Kérdés

Minden nap hasmenéses a székletem.

Tisztelt Doktor Úr! Több mint tíz éve volt egy vékonybél rezekció műtétem. Azóta is szinte minden nap hasmenéses a székletem. De nem ez a legfontosabb problémám, hanem, hogy nagyon nagy a szélképződés a szervezetemben, és sokszor görcsösen távizik, illetve vannak olyan helyzetek, hogy csak görcseim lesznek, de van olyan, hogy ameddig nem változtatok helyzetet, pl. nem fekszem le nem is indul meg. Ez nagyon kellemetlen és zavaró. Kérem írja meg, hogy hova forduljak, vagy hogy mit tehetek ennek megakadályozására. Üdvözlettel Kovácsné

Megválaszolt
Kategóriák: Hasmenés

Válasz

 1. Dr. Podlupszki
  Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
  2017. Január 5.

  Tisztelt Érdeklődő,

  Amit tudnék ajánlani, az a Swissprobiotikum készítmény. Mindenképpen érdemes kipróbálnia, mert jó eséllyel javíthat a panaszain.
  Üdvözlettel,
  Dr. Podlupszki Csaba

Kérdés

Körülbelül három hónapja szenvedek hasfájástól (feszítő fájdalom) gyakori hányingertől, étvágytalanságtól

Tisztelt doktor úr! Körülbelül három hónapja szenvedek hasfájástól (feszítő fájdalom) gyakori hányingertől, étvágytalanságtól! Ennek eredménye, hogy a testúlyom is csökkent. Illetve folyamatos bél lúktetésről és korgásról, valamint gázosságról, gyomorégéről számolok be! Már pszichiátriai kezelés alatt is állok, ugyanis pánikbetegség, szorongás alakult ki emiatt. Székelési szokásaim, nagymértékben megváltoztak. Elképzelhető, hogy ibs-em van? Válaszát nagyon szépen köszönöm!

Megválaszolt
Kategóriák: IBS

Válasz

 1. Dr. Podlupszki
  Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
  2016. November 29.

  Tisztelt Márk!

  A leírtak alapján nagy a valószínűsége annak, hogy IBS-el állunk szemben.
  Ettől függetlenül, a biztonság kedvéért, kérnék a háziorvostól egy székletvizsgálatot, amivel kiszűrhető a rejtett vérzés. Amennyiben az eredmény negatív, akkor probiotikum szedését ajánlanám.

  Dr. Podlupszki Csaba

Kérdés

Böfögés, puffadás étkezés után van

Tisztelt doktor úr! 22 éves egyetemista lány vagyok, akinek úgy egy éve lett eg hirtelen rosszulléte, ami egy böfögéses rohamban csúcsosodott ki. A böfögés és puffadás azóta is tart, étkezés után kb három órával kezdődik, de kifejezett fájdalmas nincs. Aludni sokszor nem tudok rendesen e miatt, hiszen ha fekszem a gáz nyitja a hyomorszájam és visszáramlik olykor olykor a gyomorsav is. Sajnos a böfögéshez azóta gyakori csuklás is társult. Az emésztésemmel kifejezett panasz nincs, néha a székltem világosabb (okkersárga). A helikobakter tesztem negatív lett, próbáltam az étrendemen változtatni, de semmi sem használt, még a lasabb, több részletben való étkezéses sem. A panaszok alkohol, főleg sör hatására rosszabbodnak már már pattanásig feszülő hassal, hányinger fel és hat hónapos terjedt megszégyenítő haskörfogatával, illetve enyhülnek a nyugisabb időszakokban, plusz ha eleget tudok aludni, akkor talán jobbnak tűnnek (de lehet, csak jobban tűröm). Egy adag acilesot szedtem be, ami az alvási problémákon segített, de az amúgy sem túl gyors emésztésemet még jobban lelassult tőle és a fokozott gázosodáson sem segített. Kezdek már fáradni a tünetektől, hiszen már a minden napi tevékenységeimben is sokszor hátráltatnak és orvosi egyetemistaként nem engedhetem meg magamnak, hogy ennyi idő kiessen az életemből. Előre is köszönöm a válaszát.

Megválaszolt
Kategóriák: Probiotikum

Válasz

 1. Dr. Podlupszki
  Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
  2016. November 26.

  Tisztelt Kérdező!
  Véleményem szerint hasi ultrahangos kivizsgálásra lenne szükség annak érdekben, hogy kizárhassuk az epe esetleges betegségeit.
  Ha az eredmény negatív, akkor probiotikum szedését ajánlanám.

  Remélem, tudtam segíteni
  Dr. Podlupszki

Kérdés

Több éve szenvedek gyomor és bélgyulladásos betegségben.

Kedves Főorvos Úr! Több éve szenvedek gyomor és bélgyulladásos betegségben. Polipok vannak mindkettő területen. Gyógyszeres kezelést nem kaptam . Szeretném megkérdezni mi a véleménye a Swiss Probiotikumról? Ismeri ezt a terméket? Esetleg tudna ajánlani valamilyen természetes gyógymódot, amely rendbeteszi az emésztésemet? Méregtelenítésre alkalmas-e, és valóban bevizsgált termékről van szó? A kérdést azért Önnek teszem fel, mert fontos a véleménye. Köszönöm: Kaczor Dénesné Ica

Megválaszolt
Kategóriák: Probiotikum

Válasz

 1. Dr. Podlupszki
  Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
  2016. Augusztus 1.

  Tisztelt Érdeklődő!

  Mindenekelőtt tudnia kell, hogy a polipokat rendszeresen ellenőrizni kell! A kolonoszkópia mamár nem feltétlenül okoz kellemetlenséget, viszont ez az egyetlen módszer arra, hogy minimális beavatkozással eltávolítsák a veszélyes kinövéseket, illetve mintát vegyenek belőlük, amiből 100 százalékos pontossággal kiderül az eseteleges rosszindulatú elváltozás. A polipok ellen sem a probiotikum, sem a méregtelenítő kúra nem használ.  
  A probiotikum azonban ettől függetlenül rendkívül hasznos: helyreállítja a bélflórát, erősíti az immunrendszert, enyhíti az emésztési és ürítési zavarokat.
  Hasonló hatásai vannak, de méregtelenítő kúrának, ami eltávolítja a lerakódott salakanyagot a vastagbélből, valamint megszabadít a toxikus anyagoktól. 
  Mindkét termék segíti az egészségmegőrzést, használatuk mindenképpen javasolt,a termékeket én is használom évente!

  Üdvözlettel  Dr.Podlupszki Csaba


Kérdés

Clostrídium toxin jelenléte található a székletemben

Tisztelt Dr.Podlupszki!

Clostrídium toxin van-volt jelen a székletben. Ma újra székletmintát vittem a laborba,vizsgálatra. A kezelő orvosom hylak forte cseppeket írt fel, még a swissprobiotikum használata mellé -kérdésem ha használom és tudja a Swissprobiotikumot, ami segített : -miért kell használnom a hylakot? -miért adják ilyen esetben? -milyen hatása van? -Van valami speciális hatóanyaga,direkt erre az esetre? -Ilyen esetben javasolt e a gasztroenterológus kivizsgálás? Sajnos a hozzá tett használatin nincs feltüntetve nagyon semmi, a neten sem találtam választ a kérdéseimre, és a múltkor Ön is ezt ajánlotta, vegyek hylak forte cseppeket. Köszönöm megtisztelő válaszát.

Tisztelettel Marianna

Megválaszolt
Kategóriák: Probiotikum

Válasz

 1. Dr. Podlupszki
  Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
  2016. Április 20.

  Kedves Marianna!

  A hylak forte, olyan baktériumokat tartalmaz, mint a probiotikum.
  Véleményem szerint, nem szükséges mind két készítmény használata,
  elég csak az egyik.A hylak forte cseppeket azért kapja, mivel a Clostrídium fertőzésnél nem szükséges az antibiotikumos kezelés.Sok esetben akkor jelenik meg, mikor hosszú antibiotikumos kezelés után van a beteg.Gasztroenetrológiai kivizsgálásra nincs szükség.
  Tisztelettel   Dr.Podlupszki Csaba
   

Kérdés

Probiotikum a bélflóra egyensúlyának fenntartásához

Tisztelt doktor úr!
Rengeteget hallani mostanában a reklámokban a probiotikumokról. Tényleg ennyire fontosak? Azért érdekel, mert nem igazán jó az emésztésem, vannak ezzel kapcsolatban problémáim, és szívesen kipróbálnám a probiotikumot is. Viszont korábban naponta ettem probiotikus, élőflórás joghurtot (legalábbis ez volt ráírva a dobozára), de nem tapasztaltam komoly változást. Ön, mit tud javasolni, melyik probiotikum segíthet?
Köszönettel
Imre Judit

Megválaszolt
Kategóriák: Probiotikum

Válasz

 1. Dr. Podlupszki
  Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
  2016. Március 29.

  Kedves Judit!

  Először is érdemes tisztázni a probiotikum hatását, mert ebből kiderül, miért nem érzett javulást a probiotikus joghurt fogyasztása során. Ha egyszerűen akarjuk megfogalmazni, annyit mondhatunk, hogy a probiotikumok (probiotikus, azaz a szervezet számára hasznos baktériumok) elengedhetetlenek a bélflóra egyensúlyának fenntartásához. A vastagbélben elhelyezkedő bélflórában ugyanis a probiotikus baktériumok mellett patogén mikroorganizmusok, vírusok, baktériumok és gombák is jelen vannak, amikor ezek aránya a jótékony baktériumok kárára megnő, különböző panaszok jelentkeznek.
  Mivel a probiotikus baktériumok néhány vitamin (K-vitamin, B12-vitamin) mellett többek között emésztőenzimeket is előállítanak, és részt vesznek az anyagcserében, a számuk csökkenése emésztési zavarokat okoz, és összefüggésbe hozható többek között a puffadással, székrekedéssel, hasmenéssel, hasfájással. Azt is tudni kell, hogy az immunsejtek 70 százaléka a vastagbélben található, a vastagbél tulajdonképpen a szervezet legfontosabb védelmi vonala. Ha tehát az ugyanitt elhelyezkedő, és az immunrendszert közvetlenül befolyásoló bélflóra működése nem megfelelő, kevésbé leszünk védettek a fertőzésekkel, betegségekkel szemben. Mindebből látható, hogy mennyire fontos a probiotikumok bevitele, azonban nem mindegy, hogy ezt milyen módon érjük el. Bár a bélflóra összetétele személyre szabott (olyan, mint az ujjlenyomat), a legfontosabb probiotikumok mindenkiben megtalálhatóak, a leggyakoribbak ezek közül a bifidobaktériumok és lactobacillusok. Azoknak a táplálékkiegészítőknek szedését javaslom, amelyek tartalmazzák a 8-10 legfontosabb probiotikum törzset. Ilyen a Natural Swiss Probiotix terméke, ami jómagam is használok.
  Ez egyben válasz arra a kérdésére, hogy miért nem segített az élőflórás joghurt, ebben ugyanis nem található meg az összes fontos probiotikum. És még valami: a probiotikumok szedésétől függetlenül (ez mindenképpen ajánlott) vizsgáltassa ki magát gasztroenterológus szakorvossal, aki meghatározza az emésztési problémái okát.

  Üdvözlettel

  Dr. Podlupszki Csaba

Kérdés

Antibiotikum szedése után probiotikum

Kedves szakértő!
Sajnos évente többször szedek antibiotikumot, amit egyre nehezebben viselek. A kúrák alatt és utána sokkal rosszabb az emésztésem, fáj a hasam, rendszeresen hasmenésem van. A gyógyszer egyre jobban kikezdi gyomromat. Vettem gyomorvédő tablettát, de nem nagyon éreztem a hatását. Mit tehetek? A legjobb lenne valamilyen természetes megoldás a sok gyógyszer helyett. Kérem, segítsen!
Köszönettel várom a válaszát,
Doba Péter

Megválaszolt
Kategóriák: Probiotikum

Válasz

 1. Dr. Rónay
  Rónay Barbara Dietetikus, funkcionális táplálkozás és hormon tanácsadó
  2016. Március 21.

  Kedves Péter!

  Van megoldás a problémájára, méghozzá a probiotikumok visszapótlása. Ezzel nem csupán a panaszait szüntetheti meg, hanem meg is előzheti a kialakulásukat. Arról van szó, hogy az antibiotikumok nem csupán a betegséget okozó, hanem a bélflórát felépítő jótékony baktériumokat is elpusztítják, vagy legalábbis, jelentősen csökkentik a számukat. Ez a fő oka annak, hogy az antibiotikumok hosszabb távú szedése alatt hasmenés, hasfájás vagy más emésztőrendszeri zavarok, kellemetlen tünetek jelentkezhetnek. Ha viszont a kúra előtt probiotikumot is szed, mindezt jó eséllyel megelőzheti. Az sem baj, ha az antibiotikum szedésével párhuzamosan fogyaszt probiotikumot, a hatás ebben az esetben sem marad el, azonban a jótékony baktériumoknak ilyenkor kicsit több időre van szükségük, hogy enyhítsék, majd megszüntessék a panaszokat. A legegyszerűbb, és legbiztosabb módja a probiotikumok pótlásának a minőségi táplálékkiegészítők étrendi alkalmazása. Arra viszont ügyeljen, hogy a készítmény tartalmazza a legfontosabb 8-10 probiotikus törzset, valamint elegendő prebiotikumot is fogyasszon. A prebiotikumok fontossága abban rejlik, hogy ezeket kizárólag a probiotikumok képesek hasznosítani, és átalakítani energiává, nélkülük a probiotikus baktériumok nem tudnának szaporodni. A legfontosabb prebiotikum az inulin, de prebiotikus hatású többek között a psyllium és az Aloe vera is. Léteznek ezen kívül olyan probiotikum készítmények, amelyek prebiotikumot is tartalmaznak, ezeket szimbiotikumoknak nevezzük.

  Üdvözlettel

  Dr. Rónay Barbara

Kérdés

Az immunrendszer erősítése probiotikumokkal

Tisztelt Doktor Úr!
Arra lennék kíváncsi, hogy milyen panaszokra lehet használni a probiotikumokat? Igaz, hogy nem csupán emésztőrendszeri panaszokra, hanem immunerősítésre is jók?
Köszönettel:
Ács Ildikó

Megválaszolt
Kategóriák: Probiotikum

Válasz

 1. Dr. Podlupszki
  Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
  2016. Március 17.

  Kedves Ildikó!

  Jól tudja, a probiotikumokkal az immunrendszerünket is erősíthetjük. Ezek a probiotikus baktériumok tartják egyensúlyban a vastagbélben található bélflórát, ami közvetlenül meghatározza az immunrendszer működését. Tulajdonképpen az immunsejtek, és ezzel az immunrendszer 70 százaléka a vastagbélben található, ugyanott, ahol a bélflóra is elhelyezkedik. Ha tehát a probiotikus baktériumok száma csökken, ez azonnal kihat testünk védekezőképességére. Ezért nagyon fontos, hogy a bélflóra egyensúlya állandó legyen, amit egyrészt az egészséges táplálkozással, másrészt a probiotikumok bevitelével érhetünk el. A probiotikumok szedése tehát a megelőzést, és a legyengült immunrendszer erősítését is szolgálhatja. Érdemes táplálékkiegészítő segítségével pótolni a hiányzó probiotikumokat, olyan készítményt válasszon, ami biztosítja, hogy a probiotikumok sértetlenül eljussanak a vastagbélbe, és ne pusztuljanak el a gyomorban, esetleg a vékonybélben. Erre szolgálnak a speciális kapszulák –ilyenekbe töltik az egyedülálló módon, tízféle probiotikumot tartalmazó Natural Swiss Probiotix készítményt–, amelyek csak a vastagbélben bomlanak le. Ezek mellett mindenképpen fogyasszon prebiotikus rostokat is, amelyek a probiotikumok legfontosabb táplálékai.

  Tisztelettel,

  Dr. Podlupszki Csaba