Kérdés

A vastagbéldaganat megelőzése

Tisztelt Podlupszki úr!
A családunkban sajnos többeknél előfordult már vastagbéldaganat, attól félek, hogy engem is utolér a betegség. 26 éves vagyok, egyelőre nincsenek panaszaim, de már annyira rettegek, hogy WC-re sem merek kimenni, hátha vért látok a székletemben. Nem akarok rákos lenni, hogyan lehetséges a vastagbéldaganat megelőzése?
Egy aggódó anyuka

Megválaszolt
Kategóriák: Vastagbéldaganat

Válasz

 1. Dr. Podlupszki
  Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
  2016. Március 25.

  Kedves anyuka!

  Mindenekelőtt azt tanácsolom, hogy ne aggódjon feleslegesen, a vastagbéldaganat megelőzése egyáltalán nem ördöngösség! Abban igaza van, hogy a rák sajnos bárkit utolérhet, és az is tény, hogy –ha nem is nagy százalékban– megfigyelhető örökletes hajlam a betegség tekintetében. Éppen ezért, ha a közvetlen családtagok körében előfordult vastagbéldaganat, 20 éves kortól kezdve, 3-4 évente ajánlott a vastagbéltükrözés (kolonoszkópia) elvégzése. Hogy megnyugtassa magát, kérjen beutalót a vizsgálatra, ennek segítségével ugyanis száz százalékos pontossággal kimutatható a vastagbéldaganat, illetve a rákmegelőző állapotnak tekinthető polipok (rendszerint ezekből alakul ki a rosszindulatú tumor) jelenléte. Sőt, a polipokat a vastagbéltükrözés során biztonságosan eltávolítják, a rák gyanúja esetén pedig szövetmintát is vesznek. A vastagbéldaganat megelőzése érdekében, javaslom a cukros, zsíros, erősen fűszerezett, adalékanyagokban gazdag ételek, az alkohol és a szénsavas üdítő italok elhagyását, ugyanakkor a rostok bevitelének növelését.
  Fogyasszon psyllium maghéjat, chia magot, nyers zöldségeket és gyümölcsöket, valamint teljes kiőrlésű gabonát, árpafüvet, búzafüvet (ezeket por alakban is nyugodtan megvásárolhatja). Érdemes rendszeresen méregtelenítő- és béltisztító kúrákat is elvégezni, erre a Natural Swiss termékeit ajánlom, mert ezek eltávolítják a vastagbéldaganat kockázatát növelő toxinokat, káros lerakódásokat és parazitákat, valamint helyreállítják a bélflóra egyensúlyát. Utóbbi azért lényeges, mert a bélben található káros baktériumok, a parazitákhoz hasonlóan, anyagcseréjük során mérgeket termelnek, ezáltal elősegítik a gyulladások, és a rák kialakulását. Ne feledkezzen el a mindennapos mozgásról sem, ami szintén hozzájárul a vastagbéldaganat megelőzéséhez.

  Bízom benne, hogy segíthettem,

  Üdvözlettel:

  Podlupszki Csaba

Kérdés

Polipokat találtak bennem

Tisztelt doktor Úr!
44 éves vagyok, az utóbbi időben egyre többször fáj a hasam, ha megnyomom, főleg az alsó részen érzékeny, és az emésztésem is elég rossz. Sokszor van székrekedésem, néha viszont erős hasmenés gyötör, előfordul, hogy szinte egész nap a WC-n ülök. A háziorvosom elküldött kolonoszkópiára, kicsit féltem tőle, de úgy voltam vele, hogy végére kell járni a dolgoknak. Nem mondom, hogy kellemes volt, de kibírtam a vastagbéltükrözést! Szerencsére daganatot nem találtak, viszont az orvos eltávolított néhány polipot és biopsziát is csinált, azt mondta, hogy elküldi szövettani vizsgálatra, hogy biztosan kizárhassuk a vastagbéldaganatot. Azt szeretném kérdezni, hogy jogos az aggodalmam, lehet vastagbéldaganatom, csak az orvos meg akar egyelőre kímélni? Otthon lehetséges a vastagbéldaganat kimutatása?
Nagyon várom a válaszát!
K. Zoltán

Megválaszolt
Kategóriák: Vastagbéldaganat

Válasz

 1. Dr. Podlupszki
  Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
  2016. Március 20.

  Kedves Zoltán!

  Ha az orvos polipot talál a vastagbéltükrözés során, a vastagbéldaganat kimutatása, illetve kizárása érdekében szövetmintát is vesz. Ez teljesen normális eljárás. Abban biztos vagyok, ha kifejlett vastagbéldaganatot látott volna a kolléga, ezt közli Önnel. Éppen ezért, én nem aggódnék, már csak azért sem, mert a vastagbéldaganat jellemzően az 50 év felettiek betegsége. Ha a családjában nem volt ilyen megbetegedés, és nem szenved krónikus bélgyulladásban, Crohn-betegségben, nincsen divertikulózisa, kicsi az esélye, hogy ilyen idősen vastagbéldaganata lenne. Azt viszont tudnia kell, hogy a vastagbélpolipok jelenléte rákmegelőző állapotnak tekinthető, ugyanis a vastagbéldaganat az esetek jelentős részében ezekből fejlődik ki. Ennek akkor a legnagyobb az esélye, ha a polip viszonylag nagy, azaz meghaladja a 2-2,5 centimétert, és a végbélhez közelebb helyezkedik el, ugyanakkor már a másfél centis polip is gondot okozhat. Egyes kutatások szerint a vastagbéldaganat kifejlődése szempontjából, még veszélyesebbek lehetnek a lapos nyálkahártya képződmények, amelyekben nagyobb eséllyel találhatók rákos szöveteket. Jól tette, hogy megcsináltatta a vastagbéltükrözést, mert a polipok eltávolításával megelőzhető a vastagbéldaganat kialakulása! Reméljük a szövettani vizsgált is mindent rendben talál. Nagyon fontos, hogy tíz éven belül ismét elvégezzék Önön a vastagbéltükrözést (ez egyébként 50 éves kortól mindenkinek erősen ajánlott), mert ennyi idő kell ahhoz, hogy a polip elrákosodjon. Ami a kérdése másik részét illeti, a vastagbéldaganat kimutatása a kolonoszkópia segítségével 100 százalékos pontosságú. Léteznek otthon elvégezhető széklettesztek is, ezekkel azonban nem lehet tökéletes eredményt elérni. Nem akarom lebeszélni ezekről sem, ha megnyugtatja, nyugodtan próbálja ki valamelyiket. Arra azonban figyeljen, hogy ezek a tesztek jellemzően a székletben szabad szemmel nem látható vért mutatják ki, azonban a vastagbéldaganat nem vérzik folyamatosan. Ezért elképzelhető álnegatív eredmény, amit egymás után három székletminta vizsgálatával zárhatunk ki.

  Üdvözlettel,

  Dr. Podlupszki Csaba


A kategória jelenleg üres

Ebben a kategóriában pillanatnyilag nem található kérdés.

Böngésszen tovább vagy tegye fel saját kérdését.


Küldjön be kérdést