Kérdés

Azt szeretném megkérdezni, hogy egy colitises és chron betegségben szenvedőnek ajánlja-e a SwissNatural Probiotix-et?

Tisztelt Podlupszki Csaba Dr Úr! Azt szeretném megkérdezni, hogy egy colitises és chron betegségben szenvedőnek ajánlja-e a SwissNatural Probiotix-et. Több mint 12 éve Colitisben szenved a férjem, 2 éve a Chron betegséget is bizonyították szövettannal. Minden évben rendszeresen járunk tükrözésre. Eddigi gyógyszerei: Salazopyrint 2005-ben ( a béltünetek felerősödtek, hasmenés, erős görcsökkel). Ezután nem szedett semmit. ( Rendszeres testmozgás, odafigyeltünk az étrendre. A panaszok 2016-ban sűrűsödtek, megpróbáltuk gyógyszeres kezelését ismételten. A Salofalkot ( mellékhatás: estére láz, Fvs szám csökkenés) ezután következett a Pentasa ( attól is láz, hasi tünetek fokozódása és hányás). Ezután elkezdtük szedni a Probiotikumot, ami egy évig hatásosnak bizonyult, de ez év augusztusában 4 hétig elhúzódtak a panaszok ( hasmenés, nyákos széklet). Medrol és Imuránra állították. Medrolt fokozatosan csökkemtettük, majd elhagyhattuk. Maradt az Imurán, amitől már 3-4 hét szedés után megemelkedtek a májfunctiós értékei, gyenge, fáradékony, gyomorpanaszai vannak, étvágytalan. A gastroenterológusunk nem javasolja a Probiotikumot, de szerintem jót tett. Szeretném megkérdezni, hogy rendel-e valahol, ahol személyesen is tudnánk beszélni? Üdv: Bihariné Erzsi

Megválaszolt
Kategóriák: Probiotikum

Válasz

 1. Dr. Podlupszki
  Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
  2017. November 3.

  Kedves Erzsébet!

  A leírtak alapján úgy gondolom, hogy önmagában ebben az esetben a probiotikum nem lesz elegendő, de javasolt használni.  Érdemes lenne megpróbálni a biológiai kezelést, ezt Szlovákiában centrumokban lehet megoldani. Nem tudom, Magyarországon mi a protokoll, ezt helyi gasztroenterológussal kell megbeszélni.

  Remélem segítettem,
  Üdvözlettel,

  Dr. Podlupszki Csaba

Kérdés

A probiotikum szedése segíthet megszüntetni az emésztési zavarokat

Tisztelt Orvosválaszol!
Régóta küzdök emésztési zavarokkal, már sok mindent kipróbáltam, de semmi sem segített hosszabb távon. A panaszaim idővel újra kiújultak. Sokszor van hasmenésem, ezen kívül gyakran puffadok, pedig igyekszem egészségesen táplálkozni. Olvastam, hogy a probiotikum szedése talán segíthet megszüntetni a problémáimat, de nem igazán tudom, hogyan kezdjek hozzá. A TV-ben reklámozott probiotikumokat érdemes kipróbálni, vagy gyógyszertárban vásároljak? Honnan lehet tudni, hogy melyik probiotikum lesz jó a számomra?
Tudnának ebben segíteni?
Márti

Megválaszolt
Kategóriák: Probiotikum

Válasz

 1. Koprivanecz Magdolna
  Koprivanecz Magdolna Dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember
  2017. Augusztus 23.

  Kedves Márti!

  Nem írta, hogy járt-e gasztroenterológiai kivizsgáláson, ahol kizárhatják a szervi elváltozásokat, betegségeket. Hasmenést ugyanis a helytelen táplálkozáson kívül sok minden okozhat, többek között fertőzés, gyulladás, allergia is kiválthatja. A hosszabb ideig fennálló, tehát krónikus hasmenést és puffadást komolyan kell venni, hiszen alapvetően befolyásolja a szervezet általános egészségi állapotát. Gondoljon például a kiszáradásra, illetve a tápanyagok elégtelen felszívódása miatt kialakuló hiányállapotokra.
  Ami a kérdését illeti, a probiotikumok szedése kifejezetten ajánlott a hasmenés és a puffadás esetén, ugyanis ezek a tünetek szinte mindig együtt járnak a bélflórát felépítő probiotikus baktériumok számának csökkenésével. A probiotikumok segítségével visszaállítható a bélflóra egyensúlya, ami az egyik feltétele a megfelelő emésztésnek. Lényeges a megfelelő probiotikum bevitele, hiszen az egyes probiotikus törzsek más és más hatást gyakorolnak a szervezetünkre. Amennyiben a hasmenést a feszült idegállapot váltja ki, érdemes a Lactobacillus acidophilus és a Bifidobacterium bifidum baktériumokat tartalmazó probiotikum készítményeket kipróbálni, gyulladásos hasmenés esetén a Saccharomyces boulardii baktériumtörzs segíthet. Önt valószínűleg nem érinti az utazások során kialakuló hasmenés, ez ellen és az S. boulardii, valamint a Bifidobacteria bifidum probiotikum bevitele javasolt. Általánosságban elmondható, hogy a hasmenéses állapot megszüntetésére a probiotikus joghurtok nem alkalmasak.
  A legegyszerűbb megoldás –én is ezt javaslom– a minőségi táplálékkiegészítők fogyasztása, mert ezek tartalmazzák a legfontosabb probiotikumokat. Próbálja ki a Natural Swiss Probiotix termékét, ebben ugyanis megtalálható a tíz legfontosabb probiotikum. Lényeges a prebiotikumok pótlása is, ezek nélkül ugyanis a probiotikumok nem tudnak megfelelően szaporodni.

  Remélem, tudtam segíteni,

  Üdvözlettel:

  Koprivanecz Magdolna

Kérdés

Kb. 2 évvel ezelőtt 1,5 hónapig tartó hasmenés jelentkezett

Jó Napot! Kb. 2 évvel ezelött 1,5 hónapig tartó hasmenés jelentkezett,ami inkább ébredések után hangos bélmozgások,alhasi görcsök előztek meg.10 percen belül rohanás a mosdóba 2-3 alkolammal egymásután.Ha valahova el kellett mennem borzasztó görcsöléseket éltem át és szintén hasmenés.Abbahagytam a fogamzásgátló szedését,amit elötte 2 hónappal kezdtem el szedni.Szépen lassan javultak a tünetek.Voltam gastroenterológusnál.Labor szinte negatív kis vashiánnyal.Weber teszt 2-szer negatív.Regeneral probiotikumot javasolt és étkezési naplót kellett vezetnem 1 hónapig.Étkezéssel nem lehetett kapcsolatba hozni,annyit mondott a doktornő,hogy valószínűleg egy erősebb vírust szedtem össze.Szintén javasulás mutatkozott.Annyi maradt vissza,hogy rendszeresen laza székleteim vannak reggelente kisebb alhasi görcsökkel.A problémám az,hogy elsem merek indulni addig otthonról,amíg nem voltam mosdóba,mert hirtelen tőr rám.Mi tehetnék még,hogy teljesen megjavuljon a bélrendszerem.2 kisgyermek mellett így nagyon rossz.Néha inkább Immodiumot veszek be,hogy biztosra menjek,de nem hinném,hogy a rendszeres alkalmazása jó lenne.Használna,ha időként egy probiotikum kúrát csinálnék?

Megválaszolt
Kategóriák: Hasmenés

Válasz

 1. Dr. Podlupszki
  Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
  2017. Május 11.

  Kedves Érdeklődő!
  A leírtak alapján Önnek valószínűleg IBS-e van. Érdemes lenne végigcsinálnia egy Nomix kúrát, majd egy legalább 2 hónapos cleaninside béltisztító programot.
  Üdvözlettel,
  Dr. Podlupszki Csaba
   

Kérdés

10 éves lányom az utóbbi hetekben napi 3-5 alkalommal kakál, bűzösebb, agyagszínű székletet

Üdvözlöm, 10 éves lányom az utóbbi hetekben napi 3-5 alkalommal kakál, bűzösebb, agyagszínű székletet, ami formált, emellett olykor fájdogál a hasa, és nagyon sokat pukizik, kifejezetten büdöset.Eleinte sima gyomorrontásra gyanakodtunk, de mivel nagyon régóta tart, rákérdeznék, ez mitől lehet? normális? Semmi más tünete nincs. Köszönöm

Megválaszolt
Kategóriák: Probiotikum

Válasz

 1. Dr. Podlupszki
  Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
  2017. Április 26.

  Kedves Anyuka!

  Kellene egy székletkivizsgálás, ha az eredmény negatív, akkor a probiotikum szedését javaslom.

  Tisztelettel,
  Dr. Podlupszki Csaba


Kérdés

1 hónapja tartó szúró hasi+alhasi fájdalmaim vannak

Tisztelt Doktor Úr! 1 hónapja tartó szúró hasi+alhasi fájdalmaim vannak (hátamba és mellkasomba is kisugárzik). Kardiológián aztmondták minden rendben. Savkötőt szedek, a felsőtest alsórészén jobb valamivel, a mellkasomban azonban érzem utána is, de ha elhagyom rögtön visszatér mindenhol a fájdalom, a székletem is szinte mindig híg. Ezen felül a fejem is fáj a homlokonnál 3 hete. Válaszát előre is köszönöm!

Megválaszolt
Kategóriák: Probiotikum

Válasz

Kérdés

Folyamatos teltségérzetem van, és fel vagyok puffadva

Tisztelt Doktor Úr! Egy 23 éves fiatal nő vagyok, és az alábbi problémával fordulok Önhöz. Nagyon el vagyok keseredve, már nem tudom merre induljak tovább. Több éve már, hogy hasfájós vagyok. Folyamatos teltségérzetem van, és fel vagyok puffadva, levegő is sok távozik belőlem. Az utóbbi pár hónapban annyira rossz lett a dolog, hogy bármit eszek fáj tőle a hasam. Ha egy kicsit olajosabb rántottát eszek, kihányom, de többször is. Minden éjszakám abból áll, hogy szenvedek a hasi görcsöktől, illetve sok este/éjszaka hányok vagy megy a hasam. Úgy érzem, hogy azért, mert nap végére annyira megtelik a hasam étellel, pedig nem eszek sokat, mert étvágyam sem nagyon van. Hangosan dolgozik a hasam, mintha korogna, és olyan érzés, mintha bent maradna az étel a gyomromba. A hasi görcseim erőssége miatt már többször voltam az ügyeleten éjszaka, olyankor nospa és algopirin injekciót kapok. Folyamatosan fáradt vagyok, bár ebben az is közrejátszat, hogy a fájdalom miatt rosszul alszok. Pár éve voltam gyomor tükrözésen, ami negatív lett, ennek ellenére a háziorvos savcsökkentő szedését ajánlotta. 2 hónapig szedtem reggel és este. semmit nem segített. egy évre rá mentem a másik irányból tükrözésre, ami szintén negatív lett, de felmerült az ibs, amire 2 féle gyógyszert is kaptam, de egyiktől sem lett jobb. Itt megjegyezném, hogy az eredményben azt írták, hogy a lelógó transverzumon nehéz volt áthaladni a vizsgálat közben. (Megjegyzem iszonyúan fájt, ahogy az orvos megpróbálta a kamerát átjuttatni azon a szakaszon). A háziorvos annyit mondott rá, hogy pánikbeteg vagyok. Probiotikumot is szedtem már, ami szintén nem segített. Most elmentem az egyik pesti kórházba a mostani súlyos problémáim miatt, ahol elvégeztek egy újabb gyomortükrözést, ami szintén negatív lett. Kaptam egy harmadik fajta gyógyszert ibs-re, de az sem segített. Elküldtek még ct enterográfiára, amire még várok, de az orvos azt mondta, hogy szerinte negatív lesz, és akkor el kell fogadnom, hogy semmi bajom, és pszichés. Viszont én ezzel a napi szintű fájdalommal nem tudok együtt élni, lassan már ettől lesznek pszichés problémáim. Amennyiben a ct is negatív lesz, nem tudom hogyan tovább, mert én érzem, hogy a problémám az ételtől van. Semmi bajom nincsen, leülök enni és már közben fáj, míg be sem fejeztem az ételt. Illetve, ami nem illik ebbe a képbe, hogy nem bírom az alkoholt: megy tőle a hasam, és szó szerint folyamatosan hányok tőle. Már semmi nem is jön, de öklendezek. Elnézést a hosszú leírásért, de minél részletesebben írom le a problémámat, Ön annál jobban belelát a helyzetembe. Már nagyon el vagyok keseredve. Kérem segítsen tanácsot adni, hogy mi lehet a problémám, illetve, hogy ha megvan a ct eredményem, hova fordulhatok a problémámmal. Türelmét és segítségét előre is köszönöm!

Megválaszolt
Kategóriák: Hasmenés

Válasz

 1. Dr. Podlupszki
  Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
  2017. Április 9.

  Kedves Melinda!

  Ha az eddigi kivizsgálások nem hoztak eredményt, az MRCP-t érdemes lenne elvégezni, ami fájdalommentes és megmutatja, milyen állapotban vannak a hasnyálmirigy- és az epejáratok. Ha ez sem mutat ki semmilyen elváltozást, akkor sajnos nem tudok más javaslattal szolgálni, mindamelett, hogy a használni fogja a probiotikumot, emésztést elősegítő enzimet, és elvégzi a béltisztító kúrát.

  Tisztelettel,
  Dr. Podlupszki Csaba
   

Kérdés

Milyen vizsgalatokat kellene elsősorban elvégeznem, hogy újra a régi önmagam lehessek és kizárhassak minden más szóba jövő betegséget?

Üdvözlöm! Mielőtt feltennék néhány kérdést, leírom a történetemet. 30 éves nő vagyok. 2016 Decemberében, eléggé lebetegedtem, arcüreggyulladást es hörgőhurutot kaptam. Éjjel nappal köhögés gyötört. Mindenféle gyógyszert kipróbáltam, de semmi nem hatott. A háziorvos helyettese felírta a Curam duo antibiotikumot, amit 4 napig szedtem, az arcüreggyulladás elmult, de a köhögésem nem. Visszamentem a haziorvosomhoz, aki azt javasolta, hogy hadjam abba és szedjek helyette Savulin antibiotikumot. 7 napig beszedtem. Elmúlt minden. Majd egy hét múlva erős hasmenésem lett, haspuffadással. Éjjel nappal a mellékhelyiséget jártam. Szedtem hasfogókat, probiotikumokat, diétáztam. De a 3 hét alatt nagyon picit tudtam javítani a helyzeten. Visszamentem a háziorvosomhoz. Azt mondta, hogy ezt egy vírus okozhatja ezért újabb antibiotikumot írt fel a Normixot majd egy Linex fortet. Nem vettem be az antibiotikumot harmadjára mert nagyon féltem. A Linexet beszedtem. Kicsit javult az állapotom, de nem állt helyre a bélrendszerem. A mai napig, haspuffadással kínlódok, a hasmenes akkor jön elő, ha rostokban gazdag ételeket eszek. Már nem tudok olyan ételeket enni, mint régen. Ha pedig mégis eszek, emésztést segitő étrendkiegéstítőket kell szednem es gázmegkötőket. Mindennap szedek mindezek mellett probiotikumokat. A kérdésem a következő, az antibiotikumok ha tönkretették a bélbolyhokat, akkor annak mennyi idő, hogy visszaépüljön es mi segítheti elő a gyógyulást jobban? Illetve kialakulhatott-e valamilyen más betegség vagy rendellenesség az antibiotikumoktol? Vagy tényleg virus okozhatja és ha igen van-e rá mas gyógymód mint az antibiotikum? Ön mit gondol, mi okozhatja a folyamatos puffadást meg azt, hogy nem tudom megemészteni a rostokban gazdag ételeket? Milyen vizsgalatokat kellene elsősorban elvegeznem, hogy újra a régi önmagam lehessek és kizárhassak minden más szóbajövő betegséget? Üdvözlettel, Zsuzsa

Megválaszolt
Kategóriák: Probiotikum

Válasz

 1. Dr. Podlupszki
  Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
  2017. Április 8.

  Tisztelt Zsuzsa!

  Először is a székletet kellene a Clostridium toxinra kivizsgálni. Ha negatív, akkor esetleg érdemes elvégezni a vastagbéltükrözést, ami megmutatja, milyen állapotban van´a bél nyálkahártyája.
  Én ezzel a két kivizsgálással kezdeném a diagnózis felállítását.A probiotikumos készítményt, használja.

  Üdvözlettel,

  Dr. Podlupszki Csaba

Kérdés

Milyen recept nélkül kapható gyógyszert,probiotikumot vagy egyebet javasol?

Tisztelt Doktor Úr! 10 napja 38,5-39 fokos lázzal,fejfájással kezdődött a betegségem,majd másnap hasmenésem lett,de szinte megállás nélkül és hánytam.Ezek a tünetek 3 napig tartottak.Kicsit jobban lettem,ezért lassan elkezdtem enni,de a gyakori székletürítés megmaradt.2 nap múlva erős vérzéssel kísért székletem lett,emiatt sürgősségi osztályra kerültem.Magas CRP-n kívül minden leletem rendben volt.Jobban is érzem magam már,de aggaszt hogy továbbra is gyakori a székletem és néha híg-néha laza állagú,ill.hasfájás is kíséri. Tanácsát szeretném kérni,hogy milyen vizsgálatra kellene elmennem? Van esély rá,hogy magától is rendeződik a dolog? Milyen recept nélkül kapható gyógyszert,probiotikumot vagy egyebet javasol? Előre is köszönöm a válaszát! Üdvözlettel Tamás

Megválaszolt
Kategóriák: Bélgyulladás

Válasz

 1. Dr. Podlupszki
  Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
  2017. Április 2.

  Kedves Tamás!

  Véleményem szerint bélgyulladás állhat a panaszok hátterében. Ennek több oka lehet, ezért mindenképpen javasolt a béltükrözés elvégzése. Addig is javasolnám a NaturalSwiss probiotikumos készítmény használatát

  Üdvözlettel,
  Dr. Podlupszki Csaba