Kérdés

A kérdésem az lenne, hogy tényleg a lúdtalp és túlterhelés miatt lehetett ez a fájdalom?

Kedves Doktornő/Úr! A következő panasszal fordulok önhöz. 41 éves vagyok, pár éve életmódot váltottam, fogytam 40 kg-ot, majd elkezdtem futni, amit azóta is csinálok. Fokozatosan emeltem a távot és a tempót az elmúlt években, viszont mivel autóditakta módon tanultam az egész futást, ezért a bemelegítést és a végén a nyújtást elhanyagoltam. Tavaly december elején egy edzés alkalmával a futópadon kb.5 perc után elkezdett fájni a bal térdem külső része, ahol hajlik a láb, az edzést abbahagytam 15 perc után a fájdalom miatt, ezután még 1 napig fájt a térd körül, ahogy hajlítottam a lábam,majd elmúlt teljesen. 1 hétre újra edzettem, ugyanez a probléma merűlt fel, de most lefutottam 5 kilómétert, amit nem kellett volna, mert alig bírtam lejönni a futópadról. Ez a fájdalom is elmúlt 2 nap alatt teljesen, a lépcsőzéseknél fájt addig. A héten kaptam időpontot végre az ortopédiára, ahol a következőt állapították meg:B.térdben foly.nincs mozgat-ra jelzett crepitáció,szalagok épek instab nincs,flexió teljes,KÉM megtartott,terhelésre lat.oldal szalag mentén jelez fájdalmat. Lábakon nagy fokban lesüllyedt boltozatok,külső láb élre terhel. Azt mondták, hogy el kell kezdenem neutrálisan járni, figyelni, hogy ne a külső élre terheljek és lúdtalp betétet kell csitáltatnom. Azóta is edzek egyszer 1 héten, de fokozatosan kezdtem terhelni a lábamat, most 4.4 km/fél óránál tartok és nincs az a fájdalom. A kérdésem az lenne, hogy tényleg a lúdtalp és túlterhelés miatt lehetett ez a fájdalom? Milyen porcerősítőt ajánl,amit kéne szednem? Ön szerint futhatok ,fokozatosan visszatérve az eredeti tempómhoz? Köszönöm a válaszát!

Megválaszolt
Kategóriák: Gyógytornász - fizikoterapeuta

Válasz

 1. Varró Tímea
  Varró Tina Gyógytornász - fizikoterapeuta
  2019. Január 29.

  Kedves Sándor!

  A leírt panaszokat abszolút magyarázhatja a megállapított diagnózis, de azt gondolom látatlanban, hogy nem elégséges csak odafigyelni arra, hogy az ember megfelelően terheljen - érdemes ehhez gyógytornász segítségét kérni. A lúdtalp betét mellett használata mellett duplán kötelező a korrekciós feladatsor elsajátítása! A fokozatosan eredeti tempóhoz való visszatérés is ezek figyelembevételével ajánlott. 
  Porcerősítő szempontjából komplex készítményt ajánlanék, amelyben glükosamin, chondroitin és MSM egyaránt található.

  Minden jót kívánok,
  Varró Tina

Kérdés

Tegnap kézzel történő ütés érte a mellkasomat

Jó napot kívánok! 26 éves vagyok s tegnap kézzel történő ütés érte a mellkasomat. Azóta nagyon fáj, akkor is szúr ha levegőt veszek. Kék s lila lett a mellkasom és meg van duzzadva. A fájdalom átsugárzik a hátamba is. Lehet-e komoly bajom vagy ez zúzódás? Köszönöm a választ!

Megválaszolt
Kategóriák: Gyógytornász - fizikoterapeuta

Válasz

 1. Varró Tímea
  Varró Tina Gyógytornász - fizikoterapeuta
  2018. Július 29.

  Kedves Tímea!

  Fennáll a bordarepedés lehetősége is, érdemes lenne megvizsgáltatni.
  Üdvözlettel Varró Tina

Kérdés

Idős Édesanyám sajnos idén január óta fekvőbeteg

Üdvözlöm! Idős Édesanyám sajnos idén január óta fekvőbeteg. Én ápolom. Mostanában kezdtem kiültetni az ágy szélére, kérdésem, ha hosszabb időre kerekesszékbe ültetem, veszélyt jelenthet-e? Gondolok itt a vérkeringés megváltoozása miatt fennállhat-e a szívembólia veszélye? Köszönettel várom válaszát, javaslatát, tanácsát ezzel kapcsolatban.

Megválaszolt
Kategóriák: Gyógytornász - fizikoterapeuta

Válasz

 1. Varró Tímea
  Varró Tina Gyógytornász - fizikoterapeuta
  2018. Július 13.

  Kedves Margit!

  A függőleges testhelyzeteknek pontosan az említett kórképek megelőzésében van szerepük, a folyamatos fekvés sokkal nagyobb kockázatot jelent ebből a szempontból. A vérnyomás ellenőrzése és a belgyógyászati kontroll természetesen fontos a terhelhetőség megítélése szempontjából.

  Minden jót kívánok,

  Varró Tina

Kérdés

Kissebb kopás van a csípőmben

Üdvözlöm. Kissebb kopás van a csípőmbe. Erre írtak fel condrosulf tablettát. Olyan kérdésem lenne hogy ajánlja e még hozza a collagen valamilyen -formáját? Válaszát köszönöm

Megválaszolt
Kategóriák: Gyógytornász - fizikoterapeuta

Válasz

 1. Varró Tímea
  Varró Tina Gyógytornász - fizikoterapeuta
  2018. Július 2.

  Kedves Tamás!

  Érdemes olyan porctámogató készítményt választani, amelyben mindhárom hatóanyag, azaz glukosamine, chondroitin-sulfate és MSM is megtalálható. Egy jó minőségű kollagén készítmény jó kiegészítése lehet ennek, de ami annál is fontosabb, az a csípőkörüli izmok állapotának helyreállítása. Rengeteg nyújtás és a farizmok aktiválása nélkül a csípőpanaszok nem tudnak megszűnni, és a kopás mértéke is fokozódhat.
  Varró Tina

Kérdés

Szeretném megkérdezni, hogy milyen torna javasolt ebben az esetben?

Tisztelt Varró Tina gyógytornász szakértő! Más betegséggel kapcsolatban készült PET CT leleten ezt irták: az L.IV.csigolyatest felső zárólemeze beroppant. Csontritkulásra kapok rendszeresen vénás injekciót. Szeretném megkérdezni, hogy milyen torna javasolt ebben az esetben? A derekam elég gyakran fájni szokott, inkább reggelente amikor felkelek, utána elmúlik. Illetve hosszabb állás, illetve hosszabb séta után. Milyen tornagyakorlatokat tudnék csinálni, amivel karban tudnám tartani ezt az állapotot? Köszönöm szives válaszát.

Megválaszolt
Kategóriák: Gyógytornász - fizikoterapeuta

Válasz

 1. Varró Tímea
  Varró Tina Gyógytornász - fizikoterapeuta
  2018. Június 25.

  Kedves Ágnes!

  A csontritkulás miatt a legfontosabb a megfelelő törzsizomzat, az úgy nevezett “izomfűző” kialakítása. Ehhez tudatos izommegfeszítés (is) szükséges, aminek megtanítását szakemberre kell bízni! Vannak olyan állapotok, amikor semmiképp sem szabad messziről tanácsot osztani - és egy beroppant csigolya pontosan ilyen helyzet. Többek között megfelelő tartáskorrekció szükséges a panaszok csökkentéséhez, néhány alkalom alatt szakember segítségével könnyedén elsajátíthatja, hogy mire kell odafigyelnie. Semmiképp se kezdjen el videóról has- vagy hátizom erősítő gyakorlatokat végezni, ezek nagy része tilos az Ön számára! Amennyiben a kezelőorvosa támogatja ebben, keressen fel egy gyógytornászt, aki pontosan meg tud Önnek tanítani mindent.

   

  Minden jót kívánok,
  Varró Tina

Kérdés

Hosszú hónapok óta fáj a csípőm,voltam röntgen vizsgálaton

Kedves Doktornő! Hosszú hónapok óta fáj a csípőm,voltam röntgen vizsgálaton,aminek az eredménye a következő:A medence felvételen a csípőizületi rések kp. fokban szűkebbek. A vápatetők scleroticusak. Az SI rések normál tágak,scleroticus szegélyűek. Vélemény:Coxarthrosis l.u. Mit jelent ez pontosan? Mi a teendő vele? Jelenleg inyekciót kapok,de nem igazán érzek javulást. 42 éves vagyok,nagyon megnehezíti a mindennapjaimat ez az örökös fájdalom. Sántítok,nem tudok a jobb oldalamra feküdni a fájdalom miatt,akadályoz a munkavégzésben, (pultos vagyok)kisugárzik az egész lábamra már a fájdalom. Úgy érzem mintha szét akarna szakadni a lábam. Mivel most a balt terhelem,ezért a bal bokám és lábszáram bedagad Szeretném kikérni a véleményét ezzel kapcsolatban. Azt mondják,hogy a műtéthez fiatal vagyok,pedig én már csak abban látnám a kiutat Válaszát előre is köszönöm Tisztelettel: Szabóné Adri

Megválaszolt
Kategóriák: Gyógytornász - fizikoterapeuta

Válasz

 1. Varró Tímea
  Varró Tina Gyógytornász - fizikoterapeuta
  2018. Június 15.
  Kedves Adri!
   
  A leletben foglaltak alapján csípőízületi kopást állapítottak meg Önnél. Elsőként mindenképpen a konzervatív terápia azonnali megkezdése a javasolt: fizikális vizsgálat után egyéni fizioterápiás kezelés, aminek legfontosabb eleme a gyógytornaprogram. 10-15 alkalom kezelés után jelentős változás lehet a panaszokban! Nem tudom milyen injekciót kap, de a panaszok okát biztosan nem fogja megszüntetni. Minél előbb keressen fel egy szakembert, aki össze tudja állítani személyre szabottan az ajánlott gyakorlatokat, és be tudja tanítani Önnek, hogy a mindennapokban alkalmazni tudja. Ezenkívül manuálterápiás kezelések és fizikoterápia is szóba jöhet. A műtét sem megoldás önmagában, hiszen az azutáni rehabilitáció is egy hosszadalmas folyamat! Ráadásul ilyen fiatalon csak végső esetben ajánlott, mert cserélni kell a protézist bizonyos időközönként. 
  Mindenképp lásson hozzá a gyógytornának!  
  Minden jót kívánok!
  Varró Tina

Kérdés

Okozhatja ezt a matrac?

Tisztelt Szekértő! Az első éjszakámat töltöttem az új matracomon. Már eddig is hátfájós voltam, azért kellett matracot cserélnem, mert az előző már nagyon el volt használódva, szinte már érezni lehetett alatta az agyrácsot, nyomott is időnként, amitől zsibbadtak a végtagjaim. Az a gond, hogy most az újjal is ezt tapasztaltam, hogy túl kemény és szintén zsibbadok tőle. Én félkemény matracot szerettem volna vásárolni, de mint utólag kiderült, ez valószínűleg inkább kemény kategóriába esik. Sima hideg hab matracról van szó. Ahogy már csak ráülök, attól is zsibbad a lábam. Okozhatja ezt a matrac? Előre is nagyon köszönöm a segítséget! Üdvözlettel: Enikő

Megválaszolt
Kategóriák: Gyógytornász - fizikoterapeuta

Válasz

 1. Varró Tímea
  Varró Tina Gyógytornász - fizikoterapeuta
  2018. Május 25.

  Kedves Enikő!

  Igen, ha ebben a helyzetben jelentetik a panasz, akkor azt okozhatja nem megfelelő matrac.

Kérdés

Hogyan tudnék erről leszokni?

2-3 éve elkezdett fájni a nyakam. Mindig mozgattam, tekergettem mert úgy jobbnak éreztem és azóta tudatlanul is ezt teszem. Mindig kérdezik, hogy miért tekergetem a nyakam, mert olyan látványos kb 5mp-ként. Hogyan tudnék erről leszokni?

Megválaszolt
Kategóriák: Gyógytornász - fizikoterapeuta

Válasz

 1. Varró Tímea
  Varró Tina Gyógytornász - fizikoterapeuta
  2018. Május 17.
  Kedves Milán!
   
  Mindenképp érdemes alapos kivizsgálást végezni a nyakfájdalom oka miatt, ha a panasz megszűnik, talán a felesleges nyaktekergetés is könnyebben meg tud szűnni. 
   
  Minden jót, 

  Varró Tina