Kérdés

Mit jelent a digitális fogszabályozás?

 Tisztelt Dr. Hermann Gábor!

Szeretnék érdeklődni, hogy mit jelent a digitális fogszabályozás? Pontosan melyik fázist digitalizálják? A HermannOrtho rendelőben alkalmaznak digitális technológiát? Milyen előnyei vannak ennek az eljárásnak? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel, Szokoli Éva, Budapest

Megválaszolt
Kategóriák: Felnőtt fogszabályozas Funkcionális fogszabályozás Modern fogszabályozás

Válasz

  1. Dr. Hermann
    Dr. Hermann Gábor Fogszabályozó szakorvos, funkcionális fogszabályozás-specialista
    2017. Január 23.

    Kedves Éva!

    A modern fogszabályozás legnagyobb változása, hogy szinte minden digitális alapon készül. A lenyomatvételt követően a komolyabb készülékek a száj, vagy a minták 3D szkennelése után virtuálisan kerülnek megtervezésre és gyártásra. A digitális technológia egyik legnagyobb előnye a pontosság, hiszen az ún. CAD-CAM technológia alkalmazásával, ezredmilliméter pontossággal készítjük el a készüléket. A másik fontos előny a gyorsaság, hiszen az eljárás során gépeket alkalmazunk.

    A HermannOrtho nemzetközileg is az egyik legfejlettebb digitális rendelő. Mind a nyelv felőli fogszabályozó készülékek, mind a digitális alignerek digitálisan készülnek.További kérdések felmerülése esetén is állok rendelkezésére!

    Üdvözlettel,

    Dr. Hermann Gábor

Kérdés

Étvágytalanság,puffadás ,teltségérzet is jelen van,

A problémám ott kezdődött,hogy kb 1 hete begörcsölt a bal oldali vesém. Nem ez volt az első alkalom,bevettem 2szem Nospa-t és pár órán belül elmúlt a fájdalom. Azóta viszont a bal bordaív alatt fájdalmat,nyomást érzek mintha lenne ott valami.Furcsa mert ha a jobb oldalamra fekszem jobban érzem a nyomást. Emelett különböző helyeken görcsöl a hasam (bal alhas,jobb alhas ). Étvágytalanság,puffadás ,teltségérzet is jelen van,illetve 3napja megváltozott a székletem színe (zöld) ,és a székelés is nehezen megy hiába ingerem van. Ön szerint mi lehet a probléma? Válaszát és segítségét előre is köszönöm. Tisztelettel: Bari Gabriella

Megválaszolt
Kategóriák: Puffadás Szorulás

Válasz

  1. Dr. Podlupszki
    Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
    2017. Január 22.

    Kedves Gabriella!

    Javasolnám, mielőbb keresse fel háziorvosát, aki a megfelelő vizsgálatokat fogja elvégezni.

    Üdvözlettel  Dr.Podlupszki csaba


Kérdés

Lehetséges-e, hogy fáj a gyomrom az első napi lymph méregtelenítő adagtól?

Kérdezném, lehetséges-e, hogy fáj a gyomrom az első napi lymph méregtelenítő adagtól? Sehol nincs leírva mellékhatás. Tehát hajt-e - akár vizet -, elég részletes a leírás. Köszönöm a választ. Ja és borzasztó ideges vagyok. Ettől vajon?

Megválaszolt
Kategóriák: Nyirokrendszer

Válasz

  1. Dr. Darnói Tibor
    Dr. Darnói Tibor Holisztikus orvos
    2017. Január 22.

    Kedves Asszonyom!

    A Lympaktív termék, nem okozhat gyomor panaszokat, kellemetlen idegi alapú hatást, természetesen segíti a felgyülemlett víz mennyiség eltávolítását.

    Tisztelettel  Dr.Darnói Tibor

Kérdés

Magas vérnyomásom van, mit tud tanácsolni?

Jó napot! Jelenleg 16 éves vagyok (4 hónap múlva 17 leszek), 75kg, 173cm. 11 éve aktívan sportolok (heti legalább 3 edzés). 2 éve elkezdtem a testépítést, azaz 14 évesen. Akkor voltam 60kg és 170cm. Mire 15 éves kort elértem 73kg lettem és a testmagasságom maradt ugyanannyi (legnagyobb súlyom 85kg volt). 2 hónapig szedtem étrend kiegészítő szereket. Aztán mikor 16. születésnapom eljött lebetegedtem és elmentem háziorvoshoz ahol magas vérnyomást mértek (Orvos állítása szerint 180 és 100-as pulzus, de ezt nekem nem mondta), később már 140 és 90es pulzusra visszament. Elküldött mindenféle vizsgálatra (2 vérvétel, izotóp, mellkas ultrahang, alhasi ultrahang, 2 24 órás vérnyomásmérés és még minden ami a hipertóniához kell). Rá lett fogva az étrend kiegészítőkre, abbahagytam a szedésüket és a vérnyomásom visszament teljesen normális értékekre. Elkezdtem újra edzeni azonban most csak naturálba. Vissza kellett menni egy kontroll vérnyomásmérésre ahol az átlag 134/80 volt (kisebb kiugrások voltak 150 és 160 felé). Most ellettem tiltva a testépítéstől (márciusba kell visszamenni kontrollra). 1 hónapja elkezdtem szedni fokhagyma kapszulát és heti 5x futok 4km-t (minden második héten növelem a távot). Vérnyomásaim tökéletesek. Legnagyobb eddig volt 130/75 90 pulzussal rögtön futás után. Mindig 130 alatt van a vérnyomásom. Az lenne a kérdésem, hogy Ön szerint ha elkezdem a testépítést újra aktív kardió edzések mellett és fokhagyma kapszula szedése mellett akkor nem-e fog felmenni megint a vérnyomásom? Étrendet mostanra sikerült helyre tegyem. Több testépítő fórumot és könyvet olvastam már el ahol olyanokat írnak le, hogy csak nézek. Teljesen az orvos véleményének az ellentettjét. Olyat is olvastam, hogy az orvosok nem néznek utána a háttérnek, hogy miért lett magas, csak eltiltanak mindentől. (Szerintem egyébként a súlytöbblettől lett magas, hiszen másfél év edzés után 20kg jött fel, amiből izom és zsír is van. Ön szerint ez lehet a vérnyomásom mögött? Előre is köszönöm és várom a válaszát!

Megválaszolt
Kategóriák: Egészséges táplálkozás

Válasz

  1. Dr. Podlupszki
    Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
    2017. Január 19.

    Üdvözlöm!


    Valószínűleg a súlynövekedés okozhatta a vérnyomás változást. Szerintem, ha kardio mellett kezd test építeni nem lesz gond, ha odafigyel a diétára, és főleg arra, hogy ne legyen túlzott a tömegnövekedés.

    Tisztelettel  Dr.Podlupszki Csaba

Kérdés

Már 4 éve vannak gyomor panaszaim

Tisztelt Doktor Úr! Már 4 éve vannak gyomor panaszaim. Sokszor nincs igazán éhségérzetem. Ha elkezdek enni, étvágyam lenne, csak nem igazán merek, mert nagyon megterhelem a gyomrom. Sokszor úgy érzem az elfogyasztott ételt még 5-6 óra elteltével sem emésztette meg a gyomrom. Régebben már 4 óra elteltével éhes voltam. Visszatérő tünetegyüttes: fejfájás a tarkó környékén és szúró érzés a bal szememben. A tünetek akkor enyhülnek ha kb. 24 óráig nem eszem semmit. Utána is csak óvatosan. Néha egy emésztést elősegítő tabletta (KREON) meggyorsítja a javulást, de csak a koplalás vége felé. Nem eszek zsíros nehéz ételeket. Ülő munkát végzek, de igyekszem gyaloglással kompenzálni. Nálunk Szlovákiában már két gasztroenterológusnál is jártam, 2x voltam gyomortükrözésen, 2x ultrahang vizsgálaton, vérvételen, de mindent rendeben találtak. Mi lehet az oka és mit javasol doktor Úr! Előre is köszönöm a válaszát.

Megválaszolt
Kategóriák: Emésztés, gyomorpanaszok, reflux Emésztőenzimek Probiotikum

Válasz

  1. Dr. Podlupszki
    Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
    2017. Január 18.

    Kedves Csaba!

    Valószínűleg a gyomor, illetve az emésztőrendszer működése lassulhatott le. Erre van megoldás, mégpedig a probiotikum, ami a betegek egy részénél segít, azonban sajnos nem mindenkinél. Mindenesetre és azt javaslom, hogy próbálja ki. Ezen kívül, sok rostot kell enni, ami serkenti az emésztést.
    Üdvözlettel,
    Dr. Podlupszki Csaba

Kérdés

Szeretnék Önnel konzultálni a fogaim állapotáról.

Kedves Dr. Hermann Gábor! Néhány napja láttam a live videót a HermannOrtho Facebook oldalán, és igazán lebilincselő volt, amit a fogszabályozás átalakulásáról mondott. Elnyerte a bizalmam, és ezért szeretnék Önnel konzultálni a fogaim állapotáról. Azonban én Pécsett élek. Van arra mód, hogy a konzultációra ne, csak a kezelés megkezdésekor kelljen Budapestre utaznom? Esetleg Skype-on tudnánk beszélni? Köszönettel, Kocsis Zsolt, Pécs

Megválaszolt
Kategóriák: Felnőtt fogszabályozas Funkcionális fogszabályozás Modern fogszabályozás

Válasz

  1. Dr. Hermann
    Dr. Hermann Gábor Fogszabályozó szakorvos, funkcionális fogszabályozás-specialista
    2017. Január 4.

    Kedves Zsolt!

    Köszönöm a bizalmát. Természetesen van mód a Skype-konzultációra, azonban hadd ajánljak Önnek egy kézenfekvőbb megoldást. Az AppStore-ból, vagy a Google Play-ről letölthető Smilefie alkalmazásunkkal Önnek lehetősége van fényképet küldeni a fogairól, szájüregéről illetve oda feltölteni egy 3 hónapnál nem régebbi Panoráma Röntgent. A fotók alapján a rendelőben el tudjuk készíteni Önnek a kezelési tervet, melyet e-mailben elküldünk. Így elegendő csupán a kezelés első alkalmával ellátogatnia hozzánk személyesen.

    Várom megkeresését!

    Üdvözlettel,

    Dr. Hermann Gábor

    Fogszabályozó szakorvos, funkcionális fogszabályozás-specialista

Kérdés

Mit jelent a láthatatlan fogszabályozás?

Tisztelt Doktor Úr! Igen régóta gondolkodom, hogy belekezdek a fogszabályozó kezelésbe, de a munkám nem engedné a látható fémkészülék folyamatos viselését. Úgy tudom, hogy ma már létezik láthatatlan fogszabályozás. Szeretnék érdeklődni, hogy ez pontosan mit jelent? Hogyan tud egy fogszabályozó készülék „láthatatlan” lenni? Van esetleg többféle változata is, ami közül a páciens választhat? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel, Kiss Anna, Szeged

Megválaszolt
Kategóriák: Felnőtt fogszabályozas Modern fogszabályozás

Válasz

  1. Dr. Hermann
    Dr. Hermann Gábor Fogszabályozó szakorvos, funkcionális fogszabályozás-specialista
    2016. December 13.

    Tisztelt Kiss Anna!

    Ma már valóban léteznek szinte teljesen észrevétlen, úgynevezett láthatatlan készülékek. Ezeket elsősorban közismert emberek kedvelik, akik például televíziós szereplésük miatt nem engedhetnék meg maguknak a hagyományos készülékeket.

    A láthatatlan fogszabályozás nagy klasszikusa a nyelv felőli fogszabályozás (ún. lingual technika). A 80-as években alakult technika nagyon sokat változott, különösen 2000 után. Ma jellemzően már digitálisan tervezett nyelv felőli fogszabályozó készülékeket ajánlunk a komplexebb esetekre, bár kisebb torlódásokra egyszerűbb nyelv felőli fogszabályozó készülékek is használatosak. A mai nyelv felőli készülékek már sokkal kisebbek, mint a korábbiak voltak, ennél fogva sokkal komfortosabbak is.A láthatatlan fogszabályozás másik nagyon ismert és népszerű készülékei az ún. alignerek. Ez valójában egy készülékcsalád, hiszen több módon is készülhet egy-egy aligner. A nagyon egyszerű esetekre a laborokban kézi előkészítéssel is elkészíthetők alignerek, míg az összetettebb kezelésekre a digitális tervezés és 3D gyártás a jellemző. A digitális alignerek klasszikusa az Invisalign, ugyanakkor nagyon sok hasonló termék elérhető már. A HermannOrtho, mint Magyarország legnagyobb digitális fogszabályozó laboratóriuma saját aligner terméket állít elő MyClearBrace néven, melyet Európa több országában is alkalmaznak.Mindezek mellett sok kiegészítő készülék minősül láthatatlannak, bár ezek többnyire valamely fent említett eljárás előkészítéseként használatosak.A fogszabályozás megkezdése minden esetben a páciens döntése, az orvos – az igények ismeretében – csupán javaslatot tehet egy-egy készülék alkalmazására. A fogszabályozás összetett kérdés; lehetséges, hogy az Ön esetében nem szükséges a teljes fogsor mozgatása, pusztán kozmetikai kezelésre lenne szüksége, ebben az esetben pedig remek megoldás lehet az Invisalign, vagy a  MyClearBrace készülék. Ezek speciális anyagból készült, átlátszó sínek, melyek étkezés, vagy jeles események alkalmával könnyedén kivehetőek. További kérdés esetén örömmel állok rendelkezésére.

    Üdvözlettel,

    Dr. Hermann Gábor

    Fogszabályozó szakorvos, funkcionális fogszabályozás-specialista


Kérdés

Kérem szíveskedjék tanácsot adni, hogy esetemben milyen étrendet kövessek

Tisztelt Szarka Anita! Kérem szíveskedjék nekem segítséget/tanácsot adni az alábbi problémámra: 61 éves vagyok, 2015. év elején ultrahang és ct vizsgálat máj metasztázisokat mutatott ki. Máj biopszia útján megállapították, hogy jól differenciált carcinoid daganat van a szervezetemben, amely a karcinoid szindróma tüneteit: majdnem napi szinten fellépő flusht és gyakori, hirtelen jelentkező hasmenést okoz. Az elsődleges tumor helyét az eltelt egy év alatt semmilyen vizsgálattal nem sikerült megállapítani, egy éve onkológiai kezelés alatt állok, (havonta kapok sandostatin injekciót) és március eleje óta májtranszplantációs várólistán vagyok. Kérem szíveskedjék tanácsot adni, hogy esetemben milyen étrendet kövessek, melyek lennének az ajánlott és melyek a kerülendő ételek , mert erre vonatkozólag ezidáig nem kaptam tanácsot. Válaszát előre is megköszönöm, üdvözlettel: Erika

Megválaszolt
Kategóriák: Egészséges táplálkozás

Válasz

  1. Szarka Anita
    Szarka Anita Dietetikus
    2016. Május 7.

    Kedves Erika!

    Az emésztőrendszer kímélése érdekében gyakran kell étkezni és egyszerre kisebb mennyiséget kell elfogyasztani, ez napi 5-6 étkezést jelent. Így az étvágytalan betegek is el tudják fogyasztani a számukra szükséges mennyiségű ételt.Májproblémák esetén a zsíros ételek puffadást, teltségérzetet, rossz hasi közérzetet válthatnak ki, ezért kevesebbet kell felhasználni a zsírban gazdag nyersanyagokból (zsíros sajtok, vaj, tejszín, tejföl, zsíros húsok és húskészítmények, pl. tepertő, szalonna, császárhús, tarja, disznósajt stb.), sőt a legjobb ezeket teljesen kihagyni az étrendből. Tartózkodni kell a zsíros ételkészítési módoktól: rántott hús, zsíros húsból készült töltött és rakott hús- és főzelékételek igen sok zsiradékot tartalmaznak, ezeket az ételkészítési módokat kerülni kell! Helyettük zsírszegényen: alufóliában, teflonedényben, agyagedényben, párolva, gőzölve elkészített ételekből kell összeállítani a menüt.A diéta alapja a zöldség,- főzelékfélék és a gyümölcsök fogyasztása. Így elegendő vitamin, ásványi só és cukor, továbbá rendszeres bélmozgást, székletürítést elősegítő rostanyag is jut a szervezetbe. Ez utóbbi különösen fontos azoknak, akik székrekedésben, vagy hasmenésben szenvednek. Gyakori panasz lehet a puffadás is. Vannak a gyümölcsök, zöldség- és főzelékfélék között olyanok, amelyek illóolajokat, durva emészthetetlen rostokat, puffasztó anyagokat tartalmaznak, amelyek a puffadásért, haszfeszülésért felelősek, ilyenek pl. szárazhüvelyesek, káposztafélék, kukorica, zöldborsó, gomba, citrusfélék, aprómagvas gyümölcsök. Ezek a bélben tényleges puffadást eredményeznek. Egyéni tűrőképességtől függően a durva rostokat pl. áttöréssel,szűréssel, hámozással távolíthatjuk el. Igen fontos, hogy a zöldség- és főzelékféléket zsírszegényen kell elkészíteni: tejföl helyett kefirt használjunk, ételkészítéshez repceolajat, olívaolajat, és változatosan készítsük el a zöldségféléket, ne mindig rántott zöldséget készítsünk! Hasmenésre pedig jó hatású lehet az utifűmaghéj használata, mint kíméletes rostforrás.Burgonya, rizs, gabonafélék is értékes táplálékok. Legyenek az étrend mindennapos részei. Májproblémák esetén különösen ajánlott a köles fogyasztása.Fontos a májvédő hatású fehérjék rendszeres fogyasztása. Leghasznosabb a növényi és állati fehérjéket együttesen fogyasztani. Ez azt jelenti, hogy a rizs, a burgonya és a gabona  fehérjéje teljes értékűvé alakítható tojás, tej, tejtermék, hús, húskészítmény hozzáadásával.Ha a reggeli zsemléből, teából és tojásból áll, akkor a kétféle fehérje (zsemlében és a tojásban lévő) jól kiegészíti egymást. Ugyanez vonatkozik pl. a burgonyából és húsból álló ebédre is.Kifejezetten ajánlott a túró.

    Alkoholos ital fogyasztása tilos! A májsejtek különösen érzékenyek az alkohol májmérgező hatása iránt, súlyos szövődményt, állapotromlást idéz elő néhány korty is.A máj igen fontos szerepet játszik a vitaminháztartásban, májbetegségben, ezért vitaminhiány is kifejlődhet kisebb-nagyobb mértékben, különösen azokban, akik egyoldalúan válogatva táplálkoznak. A kellően változatos, az élelmianyagok, élelmiszerek főként a zöldség- és főzelékfélék, gyümölcsök széles skáláját használó táplálkozás biztonságot nyújt a vitaminhiány, ásványisó hiány ellen. De bármilyen étrendkiegészítő fogyasztása előtt konzultáljon kezelőorvosával!

    Erőt és kitartást kívánok a betegség elleni harcban!

    Üdvözlettel: Anita

Kérdés

Clostrídium toxin jelenléte található a székletemben

Tisztelt Dr.Podlupszki!

Clostrídium toxin van-volt jelen a székletben. Ma újra székletmintát vittem a laborba,vizsgálatra. A kezelő orvosom hylak forte cseppeket írt fel, még a swissprobiotikum használata mellé -kérdésem ha használom és tudja a Swissprobiotikumot, ami segített : -miért kell használnom a hylakot? -miért adják ilyen esetben? -milyen hatása van? -Van valami speciális hatóanyaga,direkt erre az esetre? -Ilyen esetben javasolt e a gasztroenterológus kivizsgálás? Sajnos a hozzá tett használatin nincs feltüntetve nagyon semmi, a neten sem találtam választ a kérdéseimre, és a múltkor Ön is ezt ajánlotta, vegyek hylak forte cseppeket. Köszönöm megtisztelő válaszát.

Tisztelettel Marianna

Megválaszolt
Kategóriák: Probiotikum

Válasz

  1. Dr. Podlupszki
    Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
    2016. Április 20.

    Kedves Marianna!

    A hylak forte, olyan baktériumokat tartalmaz, mint a probiotikum.
    Véleményem szerint, nem szükséges mind két készítmény használata,
    elég csak az egyik.A hylak forte cseppeket azért kapja, mivel a Clostrídium fertőzésnél nem szükséges az antibiotikumos kezelés.Sok esetben akkor jelenik meg, mikor hosszú antibiotikumos kezelés után van a beteg.Gasztroenetrológiai kivizsgálásra nincs szükség.
    Tisztelettel   Dr.Podlupszki Csaba
     

Kérdés

Véres széklet,haspuffadás

Tisztelt Dr. Úr! 36 éves, napi szinten sportoló ffi vagyok. Odafigyelek az étkezésre, nem eszem szemetet. Iszom eleget. Szedek táplálékkiegészítőket, jó minőségűeket (fehérje, omega3, izületvédő, vitamin, ) A következő történt velem. Észrevettem, hogy a belem mindig kemény, fel van fújódva. Lelassult az anyagcserém a jó táplálkozás ellenére. Azt gondoltam majd elmúlik. Néha véres lett a WC papír is de nem nagyon. Egyszer viszont rosszabbra fordult a helyzet. Az egyik wc-zés alkalmával rendkívül véres volt a székletem (1-1.5 dl vér), eléggé meg is ijedtem. Azonnal abbahagytam minden húsevést és nagyon rövid időn belül (1-2 nap) elmúlt minden tünetem. Ezután 2 hétig halat ettem meg zöldséget. jól éreztem magam, míg nem egyszer ettem csirkés gyrost és visszajött az összes tünetem. Azóta nem eszem csirkét, a székletem nem véres, nem vagyok felfújódva, stb. A kérdésem a következő lenne. Ha komoly bélproblémám lenne az nem múlik el 1-2 nap alatt. Inkább valami allergiás jelenségre gondolok de ez az Ön szakterülete. Ön szerint menjek el orvoshoz és vizsgáltassam ki, annak ellenére, h már nincsenek panaszaim mióta kerülöm a csirkét? Most fogom elkezdeni egy Natural Swiss béltisztító kúrát és a méregtelenítőset is meg fogom csinálni. Jókat hallottam róla. Ártani nem árthat most egy béltisztítás. Mindenféle tanácsot szívesen fogadok és előre is köszönöm a segítségét! ! ! Tisztelettel: Kincses László

Megválaszolt
Kategóriák: Aranyér

Válasz

  1. Dr. Podlupszki
    Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
    2015. Augusztus 31.
     
    Kedves László!
     
    A végbél vérzését nem a húsos ételek okozzák, ugyanakkor kiválthatja a fűszerek és a csípős ételek fogyasztása, illetve a megfázás, vagy akár a nehéz tárgyak hirtelen emelése. A leírtak alapján aranyérre gyanakszom, ezért azt javaslom, ha újra jelentkeznének a tünetek (végbél vérzés), mielőbb keresse fel a sebészetet, ahol a vizsgálat után a megfelelő kezelésben részesítik Önt. A béltisztító program használata ebben az esetben egyáltalán nem árt, sőt kifejezetten segít az aranyérben szenvedőkön. Ráadásul megszűnik a haspuffadás és a lelassult anyagcsere is felgyorsul a program segítségével.
     
    Tisztelettel
     
    Dr. Podlupszki Csaba

Kérdés

Aranyerem lehet?

Tisztelt Dr úr. Van egy kicsi végbélrepedésem kaptam rà kúpot és kenőcsöt .A kúpot izomlazîtóra kaptam.A repedés 1.fokú. Ezzel nincs is probléma. Az a baj,hogy mostanàban elég sokat korog morog a gyomrom vagy a beleim. Stresszes vagyok nagyon. Így a paràzàs miatt nem nagyon van étvàgyam.Ha minden oké akkor az étvàgyam jó,màrmint ha nem aggódok. Csinàltak ultrahangot vérképet,székletvizsgàlat is volt.de semmi gond nincs,minden oké. Székelési ingerem van néha,mintha lenne ott valami ,a doki azt mondta vagy a belső aranyér miatt vagy a repedés miatt. De àllandóan félek,nem lehet komolyabb gond ugye? éjjel alig alszom,mert paràzom. Kb 1 éve volt olyan hogy volt egy kis vizes véres hasmenés,(inkàbb vîz) féle de akkor sem talàltak semmit a dokik.azt mondtàk aranyértől lehetett. Valami csővel vizsgàltak meg a sürgősségin(végbélen keresztül )erre azt mondtàk daganat kizàrva. Olyan is volt hogy pàr hónapja ilyen nyúlós zselészerü ,habos székletem volt,de 1 nap és csak 1x. Nagyon izgulok,ezek mitől lehetnek? A székletem most normàlis. Gondolom a vérkép,ultrahang kimutatnà a daganatot pl..... Köszönöm vàlaszàt. Tímea (34éves)

Megválaszolt
Kategóriák: Aranyér

Válasz

  1. Dr. Podlupszki
    Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
    2016. December 27.

    Kedves Tímea!

    Szerintem a panaszai hátterében az aranyér áll, ezért nem gondolom, hogy daganata lenne. Annál is inkább, mert a végbélkivizsgálás biztosan kimutatta volna a daganatot.

    Üdvözlettel
    dr. Podlupszki Csaba
     

Kérdés

Összetett problémával segítség kérés

Tisztelt Doktor Úr! Viszonylag összetett problémával és kérdéssel fordulnék Önhöz. Tavaly decemberben erős alhasi fájdalmakkal kerültem kórházba, ahol laparoscopiával műtöttek, ennek során kismedencei gyulladást tártak fel. Hosszú antibiotikumos kúra kezdődött, aminek végén, március elején először lábujjaimban, majd felfelé vándorolva kezeim kisízületeiben migráló jellegű fájdalom jelentkezett. Ehhez később izompanaszok is társultak. Gyengének soha nem éreztem magam, izomerőben változást nem tapasztaltam. Kétszer küldött el orvosom immunológiai vizsgálatra, ahol ANA screen panellel vizsgáltak, ez mindkét alkalommal negatív lett. Felmerült számos fertőzés lehetősége is, nőgyógyászati betegségekkel, fül-orr-gégészeti fertőzésekkel, Lyme-kórral kapcsolatban is szűrtek, minden vizsgálatom negatív lett. Véreredményeimben gyulladásra utaló érték soha nem jelentkezett (vérsüllyedés: 2), valamennyi paraméterem normál tartományban volt. Idén ősszel Budapesten is felkerestem egy immunológust, aki részletesebb vizsgálatokat kért, többek között egy ANA-Max panelt és egy még részletesebb vérképet. Az őszi vérképemben a C3 szint alacsonyabb volt a referenciaértéknél (C3: 72, CRP normál), valamint az ELFO szérum vizsgálatban a következő eredményeim lettek: albumin: 51,1, illetve magasabb gamma-globulin szint (poliklonális fehérjeszaporulat): 22,1. Az ANA Max panel vizsgálatnál minden eredményem negatív, kivéve az SS-B/La elleni antitest, ahol "kétes" megjelölés szerepel a leleten. Érdeklődnék, mire utal ez a "kétes" eredmény? Szükséges-e ebben az esetben további vizsgálatokra mennem? Panaszaim hullámzóan jelentkeznek, izomfájdalmaim már szinte egyáltalán nincsenek, a kisízületi panaszok változó intenzitással vannak jelen, van, hogy több hétig nem jelentkeznek. Gyógyszert mindezidáig nem kaptam, egyéb tünetem a fentieken kívül nincs. Megtisztelő válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel, M. Ágnes

Megválaszolt
Kategóriák: Gyógygombák Immunrendszer, Allergia

Válasz

  1. Dr. Fachet
    2016. December 5.

    Tisztelt Hölgyem!

    Köszönjük megtisztelő bizalmát, hogy hozzánk fordult kérdésével! Nem derül ki a leveléből, mi indokolta a laparoszkópiát, amelynek során kismedencei gyulladás igazolódott. Hogy a hosszú (vélhetően több készítményből álló) antibiotikus kúrának köze lenne az ízületi- és izompanaszokhoz, azt nehéz lenne megmondani, de nem zárható ki. Mindenesetre egy biztos, hogy a normál flóra és az immunrendszer megsínyli ezt. Egy 5 napos antibiotikum kúra után még akár két hónapig is diszbakteriózis lehet a bélflórában, azaz csak nagyon lassan regenerálódik a szervezet.
    Jó hír, hogy valamennyi vizsgálat negatív! Az ANA-MAX panel kiértékelése minden esetben szöveges, nem számszerű. Az SS-B/La érték Sjögren-szindróma gyanúját vetheti fel, mely egy autoimmun betegség. Az Ön esetében a "kétes" utalás vélhetően egy esetleges halvány gyanút feltételez, mely alapján azonban egyéb tünetek, eredmények nélkül, önállóan ezen egyetlen faktorral nem állapítható meg a diagnózis.
    Immunerősítés (pl. Fachet Vital Plus fogyasztása), probiotikum szedése és a belső egyensúly megteremtése hozzájárulhatnak az állapot javításához.
     
     
    Tisztelettel:
    Dr Fachet orvosi csapata

Kérdés

Gyermekkorom óta hajlamos vagyok a székrekedésre

63 éves nő vagyok. Orvosi segítséggel a "Dukan" diétával fogytam 22 kg.-ot, amit 1 éve sikerül is megtartanom. Labor leleteim jelentősen javultak. Közérzetem, fizikai állapotom jó. Vegyesen táplálkozom, de mértékkel, és sok folyadékot fogyasztok. A dieta alatt, és azóta is komoly gondjaim vannak a székeléssel. Önállóan nem megy, állandóan hashajtót szedek. Gyermekkorom óta hajlamos vagyok a székrekedésre. Ingerem egyáltalán nincs. Orvosom, és gyógyszerészem sem tudott segíteni. A bélröntgen sem mutatott ki semmit. Már azt hiszem minden bélmozgatót, egyéb javasolt praktikát kipróbáltam. Mit javasol?

Megválaszolt
Kategóriák: Székrekedés

Válasz

  1. Dr. Podlupszki
    Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
    2016. Január 22.

    Kedves Érdeklődő!

    Rossz hírem van, sajnos a leírt tünetek alapján nagy a valószínűsége annak, hogy úgynevezett lusta bél szindrómában szenved, amire nincs gyógyszer. Ilyenkor a széklet csak székletlazító használatával tud távozni. A hagyományos eszközök közül kipróbálhatja a kömény- vagy ánizsteát. A renyhe bélműködésnek általában jót tesz mindenféle testmozgás, elsősorban a hasizomgyakorlatok.


    Tisztelettel  Dr.Podlupszki Csaba

Kérdés

Összetett problémával segítség kérés

Tisztelt Doktor Úr! Viszonylag összetett problémával és kérdéssel fordulnék Önhöz. Tavaly decemberben erős alhasi fájdalmakkal kerültem kórházba, ahol laparoscopiával műtöttek, ennek során kismedencei gyulladást tártak fel. Hosszú antibiotikumos kúra kezdődött, aminek végén, március elején először lábujjaimban, majd felfelé vándorolva kezeim kisízületeiben migráló jellegű fájdalom jelentkezett. Ehhez később izompanaszok is társultak. Gyengének soha nem éreztem magam, izomerőben változást nem tapasztaltam. Kétszer küldött el orvosom immunológiai vizsgálatra, ahol ANA screen panellel vizsgáltak, ez mindkét alkalommal negatív lett. Felmerült számos fertőzés lehetősége is, nőgyógyászati betegségekkel, fül-orr-gégészeti fertőzésekkel, Lyme-kórral kapcsolatban is szűrtek, minden vizsgálatom negatív lett. Véreredményeimben gyulladásra utaló érték soha nem jelentkezett (vérsüllyedés: 2), valamennyi paraméterem normál tartományban volt. Idén ősszel Budapesten is felkerestem egy immunológust, aki részletesebb vizsgálatokat kért, többek között egy ANA-Max panelt és egy még részletesebb vérképet. Az őszi vérképemben a C3 szint alacsonyabb volt a referenciaértéknél (C3: 72, CRP normál), valamint az ELFO szérum vizsgálatban a következő eredményeim lettek: albumin: 51,1, illetve magasabb gamma-globulin szint (poliklonális fehérjeszaporulat): 22,1. Az ANA Max panel vizsgálatnál minden eredményem negatív, kivéve az SS-B/La elleni antitest, ahol "kétes" megjelölés szerepel a leleten. Érdeklődnék, mire utal ez a "kétes" eredmény? Szükséges-e ebben az esetben további vizsgálatokra mennem? Panaszaim hullámzóan jelentkeznek, izomfájdalmaim már szinte egyáltalán nincsenek, a kisízületi panaszok változó intenzitással vannak jelen, van, hogy több hétig nem jelentkeznek. Gyógyszert mindezidáig nem kaptam, egyéb tünetem a fentieken kívül nincs. Megtisztelő válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel, M. Ágnes

Megválaszolt
Kategóriák: Gyógygombák Immunrendszer, Allergia

Válasz

  1. Dr. Fachet
    2016. December 5.

    Tisztelt Hölgyem!

    Köszönjük megtisztelő bizalmát, hogy hozzánk fordult kérdésével! Nem derül ki a leveléből, mi indokolta a laparoszkópiát, amelynek során kismedencei gyulladás igazolódott. Hogy a hosszú (vélhetően több készítményből álló) antibiotikus kúrának köze lenne az ízületi- és izompanaszokhoz, azt nehéz lenne megmondani, de nem zárható ki. Mindenesetre egy biztos, hogy a normál flóra és az immunrendszer megsínyli ezt. Egy 5 napos antibiotikum kúra után még akár két hónapig is diszbakteriózis lehet a bélflórában, azaz csak nagyon lassan regenerálódik a szervezet.
    Jó hír, hogy valamennyi vizsgálat negatív! Az ANA-MAX panel kiértékelése minden esetben szöveges, nem számszerű. Az SS-B/La érték Sjögren-szindróma gyanúját vetheti fel, mely egy autoimmun betegség. Az Ön esetében a "kétes" utalás vélhetően egy esetleges halvány gyanút feltételez, mely alapján azonban egyéb tünetek, eredmények nélkül, önállóan ezen egyetlen faktorral nem állapítható meg a diagnózis.
    Immunerősítés (pl. Fachet Vital Plus fogyasztása), probiotikum szedése és a belső egyensúly megteremtése hozzájárulhatnak az állapot javításához.
     
     
    Tisztelettel:
    Dr Fachet orvosi csapata

Kérdés

Mennyi ideig javasolt a termék használata?

Tisztelt Doktor Úr! A tanácsát szeretném kérni. Kb 2 éve édesanyámmal együtt végig csináltuk a béltisztító programot. 3 hónapig szedtük. A tájékoztatóban azt írták, hogy első alkalommal ajánlatos végigcsinálni a 3 hónapot, a későbbiekben elég egy egy hónapos kúra. Amennyiben most szeretnénk megismételni elegendő lenne az egy hónap? Szeretném ha gyermekeim is kipróbálnák. 22, 21, 19 évesek. Nekik mennyi ideig javasolja a termék fogyasztását? Köszönettel Erzsébet

Megválaszolt
Kategóriák: Béltisztítás

Válasz

  1. Dr. Podlupszki
    Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
    2014. Február 25.

    Kedves Erzsébet!



    Minden évben ajánlatos elvégezni a béltisztító és méregtelenítő kúrát,minimum a 2-hónapos béltisztítást javasolnám a méregtelenítéssel együttesen Önöknek és gyermekei részére is,mivel már ahogy írta el telt 2év,az utolsó béltisztítás óta.


    Tisztelettel

    Dr.Podlupszki Csaba

Köszönő levél

Nagyon köszönöm a válaszukat, ilyen tökéletes diagnózist senki nem állapított meg, pedig 24 éve sok orvosnál jártam, de eddig magamnak sem mertem bevallani, pedig valahol a lelkem mélyén mindig éreztem.

Kérem szíveskedjenek köszönetemet továbbítani.

Tisztelettel Horváthné