Kérdés

Mit jelent a diverticulosis coli?

Üdvözlöm dr úr! Azt szeretném kérdezni mit jelent a diverticulosis coli? Napjában többször kell wc -zni érdemes lenne -e béltisztitó kúrát végezni? Mit tanácsol? Köszönöm válaszát!

Megválaszolt
Kategóriák: Divertikulózis

Válasz

  1. Dr. Podlupszki
    Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
    2018. Október 24.

    Kedves Ibolya!

    A divertikulózisban szenvedő betegek csak abban az esetben használhatják a béltisztító- és méregtelenítő programokat, ha a gyulladásos állapotuk tünetmentes. Ebben az esetben a termékek használata javasolt.Ha a gyulladás jelenpillanatban is tart, javasolt egy megfelelő pro és prebiotikum kúrát elvégezni, majd utána a béltisztítást kell elvégezni, majd ezt követően a méregtelenítés következik. A gyomorműtétnek nincsen kapcsolata a jelenlegi betegségével. Elkerülni sajnos nem lehet, a tünetek enyhítésére viszont van lehetőség. Életmód- és étrendváltásra van szükség: a legfontosabb a növényi alapú, rostdús étrend, a jelentősen megnövelt folyadékfogyasztás (napi 2-3 liter), valamint a gyógynövények, pszillium mag, lenmag, korpakészítmények, probiotikumok bevitele. Különösen ajánlott a hüvelyesek, mogyorók, káposztafélék fogyasztása. A megfelelő kezelést mindig orvosnak kell javasolnia. A túlzottan nagy, állandóan vérző gurdély esetén például akár a műtét is indokolt lehet, az úgynevezett konzervatív kezelések helyett. Időt kell szakítani –és ez nagyon fontos– a rendszeres mozgásra, hiszen ez tonizálja a beleket, illetve a gyógyulási folyamatokat támogató salaktalanításra. Figyelmébe ajánlom az antioxidáns és gyulladáscsökkentő növényi szerek használatát is.

    Tisztelettel

    Dr.Podlupszki Csaba

Kérdés

A diverticulosis okozhat ilyen jellegű panaszokat?

Kedves Doktorúr! Hónapok óta, érzek bal alhasi szúró, olykor tompa fájdalmat. Időnként nem is az alhasi fájdalmat érzem a bal oldalon, hanem az egész bal lábam fájdalmát, ill. ilyenkor a bal oldalon a derekam is fáj. Előfordul, hogy napokig nem érzem ezeket a fájdalmakat, aztán újra előjön van hogy napokig, vagy rövidebb időre. Voltam tavaly aug.-ban nőgyógyászaton, akkor azt az okot kizárta az orvos. Ez év februárban végeztek urográfiát, vese is rendben volt. Két hete elmentem hasi UH-ra, az is rendben volt, azt mondta az orvos, hogy szerinte diverticulosisra utalnak a panaszok. Szeretném megkérdezni Öntől, hogy a diverticulosis okozhat ilyen jellegű panaszokat? Köszönöm.

Megválaszolt
Kategóriák: Divertikulózis

Válasz

  1. Dr. Podlupszki
    Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
    2018. Május 22.
    Kedves Szilvia,
     
    Szerintem nem divertikulózisra kell gondolni, a panaszokat inkább a hátgerinc okozza.
    Elképzelhető porckorong elmozdulás vagy kinövés. Ennek lenne érdemes utánanézni.
     
    Tisztelettel,
                                       
    Dr. Podlupszki Csaba

Kérdés

Divertikulózis esetén végezhetek-e méregtelenítő kúrát?

Tisztelt doktorúr. 2015 októberében voltam a doktorúrnál kolonoszkópia vizsgálaton, a diagnózis pedig masszív divertikulózis (masivná divertikuloza sigmy). Mostanában reggelenként enyhe fájdalmakat érzek, és keserü ízt a számban. Kérdésem, hogy elvégezhetek -e egy méregtelenítő kúrát a herbália készítménnyel? Válaszát előre is köszönöm.

Megválaszolt
Kategóriák: Divertikulózis

Válasz

  1. Dr. Podlupszki
    Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
    2018. Február 10.

    Kedves Mihály,

     

    A rostbevitel növelésére van szüksége. De csak akkor, ha a divertikulomok nincsenek begyulladva. Nincs láz, hőemelkedés illetve nem magas a vérben a CRP.

     

    Tisztelettel,

     

    Dr. Podlupszki Csaba

Kérdés

Diverticulosis Sigmae, állapított meg a vizsgáló orvos

Jó napot Kívánok! ! Tisztelt Doktor Úr! ! Bal oldali hasi panaszok miatt, amivel ki vizsgáltattam magam! ! Diverticulosis Sigmae, állapított meg a vizsgáló orvos! ! Hasi uh,( bal oldalon egy 4mm kő), egyébként negatív, vérvétel, helicobacter negatív, Székletenyésztés negatív! ! Normixot szedtem rá, egy dobozzal egy hétig ,napi 2X1 szemet, 200 mg -ot. A székletem rendeződni látszik, bár a hasi panaszok még időközönként fenn állnak, a mi néha át sugároz a köldökhöz, és a jobb oldalra is! ! Normix kúrát javasolt az orvos 3 havonta, ill , ha nem javulok Vastagbéltükrözést! ! 4 éve voltam Colonoscopia CT, ugyanilyen panaszok miatt,akkor Negatív volt. Két kérdésem lenne öntől , ha a hasi panaszok nem szünnek kell e tükrözés? , illetve a másik kérdésem az , hogy a Normix Kúra megismételhető hamarabb is, mint három hónap,mondjuk a jöv héten is akár, nem lesz belőle probléma? ? két hete felyeztem be! ! Köszönöm Válaszát előre is! ! Róbert, 36 éves

Megválaszolt
Kategóriák: Divertikulózis

Válasz

  1. Dr. Podlupszki
    Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
    2016. Szeptember 7.

    Kedves Róbert!

    A normix kúrát 3 hetente lehet ismételni. Nem gondolom, hogy az újabb kolonoszkópiai vizsgálat elvégzése után, találnának valami újabb elváltozást.

    Üdvözlettel  Dr.Podlupszki Csaba


Kérdés

Kb. egy hónapja azonban visszatérő jelleggel némi piros vért látok a wc-ben.

Tisztelt Doktor úr! 47 éves férfi vagyok. 2013 októberében enyhe hasi panaszokkal ( hasmenés, bélkorgás ) jelentkeztem városom gasztroenterológiai rendelésén. Az orvos kolonoszkópiát javasolt. A vizsgálat során a colon descendensben egy 4mm-es lapos tubularis adenomat találtak, amit eltávolítottak, és a rectosigmoidealis határon egy 15mm-es tubulovillosus polipot, amelyet egy későbbi időpontban, 2014 januárjában távolítottak el, mert ehhez műtői hátteret javasolt a szakorvos. A kisebb polip enyhe, a nagyobb pedig többségében mérsékelt, illetve körülhatárolt területen közepes dysplasiat mutatott. ( Bécsi klasszifikáció 3 ). Ez állt még a zárójelentésben: -a descendens és a sigma mucosa egyebekben ép, a lumen szabályos. -a rectum mucosa ép, a lumen szabályos. Az orvosom egy évvel a beavatkozás utáni időszakra ütemezve ellenőrző kolonoszkópiát javasolt, különböző ( nem egészségügyi ) problémák miatt azonban ezen nem jelentem meg. Egészen az utóbbi időkig tünetmentesen éltem, kb. egy hónapja azonban visszatérő jelleggel némi piros vért látok a wc-ben. ( eddig 4-5 alkalommal ) A széklettel nem keveredik, nem habos, nem nyákos. A széklet tetején illetve a papíron jelenik meg. Fájdalmaim és egyéb tüneteim nincsenek. Nem fogytam, sőt híztam az elmúlt hónapokban. A következő kérdésekre szeretnék választ kapni: - előfordulhat-e 2 és fél évvel a kolonoszkópia után ( amit kétszer is elvégeztek 2014-ben) hogy akár a végbélben, akár a vastagbélben rosszindulatú folyamat indult el, vagy már a vizsgálat idején is jelen volt, csak rejtve maradt? - ismereteim szerint a polipokból 10-15 év alatt alakulhat ki rákos elváltozás. Tényleg így van? Ha igen, akkor miért van szükség 1, 2 vagy 3 évente újabb vizsgálatra? Akinek már volt polipja annál esetleg gyorsabban fejlődhet ki az életet veszélyeztető betegség? - jelentős kockázatot vállalok-e azzal, ha a problémámmal csak a beavatkozás után 3 évvel, (2017 januárjában) jelentkezem majd újabb kolonoszkópiás vizsgálatra ( bízva abban hogy csupán belső aranyér vagy végbél repedése okozza a vérzést ) -mit jelent a Bécsi klasszifikáció 3.? Előre is köszönöm szépen a válaszát!

Megválaszolt
Kategóriák: Divertikulózis

Válasz

  1. Dr. Podlupszki
    Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
    2016. Szeptember 7.

    Kedves Ferenc!

    Az újabb kolonoszkópiás vizsgálat azért javasolt, az Ön esetében, hogy a polipok, amik eltávolításra kerültek nem e újultak ki újra.Teoretikusan a polip, vagy daganat csak évek múltán alakulnak ki újra, de már én is találkoztam hasonló esettel, ahol rövidebb idő alatt jelentkeztek, ezek viszont agresszívabb viselkedést mutat mint a többi.A bécsi klaszifikáció, egy patológiai besorolást jelent, de a szövettani jelentése alapján, Önnél nem volt található daganatos elváltozás a polipkban.

    Tisztelettel  Dr.Podlupszki Csaba

     

Kérdés

Vastagbél problémám van, több mint tíz éve

Üdvözlet kedves doktor Úr! Nekem vastagbél problémám van, több mint tíz éve. Diverticulosis.Kétszer volt vastagbél tükrözésem ezen idő alatt. most 2-3 éve gyakran visszatér a bél fájás, baloldali alhasi fájásaim vannak, kisugárzik a derekamba. Normix kúra mellett is nehezen gyógyuló. Nem eszem sajtot, nem kávézom rendszeresen, édességet is nagyon ritkán eszem / csoki, édes sütemények/ nem dohányoztam soha, szeszes italt nagyon ritkán, keveset, és ritka alkalommal fogyasztok. Próbálok egészségesen táplálkozni. Én főzök. Kevés húst néha fogyasztok, főleg baromfit. A székletem rendben van, eddig legalább is. Sokat mozgok, jógát oktatok húsz éve, heti három alkalommal, és 74 éves leszek májusban. Kérdezni szeretném jó lenne e az önök által javasolt kúrát megtenni. Köszönöm ha válaszol a kérdésemre. Tisztelettel, üdvözlettel, Judit

Megválaszolt
Kategóriák: Divertikulózis

Válasz

  1. Dr. Podlupszki
    Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
    2016. Április 5.

    Kedves Judit!

    A divertikulózisban szenvedő betegek, csak abban az esetben használhatják a béltisztító- és méregtelenítő programokat, ha a gyulladásos állapotuk tünetmentes. Ebben az esetben a termékek használata javasolt. Először a béltisztítást kell elvégezni, majd ezt követően a méregtelenítés következik. 

    Üdvözlettel   Dr.Podlupszki Csaba

Kérdés

A ct-divertikulózist mutatott

Tisztelt Doktor Úr! A CT divertikulózist mutatott novemberben. Javasolt-e az oldalon szereplő terméket fogyasztani? Ha igen, melyiket? Illetve összefügghet-e ez a 2 évvel korábbi gyomorműtéttel? Milyen étrend segít a tüneteken, mi mulaszthatja ezt el? Köszönettel: Márta

Megválaszolt
Kategóriák: Divertikulózis

Válasz

  1. Dr. Podlupszki
    Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
    2015. Január 23.

    Kedves Márta!

    A divertikulózisban szenvedő betegek csak abban az esetben használhatják a béltisztító- és méregtelenítő programokat, ha a gyulladásos állapotuk tünetmentes. Ebben az esetben a termékek használata javasolt. Először a béltisztítást kell elvégezni, majd ezt követően a méregtelenítés következik. A gyomorműtétnek nincsen kapcsolata a jelenlegi betegségével. Elkerülni sajnos nem lehet, a tünetek enyhítésére viszont van lehetőség. Életmód- és étrendváltásra van szükség: a legfontosabb a növényi alapú, rostdús étrend, a jelentősen megnövelt folyadékfogyasztás (napi 2-3 liter), valamint a gyógynövények, pszillium mag, lenmag, korpakészítmények, probiotikumok bevitele. Különösen ajánlott a hüvelyesek, mogyorókkáposztafélék fogyasztása. A megfelelő kezelést mindig orvosnak kell javasolnia. A túlzottan nagy, állandóan vérző gurdély esetén például akár a műtét is indokolt lehet, az úgynevezett konzervatív kezelések helyett. Időt kell szakítani –és ez nagyon fontos– a rendszeres mozgásra, hiszen ez tonizálja a beleket, illetve a gyógyulási folyamatokat támogató salaktalanításra. Figyelmébe ajánlom az antioxidáns és gyulladáscsökkentő növényi szerek használatát is.

    Tisztelettel

    Dr.Podlupszki Csaba

Kérdés

Divertikulomok esetén használhatom-e a méregtelenítő programot, illetve okozhat-e kellemetlenséget?

Tisztelt Doktor Úr!

A Clean Inside méregtelenítő program használatáról  szeretném kérni az Ön tanácsát.
Az interneten található összes leírást elolvastam és egyre jobban afelé hajlok, hogy kipróbáljam
én is, de szakember véleményére van szükségem. Tavaly szeptemberben alhasi fájdalom,kisebb láz miatt mentem orvoshoz. A CT vizsgálat kiderítette, hogy a sigmabélben tályog van, melyet UH segítségével leszívattak. Panaszaim
megszűntek.Kontrollvizsgálaton vastagbéltükrözést végeztek, mely a tályogot már nem, de a diverticulumok jelenlétét igazolta. Félek, hogy panaszaim esetleg újból visszatérnek, nem tudom, használna-e a méregtelenítő
program, vagy kellemetlenséget okozna.Tisztelettel kérem szakvéleményét, merjem-e alkalmazni
a programot. Nagyon várom megtisztelő válaszát!  

R. Jánosné

Megválaszolt
Kategóriák: Divertikulózis

Válasz

  1. Dr. Podlupszki
    Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
    2013. November 5.

    Tisztelt Hölgyem!

    Divertikulumok esetén fontos a rendszeres és nem kemény széklet, amelyet legegyszerűbben elegendő mennyiségű folyadék- és rostok bevitelével lehet elérni. Mivel a CleanInside program nagy mennyiségű rostot tartalmaz, bátran ajánlom a program kipróbálását.

    Tisztelettel Dr.Podlupszki Csaba