Kérdés

Kisgyermeknél, parazita által okozott szemprobléma

Tisztelt Doktor úr! Azt szeretném tudni, hogy a kisgyerekeknél mennyire gyakori a toxoplazma gondii parazita által okozott szemprobléma, vakság? Valóban lehet minden estben gyógyszerrel hatásosan kezelni a parazita által okozott szemproblémákat? Van egy 1,5 éves gyermekem, és aggódom, nehogy korán találkozzon ezzel a parazitával. Egyes helyeken azt írják, az a jó, ha minél hamarabb átesnek a gyerekek a fertőzésen; megint máshol, hogy inkább később, tartsuk távol a kisgyerekeket pl. a macskáktól, a homokozóktól. Most akkor, hogy is van ez? Tisztelettel: Széplaki Edit

Megválaszolt
Kategóriák: Parazita

Válasz

 1. Dr. Dezsényi Balázs
  Dr. Dezsényi Balázs infektológus, a trópusi betegségek szakorvosa
  2022. Március 1.
  Kedves Edit!
  A gyakoriságra vonatkozóan kevés a statisztika. Erről - nem lévén szemészorvos - nem is nyilatkoznék. Érdemes lehet gyermekszemorvost megkérdezni. Sajnos a felfedezés pillanatában már az antiparazitás hatású gyógyszerek sem tudják visszafordítani, meggyógyítani az ideghártya gyulladását. Ugyanakkor a kisgyermekkorban (és nem méhen belül anyáról magzatra terjedve ! ) elszenvedett fertőzés általában jóindulatú és csak immunhiányban szenvedő gyermekeknél okoz súlyos szemproblémát. Mivel egy 1,5 éves gyermek szemfenéki vizsgálata nem egyszerű, érdemes lehet vérből szerológiai szűrő vizsgálatot végezni Önnek és gyermekének is. Azoktól a homokozóktól, melyekbe kóbormacskák ürítenek, szükséges távol tartani a gyerekeket, nem elsősorban a Toxoplasma gondii hanem a Toxocara cati féregfertőzés miatt, a lárva a szembe vándorolva szintén chorioretinist és vakságot okozhat, amit esetenként későn fedeznek fel.
  Szívesen látom szakrendelésemen,
  üdvözlettel,
  Dr. Dezsényi Balázs

Kérdés

Fertőző májgyulladás

Tisztelt Doktor Úr! Egy véradás alkalmával kiszűrtek, és nem adhatok a továbbiakban vért fertőző májgyulladás okán. Mutattak a következő alkalommal egy „Lelet”-et, mely „Fertőzőmájgyulladás B vírus (HBV) vizsgálati eredmény, a véradás szűrővizsgálat alapján Lelet kód: 2232” fejléc szerepelt. Lejjebb a Laboratóriumi vizsgálati eredmények táblázatban két sor szerepelt, de egyikben sem volt eredmény a vizsgálatokhoz tartozó cellában. Így nyomtatta ki nekem ott az orvos. A két vizsgálat megnevezése: HBsAg szűrővizsgálat, és anti-HBc szűrővizsgálat. Természetesen megijedtem és, hogy minél gyorsabb legyen elmentem egy magán vérvételi helyre (Synlab) és kértem ezen szűrővizsgálatokat. Ezek eredményei a következők:1, megnev.: Hepatitis B vírus surface antigén (HBsAG)/CMIA,eredmény: 0,18, minősítés: negatív, vélemény: A mintában HBV surface antigén (HBsAg)nem mutatható ki.2, megnv.: Hepatitis C vírus IgM és IgG antitestek/CMIA,eredmény: 0,1, minősítés: negatív, vélemény: HCV ellenes antitest a mintában nem mutatható ki, szeronegativitás. Kérem véleményezze ezen eredményeket. Ugye kizárható ezek alapján a fertőzés? A véradás alkalmával akkor miért történt a kiszűrésem? Lehet, hogy nagyon szigorú a véradásnál a szűrés és bármilyen erre utaló apró jelnél már kiveszik az alanyt? Vagy lehet téves riasztás is? Vagy, ha ott mégis a fertőzöttséget állapították meg, akkor miért nem volt azon a lapon eredmény a vizsgálati sorokban feltüntetve, amit kinyomtatva ideadtak? Illetve egy utolsó kérdés: kell-e tovább vizsgálódnom, ismét menjek el szűrésre ezen eredmények megerősítése végett? Vagy ez az eredmény elég és tükrözi, hogy nincs semmi gond és nyugodtan élhetem az életem (családalapítás, gyerekek, stb.) Természetesen a környezetem miatt is aggódom. Még egy információ,régebben egyik szülőm átesett egy sárgaságon és Hepatitis A fertőzöttséget állapítottak meg nála, amikor is ez ellen kaptam én is védőoltást. Talán ez is lehetett? Bár után egy-két évvel volt két véradásom is a katonaságnál, de akkor nem szűrtek ki. Nagyon köszönöm válaszát! !

Megválaszolt
Kategóriák: Vírusos és bakteriális fertőzések

Válasz

 1. Dr. Dezsényi Balázs
  Dr. Dezsényi Balázs infektológus, a trópusi betegségek szakorvosa
  2022. Január 26.

  Tisztelt Uram!  
  Köszönöm a kérdést. Sajnos a levelek megválaszolására limitált idő áll rendelkezésre. Parazitológia a szakterületem. Vírus okozta megbetegedésekkel (HBV, HCV) nem foglalkozom, kérem keresse fel az adott terület szakorvosát!
  Üűdvözlettel,
  Dr. Dezsényi Balázs