Kérdés

Aggaszt az alkaromon jelentkező piros folt, amit fogalmam sincs mi okozhat

Tisztelt Doktornő! Aggaszt az alkaromon jelentkező piros folt, amit fogalmam sincs mi okozhat. (Nincs semmilyen krónikus betegségem, allergiám, nem szedek semmilyen gyógyszert. kor: 28 év). A tünetek a következők: nem viszket, nem fáj, kezdetben egy kicsi (kb. fél borsószem nagyságú) halványpiros/rózsaszínes folt volt, nem szabályos kör alakú, benne sötétebb tűszúrásnyi piros pöttyökkel (ált. 1-3 pötty). A folt idővel nőni kezdett, kb. 2cm átmérőjűre. Felszíne nem szarusodik, nem más a tapintása, mint egyébként. Nincs a környékén anyajegy, seb...Nem tudok beszámolni kullancscsípésről sem (legalábbis nem vettem észre). Először azt hittem vmi egyéb rovarcsípés esetleg, és fenistil géllel kezeltem. Úgy láttam, mintha halványodna is a folt, de csak hetek múlva tűnt el. Majd lett egy ugyanilyen jellegű a másik kezemen, a felkaromon, és most megint az alkaromon, nagyjából ugyanott, ahol az első folt volt. Ez most vmivel kisebb, mint 1,5 cm átmérőjű, és úgy látom mintha az 'állapota hullámozna', vagyis ma pl. egy kicsit erősebb a színe, mint tegnap, és a tűszúrásnyi pöttyök száma is változik benne. Aggaszt, h nem tudom mi okozza, és hogy ilyen hosszan elhúzódóan megmaradnak a karomon ezek a foltok. Tudna segíteni szűkíteni a lehetséges kiváltó okok körét? Várom megtisztelő válaszát! Köszönöm előre is!

Megválaszolt
Kategóriák: Bőrproblémák

Válasz

  1. Dr. Apostol
    Dr. Apostol Éva Bőrgyógyász-kozmetológus
    2016. Június 23.

    Kedves Brigitta!

    Ha vörös foltok jelennek meg a testen, amelyek nem tűnnek el rövid időn belül, mindenképpen forduljunk orvoshoz, különösen akkor, ha hirtelen megjelenésüknek nincs nyilvánvaló oka. Ha ezt később az orvos sem tudja egyértelműen megállapítani az első vizsgálat alkalmával, akkor vér- és szövetvizsgálatot kérhet, vagy allergiatesztet végezhet. 
    A kezelés a kiváltó októl függően kenőcsök, krémek vagy tabletták segítségével történhet, de sok esetben a fényterápia is segít. Ha fertőzés áll a háttérben, akkor antibiotikumokkal gyorsan megszüntethetők a tünetek, de sok esetben a betegség magától elmúlik.

    Üdvözlettel   Dr.Apostol Éva

Kérdés

Súlyos candida túlszaporodást diagnosztizáltak nálam

Tisztelt Doktor Ur! Egy olyan problemaval fordulnek Onhoz, hogy nemregiben sulyos candida tulszaporodast diagnosztizaltak nalam(, ami meg egy par evvel ezelotti hosszadalmas antibiotikum kura eredmenye), es a diagnozist felallito Doktor Ur oreganoolajat es egyeb homeopatias keszitmenyeket javasolt csak, mondvan, O nem szereti a gyogyszereket. Velemeny szerint egy gyogyszeres kezeles sokkal hatasosabb, es megfelelobb lenne. Szeretnem a velemenyet kerni, tobb gombaellenes gyogyszert is talaltam (diflucan, mycosyst), On mit gondol roluk? Ha On allitana fel hasonlo diagnozist egy paciensnel, milyen kezelest javasolna? Esetleg a Doktor Ur tudna fogadni egy vizitre, vagy tudna valakit javasolni?

Megválaszolt
Kategóriák: Candida

Válasz

  1. Dr. Podlupszki
    Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
    2016. Június 21.

    Tisztelt Kálmán!

    A Candida fertőzés első tüneteinek észlelésekor az első lépés az emésztőrendszer helyreállítása, csak ezután lesz pozitív hatása a kezelésnek!

    A méregtelenítés és a béltisztítás ebben az esetben is szükséges..A béltisztítás az első lépés a bélflóra helyreállítására. Ki kell tisztítani a szervezetből a felszaporodott salakanyagokat, csak így válik lehetségessé a normál emésztési funkciók helyreállítása. A béltisztítás leghatékonyabb és legkíméletesebb módja a Clean Inside természetes rostkeverék alkalmazása. A Clean Inside eltávolítja a bélcsatornából a salakanyagokat, és ez által megfelelő környezetet biztosít a bélflóra számára. A teljes Clean Inside béltisztító program a probiotikumok pótlását is magában foglalja, így lehetővé teszi a bélflóra egyensúlyának helyreállítását is.Előfordul, hogy a Candida nehézfémmérgezés következtében szaporodik el túlságosan, ezért a béltisztítás után szükségessé válik a teljes méregtelenítés is. Miután a nehézfémek távoztak a szervezetből, az immunrendszer megerősödik, és így sokkal nagyobb sikerrel lehet felvenni a küzdelmet a Candida túlszaporodásával szemben. A méregtelenítés hatékony módszere a ToxiClean méregtelenítő program alkalmazása, amely nemcsak a méreganyagokat és a nehézfémeket távolítja el a szervezetből, de a méregtelenítő szerveket is kitisztítja.

    Tisztelettel  Dr.Podlupszki Csaba

Kérdés

Mivel enyhíthetném a tüneteket?

Tisztelt Doktor úr, a hetekben több tünetet tapasztaltam. Hányinger, émelygés, tompa hasi fájdalom, nagyon gyakori böfögés, étvágytalanság. Az orvos először azt javasolta, hogy igyak több folyadékot - indokoltan - mert sajnos nem tudom betartani a napi ajánlott mennyiséget. Aztán stressz alapú tüneteknek nevezte meg a fentieket. Omeprazol tablettát írt fel, de 15 napi alkalmazás után sem érzek változást. Ön mit javasol? Egyelőre nem tudok mélyebb kivizsgálásra menni. Mivel enyhíthetném a tüneteket? Köszönöm válaszát, Tisztelettel Renáta

Megválaszolt
Kategóriák: Bélgyulladás

Válasz

  1. Dr. Podlupszki
    Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
    2016. Június 18.

    Kedves Renáta!

    A leírtak alapján gyomornyálkahártya-gyulladás, gyomorfekélyre gyanakodnék ami akut és krónikus panaszokat is okozhat, így émelygést, hasfájást, étvágytalanságot, böfögést és hányást.Javasolnák egy mielőbbi gyasztroenterológiai teljes kiviszgálást, betartani a folyadék bevitelt, kevesebb de többszöri étkezést javasolnék.Ha a tünetek nem enyhülnének feltétlenül keresse fel kezelőorvosát.

    Tisztelettel  Dr.Podlupszki Csaba




     

Kérdés

Fogamzásgátló szedése mellett is megcsinálhatom a kúrát?

Tisztelt Doktor Úr! Méregtelenítő, és béltisztító kúrát szeretnék végezni. Lassú az emésztésem, fáradékony vagyok, sokszor puffadt, és súly problémákkal is küzdök. Szeretnék egészségesebb életmódra térni, ezt kezdené egy méregtelenítéssel. Fogamzásgátló szedése mellett is megtehetem ezt? Még egy éve írta fel nekem az orvosom, mert rendszertelenül jött meg a mezeszem. Többször is vettek vért, mert az magas volt a prolaktin szintem. Voltam ultrahangon, és endokrinológusnál is, mindenhol azt a visszajelzést kaptam, hogy minden rendben működik, az utolsó vérvételem eredménye is tökéletes lett. A tabletta szedése mellett is, nyugalommal elvégezhetem a kúrát? Válaszát előre is köszönöm!

Megválaszolt
Kategóriák: Béltisztítás

Válasz

  1. Dr. Podlupszki
    Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
    2016. Június 18.

    Kedves Enikő!

    A fogamzásgátló gyógyszer használata melett is használható a bél és méregtelenítő kúra.A gyógyszerek és a termékek közt fontos a  2 órás időintervallum betarása.

    Tisztelettel  Dr.podlupszki Csaba

Kérdés

Anyajegy kimetszés

Kedves Doktornő! Anyajegy kórtörténetemmel kapcsolatban, melyet igyekszem röviden és tömören vázolni, szeretném kikérni véleményét. 30 éves nő vagyok, elég világos bőrű, viszonylag sok anyajeggyel, idén először úgy döntöttem, hogy érdemes lenne megvizsgáltatnom az anyajegyeimet, (hátamon van sok, többi a test többi részén elenyésző mennyiségben). Mivel volt egy óriási a hátomon és egy a hasomon ami mind – számomra laikus szemmel is – elmosósott körvonalú, közepén több fekete pöttyel, szabálytalan formával, ezekre különös hangsúlyt fektetve kértem a bőrgyógyász viszgálatát. Javaslata dermatoszkópos vizsgálat után az volt, hogy bár egyik sem veszélyes, nincs különösebb probléma vele, mégis ha úgy szeretném, megkapom a sebészi eltávolítás javaslatát. Említettem, hogy babát szeretnék, ezért a hasamon lévőt mindenképpen szeretném kivágatni. Végezetül a kimetszés megtörtént, melynek szövettani eredménye a következő lett: Mikroszkópos leírás: I: A bőrrészlet centrumában szélesen elterülő naevussejtes elváltozás van. Ez főként junctionalis, széle elmosódott, tehát nem sejtcsoporttal ér véget, hanem a junctioban egyesével is találunk naevussejteket. A junctionalis csoportok helyenként hídképződést mutatnak. A sejtek enyhe anisonucleosisa figyelhető meg a magokban kis nucleolusok vannak. A pimenttartalom változó mennyiségű, de finoman rögös. A naevussejteken kívül basalsejtek egy része is hyperpigmentált. A hámban pagetoid naevussejt terjedés nem látunk. Kis területen intradermalis komponens is van, kiérési jeleket mutat, a sejtek uniformizálódnak, a pigmenttartalom csökken, a magvacskák kisebbek, részben eltűnnek. Osztódó naevussejtet nem látunk. Az oldalsó resectios vonal legkisebb távolsága 0,5 mm, a kimetszési vonal ép. II: Az I-eshez lényegében hasonló complex naevus látható, ezen elváltozásnak is a junctionalis komponense dominál, amiben enyhe dysplasiás jeleket is látunk. Pagetoid naevussejt terjedést a hámban nem látunk. A dermalis komponens szélesebb, mint az I-es naevusban. Osztódó navessejt nem mutatkozik. Ez a naevus éles szélűnek tűnik. A legközelebbi resectios vonal 1 mm-re húzódik, a kimetszési síkok épek. Diagnózis: I: Naevus pigmentosus complexus cutis –a köldök alól épben eltávolítva. A junctionalis komponensben enyhe dysplasticus jelek. II: Naevus pigmentosus complexus cutis-a hátról épben eltávolítva. A junctionalis komponensben enyhe dyspalsticus jelek. Szeretném kérni ennek értelmezését! Az eredményemmel – kb 3 hónappal az első vizsgálat után – elmentem egy másik, hozzám közelebbi bőrgyógyászhoz, hogy nézzük meg újra a maradék anyajegyeimet, ugyanis még kettő hasonlót vélek felfedezni a hátamon. Azt mondta, hogy nem lát különösebb problémát velük kapcsolatban. A szövettani eredményemre pedig annyit mondott, hogy nagyon jó, hogy eltávolítottuk, mert már látható volt benne az elfajulás. Ezzel igazából azért nem lettem nyugodttabb, mert a kimetszés csak azért történt meg, mert én kértem az eltávolítást, a bőrgyógyász nem javasolta volna még. A maradék kettőt pedig én teljesen ugyanolyan szabálytalannak látom, mint a két kimetszettet. Mi van, ha azok is kezdenek elfajulni, mégsem javasolt még a kimetszés? Úgy döntöttem, hogy a következő kontrollnál fogom kérni a kimetszést, viszont időközben megtudtam, hogy a baba is úton van már. Mit tudok tenni jelen esetben? Terhesség alatt is kérhetem a kimetszést? Ha nem és várnom kell még legalább egy évet, nem veszélyes a terhességi hormonok határásra az elfajulás jobban beindul? Ezekről szeretném kérni véleményét, különös tekintettel a szövettani eredményre és a többi aggodalmamra, mihamarabb válaszát előre is nagyon köszönöm! D.Brigitta

Megválaszolt
Kategóriák: Bőrproblémák

Válasz

  1. Dr. Apostol
    Dr. Apostol Éva Bőrgyógyász-kozmetológus
    2016. Június 7.

    Kedves Brigitta!

     Nem szoktunk anyajegy eltávolítást javasolni kismamánál. Kivétel, ha nagyon rossz helyen van, vagy esetleg rosszindulatúságra van gyanú. Helyi érzéstelenítéssel végzik a beavatkozást, mely nem veszélyezteti a terhességet. Ennek ellenére javasolnám, hogy  konzultáljon a beavatkozás előtt a nögyógyász szakorvosával. 

    Tisztelettel   Dr.Apostol Éva

Kérdés

Kérem szíveskedjék tanácsot adni, hogy esetemben milyen étrendet kövessek

Tisztelt Szarka Anita! Kérem szíveskedjék nekem segítséget/tanácsot adni az alábbi problémámra: 61 éves vagyok, 2015. év elején ultrahang és ct vizsgálat máj metasztázisokat mutatott ki. Máj biopszia útján megállapították, hogy jól differenciált carcinoid daganat van a szervezetemben, amely a karcinoid szindróma tüneteit: majdnem napi szinten fellépő flusht és gyakori, hirtelen jelentkező hasmenést okoz. Az elsődleges tumor helyét az eltelt egy év alatt semmilyen vizsgálattal nem sikerült megállapítani, egy éve onkológiai kezelés alatt állok, (havonta kapok sandostatin injekciót) és március eleje óta májtranszplantációs várólistán vagyok. Kérem szíveskedjék tanácsot adni, hogy esetemben milyen étrendet kövessek, melyek lennének az ajánlott és melyek a kerülendő ételek , mert erre vonatkozólag ezidáig nem kaptam tanácsot. Válaszát előre is megköszönöm, üdvözlettel: Erika

Megválaszolt
Kategóriák: Egészséges táplálkozás

Válasz

  1. Szarka Anita
    Szarka Anita Dietetikus
    2016. Május 7.

    Kedves Erika!

    Az emésztőrendszer kímélése érdekében gyakran kell étkezni és egyszerre kisebb mennyiséget kell elfogyasztani, ez napi 5-6 étkezést jelent. Így az étvágytalan betegek is el tudják fogyasztani a számukra szükséges mennyiségű ételt.Májproblémák esetén a zsíros ételek puffadást, teltségérzetet, rossz hasi közérzetet válthatnak ki, ezért kevesebbet kell felhasználni a zsírban gazdag nyersanyagokból (zsíros sajtok, vaj, tejszín, tejföl, zsíros húsok és húskészítmények, pl. tepertő, szalonna, császárhús, tarja, disznósajt stb.), sőt a legjobb ezeket teljesen kihagyni az étrendből. Tartózkodni kell a zsíros ételkészítési módoktól: rántott hús, zsíros húsból készült töltött és rakott hús- és főzelékételek igen sok zsiradékot tartalmaznak, ezeket az ételkészítési módokat kerülni kell! Helyettük zsírszegényen: alufóliában, teflonedényben, agyagedényben, párolva, gőzölve elkészített ételekből kell összeállítani a menüt.A diéta alapja a zöldség,- főzelékfélék és a gyümölcsök fogyasztása. Így elegendő vitamin, ásványi só és cukor, továbbá rendszeres bélmozgást, székletürítést elősegítő rostanyag is jut a szervezetbe. Ez utóbbi különösen fontos azoknak, akik székrekedésben, vagy hasmenésben szenvednek. Gyakori panasz lehet a puffadás is. Vannak a gyümölcsök, zöldség- és főzelékfélék között olyanok, amelyek illóolajokat, durva emészthetetlen rostokat, puffasztó anyagokat tartalmaznak, amelyek a puffadásért, haszfeszülésért felelősek, ilyenek pl. szárazhüvelyesek, káposztafélék, kukorica, zöldborsó, gomba, citrusfélék, aprómagvas gyümölcsök. Ezek a bélben tényleges puffadást eredményeznek. Egyéni tűrőképességtől függően a durva rostokat pl. áttöréssel,szűréssel, hámozással távolíthatjuk el. Igen fontos, hogy a zöldség- és főzelékféléket zsírszegényen kell elkészíteni: tejföl helyett kefirt használjunk, ételkészítéshez repceolajat, olívaolajat, és változatosan készítsük el a zöldségféléket, ne mindig rántott zöldséget készítsünk! Hasmenésre pedig jó hatású lehet az utifűmaghéj használata, mint kíméletes rostforrás.Burgonya, rizs, gabonafélék is értékes táplálékok. Legyenek az étrend mindennapos részei. Májproblémák esetén különösen ajánlott a köles fogyasztása.Fontos a májvédő hatású fehérjék rendszeres fogyasztása. Leghasznosabb a növényi és állati fehérjéket együttesen fogyasztani. Ez azt jelenti, hogy a rizs, a burgonya és a gabona  fehérjéje teljes értékűvé alakítható tojás, tej, tejtermék, hús, húskészítmény hozzáadásával.Ha a reggeli zsemléből, teából és tojásból áll, akkor a kétféle fehérje (zsemlében és a tojásban lévő) jól kiegészíti egymást. Ugyanez vonatkozik pl. a burgonyából és húsból álló ebédre is.Kifejezetten ajánlott a túró.

    Alkoholos ital fogyasztása tilos! A májsejtek különösen érzékenyek az alkohol májmérgező hatása iránt, súlyos szövődményt, állapotromlást idéz elő néhány korty is.A máj igen fontos szerepet játszik a vitaminháztartásban, májbetegségben, ezért vitaminhiány is kifejlődhet kisebb-nagyobb mértékben, különösen azokban, akik egyoldalúan válogatva táplálkoznak. A kellően változatos, az élelmianyagok, élelmiszerek főként a zöldség- és főzelékfélék, gyümölcsök széles skáláját használó táplálkozás biztonságot nyújt a vitaminhiány, ásványisó hiány ellen. De bármilyen étrendkiegészítő fogyasztása előtt konzultáljon kezelőorvosával!

    Erőt és kitartást kívánok a betegség elleni harcban!

    Üdvözlettel: Anita

Kérdés

Clostrídium toxin jelenléte található a székletemben

Tisztelt Dr.Podlupszki!

Clostrídium toxin van-volt jelen a székletben. Ma újra székletmintát vittem a laborba,vizsgálatra. A kezelő orvosom hylak forte cseppeket írt fel, még a swissprobiotikum használata mellé -kérdésem ha használom és tudja a Swissprobiotikumot, ami segített : -miért kell használnom a hylakot? -miért adják ilyen esetben? -milyen hatása van? -Van valami speciális hatóanyaga,direkt erre az esetre? -Ilyen esetben javasolt e a gasztroenterológus kivizsgálás? Sajnos a hozzá tett használatin nincs feltüntetve nagyon semmi, a neten sem találtam választ a kérdéseimre, és a múltkor Ön is ezt ajánlotta, vegyek hylak forte cseppeket. Köszönöm megtisztelő válaszát.

Tisztelettel Marianna

Megválaszolt
Kategóriák: Probiotikum

Válasz

  1. Dr. Podlupszki
    Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
    2016. Április 20.

    Kedves Marianna!

    A hylak forte, olyan baktériumokat tartalmaz, mint a probiotikum.
    Véleményem szerint, nem szükséges mind két készítmény használata,
    elég csak az egyik.A hylak forte cseppeket azért kapja, mivel a Clostrídium fertőzésnél nem szükséges az antibiotikumos kezelés.Sok esetben akkor jelenik meg, mikor hosszú antibiotikumos kezelés után van a beteg.Gasztroenetrológiai kivizsgálásra nincs szükség.
    Tisztelettel   Dr.Podlupszki Csaba
     

Kérdés

Véres széklet,haspuffadás

Tisztelt Dr. Úr! 36 éves, napi szinten sportoló ffi vagyok. Odafigyelek az étkezésre, nem eszem szemetet. Iszom eleget. Szedek táplálékkiegészítőket, jó minőségűeket (fehérje, omega3, izületvédő, vitamin, ) A következő történt velem. Észrevettem, hogy a belem mindig kemény, fel van fújódva. Lelassult az anyagcserém a jó táplálkozás ellenére. Azt gondoltam majd elmúlik. Néha véres lett a WC papír is de nem nagyon. Egyszer viszont rosszabbra fordult a helyzet. Az egyik wc-zés alkalmával rendkívül véres volt a székletem (1-1.5 dl vér), eléggé meg is ijedtem. Azonnal abbahagytam minden húsevést és nagyon rövid időn belül (1-2 nap) elmúlt minden tünetem. Ezután 2 hétig halat ettem meg zöldséget. jól éreztem magam, míg nem egyszer ettem csirkés gyrost és visszajött az összes tünetem. Azóta nem eszem csirkét, a székletem nem véres, nem vagyok felfújódva, stb. A kérdésem a következő lenne. Ha komoly bélproblémám lenne az nem múlik el 1-2 nap alatt. Inkább valami allergiás jelenségre gondolok de ez az Ön szakterülete. Ön szerint menjek el orvoshoz és vizsgáltassam ki, annak ellenére, h már nincsenek panaszaim mióta kerülöm a csirkét? Most fogom elkezdeni egy Natural Swiss béltisztító kúrát és a méregtelenítőset is meg fogom csinálni. Jókat hallottam róla. Ártani nem árthat most egy béltisztítás. Mindenféle tanácsot szívesen fogadok és előre is köszönöm a segítségét! ! ! Tisztelettel: Kincses László

Megválaszolt
Kategóriák: Aranyér

Válasz

  1. Dr. Podlupszki
    Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
    2015. Augusztus 31.
     
    Kedves László!
     
    A végbél vérzését nem a húsos ételek okozzák, ugyanakkor kiválthatja a fűszerek és a csípős ételek fogyasztása, illetve a megfázás, vagy akár a nehéz tárgyak hirtelen emelése. A leírtak alapján aranyérre gyanakszom, ezért azt javaslom, ha újra jelentkeznének a tünetek (végbél vérzés), mielőbb keresse fel a sebészetet, ahol a vizsgálat után a megfelelő kezelésben részesítik Önt. A béltisztító program használata ebben az esetben egyáltalán nem árt, sőt kifejezetten segít az aranyérben szenvedőkön. Ráadásul megszűnik a haspuffadás és a lelassult anyagcsere is felgyorsul a program segítségével.
     
    Tisztelettel
     
    Dr. Podlupszki Csaba

Kérdés

Fura hangok a hasban,székrekedés,hasmenés,hasi feszülés

Tisztelt Doktor Úr! 3-4 héttel ezelőtt 2 éjszakán felriadtam az álmomból. Semmi fájdalom és kellemetlenség nem volt, csak olyan, mintha valaki felébresztett volna, de aztán a hasamban szintén nem éreztem fájdalmat sem kellemetlenséget, csak olyan érzés volt, mintha a hasamban valami nem lenne rendben; illetve furcsa hangokat adott. A felriadások többé már nem nagyon, csupán pár alkalommal jelentkeztek és kezdetben csak néhány tünet volt: megváltozott székelési szokások (gyakoribb lett és táplálkozásomból kifolyólag vagy nem, székrekedéses és hasmenéses időszakok kezdték el egymást váltani; a székletem székrekedéses időszakban kis átmérőjű és sötétebb volt néha, néha pedig kicsi sötét gömbökre hasonlított), furcsa hangok a hasból, fokozottabb szelesség alul és felül, kezdetben erős hányinger és étvágytalanság. Mostanra a kellemetlen érzést felváltotta a hasi feszülés - olyan, mintha felüléseztem volna és izomlázam lenne a hasamban folyamatosan -, a furcsa hangok mérséklődtek, a hányinger és az étvágytalanság teljesen elmúlt, továbbá a már kezdeti megváltozott székletről sem tudok beszámolni, a székelésem maradt ugyanolyan - bár a hasmenéses időszakok ritkábbak lettek és székrekedés és sötét, vékony vagy kis golyószerű széklet pedig már nem is jelentkezik -, a székletem színe normális, barna; azonban az utóbbi napokban a normális mennyiségű alvás ellenére fokozott fáradtság, illetve enyhe béllüktetés jelentkezett. A családomban generációkra visszamenőleg sem a közvetlen, sem a közvetett rokonságban nem volt egy rákbeteg sem, és a fent felsorolt tüneteken kívül más tünet nem jelentkezett. Sok gyümölcsöt és zöldséget fogyasztok, a húsbevitel mérsékelt, az életmódom mozgásszegény a nyári időszakban, tej- és tejtermékfogyasztásom pedig nem túlzott, továbbá stresszes életet élek, káros szenvedélyekkel (dohányzás, alkohol, drog) nem rendelkezem. Vérképem egy hete készült és minden normális volt, a hugysav volt egy leheletnyivel több. A válaszát előre is nagyon szépen köszönöm. Tisztelettel: János

Megválaszolt
Kategóriák: Székrekedés

Válasz

  1. Dr. Podlupszki
    Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
    2015. Augusztus 31.

    Kedves János!

    A hangokat azon idegvégződések aprócska görcsei okozzák, amelyek a vékonybélbe juttatják az elfogyasztott élelmet, így összehúzódást (és korgó morgást, zajos hangok kiadását) okozzák. A székrekedés, illetve hasmenés, valamint a leírt tünetek alapján erős a gyanúja, hogy Ön IBS-ben szenved.

    Mielőbb keresse fel háziorvosát, és végeztessen béltükrözést. A colonoscopia hozzásegít a diagnózis felállításához, és az ezt követő kezelési terv elkészítéséhez. A béltükrözés eredménye nélkül csak találgatásokba lehetne bocsátkozni. Addig is ajánlanám a probiotikumos készítmény használatát, ami hozzájárul a bélflóra egyensúlyának visszaállításához. A gyümölcs- és a tejcukorban gazdag ételek elhagyása segíthet a problémák megoldásában. Bizonyos szénhidrátok és a cukoranyagcserében részt vevő anyagok elkerülése is javíthat az állapotán. A szénsavas üdítők, ásványvizek, kávé elhagyása is a panaszai enyhítéséhez vezethetnek. Ajánlott ez esetben a béltisztító program elvégzése, ami az esetleges lerakódástól és a bélben található parazitáktól is megszabadítja a szervezetet, a béltisztítás után a szervezete megkönnyebbül, a haspuffadás is elmúlik.

    Tisztelettel,


    Dr. Podlupszki Csaba

Kérdés

Szükséges a probiotikum használata?

Kedves Dr.Rónay Barbara!

Szükséges a probiotikum használata,ha antibiotikumot írt fel az orvos?

Köszönöm szépen a válaszát.

Kálmán

Megválaszolt
Kategóriák: Immunrendszer, Allergia

Válasz

  1. Dr. Rónay
    Dr. Rónay Barbara Dietetikus, alternatív gyógyász
    2014. November 25.

    Kedves Kálmán!

    Az antibiotikum szedésekor nagy szükség van a probiotikumok bevitelére, hiszen ezek segítenek visszaállítani a bélflóra visszaállítását, ezzez hozzájárulnak a gyógyuláshoz. Nem mindegy azonban ,hogy milyen probiotikumos készítményt választunk. Fontos, hogy a termék vaóban élő baktériumot tartalmazzon. Oda kell figyelni a szedésére, az antibiotikum bevétele után ugyanis minimum három órát kell várni.

    Tisztelettel,

    Dr. Rónay Barbara

Kérdés

Ajánlaná gyermekeimnek a Parasic Juniort?

Tisztelt Doktor Úr!

A Clean Inside kúrával kapcsolatban érdeklődöm. Magam három hete kezdtem el, mert több panaszom is volt a felsoroltakból, főképp aranyeres problémáim miatt vágtam bele. A program rendben megy, talán már valami javulást is  észlelek. Most az iránt érdeklődöm, hogy a Parasic juniort kezdjük-e el adni Ön szerint majdnem négy és öt éves  gyerekeinknek, akiknek nincsenek egyértelmű tünetei. A nagyobbik nagyon szereti az édességet, sokszor követeli, ami szerintem már túlzás, és az utóbbi időben többször fájt a feje. Más tünetet nem észleltünk nála. A kisebbik pedig néha vakarózik a feneke körül (naponta 1-2 szer). Székletük kinézetre normális, napi rendszerességgel.
Kérdésem az, hogy ha elindítok nekik egy egyhónapos kúrát, és esetleg nincs is bajuk, árthat-e nekik valamit a Parasic  Junior, vagy legfeljebb csak a pénzt dobtuk ki? Illetve, Ön szerint kezdjük el? És ha Ön úgy ítéli meg, hogy bajuk van,  elég-e nekik az egy hónapos kúra?
Várom válaszát, tisztelettel: Eszter

Megválaszolt
Kategóriák: Parazita

Válasz

  1. Dr. Podlupszki
    Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
    2013. Október 1.

    Kedves Eszter!

    A nagyobbik gyermeknek fejfájás oka véleményem szerint a túlzott édességfogyasztásban keresendő, mely később esetleg migrénné alakulhat. A kisebbik gyermeknél minden képen egy parazitális kivizsgálást végeztetnék, hogy nincsenek-e bélférgei. A Parasic  juniort nála próbálnám, a nagyobbiknál nem látom értelmét.

    Tisztelettel Dr. Podlupszki

Kérdés

Ön szerint hogyan és milyen eszközökkel érhető el a lapos has?

Ön szerint hogyan és milyen eszközökkel lehetne lapos hasam? Nincs nagy hasam csak a hasam alján van egy kis kidudorodó rész. és tehát az alsó hasamról hogyan tudnám eltüntetni azt a kis részt, hogy lapos hasam legyen?
Köszönöm segítségét
Viktória

Megválaszolt
Kategóriák: Lapos has, Fogyás

Válasz

  1. Dr. Rónay
    Dr. Rónay Barbara Dietetikus, alternatív gyógyász
    2016. Február 8.

    Kedves Viktória!

    A torna, különösen a hasi izmokat megmozgató gyakorlatok segítségével, valamint a helyes táplálkozással elérhető a lapos has, de segíthet egy béltisztító kúra is.

    Kitartást kívánok.

    Dr. Rónay Barbara

Kérdés

Fejfájás,székrekedésem van,el kellene végeznem a béltisztitó programot?

Kedves Dr.Podlupszki,már lassan fél éve székrekedéssel küszködöm,amihez még hozzátartozik,hogy nagyon fáradékony is lettem,egyre többször veszem észre,hogy a fejem is fáj-migrénem is van.Ön szerint ha elvégezném a béltisztitó kúrát enyhülnének,esetleg meg is szünnének a panaszaim?

Megtisztelő válaszát előre is köszönöm.
D.Rozália
Megválaszolt
Kategóriák: Béltisztítás

Válasz

  1. Dr. Podlupszki
    Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
    2014. Szeptember 8.

    Kedves Rozália,


    Igen,a béltisztitó kúra segitene megoldani az Ön által leirtakat,valamint nagyon oda kell figyelni a folyadék pótlására,mivel az is közrejátszhat a fejfájásnál.Jobban odafigyelni a mozgásra,de ha nem enyhülnek a panaszai,kérem keresse fel háziorvosát,aki mindenben segiteni fog Önnek.
    Üdv.Dr.Podlupszki Csaba

Kérdés

Hasmenésem és lisztérzékenységre keresek megoldást

Kedves Doktor Nő!  

 Lisztérzékeny vagyok,minden tesztem eredménye negatív a kezelőorvos által elvégzett rutinvizsgálatom is negatív lett. De ami még a legfőbb gondom,hogy ha a nem idézőjelben egészséges ételeket  fogyasztom: csokoládé, olajos étel, rágógumi, izesített ásványvíz,gumicukor-ezek hasmenést okoznak.Ilyenkor haspuffadás,székrekedés,hasmenésem van.Már lassan 1,5éve nem táplálkozom gluténmentesen,mert orvosom szerint csak valamilyen bélfertőzés okozhatott un,áteresztő belet, ami folyamatosan panaszt okoz.Várom mielőbbi válaszát.
Üdvözlettel
Zoltán 
 
Megválaszolt
Kategóriák: Hasmenés

Válasz

  1. Dr. Rónay
    Dr. Rónay Barbara Dietetikus, alternatív gyógyász
    2014. Szeptember 1.

    Kedves Zoltán!


    A lisztérzékenység tisztázására érdemes lenne egy újabb vizsgálatot elvégeztetni. Hasmenést okozhatnak a felsorolt  édességek túlzott fogyasztása, a tejcukor és egyéb édesítő anyagok használata, de mindezek kezelhetők. Ajánlatos ilyenkor a béltisztitás, valamit a probiotikum fogyasztása, ezekkel mindenképpen javíthat az állapotán.


    Üdvözletetl: 

    Dr. Rónay Barbara

Kérdés

Divertikulózis esetén javasolható a Clean Inside Program?

Tisztelt Doktor Úr!

Én  76 éves férfi vagyok, eddig az egészségemmel semmi baj nem volt.
Januártól puffadok, és hányingerem van. Átestem gyomor és béltükrözésen, CT-n, a diagnózis divertikulozis, illetve diverkulitis.
Négy alkalommal kaptam antibiotikumos kezelést, kétszer Kliont is kellett mellé szednem.
Sajnos eredményre nem vezetett. Iberogast, Espumisan sem elégséges a gázok kiürüléséhez. Lacto protectet szedek a mai napig, a bélflóra regenerálására. Nem vagyok elhízott, de a gázok miatt nagy a hasam, és szinte folyamatosan hányingerem van. Reggel a legrosszabb, majd evés után javul valamit a közérzetem.
Kérdezem, hogy a Clean Inside program megfelelő lenne az én betegségemre?
Kipróbálásra milyen időtartam ajánlott, és mennyibe kerül?

Várom szíves válaszát, köszönettel: Pál

Megválaszolt
Kategóriák: Divertikulózis

Válasz

  1. Dr. Podlupszki
    Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
    2013. Június 30.

    Tisztelt Uram!

    A divertikulózisoknál ajánlott a nagyobb mennyiségű rost bevitele, amit a Clean Inside por is tartalmaz. Ezért úgy gondolom, hogy egy hónapos kúra, ha pénztárcája megengedi, egy próbát mindenképpen megér. Ami az anyagiakat illeti, ezzel én nem foglalkozom, kérem érdeklődjön az ügyfélszolgálaton.
    Tisztelettel Dr. Podlupszki Csaba