Kérdés

Belek közt, vizet találtak

Tisztelt Doktor Úr!

 2,7 Tsh szintem Mosdóba csak heti egyszer kell mennem, de van amikor még akkor sem. Ultrahangon voltam és ott a belek között vizet találtak.Tudna nekem tanácsot adni?

Üdvözlettel Szabina

 

Megválaszolt
Kategóriák: Székrekedés

Válasz

 1. Dr. Podlupszki
  Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
  2015. Április 10.

  Kedves Szabina!

   
  Kontroll ultrahang vizsgálatot jvégeztessen el egy hónap múlva, ha ekkor található folyadék a hasüregben, akkor feltétlenül konzultáljon a háziorvossal, aki segít a következő vizsgálatokban.
  A székrekedési probléma enyhítésén az étrend változtatásával nagyok sokat tud segíteni: növelje a rostos ételek, zöldségek, gyümölcsök fogyasztását, valamint fokozza a folyadékbevitelt.
   

  Tisztelettel,

  Dr. Podlupszki Csaba

   

Kérdés

Műtét utáni erős székrekedés

Üdvözlöm! Tisztelt Doktor Úr!

Édesanyámat március másodikán műtötték epekővel ami a papírjaira írva volt, hogy gyulladt epehólyagot távolítottak el tőle. Valamint a műtét után antibiotikumos kezelést kapott a gyulladás miatt. Erre a műtétre két héttel mélyvénás trombózist kapott és azzal is megműtötték viszont utána egy elég erőteljes székrekedés alakult ki. Már kapott többször hashajtót, glicerines végbélkúpot és beöntést. Próbáltuk az étkezésébe beiktatni a lenmagolajat és a lenmaglisztet. Kérdésem lenne a következő; milyen házi megoldások vannak még amit tudnánk tenni, hogy beinduljon a működés vagy milyen alternatív megoldások vannak még?

Megválaszolt
Kategóriák: Székrekedés

Válasz

 1. Dr. Podlupszki
  Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
  2015. Április 1.

  Kedves Krisztina!

  Műtétek után ez sajnos várható.A hashajtók használatát mielőbb ki kellene hagyni,jobban odafigyelni a napi folyadék bevitelére,ami napi 2-2,5 liter legyen.A táplálkozási szokásokon változtatnia betegnél, több rostos ételt /nyers zöldség-gyömölcs,...stb/.
  A lenmag olaj használatát éhgyomorra ajánlanám langyos vízzel.
  Ha a tünetek továbbra sem múlnak el,fontos felkeresni a háziorvosát a betegnek.
  Tisztelettel
  Dr.Podlupszki Csaba

Kérdés

2-éve székrekedésem van

Kedves Dr.Rónay Barbara!

28 éves,csalásos anya vagyok. 2- éve székrekedésem van.Kiprópáltam rengeteg  hashajtót,de ezek csak ideig óráig segítettek,tanácstalan vagyok mit kellene szednem?  Ön kedves Doktor nő, melyik hashajtót ajánlja? Köszönöm gyors válaszát.Üdv.Piroska

 

 

 

Megválaszolt
Kategóriák: Székrekedés

Válasz

 1. Dr. Rónay
  Rónay Barbara Dietetikus, funkcionális táplálkozás és hormon tanácsadó
  2014. November 14.

  Kedves Piroska!

  A hashajtók használatát nem ajánlom,mivel ehez a szervezet nagyon gyorsan hozzá szokik,és utánna is csak ezen kémiai készítmények segítségével tud a széklet távozni.Ajánlom, a táplálozási szokásain mielőbb változtatni,több rostos ételt fogyasztani,zöldségekben gazdagon táplálkozni,a mozgást,és a napi folyadék bevitelére is oda figyelni.Ha ezeket a tanácsokat meg fogadja,mielőbbi javulást fog tapasztalni.

  Tisztelettel.Dr.Rónay Barbara

Kérdés

Székrekedés-hajhullás

Tisztelt Doktor úr!

 Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz,hogy 3-4 napos székrekedés után újra vizes-vizszerű hasmenésem kezdődik. Már az ebéd elfogyasztása is gondot okoz.Nagyon kellemetlen bárhová menet,mert inkább addig nem is eszem amig nem vagyok mosdó közelében. Sajnos ilyenkor a gyomrom elkezd fájni az éhségtől,a sűrű vizelet ingerről.Mindig belázasodom 38fok felett és már a napi egyszerű tehendők is igy megviselnek.Félek a tükrözéstől,van erre valami másféle vizsgálat? Észrevettem,hogy egyre erősebben hullik a hajam,. Van valami összefüggés? kérem tanácsát,segitségét- Köszönettel
Horvát Aliz
Megválaszolt
Kategóriák: Székrekedés

Válasz

 1. Dr. Podlupszki
  Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
  2014. Július 25.

  Kedves Aliz,


  Nehéz a leirtak alapján eldönteni,mire is van az elején szükség.Lehet csak egy fertözés,de a vastagbélgyulladás sem kizárt.Nem kell megilyedni a kolonoszkopiás vizsgálattól sem.Mindenféleképpen tanácsolom,keresse fel kezelöorvosát,aki a panaszai alapján a megfelelö kivizsgálásokat javasolni fogja.
  Üdvözlettel
  Dr.Podlupszki Csaba