Kérdés

Maca por mellé lehet-e szedni 1000mg-os retard C-vitamint ?

Kedves Viktória! Az lenne a kérdésem, hogy a Maca por mellé lehet-e szedni 1000mg-os retard C-vitamint vagy a kettő együtt már sok lenne? Olvastam, hogy a Maca porban is van C-vitamin. Illetve a Maca port állandóan lehet szedni, vagy inkább csak kúraszerűen? Nem találtam erről sem információt az oldalon. Köszönöm!

Megválaszolt
Kategóriák: Egészséges táplálkozás

Válasz

  1. Koprivanecz Magdolna
    Koprivanecz Magdolna Dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember
    2019. Június 20.
    Kedves Alexandra!
    A C vitamin egy vízben oldódó vitamin. A felesleges mennyiséget a veséink a vizelettel kiválasztják és így kiürül a szervezetből.
    A Maca gyökér por energetizáló hatása miatt inkább a hűvösebb időszakban javaslom a használatát, de nincs ellenjavallata más időszakban sem.
    Ezzel magyarázható, hogy gyakorlatilag lehet szedni huzamos ideig is.

     

    Üdvözlettel:
    Koprivanecz Magdolna
    dietetikus

Kérdés

Évek óta fennál ez a probléma

Tisztelt D. Viktória! Olyan kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy ha valamilyen tésztafélét fogyasztok, puffadás és gyomorégés követi, esetenként csak gyomorégés... semmilyen más esetleg nehéznek mondott ételellel, nincs problémám, kizárólag a tésztafélékkel. Évek óta fennál ez a probléma, próbáltam utánnajárni, hogy mi okozhatja de sikertelen volt. Válaszát előre is köszönöm :)

Megválaszolt
Kategóriák: Puffadás

Válasz

  1. Dobor Viktória
    Dobor Viktória Dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember
    2019. Június 16.
    Kedves Viktória!
    Kérdésére nem tudok egyértelműen megfelelő választ adni.
    Véleményem szerint az Ön esetében a "nem cöliákiás glutén érzékenység" állhat fenn, ami hasonló panaszokat és tüneteket produkál, mint a lisztérzékenység vagy cöliákia.
    Ennek megállapítása gasztroenterológus szakorvos feladata.
    Az orvosi diagnózis felállításáig javaslom a gluténmentes tészta fogyasztását.

     

    Üdvözlettel:
    Koprivanecz Magdolna
    dietetikus

Kérdés

Több éve, hogy étkezés után rosszul érzem magam, fáradt, erőtlen vagyok

Tisztelt Szakértő! Több éve, hogy étkezés után rosszul érzem magam, fáradt, erőtlen vagyok. Gyanakszom, hogy a vércukrom miatt lehet. Laborba rendszeresen járok ahol az éhgyomri cukrom mindig teljesen jó. Pár éve voltam terhelésen is az is jó eredményt mutatott. 2 éve néztek 3 havi átlagot is, az is jó volt. Időközben beszereztem egy otthoni vércukorszint mérőt, ami többször mutatott étkezés utáni magas értéket 10 mmol/l de volt hogy felette is . AZ éhgyomrim is általában 6 mmol/l körül mozog. Ezért elmentem újra egy terheléses mérésre ahol nézettem inzulint, glükózt és 3 havi átlagot is. Ennek következő lett az eredménye: Éhgyomri vércukor (ACCU-CHEK): 5,4 mmol/l Ref. tart. Glükoz (fluoridos cső) : 5,9 mmol/l 3,7-6,0 Hemoglobin Alc.: 5,2% 4,1-6,2 Hemoglobin Alc.: 33,0 mmol/mol 20,0-42,0 (Terápiás tartomány 48..59) Glükóz 60’ terhelés után: 7,6 mmol/l Glükóz 120’ terhelés után: 5,4 mmol/l Inzulin: 4,1 mIU/l 1,9-23,0 Inzulin 60’ terhelés után: 47,8 mIU/l Inzulin 120’ terhelés után: 18,7 mIU/l HOMA-IR: 1,1 0 - 4,4 Mit gondol erről az eredményről? Laikusként jónak gondolom. Ez a labor egy hete készült. Azóta vettem egy újabb, korszerűbb otthoni vércukorszintmérő készüléket (DCONT TREND). Naponta nézem az éhgyomri és az étkezések utánii értékeket is és továbbra is mérek magas értéket van , hogy étkezés után 120 perccel még 7,0 fölötti értéket mérek. De olyan is van, hogy étkezés után nem 60 perccel kevesebb mint az éhgyomri érték. Az éhgyomri 5,6 a 60 perces pedig 5,0. Tanácstalan vagyok , hogy akkor most melyik eredmény a jó? Étkezés terén tudatosan táplálkozom, cukrot egyáltalán nem fogyasztok, eritrit, nyirfacukor, stevia amit használok. teljeskiörlésű pékárút fogyasztok, sok zöldséget, minőségi fehérjéket. Egy hónapja voltam H2 kilégzéses teszten ahol a fruktóz intoleranciát vizsgálták. Az alábbi értékeket mérték: Fruktóz terhelés reggel 8h10 Terhelés előtti kilégzés : 3 PPM 8h40: 6 PPM 9h10: 22 PPM 9h40: 15 PPM 10h10: 5 PPM 10h40: 4 PPM 11h10: 3 PPM Ön szerint kell aggódnom a vércukrom miatt? Vagy mi lehet az oka az otthon mért rossz eredményeknek? Mit tanácsol hová forduljak? Köszönöm a válaszát! Üdvözlettel, Kulcsár László

Megválaszolt
Kategóriák: Életmód

Válasz

  1. Dobor Viktória
    Dobor Viktória Dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember
    2019. Április 26.

     

    Kedves László!
    Dobor Viktória kérdéseire bizonyos ideig én válaszolok. Köszönöm megértését!

     

    Részletes beszámolója alapján úgy gondolom, hogy panaszai hátterében semmilyen kóros állapot nincs.
    Étkezés utáni fáradt, erőtlen állapota magyarázható azzal, ha esetleg kevesebb szénhidrátot fogyasztott, mint amennire a szervezetének szüksége lenne.
    Étkezés utáni magasabb vércukor érrtékei pedig függnek az elfogyasztott étel összetételétől is. Ha nem is fogyaszt cukrot vagy cukros éllmiszereket, a gyümölcsökben és a tejtermékekben lévő gyümölcs-és tejcukor megemelheti a vércukorszintjét. Természetesesen nem javaslom ezeknek az élelmi anyagoknak a kiiktatását, hiszen alapvető nyersanyagok az étkezésünkben.
    Dícséretesnek tartom maximalitását az egészséges táplálkozással és az egészség megőrzéssel kapcsolatban.

    A vércukor önellenőrzés javasolt időintervalluma az étkezés után 2 óra. Ha előbb történik a mérés, lehetséges, hogy a mért érték nem ad valós információt.További jó egészséget kívánok!

    Üdvözlettel:

    Koprivanecz Magdolna

    dietetikus

Kérdés

Az alábbi változásnak mi lehet az oka?

Kedves Dr.Nő! Egy olyan kérdéssel fordulok Önhöz, hogy az alábbi változásnak mi lehet az oka: Tavalyi terheléses értékeim: Vc 0’ 5.6 60’ 4.5 120’ 4.6 Inzulin 0’ 5.2 60’ 28.5 120’ 13.6 Erre merckformin xr 1000-et írt fel a szakorvos, amelyet január elejétől szedek illetve pajzsmirigy alulműködés miatt syntroxynt (75mg) is szedek több éve már. Jelenlegi eredményeim: Vc 0’ 5.8 30’ 11.5 60’ 10.6 90’ 8.2 120’ 4.5 Inzulin 0’ 9.45 30’ 89.5 60’ 94.9 90’ 55.5 120’ 13.5 A fentiek mellett tartom a sport+diéta (140-160 g ch) diétát olyan 85%ban. Mi okozhatja az értékek emelkedését? A tsh szinten 1.5volt most, a többi pajzsmirigy értékem rendben van. Tüneteim: menstruáció elmaradása, hízás. Válaszát előre is köszönöm!

Megválaszolt
Kategóriák: Egészséges táplálkozás

Válasz

  1. Dobor Viktória
    Dobor Viktória Dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember
    2019. Március 27.

    Kedves Dóra!

    Dobor Viktória kérdéseire bizonyos ideig én válaszolok. Megértését köszönöm.

    Mostani eredményei alapján Önnek nagy valószínűséggel megállapítva inzulin rezisztenciája van. Ezt támasztja alá a két tünet is, amit megemlített a kérdésében.Mindenképp szükséges, hogy felvegye a kapcsolatot diabetológus szakorvosával, aki már korábban elkezdte a Mercformin kezelést. Lehetséges, hogy nem elegendő a tabletta adagja vagy más kezeléssel kell a tablettát kiegészíteni.

    Üdvözlettel:

    Koprivanecz Magdolna
    dietetikus

Kérdés

Gmo mentes termékeket keresek páromnak aki diabétesz

Üdvözletem! Gmo mentes termékeket keresek páromnak aki diabétesz 1 es típúsú inzulinnal kezelt cukorbeteg 3 éves kora óta! A greek ico terméket néztem! Méregtelenítő immunrendszererősítő tablettát keresek! Multivitamint!

Megválaszolt
Kategóriák: Cukorbetegség

Válasz

  1. Koprivanecz Magdolna
    Koprivanecz Magdolna Dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember
    2019. Február 8.
    Kedves Adrienn!
    Dobor Viktória kérdéseire bizonyos ideig én válaszolok. Megértését köszönöm!

    Az Ön által választott Green Icon egy kiváló termék a palettánkról.

    Zöldségek és gyümölcsök egyesítve megtalálhatóak a kapszulákban, amely miatt multivitamin funkciót is betölt.
    A benne lévő gyümölcsök miatt a párja napi étrendjének szénhidráttartalmába a szénhidrát mennyiséget érdemes beszámítani.

    Jó egészséget kívánok!

    Koprivanecz Magdolna

    dietetikus