál jártam hogy biztos legyek a dologban. Történt orr és torok váladék tenyésztés, az orromban egy staphylococcus nevű bakterumot találtak, ami a doktor nő szerint nem okozhat ilyen panaszt, azért kaptam rá egy antibiotikumos orr cseppet. Torok váladék mintavetel negatív. Jártam fogorvosnál, jövő héten lesz meg a röntgen felvétel, jártam nőgyógyásznál, ott is minden rendben. Jópár hónapja tart a hajhullás ezen a területen, és már nagyon meg vagyok ijedve hogy ott nem marad hajam, ki fog hullani az összes. El mentem egy másik bőrgyógyászhoz, aki szemrevételezte a hajam, Annyit mondott hogy a bőröm ott enyhén rózsaszín, de nem lát semmijen különösebb elváltozást. Panaszkodtam neki arról is, hogy azon a területen folyamatosan, minden nap egy egy gennyes pattanás jelent meg a fejbőrömön az utóbbi pár hétben. Ezeket ki nyomom majd fertőtlenítem. Arra gondolt hogy talán valami féle bakteriális dolog lehet a háttérben, ezért fel irt egy 4 hetes antibiotikum kúrát, amelynek már csak az utolsó tablettája van hátra. Heti egy darabot kell be vennem a fluconazole q pharma gyógyszerből. Azt mondta hogy ha bakteriális, illetve gombás fertőzés lenne akkor a gyógyszertől el kell hogy múljon, és vissza fog nőni a hajam. Még mindig folyamatosan elő jönnek a pattanások, illetve kiütések, nem tudom minek nevezzem.. Most türelmesen várnom kell? Pajzsmirigy alulműködésem van, másfél éve szedek l thyroxint, folyamatosan ellenőrzik a tsh - t, jó az érték, és nem autoimmun. Eddig is volt kisebb mértékű hajhullásom, de nem így. Történt terheléses vércukor és inzulin meghatározás, nem találtak semmit. Nőgyógyászati hormonok is rendben vannak. Milyen további vizsgálatokat ajánlana, hogy ki derüljön mi a foltos hajhullásom okozója? Jelenleg dr hair hajcseppekkel kezelem a területet, valamint ma még be veszem az utolsó darabot a fluconazole gyógyszerből. Nem kellene esetleg egy alaposabb kivizsgálás? Hátha tudna egy kis tanácsot adni merre lenne érdemes még fordulnom? Valamint valami kiegészítő helyi kezelést? Nagyon szépen köszönöm előre is válaszát! Szép napot! Barbara.

Megválaszolt
Kategóriák: Bőrproblémák

Válasz

 1. Dr. Apostol
  Dr. Apostol Éva Bőrgyógyász-kozmetológus
  2017. Augusztus 3.

  Kedves Barbara!

  Az erős hajhullás problémái lehetnek:Autoimmun betegségből kiterjedők, nem megfelelő pajzsmirigy gyógyszerek használata,testi-lelki stressz, nem megfelelő vitamin, ásványi anyagok használata, közmetikai cikkek használata, gombás fertőzések, ezekben az esetekbe: Itt a haj foltokban hullik ki. Először csak kis területeken, majd a területek egyre nagyobbak lesznek. A feltételezett ok autoimmún rendellenesség ahol a gyökerek begyulladnak, nem kapnak elegendő tápanyagot és végül kihullanak. Ezt az állapotot nehéz gyógyítani. A gyógymód topikus nagy erejű steroidokból, topikus anthralinból, bőrbe beadott steroidokból, PUVA-ból (Psoralen + ibolyántúli sugárzás) és cikloszporinból áll.A megfelelő cél eléréséhez, javasolnám a fent leírtak alapján a vizsgálatokat elvégeztetni, csak természetes samponok-kozmetikai készítmények használatát javasonám jelen pillanatban.

  Üdvözlettel Dr.Apostol Éva

Kérdés

Sajnos , az utóbbi időben nem volt étvágyam és a néném javasolta a MEGYRINA szuszpenziót

Jó napot kívánok Dr. Nő! Sajnos , az utóbbi időben nem volt étvágyam és a néném javasolta a MEGYRINA szuszpenziót ,mert mivel ö sajnos rákos beteg és neki az orvosa ezt írta fel , mivel neki is használt ,így gondolta nekem is fog . Elkezdtem szedni a gyógyszert naponta egy kis kupakkal , amit 4-5 napon keresztül ittam . Viszont abba hagytam ,mert július 19.-én kellett volna a menstruációnak jönnie , de valami oknál fogva azóta sem jött még meg . És ezért fordulok most önhőz, mert szeretném megtudni hogy mi lehet ennek az oka és mit kell ilyenkor tennem vagy számíthatok -e valami komoly bajra . Nagyon aggódóm hogy valami komoly bajom lehet , mivel sajnos már 2 hete úgymond késik . Nagyon remélem ,hogy minél hamarább tud válaszolni és segíteni . Előre is köszönöm .!

Megválaszolt
Kategóriák: Életmód

Válasz

 1. Dr. Rónay
  Rónay Barbara Dietetikus, funkcionális táplálkozás és hormon tanácsadó
  2017. Augusztus 2.

  Kedves Kiara!

  Javaslatom a következő: mielőbb keresse fel háziorvosát, és a nyőgyógyászát, hogy a megfelelő vizsgálatok után, az étvágytalanságra és a kimaradt menstruációra is a választ megadják.Sajnos, a nénje által javasolt készítmény nem biztos, hogy megfelelő volt az Ön részére.

  Tisztelettel Dr.Rónay Barbara

Kérdés

Véralvadásgátló mellett alkalmazható Efient?

Tisztelt doktor úr! Az lenne a tiszteletteljes kérdésem, hogy véralvadásgátló szedése mellett /Efient/ alkalmazható-e? Tisztelettel: Walla Lászlóné Marika

Megválaszolt
Kategóriák: Életmód

Válasz

 1. Dr. Fachet
  Prof. Dr. Fachet József MD. PhD. orvosi csapata Rákkutató, immunológus, kórélettanász
  2017. Augusztus 2.

  Tisztelt Hölgyem!

  Köszönjük megtisztelő érdeklődését! Igen, a termékek véralvadásgátló mellett is alkalmazhatóak. A rendszeres laborellenőrzés biztonsággal képes segíteni, hogy a véralvadási paraméterek mindig a kívánt tartományban legyenek.
   
  Tisztelettel kívánunk jobbulást
  Dr Fachet orvosi csapata

Kérdés

Későn diagnosztizált kullancs csípés

Kedves Doktornő! Későn diagnosztizált kullancs csípés utánni LYME kor kezelését XORIMAX 500mg (4 doboz) három hét szedésével kezelték. Harmadik héten csillapíthatatlan fejfájás és zavaros látás tüneteim lettek, három hét után vissza mentem a bőrgyógyászhoz ahol elmondtam a tüneteket. Doktornő válasza hogy ilyen tüneteket még nem is hallott és a betegségemhez semmi köze és tünet mentes gyógyultnak minősített. Vérvételt kértem mivel a betegség megállapítása is szemre vételezéssel történt közérzetem rossz volt erre a doktornő válasza hogy nem kell mivel megkaptam a kezelést. Ezek után felkerestem háziorvosomat aki szerint csak beképzelem a betegséget és nem hitte el hogy nem vettek vért bőrgyógyászaton és bízzam meg a doktornőben. Tisztelettel kérdezném a Doktornőt mit tegyek hová fordulhatok mert a tüneteim nem szűnnek és idegesít hogy komolyabb szövődmények alakulhatnak ki. Megtisztelő válaszát köszönettel várom: Sahin Mihály

Megválaszolt
Kategóriák: Bőrproblémák

Válasz

 1. Dr. Apostol
  Dr. Apostol Éva Bőrgyógyász-kozmetológus
  2017. Július 31.

  Kedves Mihály!

  Ha a háziorvosának, bőrgyógyászának nincs gyakorlata LB kezelésében, kérjen tanácsot egy infektológus szakorvostól.

  Tisztelettel Dr.Apostol Éva