Kérdés

A diverticulosis okozhat ilyen jellegű panaszokat?

Kedves Doktorúr! Hónapok óta, érzek bal alhasi szúró, olykor tompa fájdalmat. Időnként nem is az alhasi fájdalmat érzem a bal oldalon, hanem az egész bal lábam fájdalmát, ill. ilyenkor a bal oldalon a derekam is fáj. Előfordul, hogy napokig nem érzem ezeket a fájdalmakat, aztán újra előjön van hogy napokig, vagy rövidebb időre. Voltam tavaly aug.-ban nőgyógyászaton, akkor azt az okot kizárta az orvos. Ez év februárban végeztek urográfiát, vese is rendben volt. Két hete elmentem hasi UH-ra, az is rendben volt, azt mondta az orvos, hogy szerinte diverticulosisra utalnak a panaszok. Szeretném megkérdezni Öntől, hogy a diverticulosis okozhat ilyen jellegű panaszokat? Köszönöm.

Megválaszolt
Kategóriák: Divertikulózis

Válasz

 1. Dr. Podlupszki
  Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
  2018. Május 22.
  Kedves Szilvia,
   
  Szerintem nem divertikulózisra kell gondolni, a panaszokat inkább a hátgerinc okozza.
  Elképzelhető porckorong elmozdulás vagy kinövés. Ennek lenne érdemes utánanézni.
   
  Tisztelettel,
                                     
  Dr. Podlupszki Csaba

Kérdés

Divertikulózis esetén végezhetek-e méregtelenítő kúrát?

Tisztelt doktorúr. 2015 októberében voltam a doktorúrnál kolonoszkópia vizsgálaton, a diagnózis pedig masszív divertikulózis (masivná divertikuloza sigmy). Mostanában reggelenként enyhe fájdalmakat érzek, és keserü ízt a számban. Kérdésem, hogy elvégezhetek -e egy méregtelenítő kúrát a herbália készítménnyel? Válaszát előre is köszönöm.

Megválaszolt
Kategóriák: Divertikulózis

Válasz

 1. Dr. Podlupszki
  Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
  2018. Február 10.

  Kedves Mihály,

   

  A rostbevitel növelésére van szüksége. De csak akkor, ha a divertikulomok nincsenek begyulladva. Nincs láz, hőemelkedés illetve nem magas a vérben a CRP.

   

  Tisztelettel,

   

  Dr. Podlupszki Csaba


Kérdés

Diverticulosis Sigmae, állapított meg a vizsgáló orvos

Jó napot Kívánok! ! Tisztelt Doktor Úr! ! Bal oldali hasi panaszok miatt, amivel ki vizsgáltattam magam! ! Diverticulosis Sigmae, állapított meg a vizsgáló orvos! ! Hasi uh,( bal oldalon egy 4mm kő), egyébként negatív, vérvétel, helicobacter negatív, Székletenyésztés negatív! ! Normixot szedtem rá, egy dobozzal egy hétig ,napi 2X1 szemet, 200 mg -ot. A székletem rendeződni látszik, bár a hasi panaszok még időközönként fenn állnak, a mi néha át sugároz a köldökhöz, és a jobb oldalra is! ! Normix kúrát javasolt az orvos 3 havonta, ill , ha nem javulok Vastagbéltükrözést! ! 4 éve voltam Colonoscopia CT, ugyanilyen panaszok miatt,akkor Negatív volt. Két kérdésem lenne öntől , ha a hasi panaszok nem szünnek kell e tükrözés? , illetve a másik kérdésem az , hogy a Normix Kúra megismételhető hamarabb is, mint három hónap,mondjuk a jöv héten is akár, nem lesz belőle probléma? ? két hete felyeztem be! ! Köszönöm Válaszát előre is! ! Róbert, 36 éves

Megválaszolt
Kategóriák: Divertikulózis

Válasz

 1. Dr. Podlupszki
  Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
  2016. Szeptember 7.

  Kedves Róbert!

  A normix kúrát 3 hetente lehet ismételni. Nem gondolom, hogy az újabb kolonoszkópiai vizsgálat elvégzése után, találnának valami újabb elváltozást.

  Üdvözlettel  Dr.Podlupszki Csaba

Kérdés

Kb. egy hónapja azonban visszatérő jelleggel némi piros vért látok a wc-ben.

Tisztelt Doktor úr! 47 éves férfi vagyok. 2013 októberében enyhe hasi panaszokkal ( hasmenés, bélkorgás ) jelentkeztem városom gasztroenterológiai rendelésén. Az orvos kolonoszkópiát javasolt. A vizsgálat során a colon descendensben egy 4mm-es lapos tubularis adenomat találtak, amit eltávolítottak, és a rectosigmoidealis határon egy 15mm-es tubulovillosus polipot, amelyet egy későbbi időpontban, 2014 januárjában távolítottak el, mert ehhez műtői hátteret javasolt a szakorvos. A kisebb polip enyhe, a nagyobb pedig többségében mérsékelt, illetve körülhatárolt területen közepes dysplasiat mutatott. ( Bécsi klasszifikáció 3 ). Ez állt még a zárójelentésben: -a descendens és a sigma mucosa egyebekben ép, a lumen szabályos. -a rectum mucosa ép, a lumen szabályos. Az orvosom egy évvel a beavatkozás utáni időszakra ütemezve ellenőrző kolonoszkópiát javasolt, különböző ( nem egészségügyi ) problémák miatt azonban ezen nem jelentem meg. Egészen az utóbbi időkig tünetmentesen éltem, kb. egy hónapja azonban visszatérő jelleggel némi piros vért látok a wc-ben. ( eddig 4-5 alkalommal ) A széklettel nem keveredik, nem habos, nem nyákos. A széklet tetején illetve a papíron jelenik meg. Fájdalmaim és egyéb tüneteim nincsenek. Nem fogytam, sőt híztam az elmúlt hónapokban. A következő kérdésekre szeretnék választ kapni: - előfordulhat-e 2 és fél évvel a kolonoszkópia után ( amit kétszer is elvégeztek 2014-ben) hogy akár a végbélben, akár a vastagbélben rosszindulatú folyamat indult el, vagy már a vizsgálat idején is jelen volt, csak rejtve maradt? - ismereteim szerint a polipokból 10-15 év alatt alakulhat ki rákos elváltozás. Tényleg így van? Ha igen, akkor miért van szükség 1, 2 vagy 3 évente újabb vizsgálatra? Akinek már volt polipja annál esetleg gyorsabban fejlődhet ki az életet veszélyeztető betegség? - jelentős kockázatot vállalok-e azzal, ha a problémámmal csak a beavatkozás után 3 évvel, (2017 januárjában) jelentkezem majd újabb kolonoszkópiás vizsgálatra ( bízva abban hogy csupán belső aranyér vagy végbél repedése okozza a vérzést ) -mit jelent a Bécsi klasszifikáció 3.? Előre is köszönöm szépen a válaszát!

Megválaszolt
Kategóriák: Divertikulózis

Válasz

 1. Dr. Podlupszki
  Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
  2016. Szeptember 7.

  Kedves Ferenc!

  Az újabb kolonoszkópiás vizsgálat azért javasolt, az Ön esetében, hogy a polipok, amik eltávolításra kerültek nem e újultak ki újra.Teoretikusan a polip, vagy daganat csak évek múltán alakulnak ki újra, de már én is találkoztam hasonló esettel, ahol rövidebb idő alatt jelentkeztek, ezek viszont agresszívabb viselkedést mutat mint a többi.A bécsi klaszifikáció, egy patológiai besorolást jelent, de a szövettani jelentése alapján, Önnél nem volt található daganatos elváltozás a polipkban.

  Tisztelettel  Dr.Podlupszki Csaba