Kérdés

Idegen test, csomó kitapintása a végbélben

Jó napot. Idegen test érzést érzek a vegbelemben, ki is tapintottam egy csomót kb a luktol 5 centire.. Hogyan forduljak orvoshoz? Szégyellem.. Mi lehet? Másmiyen tüneteim nincsenek, se véres széklet se nyákos széklet. Muszaj a kivizsgalashoz végbel tükrözés?

Megválaszolt
Kategóriák: Aranyér

Válasz

  1. Dr. Podlupszki
    Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
    2020. Április 23.

    Kedves Dorina!

    A kellemetlen tünetekkel járó területet minél hamarabb meg kell mutatni sebésznek vagy proktológus orvosnak, mert más betegség is okozhat hasonló panaszokat, többek között jó- és rosszindulatú végbéldaganatok, amik azonban időben felfedezve jól gyógyíthatók.Javasolnám a megfelelő folyadék bevitelét, és a rostban gazdag táőlálkozást.

    Tisztelettel Dr.Podlupszki Csaba

Kérdés

Decemberben, volt egy császárom és onnantól fogva folyamatos vizes hasmenésem van

Üdvözlöm! Egy nagyon fontos és nagyon aggasztó kérdéssel fordulok Önhöz! Decemberbe volt egy császárom és onnantól fogva folyamatos vizes hasmenésem van. Már szedtem hasfogókat,antibiotikumot,amit kicsit mintha segitett volna de aztán ugyanúgy ment,szedem a probiotikumot is. Nem tudom ez mitől van,de nagyon aggasztó. Esetleg a császár után beadott antibiotikumtól vagy trombozis elleni injekciotól lehet? Vagy a műtét során történhetett valami? Mit javasol? Kihez fordulhatnék? Esetleg egy hasi ultrahangra elmenjek? Köszönöm!

Megválaszolt
Kategóriák: Hasmenés

Válasz

  1. Dr. Podlupszki
    Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
    2020. Április 22.

    Kedves Kornélia!

    Megfelelő probiotikum használatát javasolnám, valamint mielőbbi széklet minta vizsgálatot, amiből kimutatható a panasz.

    Tisztelettel Dr.Podlupszki Csaba

Kérdés

Véres széklet

Tisztelt Doktor úr! Tegnap véres volt a székletem, (piros vér) ezután enyhe nyomást éreztem a végbélnél, már korábban is előfordult hogy 1 csepp vér csöppent bele a wc kagylóba (kb. Több mint 1 hónapja) nagyon meg vagyok ijedve, a legrosszabbra gondolok. Ma már nem láttam vért a székletben. Viszont a baloldali bordám alatt enyhe nyomást érzek mondhatnám hasi diszkomfortnak is ahogy régebben volt de orvosi tanácsra szedtem DUSPATALIN-t. Kérdésem lenne hogy; Aranyér, IBS vagy esetleg valami komolyabb? (Ülő munkát végzem napi 10-14 órában, túlsúlyos is vagyok) Tisztelettel: F. Ernő (32 éves)

Megválaszolt
Kategóriák: Aranyér

Válasz

  1. Dr. Podlupszki
    Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
    2020. Április 3.

    Kedves Ernő!

    Egy proktológiai vizsgálatot javasolnék, azaz a végbéltükrözés a végbélcsatornát és végbelet vizsgálja, különösen az aranyerek, végbélrepedés, polip, végbélsipoly és nemi úton terjedő betegségek tekintetében. A bélben előforduló polipok kezdetben nem okoznak panaszt, és méretüktől függően tükrözés közben el is tudják távolítani azokat.Táplálkozási szokások mielőbbi módosítása, mozgás, séta, megfelelő folyadék bevitele.

    Tisztelettel Dr.Podlupszki Csaba

Kérdés

Hasi aorta meszes plakkok, divertikulum

Tisztelettel kérdezném, hogy a divertikulomra mit javasolna és a hasi aorta meszes plakkokra. UH és hasi CT is készült.Köszönettel.

Megválaszolt
Kategóriák: Divertikulózis

Válasz

  1. Dr. Podlupszki
    Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
    2020. Március 4.

    Kedves Mária!

    A diverticulosis kezelését a székletrendezés, rostban, ballasztanyagban gazdag étrend fogyasztása, bőséges folyadékbevitel jelenti.A megfelelő pro és prebiotikum használata 2-3 hónapon keresztül. A táplálkozási szokások módosítása,  mozgás, a sport szerepe és az életminőség javításával elérhető eredmények, a rehabilitációs lehetőségek is bőséges teret érdemelnének.

    Üdvözlettel Dr .Podlupszki Csaba

Kérdés

Valóban okozhatott a Salazopirin magzati kàrosodàst, hisz a terhesség 2/3 részében azt szedtem.

Tisztelt Doktor Úr! 27 hetes kismama vagyok, 2x500 g Salazopirint szedtem, mikor kiderült, hogy terhes vagyok. A terhességem 6. hetétől a terhességi vitamin mellé 3mg folsavat is szedek. 11.héten az orvosommal abban maradtunk, hogy szedhetem tovàbb a Salazopirint, de most azt javasolta, hogy vàltsuk le a Salazopirint inkàbb Pentasàra nehogy a babànàl kàrosodàst okozzon...Szeretném a véleményét kérni, ezzel kapcsolatban. Valóban okozhatott a Salazopirin magzati kàrosodàst, hisz a terhesség 2/3 részében azt szedtem. Segítségét előre is köszönöm!

Megválaszolt
Kategóriák: Bélgyulladás

Válasz

  1. Dr. Podlupszki
    Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
    2020. Február 17.

    Kedves Dóra!

    A magzatra káros készítményekről a terhesség alatt alternatív kezelésre szoktak átállni, vagyis az adott betegség kezelésére alkalmas, de ártalmatlan hatóanyagot tartalmazó gyógyszert ír fel a szakorvos a kismamának A legfontosabb , hogy önállóan semmiféle gyógyszer szedésébe ne kezdjünk bele a terhesség alatt, ha pedig valamilyen krónikus .problémánk van, nőgyógyászunkkal beszéljük meg az esetleges használatot, kezelést.

    Tisztelettel Dr.Podlupszki Csaba