Kérdés

Tisztelt Dr. Podlupszki Csaba! 26 éves férfi vagyok. Már több mint egy éve szenvedek. Kezdetekben fáradtság, torokfájás, erősen kaparó torok, majd gyomor panaszok. 2018 április FOG vizsgált és nem talált eltérést, baktérium nem tenyészett. 2018.07.05-én Bal oldali borda alatti szúró érzet éjszaka. (Megesik, hogy néha érzek még egy két gyengébb szúrást) Duodenitis, Idült Gastritis k.m.n (Duodenum nyh-ja ép, redőzete megtartott, a papilla ép, bulbus gyulladt, a plyorus kerek, spontán nyílik. Az antrum gyulladt, 2 kicsípő biopsia megtörtént. Gyomor többi részének nyh-ja ép, redzőete megtartott. Oesophagus alsó harmagában I.std reflux oesophagitis képe látható. (2x1 quamatel, 4x10ml gaviscon, 1tbl Cerucal, 2x1 Lacto Seven két havonta 1 hetes kúra) 2 hét múlva kontroll: Kórszövettan (Carbamid serum 5.0 negatív, Creatinin 65 negatív, eGFR-EPI >90) Gastritis chronica levoris gredus M43000 K:K2950, Helicobacte p. negatív. Vélemény: Duodenitis, Antrumgastritis chr. Reflux betegség. 2018.07.11-én vérvétel. Minden véreredmény ref. értéken belül, de Epstein-Barr vírust detektáltak nálam (IgM 0,125 + , VCA IgG/ELISA 48.5 NTU +, nukleáris antigén (EBNA) IgG/ELISA 34.9 NTU +) Eredmények alapján friss ferzőtés. Hasi ultrahang on Haemangioma láttak ezért Hasi CT-n voltam de kiderült, hogy minden rendben. Egyéb problémát nem láttak. Fogorvosi panaszom nincs, panoráma röntgen volt. Jelenlegi állapot: Azóta sem múlt a nyaki panaszom. Gyakori fáradtság, kicsi libidó. Nyelési nehézséget érzek, kilégzéskor úgy érzem, hogy tüzes levegőt fújok. Állam alatti nyirokcsomót enyhén érzem, tapintható feszülnek érzem. Enyhén kaparó, váladékos torok. Vérvétel. Vas serum 12.6 alacsony , GPT/ALAT 69 magas, HGB 132 alacsony, HCT 0,400 alacsony. Ismételt FOG vizsgálat: idülten vérbő garat és tonsillák, idülten vérbő algarat és gégenyálkahárta, egyéb probléma nincs. Neo-ferro-forgamma-t szedtem, sötétebb székletet okozott. Éjszaka Reflux párnán alszok. Gaviscont folyamatosan szedem, próbáltam quamatel 40mg 2x1-et, időszakos böjtölést, koffeint és szénsavat kerülöm, diétázok. De lényegi változást nem érzékelek, így nem látom a helyes utat. Rosszul élem meg ezt az állapotot, már ezzel kelek-fekszek, koncentrálásban meggátol. Ön szerint elképzelhető, hogy a nyaki panaszomat a reflux, vagy a gastritis csinálja? Hogyan deríthetem ki? Köszönöm a segítségét! Tamás

Megválaszolt
Kategóriák: Fáradtság

Válasz

 1. Dr. Podlupszki
  Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
  2019. Június 17.

  Kedves Tamás!

   Panaszait okozhatja a reflux, a felmaródott nyálkahártya miatt érzi úgy, hogy tüzes levegőt fúj. Mivel a reflux miatt nem tudja kipihenni magát éjszaka, fáradt, ami kihat a libidójára, és pszichésen is megviseli. A torok területét érő gyomorsav a felmaródás miatt gyulladást okozhat (a torka és gégéje is irritált), míg a szegycsont vagy bordák mögötti részen szúró  fajdalommal járó égető érzést is valószínűleg a reflux miatt érzi. A „gombóc” érzés a torokban tipikusan reflux tünet. A reflux betegség okozta kellemetlen tünetek enyhítésére a gyógyszerek mellett a mályva és az útifű főzete sikerrel alkalmazható, de javaslom egy gasztroenterológus felkeresését, aki részletes kezelési tervet állít fel Önnek.  Ez TB alapon is igénybe vehető. 

  Tisztelettel Dr.Podlupszki Csaba

Kérdés

Kb 1 hete, köldök vonalban,alhasi részen szúrást érzek

Kedves DoktorÚr! Kb 1 hete köldök vonalban illetve jobb alhasban szúrást érzek! Eleinte ritkábban mára már folyamatos a fájdalom és mozgásra fokozódik, ha lefekszem éaz oldalamra és felhuzom a lában enyhül egy kicsit! Székletem eddig normális volt viszont ma reggel már nagyon minimális.Elég gyakran hányingerem is van! Mit javasol keressek fel orvost a problémámmal vagy nem lehet komoly gond? Válaszát köszönöm!

Megválaszolt
Kategóriák: Székrekedés

Válasz

 1. Dr. Podlupszki
  Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
  2019. Április 25.

  Kedves Érdeklődő!

  A pontos kiváltó ok felderítése gyakran csak több vizsgálat eredményeképpen állapítható meg (fizikális vizsgálat és kórelőzmény, laborvizsgálat, esetenként képalkotó eljárással- pl. ultrahang- kiegészítve).Sajnos leveléből,nem megállapítható, hogy ki írta a levelet, mivel a panaszok a terhesség első trimeszterére is utaló jeleket mutatnak.Ezért, javasolnám keresse fel kezelőorvosát, hogy mielőbb felfedjék a panasza okát.

  Tisztelettel Dr.podlupszki Csaba

Kérdés

Az lenne a problémám hogy folyamatosan azt érzem hogy meg fogok halni

Szép napot! Az lenne a problémám hogy folyamatosan azt érzem hogy meg fogok halni. Napota többször van zuhanás érzésem. Néha furcsa a levegő vétel de inkább elalvasnal Állandó gondolat hogy meghalok. Félek hogy meg fogok halni vagy az hogy elalszom és többé nem kelek fel vagy valahol össze esek és kész annyi volt minden. Voltam kardiologian ott nem találtak semmit Pajzsmirigy túlműködés gyanúja miatt jell szednem Huma Pronolt napi 2xfelet A kérdésem az lenne hogy tényleg meg fogok halni vagy ez csak félelem 20 éves vagyok Köszönöm a válaszát.

Megválaszolt
Kategóriák: Életmód

Válasz

 1. Dr. Podlupszki
  Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
  2019. Április 24.

  Kedves Boglárka!

  Önnek erős szorongása van, ebből adódnak a tünetei, melyek hátterében szervi elváltozást nem találtak. Javaslom pszichológus vagy pszichiáter felkeresését. Ne aggódjon, nem fog meghalni, ha a szorongás oldódik, a halálfélelme is elmúlik. 

  Üdvözlettel Dr.Podlupszki Csaba

Kérdés

Hasmenés következményekép kialakult nálam egy bab méretű külső aranyér

Kedves Dr úr. 26 éves vagyok, 3 hete egy csúnya hasmenés következményekép kialakult nálam egy bab méretű külső aranyér, életemben elsőnek. 5-6 napig nagyon fájt, este is 4-5x keltem fel arra, hogy fáj és nehezen is tudtam vissza aludni miatta. Azonnal elkezdtem használni HEMORID kenőcsöt, naponta többször alkalmaztam. 6-7 nappal a megjelenés után, teljesen megszűnt a fájdalom és a bab méretű aranyér kb nagyobb bórsónyira húzódott vissza. Azóta eltelt 1,5 hét, de még mindig ott az aranyér, kicsitsem érzékeny, kicsitsem fáj. Kérdésem az lenne hogy, érdemes lenne esetleg más készítményel, krémmel, kúppal próbálkozni...szeretném ha teljesen elmúlna a kitüremkedés. Sosem volt még aranyerem.... félek hogy már örökre ott marad a kis "gumó" Válaszát előre is köszönöm!

Megválaszolt
Kategóriák: Aranyér

Válasz

 1. Dr. Podlupszki
  Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
  2019. Április 22.

  Kedves Áron!

  Az aranyeres csomó magától nem múlik el teljesen, de ha nincs gyulladásban a mérete kicsi, vagy alig tapintható. Ha a kitüremkedés nem fáj, azonban önt zavarja, a végbél falában kialakult visszér sebészileg távolítható el. Ügyeljen az étrendjére, kerülje a szorulást okozó ételeket, mivel fokozhatjákaz aranyeret, vagy elősegíthetik a kiújulását. Ha csomó begyulladt, vérzik, mindenképpen foduljon proktológushoz, aki a csomó méretétől és elhelyezkedésétől függően határozza meg a kezelés módját.

  Tisztelettel Dr.Podlupszki Csaba

Kérdés

Fokozott nyáladzasom van

Fokozott nyáladzasom van. nem reflux voltam kivizsgáláson.szivpanaszaim miatt gyógyszer élet szedek de mellé khatasként egyik sem jelez ilyen probléma T. Voltam hasi ultrahang ön is nem találtak semmit.a nyál színtelen habos muszáj kikopni már naponta elhasználom vagy 100 papírzsebkendő t. Már nagyon zavar a körzeti orvos tehetetlen már éjszaka is keletkezik akkor sűrű BB az állaga.mi lehet az ok?

Megválaszolt
Kategóriák: Immunrendszer, Allergia

Válasz

 1. Dr. Podlupszki
  Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
  2019. Március 22.

  Kedves érdeklődő!

  A fokozott nyáltermelés a paraszimpatikus idegrendszer kóros túlsúlyára utal. Ez önálló betegségként nem szokott előfordulni, de más központi idegrendszeri betegség tünete lehet,amit pl.előidézhet az allergia, vagy pszichés állapot is.

  Tisztelettel dr.Podlupszki Csaba