Kérdés

12eve szenvedek refluxban

Tisztelt doktor ur.Szlovak allampolgar vagyok de Pesten dolgozom.12eve szenvedek refluxban.Kb 3 honapja egett a gyomrom es nagyon fajt.Gasztroentologiai vizsgalaton vettem reszt..A gasztroenterologus elvegezte a gyomor tukrozest es szovettani mintat vett amik jok lettek.A gasztroenterologus a vizsgalat utan csak annyit mondott hogy a nyelocsovem bevan gyulladva es felmarodasok es rekeszservem van de azt nem mondta meg hogy a nyelocsovem also reszen fekely van.Csak megalazott mert Szlovak vagyok.A lanyom Szlovakiaba diplomas nover es a kod szerint jott ra hogy fekelyem van.Noacid 40mgos savlekotot szedek de azota is nagyon faj a gyomorszaj kornyeken mert a fekely a nyelocso distolis reszen van.Nagyon sokat szenvedek.Tisztelt doktor ur lehetseges hogy azert faj a a gyomrom mert dohanyzom,? Vagy mit tegyek nem jo a gyogyszer amit szedek? Maradok tisztelettel.K. Maria

Megválaszolt
Kategóriák: Emésztés

Válasz

  1. Dr. Podlupszki
    Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
    2016. Október 12.

    Kedves Mária!

    Tudnia kell, hogy a felmaródás kódja megegyezik a fekélyével.
    A fájdalmak hátterében azonban inkább rekeszizomsérvet gyanítok. Amikor a gyomor egy részevalamilyen okból átnyomódik a mellkasba, az Ön panaszaihoz nagyon hasonló következménnyel jár: fájdalmat, illetve refluxot okoz.
    Erre sajnos jelenleg nincsen hatékony gyógyszer. Azt ajánlom, hogy a tünetek enyhítése érdekében evés után soha se feküdjön le, próbáljon aprókat böfögni, valamint végezzen valamilyen testmozgást. Ezáltal a gyomor visszacsusszanhat a helyére.
    sokakat érint a probléma, meg kell tanulni ezzel együtt élni.

    Üdvözlettel:
    Dr. Podlupszki

Kérdés

Nem látnak semmi kóros elváltozást , KÉREM SEGÍTSEN

Vilhelem Margareta · Universitatea Babeş-Bolyai Tisztelt Dr,Förvos úr! Két éve voltam mütve köves epeholyaggal . Azóta még rosszabbul vagyok ,mint elötte . Minden hajnalban fej és jobb bordaiv alatti fájdalommal ébredek,ami most már nagyon kinos lett számomra,szinte folyamatosan,ami után hasmenés következik. Azonnal No-spa-t veszek be amire lassan elmúlnak a tünetek.De van ,hogy napközben is szenvedek a fájdalom miatt. Oda jutottam ,hogy merek enni szinte semmit . Diéásan étkezem ,mivel 16 évvel ezelött volt egy rosszindulatú daganat eltávolitás a felszálló vastagbelemnél,a vastagbelet teljesen, preventiven eltávolitották . Ez év augusztusaban voltam enterológiai kivizsgáláson: hasi echo ,és gyomor tüközésen ,,,még labóratoriumi analiziseket is elvégeztem. Kolonoszkópiát ezelött 2 évvel csináltattam,amielött az epemütétem volt. Nem látnak semmi kóros elváltozást ,igy adtak egy diagnozsit : Biliaris reflux . És olyan gyógyszereket,amiket a gyomorfekélyesek szednek.Nem fáj a gyomrom. Semmi nem használ,akár mit eszek[diétás] mindentöl független ugyanazok a szimptomok jelenkeznek,még amellett hasmenés is társul. A gyógyszerem most legujabban a No-spa meg az ,epirax, lett,de keveset használ. Mit tudnék még csinálni ,hogy elviseljem az életet ,bár csak könnyiteném a mindennapjaimat. Senki nem tud felelet adni miért is vagyok olyan rosszul,legújabban ,még az életkedvem is elment Tisztelettel üdvözlöm és köszönöm a választ. [ Erdély] Marosvásárhelyröl. Margareta

Megválaszolt
Kategóriák: Emésztés

Válasz

  1. Dr. Podlupszki
    Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
    2016. Október 6.

    Kedves Margaréta!

    A leírtak alapján Ön valószínűleg poscholecystomias szindrómában szenved. Ami az epét raktározó epehólyag hiányát jelenti. Ennek azért van jelentősége, mert ha több epére lenne szüksége a megfelelő emésztéshez, akkor nincs honnan pótolni. Legalább ekkora probléma, hogy az epehólyag hiánya miatt, a folyamatosan termelődő epe befolyik a vékonybélbe. ezért jelentkezhetnek az emésztési panaszok, főképpen a hasmenés, illetve a hasi fájdalmak.
    A betegek kb.20 %-nal jelentkezik rovidebbe - hosszab ido utan a mutettol.
    A panaszok enyhítése érdekében, ajánlott az enzimek fogyasztása, azonban a tökéletes gyógyulásra jelenleg nincsen megoldás. 

    Tisztelettel,
    Dr. Podlupszki Cs.

Kérdés

Az emésztésem is, jelentősen megváltozott

Tisztelt Doktor Úr! 35 éves vagyok, 4 évvel ezelőtt agyműtéten estem át, egy a kisagyban lévő érdaganatot távolítottak el. Azóta felépültem, viszont nem tudok elaludni, ezért egy Lyrica és egy Xanax nevű tablettát kell szednem, a kettő együttes hatásával tudok napi 3-7 órát aludni. A napi életritmusom teljesen megváltozott, sokat vagyok fáradt, pihenek, de aludni nem tudok. Már az evésben is annyira elfáradok, hogy nem tudok talpon maradni, és le kell feküdnöm. A tabletták szedése óta az emésztésem is jelentősen megváltozott, lelassult, kevés ennivalótól is teltség érzetem van, mintha puffadnék is. Naponta csak egyszer tudok enni, annyira rossz érzetem van evés után. Voltam már két gasztroenterológusnál is kivizsgáláson, az emésztésemmel mindent rendben találták, és azt mondták, örüljek, hogy csak ennyi bajom van. Tudna nekem tovább segíteni, mit tudnék tenni annak érdekében, hogy jobban érezzem magam? Ne érezzem azt, hogy majd fél napig pang bennem az étel? Esetleg léteznek olyan emésztés serkentők, amit egészségesnek tartott emberek is folyamatosan szedhetnek? Köszönm válaszát. Üdvözlettel Kati

Megválaszolt
Kategóriák: Emésztés

Válasz

  1. Dr. Podlupszki
    Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
    2016. Augusztus 30.

    Kedves Kati!
    Az Ön esetében, mindenképpen az emésztést elősegítő enzimek használatát javasolnám.A Swiss DigestFX® természetes növényi enzimeket tartalmaz, amelyek az étkezés közben bevéve segítik az emésztést, valamint segítenek megelőzni a legtöbb emésztési problémát, mint például a puffadást, felfújódást, szélgörcsöket, gyomorégést, a lassú emésztést, az irritációt vagy egyéb emésztési zavarokat. Emésztési zavart okozhat a nem megfelelően megválasztott táplálék, az idegeskedés, a stressz, az elégtelen enzimtermelődés és megannyi más.Az emésztőenzimet tartalmazó táplálékkiegészítőből evés közben és evés után is 1-1 tablettát vegyen be.
    Mivel nincsen mellékhatása, az emésztést elősegítő enzimeket, nyugodtan használhatja hosszabb ideig.
    Tisztelettel  Dr.Podlupszki Csaba

Kérdés

Egy 6 hónapos babáról lenne szó, savas refluxal küzdünk

Tisztelt doktor úr! Nem tudom hogy mennyire az ön hatásköre de egy 6 hónapos babáról lenne szó! savas refluxal küzdünk! Tudna nekem segíteni? tanácsot adni? ez esetben leírnám majd a történetünket! Köszönöm

Megválaszolt
Kategóriák: Emésztés

Válasz

  1. Dr. Podlupszki
    Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
    2016. Augusztus 1.

    Tisztelt Szülők!

    Gyerekekkel sajnos nem foglalkozom. Azt javaslom, hogy vigyék el a kicsit gyermek gasztroenterológushoz, aki minden kérdésükre válaszolni fog, illetve elvégzi a szükséges vizsgálatokat és meghatározza a terápiát. Léteznek antireflux tápok, amiket ilyen esetben sikerrel lehet alkalmazni.

    Tisztelettel  Dr.Podlupszki Csaba

Kérdés

Kb 1-1,5 éve vannak panaszaim :gyomorégés, hányás

Tisztelt Doktor úr 41 éves vagyok kb 1-1,5 éve vannak panaszaim gyomorégés hányás.Kórosan elhízott vagyok. Voltam gyomortükrözésen, ahol kiderült hogy megvan csavarodva a gyomrom. Az orvosom azt mondta ez egy nagyon ritka betegség műteni kell. A klinikán az orvos azt mondta ez az elhízás következménye, nagyon veszélyes a műtét ilyen túlsúllyal, és jelenleg nagyobb panaszt nem okoz! Jelenleg pantoprazolt szedek 2x40 mg. Gaviscont és 5 x eszek nagyon keveset.2 hete nem hánytam és a gyomorfájást is egyre ritkábban érzem. Leírnám Önnek a tükrözés és a gyomorrtg eredményt.Az lenne a kérdésem,hogy Ön szerint valóban lehet az elhízás következménye? Nem fog a gyomrom teljesen megcsavarodni és leállni az emésztésem. Ha fogyok visszaáll a helyére? Szükség van műtétre? Köszönöm előre is a válaszát. Gastroscopia:az eszköz akadálytalanul vezethető le. A nyelőcső alsó szakaszán több irányban, 2-3 mm hosszúságú erosiok láthatók. Átmenet 40 cm- nél van az inverzió során jól látható nyitott cardiával és ép fundussal.A gyomorban nagy mennyiségű víztiszta éhgyomri secretum,az alak rendkívül furcsa, J-alakú,fali elváltozás nem látható,a nyha redőzet megtartott,az anguluson lokális elváltozás nem látható. Az atrumba csak különböző műfogásokkal jutunk el,hanyatfektetett pózban az alak szabálytalan,rajta a peristaltica jól végig követhető. A pylorus felkapott,nyitott a lumenbe jutni csak has palpációjával lehet, a bulbus ép. A vater papilláig lejutva kóros nem figyelhető meg. Gyomor rtg: a nyelés akadálytalan a nyelőcső ép. A gyomor fundusa hátra hajlik tágabb. A gyomor a cardia-pylorus körül elfordult, a corpus cranial felé helyezkedik el, a fornixból az ürülés annak megtelése, vagy jobbra fektetés után indul.Gastrooesophagealis reflux is megfigyelhető. A redőzet ép, a pylorus spontán nyílik.

Megválaszolt
Kategóriák: Emésztés

Válasz

  1. Dr. Podlupszki
    Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
    2016. Július 28.

    Kedves Erzsébet!

    A leírtak alapján Önnek nagy valószínűség szerint refluxa van, illetve a nyelőcsövét kimarta a gyomorsav, ami a reflux következménye.
    Véleményem szerint az elhízás miatt kialakult gyomordeformáció műtéti korrigálására még nincsen szükség. Ha sikerül lefogyni, azt a gyomra is meghálálja.
    Azt javaslom, hogy szedje tovább gyógyszert, és próbáljon megszabadulni pár kilótól.
    Tisztelettel:Dr.Podlupszki Csaba

Kérdés

2-3 napja iszonyatosan ég a gyomrom

Kedves Csaba! 3 hete csinálom a Clean inside programot es este a tea mellé 2db Swiss Probiotox-ot iszom, eddig minden rendben ment, éreztem is hogy tisztulok, igaz voltak napok mikor ment nagyon a hasam, de 2-3 napja iszonyatosan ég a gyomrom, előtte nem nagyon volt ilyen gondom, 8 honapja szültem, terhesség alatt fordult elő ilyesmi, meg a havi bajom is megvan, az is eléggé fájdalmas! Lehet e ilyen jellegű mellékhatás, inkább hadjam abba a kúrát? Udvozlettel: Stráhl Mónika

Megválaszolt
Kategóriák: Emésztés

Válasz

  1. Dr. Podlupszki
    Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
    2016. Március 29.

    Kedves Mónika!

    Javasolnám pár napra a rost kihagyását.A savtúltengés leggyakoribb okai a stressz, a nem megfelelő életmód és étrend. Ezek ugyanis megzavarhatják a szervezet sav-lúg egyensúlyát és a savak túlsúlyba kerülnek. Ilyenkor a gyomornedv a normálisnál több savat tartalmaz.Tanácsos kerülni a gyomorégést kiváltó dolgokat: zsíros, a savanyú, fűszeres vagy túl forró ételeket, kávé, szénsavas üdítők, sült, füstölt vagy pácolt húsok fogyasztását.Tej, termékek, egy pohár langyos kamillatea,víz is enyhíti a túlzott gyomorégést.Ha a panaszai nem enyhülnek, javasolt a gasztroenterológus felkeresése, aki a megfelelő vizsgálatok elvégzése után segít a gyógyulásban.

    Tisztelettel  Dr.Podlupszki Csaba

Kérdés

Terhes vagyok, de refluxot állapítottak meg

Jo napot en egy 24 hetes kismama vagyok es az elejen ugy kezdoott havi egyszer eros gyomorszajfajdalom mellkhas fajdalommal hanyassal es sok sav erzessel jottek ram tunetek de mara mar sajnos gyakoribb a dolog volt hogy heti 3 alkalommal jelentkeztek a tunetek mig nm egyszer nagyon erosen es a parom mentot hivott kivizsgaltak baja szivemnek nincs viszont mondtak a refluxot es adtak a 20 mg os omeprazole t napi egyszeri szedesre hozzateszem mi angliba elunk itt kisse mas az orvosi ellatas ahogy eszre vettem mint magyarba lazaban veszik az ember problemajat adnak gyogyszrt es ennyi nm nagyon vizsgalgatnak ez a gyogyszer nem art a babanak es ha a terhesseg hozta elo a refluxot utana ez elmulik? Valtoztattam az etrendemen is de sajns meg mmindig elofordul mit lehetne meg tennem es elmulik e szules utan es art e babanaka gyogyszer valaszat elore is koszonom

Megválaszolt
Kategóriák: Emésztés

Válasz

  1. Dr. Podlupszki
    Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
    2016. Február 14.

    Kedves Gina!


    Az előírt gyógyszert a terhesség alatt inkább ne használja, és ugyanígy járjon el savlekötőkkel is.
    A terhességhez köthető refluxnak a szülés után már nem szabadna jelentkeznie. Kerülje a szénsavas üdítők és a fűszeres ételek fogyasztását, ne egyen gyakran (vagy egyszerre nagyobb mennyiségben) citrusféléket, és sajnos a csokoládé sem tesz jót. Csökkentheti a panaszokat a péksütemény, abból is a teljes kiőrlésű. Jók a tapasztalatok a kekszféleségekkel és a mandulával - ezeket bátran eheti.
    Az étrend összeállításánál ügyelni kell arra, hogy az egy-egy alkalommal elfogyasztott ételek a gyomorban ne okozzanak savat, túlzott savasodást. Javasolt a napi többszöri, de kevesebb táplálkozás.
    Tisztelettel  Dr.Podlupszki Csaba

Kérdés

Gyomorfájdalmaim vannak

Jónapot kívánok! Kb 5 napja gyomorfajdalmaim vannak. A gyomorszáj környéke is fáj. Hideg vagy forró folyadék nyelése is okoz fajdalmat. Regebben is előfordult de csak kicsit vagy rövid ideig. Torkom is gyulladt. Mennyire kell "megijednem"? Reflux vagy inkabb gyomor vagy nyelőcsőrákra érdemes gondolnom? Nem dohanyzok 30 éve alkohol szinte soha Várom válaszát 70/nő

Megválaszolt
Kategóriák: Emésztés

Válasz

  1. Dr. Podlupszki
    Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
    2016. Február 12.

    Könnyen elképzelhető, hogy gyomorfekély, vagy reflux áll a panaszok hátterében, azonban biztosat csak a vizsgálatok elvégzése után lehet mondani. Ezért javaslom, hogy keressen fel egy gasztroenterológus szakembert, aki a pontos diagnózis ismeretében előírja a szükséges kezelést.

    Tisztelettel,

    Dr.Podlupszki Csaba