Kérdés

4-5 hete fáj a térd hajlatom

Tisztelt Varró Tina! 4-5 hete fáj a térd hajlatom, lépcsőzésnél mintha kést szúrnának a térdembe. Ma voltam röntgenen, de reumatológushoz csak később kell vissza mennem . Nem értem a leletet, ha lenne szíves számomra érthetővé tenni. "A tibiak subchondralis felszíne scleroticus. Az ízületi rések medialisan kp. fokban szűkebbek. A patelák lateral pozícióban állnak." Ez volt a leleten. Előre is köszönöm válaszát és segítségét. Maradok Tisztelettel: Balogh Lajosné.

Megválaszolt
Kategóriák: Gyógytornász - fizikoterapeuta

Válasz

  1. Varró Tímea
    Varró Tina Gyógytornász - fizikoterapeuta
    2019. Május 2.

    Tisztelt Balogh Lajosné!

    A lelet a térdízület kopására utal. A patella lateralizációja a térdkalács helyzetének eltérését jelenti. Az első lépés gyógytorna és manuálterápia, amivel a panaszok jól csökkenthetőek/megszüntethetőek.

    Minden jót kívánok, Varró Tina

Kérdés

Gerinc, nyak panaszaim már sajnos 20 évesen kezdődtek

Tisztelt Doktornő! 42 éves nő vagyok. Nem túlsúlyos. Gerinc, nyak panaszaim már sajnos 20 évesen kezdődtek.Jártam gyógytornára, masszásra kaptam injekciókat gerinc mellé. Az akkor kezelő Doktor Úr, elmagyarázta, hogy jobb nem lesz éljek együtt vele. Eltelt 22 év,fájdalmaim miatt dolgozni sem tudok,felkerestem ismét a Szakrendelést, ahol sajnos az új Doktor Úr lelet nélkül kérdezte mit szeretnék. Kértem egy injekciót, de mondtam neki, hogy probléma van a szívemmel is szedek rá gyógyszert. nem gond, megkaptam az injekciót. Majdnem infartust kaptam tőle 3 napig az egekben volt a vérnyomásom, pulzusom. Szteroid injekciót kaptam. De végre 2 hét várakozás után ma voltam Röntgenen. Ennek értelmezésében kérném segítségét! A lábaim zsibbadnak,erős fájdalmaim vannak, a bal lábfejemen kívül tehát nem bütyök nőtt egy csomó ami puha mintha lenne benne valami. Írom a leletem: A lumbalis lordosis íve kiegyenesedett. A csigolyatestek épek. A zárólemezek kissé sclerotikusak. A L V. - S I. csigolya közötti rés kifejezetten beszűkült, benne discus degenratiora utaló vacuum phenomen van. A L V. S I csigolya ventralis peremsarkán spondylosisos felrakódás látható. A kisizületeknél arthrosis jelei figyelhetők meg. Bal oldalon az S I rés magasságában sclerotikusabb terület ábrázolódik. Nagyon megköszönném, ha elmagyarázná, mit is jelent ez a lelet. Mit lehet tenni? Köszönettel! Anita

Megválaszolt
Kategóriák: Gyógytornász - fizikoterapeuta

Válasz

  1. Varró Tímea
    Varró Tina Gyógytornász - fizikoterapeuta
    2019. Május 2.

    Kedves Anita!

    Reumatológus felkeresését javasolnám minél hamarabb, további kivizsgálások indokoltak ilyen erősségű panaszok esetében. A szteroid injekció önmagában nem megoldás.
    Üdvözlettel Varró Tina

Kérdés

A kérdésem az lenne, hogy tényleg a lúdtalp és túlterhelés miatt lehetett ez a fájdalom?

Kedves Doktornő/Úr! A következő panasszal fordulok önhöz. 41 éves vagyok, pár éve életmódot váltottam, fogytam 40 kg-ot, majd elkezdtem futni, amit azóta is csinálok. Fokozatosan emeltem a távot és a tempót az elmúlt években, viszont mivel autóditakta módon tanultam az egész futást, ezért a bemelegítést és a végén a nyújtást elhanyagoltam. Tavaly december elején egy edzés alkalmával a futópadon kb.5 perc után elkezdett fájni a bal térdem külső része, ahol hajlik a láb, az edzést abbahagytam 15 perc után a fájdalom miatt, ezután még 1 napig fájt a térd körül, ahogy hajlítottam a lábam,majd elmúlt teljesen. 1 hétre újra edzettem, ugyanez a probléma merűlt fel, de most lefutottam 5 kilómétert, amit nem kellett volna, mert alig bírtam lejönni a futópadról. Ez a fájdalom is elmúlt 2 nap alatt teljesen, a lépcsőzéseknél fájt addig. A héten kaptam időpontot végre az ortopédiára, ahol a következőt állapították meg:B.térdben foly.nincs mozgat-ra jelzett crepitáció,szalagok épek instab nincs,flexió teljes,KÉM megtartott,terhelésre lat.oldal szalag mentén jelez fájdalmat. Lábakon nagy fokban lesüllyedt boltozatok,külső láb élre terhel. Azt mondták, hogy el kell kezdenem neutrálisan járni, figyelni, hogy ne a külső élre terheljek és lúdtalp betétet kell csitáltatnom. Azóta is edzek egyszer 1 héten, de fokozatosan kezdtem terhelni a lábamat, most 4.4 km/fél óránál tartok és nincs az a fájdalom. A kérdésem az lenne, hogy tényleg a lúdtalp és túlterhelés miatt lehetett ez a fájdalom? Milyen porcerősítőt ajánl,amit kéne szednem? Ön szerint futhatok ,fokozatosan visszatérve az eredeti tempómhoz? Köszönöm a válaszát!

Megválaszolt
Kategóriák: Gyógytornász - fizikoterapeuta

Válasz

  1. Varró Tímea
    Varró Tina Gyógytornász - fizikoterapeuta
    2019. Január 29.

    Kedves Sándor!

    A leírt panaszokat abszolút magyarázhatja a megállapított diagnózis, de azt gondolom látatlanban, hogy nem elégséges csak odafigyelni arra, hogy az ember megfelelően terheljen - érdemes ehhez gyógytornász segítségét kérni. A lúdtalp betét mellett használata mellett duplán kötelező a korrekciós feladatsor elsajátítása! A fokozatosan eredeti tempóhoz való visszatérés is ezek figyelembevételével ajánlott. 
    Porcerősítő szempontjából komplex készítményt ajánlanék, amelyben glükosamin, chondroitin és MSM egyaránt található.

    Minden jót kívánok,
    Varró Tina

Kérdés

Tegnap kézzel történő ütés érte a mellkasomat

Jó napot kívánok! 26 éves vagyok s tegnap kézzel történő ütés érte a mellkasomat. Azóta nagyon fáj, akkor is szúr ha levegőt veszek. Kék s lila lett a mellkasom és meg van duzzadva. A fájdalom átsugárzik a hátamba is. Lehet-e komoly bajom vagy ez zúzódás? Köszönöm a választ!

Megválaszolt
Kategóriák: Gyógytornász - fizikoterapeuta

Válasz

  1. Varró Tímea
    Varró Tina Gyógytornász - fizikoterapeuta
    2018. Július 29.

    Kedves Tímea!

    Fennáll a bordarepedés lehetősége is, érdemes lenne megvizsgáltatni.
    Üdvözlettel Varró Tina

Kérdés

Idős Édesanyám sajnos idén január óta fekvőbeteg

Üdvözlöm! Idős Édesanyám sajnos idén január óta fekvőbeteg. Én ápolom. Mostanában kezdtem kiültetni az ágy szélére, kérdésem, ha hosszabb időre kerekesszékbe ültetem, veszélyt jelenthet-e? Gondolok itt a vérkeringés megváltoozása miatt fennállhat-e a szívembólia veszélye? Köszönettel várom válaszát, javaslatát, tanácsát ezzel kapcsolatban.

Megválaszolt
Kategóriák: Gyógytornász - fizikoterapeuta

Válasz

  1. Varró Tímea
    Varró Tina Gyógytornász - fizikoterapeuta
    2018. Július 13.

    Kedves Margit!

    A függőleges testhelyzeteknek pontosan az említett kórképek megelőzésében van szerepük, a folyamatos fekvés sokkal nagyobb kockázatot jelent ebből a szempontból. A vérnyomás ellenőrzése és a belgyógyászati kontroll természetesen fontos a terhelhetőség megítélése szempontjából.

    Minden jót kívánok,

    Varró Tina