Kérdés

Édesanyám panaszai nem szűnnek

Tisztelt Doktornő! Édesanyámat a tegnapi nap a sürgősségi betegellato osztályra vittük hányás, hányinger, szédülés (el is esett), gyengeség tünetekkel! Onnan a jarvanyugyre irányították, ahol labor, hasi ultrahang és röntgen is volt, és természetesen pcr teszt. Mindene negatív. Zavar, hogy a verkepeben a ck, crp és a GOT is magas. Hazaengedtem, de azóta sincs jól. Ráadásul a rosszullétek most hasmenéssel társulnak. Cukor és vérnyomás jó! Előre is köszönöm megtisztelo válaszát! Molnár-Szabó Emőke

Megválaszolt
Kategóriák: Vírusos és bakteriális fertőzések

Válasz

  1. Dr. Tóth Sára Rebeka
    2022. Március 22.

    Kedves Emőke!

    Ahogy olvasom, az elsődleges ellátóhelyen megtörténtek az alapvizsgálatok, amin nem találtak olyan eltérést, ami feltétlenül indokolta volna a kórházi kezelést – ez mindenképpen jó jel. Sajnos mostanában sok vírus „kering”, ami a gyomor-bélrendszert támadja, hányás-hasmenést eredményezve. Az Ön által leírt laboreltérések akár ennek is megfelelhetnek (de persze a konkrét értékek és egyéb leletek ismeretének hiányában ezt nehéz biztosan megmondani). Egy idősebb ember szervezetét a hányás-hasmenés sokkal jobban megviselheti, így mindenképpen nagyon figyeljenek oda, hogy folyadékot tud-e fogyasztani. Érdemes orális rehidrációs oldatot (ORS) venni – patikában vény nélkül kapható – és napi szinten fogyasztani, mely segít az elektrolitháztartás helyreállításában (egyfajta „szájon át fogyasztható infúziónak” felel meg). A hasmenés miatt érdemes probiotikumot fogyasztani, mely segít a normál bélflóra helyreállításában. Amennyiben egy egyszerű vírusfertőzésről van szó, sikerül biztosítani a megfelelő folyadékfogyasztást, akkor a tünetek néhány nap alatt megszűnnek. 

    A panaszokat mindenképpen jelezzék a háziorvosuknak, és amennyiben nem történik érdemi javulás, további kivizsgálás lehet szükséges. Ha nem sikerül megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasztani, akkor fennáll a kiszáradás veszélye, így mihamarabb beszélni kell a háziorvossal a kórházi kezelés szükségességéről. Hirtelen állapotrosszabbodás, eszméletvesztés, zavart tudatállapot esetén azonnali orvosi ellátás szükséges. Továbbá ha bármi új tünetet észlelnek, azt is jelezzék háziorvosuk felé, hiszen a panaszok egyéb eredete (pl. neurológiai, fül-orr-gégészeti) sem kizárható.

    Jó egészséget kívánok az egész családnak!

    Üdvözlettel,
    Dr. Tóth Sára Rebeka

Kérdés

Az egész nyelvemen, lepedék található

Tisztelt Doktornő! Sárga, sűrű garatfali váladékcsorgásom van, már 1 éve szinte mindennap. Az egész nyelvemen fehéres-sárgás lepedék található. Kiköpni nem tudom, csak lenyelni lassan, nehezen. Nyákoldókat már szedtem, de nem jártam sikerrel. Nem iszom sokat, naponta 1-1,5 liter vizet. A páratartalom 35-45 % között mozog. Mivel ilyen hosszú ideje fennáll a probléma, előfordulhat, hogy valamilyen szervi megbetegedés áll az egész hátterében? Mivel lehetne kezelni? Köszönöm szépen! Üdv, Bettina 26L

Megválaszolt
Kategóriák: Gyomorfájdalom, Reflux

Válasz

  1. Dr. Tóth Sára Rebeka
    2022. Március 21.

     

    Kedves Bettina!

    Egy ilyen elhúzódó panasznak mindenképpen érdemes utánajárni, hiszen számos jól kezelhető ok állhat a háttérben. A hátsó garatfali váladékcsorgást többek között okozhatja allergia, száraz levegő, gyulladások (pl. egy krónikus orrmelléküreggyulladás), fertőzések vagy akár refluxbetegség is. Továbbá előfordulhat különböző gyógyszerek mellékhatásaként is (pl. fogamzásgátlók szedésekor). Dohányzás, szennyezett levegő vagy füst belégzése is gyakran irritálja a légúti nyálkahártyát, ami fokozhatja a panaszokat. 

    Mindenképpen keressen fel egy fül-orr-gégészt, aki segít a pontos ok tisztázásában és a megfelelő kezelés kiválasztásában.

    Jó egészséget kívánok!

    Üdvözlettel,
    Dr. Tóth Sára Rebeka

Kérdés

Gyógyszereim mellékhatásai

Tisztelt Doktornő, Neurológiai gyógyszerrel kapcsolatos a kérdésem, de sajnos a felsorolásban nem találtam ilyen szakorvost. Nyugtalan láb problémára szedek már kb.15 éve mirapexin-t. Nemrég neurológushoz fordultam, mivel a mirapexin néha nem segít. Felírt nekem "gordiusz"-t, kiváltottam, elolvastam a mellékhatásokat, melyek gyakori mellékhatásként vannak felsorolva és rendkívül ijesztőek. Nem merem beszedni ezt a gyógyszert. Ezzel kapcsolatban várnék tanácsot példaként néhány gyakori mellékhatás: virusfertőzés tüdőgyulladás nehézlégzés,hörghurut mivel COPD betegségem is van, ezek számomra a legijesztőbb mellékhatások, ezen kívül még rengeteg van. Nagyon örülnék ha tudna tanácsot adni. köszönettel Sramkóné Mari

Megválaszolt
Kategóriák: Életmód

Válasz

  1. Dr. Tóth Sára Rebeka
    2022. Március 20.

    Kedves Mari!

    A lehetséges mellékhatások bármilyen készítmény esetén nagyon egyediek és egyáltalán nem biztos, hogy az Ön esetében jelentkeznek. Azt gondolom, hogy a neurológus, aki megvizsgálta figyelembe vette társbetegségeit (mint pl. a COPD), részletes kórtörténetét és ennek megfelelően írta fel az ajánlott gyógyszert. Összességében mindig mérlegelni kell a várható rizikó/haszon mértékét, és ennek megfelelően kiválasztani a megfelelő gyógyszert.
    Természetesen az Ön aggályai is fontosak egy gyógyszer kiválasztásánál, így az lenne a legcélszerűbb, ha ezt a vizsgáló neurológussal beszélné át újra. Ha nem meri elkezdeni az új gyógyszert, akkor a következő kontrollvizsgálatig szedje az eddigiekben is használt mirapexint és a továbbiakról egyeztessen kezelőorvosával.

    Jó egészséget kívánok!

    Üdvözlettel,
    Dr. Tóth Sára Rebeka

Kérdés

Hasfájás

Jó Napot.Én azzal a kérdéssel fordulok önhöz hogy 3-4hete kezdett el fajni a hasam kellemetlen nem mondanam eros fajdalomnak viszont etkezes utan valamikor erosodik kozeptajon nem kotheto egy ponthoz a szeklet normalis puffadas nincs tompa fajdalom ivas utan is jelentkezik de nem mindig emelett a hatam is nagyon faj mindenhol csak a derek taj nem koszonon valaszat elore is

Megválaszolt
Kategóriák: Bélgyulladás

Válasz

  1. Dr. Tóth Sára Rebeka
    2022. Március 19.

    Kedves Kérdező!

    A leírtak alapján több lehetséges kiváltó ok, betegség is szóba jöhet. Figyelje meg, hogy esetleg valamilyen tápanyaggal összefüggésben van-e a tünet, vagy teljesen független attól, hogy mit eszik, iszik. Az étkezés utáni hasi diszkomfort, fájdalom tünete lehet bizonyos tápanyagérzékenységeknek, intoleranciáknak (pl. gluténérzékenység). De a tünet előfordulhat többek között gyomorfekély, epekövesség, hasnyálmirigygyulladás esetén is. Javaslom, hogy keresse fel háziorvosát, aki elindíthatja a szükséges kivizsgálást. Első körben szükséges lenne egy laborvizsgálat (melyben többek között nézik a májenzimeket, hasnyálmirigyenzimeket, gyulladásos paramétereket) és egy hasi ultrahang vizsgálat. Amennyiben panaszai fennmaradnak, alaposabb gasztroenterológiai kivizsgálás lehet szükséges (akár gyomor- és/vagy vastagbéltükrözéssel). 

    Figyeljen oda a táplálkozására, inkább többször keveset egyen, kerülje az irritálóan csípős, fűszeres ételek fogyasztását, illetve az alkoholt és a kávét is. Továbbá előnyös lehet egy probiotikum kúra is, mely a bélflóra egészségét hivatott helyreállítani. 

    Jó egészséget kívánok!

    Üdvözlettel,
    Dr. Tóth Sára Rebeka


Kérdés

Enyhe kétoldali tüdőembóliám..a kérdésem az lenne hogy dohányozhatok e?

Üdvözlöm! Kedves Dr.Nö. Volt egy enyhe kétoldali tüdőembóliám..a kérdésem az lenne hogy dohányozhatok e? Sajnos be pánikolok egyre többször.. Másfél hónapja volt a tüdőembóliám azóta nem gyujtottam rá.. viszont egyre sűrűbben előjön a pánikroham! 1.38volt a Dimer eredményem emboliánál plusz az emboliat a Covid eredményezte... Eliqis tablettát szedek rá napi kétszer őt mg. Már nemtudom mit tegyek.. Válaszát előre is köszönöm!

Megválaszolt
Kategóriák: Életmód

Válasz

  1. Dr. Tóth Sára Rebeka
    2022. Március 17.

     

    Kedves Kérdező!

    A dohányzás semmilyen körülmények között nem ajánlott, hiszen többek között fokozza a vérrögképződési hajlamot, így tüdőembólia után különösen ellenjavallt. 

    A pánikrohamok mindig összetett jelenségek, de lehetőség van kezelésükre, sőt megelőzésükre is - ami nem a dohányzásra való visszaszokást jelenti. Javaslom, hogy keressen fel egy pszichiátert, akivel ki tudják találni a megfelelő kezelési stratégiát. Létezik számos módszer, amivel akár gyógyszerek szedése nélkül is kezelhető, megelőzhető a pánikroham (pl. relaxációs módszerek, légzéstechnika, kognitív-és viselkedésterápia). 

    Jó egészséget kívánok!

    Üdvözlettel,
    Dr. Tóth Sára Rebeka

Kérdés

Pajzsmirigy alulműködés

Tisztelt Doktornő, Pajzsmirigy alulműködésem, inzulinrezisztenciám van (L-Thyroxint szedek). Ezért rendszeresen járok vérvételre. A mostani vérvételem eredménye szerint a Hemoglobin 151 (ref.: 109-143) g/l, Hematokrit 0,45 (0,31-0,42) l/l. Bazofil granulocita 1,40 (0,20-1,30)% FT3 6,43 (3,80-6,00) pmol/l Emelkedett még a Fruktózamin is, a többi értékem normális (FT4, TSH is), olyan, mint máskor. A Hemoglobin, Hematokrit érték megijesztett. Természetesen felkeresem az orvosomat is, de csak 2 hét múlva tudok hozzá menni. Szeretném kérni véleményét. Mit tudok tenni? Mennyire aggasztóak ezek sz eredmények. Köszönettel, Kukucska Zita

Megválaszolt
Kategóriák: Pajzsmirigy

Válasz

  1. Dr. Tóth Sára Rebeka
    2022. Március 12.

    Kedves Zita!

    Az eredmények miatt nem kell aggódnia, az eltérések minimálisak. Az enyhén magasabb hemoglobin és hematokrit érték többek között lehet attól, hogy kevesebb folyadékot fogyasztott. Az FT3 érték is csak enyhén magasabb, így amennyiben mellette a TSH, FT4 értékek rendben vannak, a terápia megfelelő, az eddigiek szerint folytatható – de persze erről az Önt gondozó kezelőorvossal kell egyeztetni, aki ismeri a részletes kórtörténetét. 

    A fruktózamin érték az elmúlt kb. 2-3 hét vércukor szintjét tükrözi. Ezt önmagában nehéz értékelni, fontos hozzá egyéb tényezők, paraméterek ismerete is.
    Összességében a leírtak alapján nagy baj nem látszik, a részletes teendőket, további terápiát kérem, egyeztesse kezelőorvosával.

    Jó egészséget kívánok!

    Üdvözlettel,
    Dr. Tóth Sára Rebeka

Kérdés

Hosszú ideő óta tartó székrekedés

Tisztelt Doktornő! Olyan problémával fordulok a doktornőhöz és olyan problémával kapcsolatban szeretném kikérni a véleményét, ami a hosszú ideje tartó székrekedésemmel kapcsolatos. Rendelkezem friss laboreredményekkel (teljes vérkép és vizelet), ami teljesen negatív. Az étkezésemet tekintve sok gyümölcsöt és zöldséget és rostokban gazdag dolgot fogyasztok és minden nap sokat is mozgok. Kb. 7 napig volt folyamatosan székrekedésem (próbálkoztam szilvalekvárral, aszalt szilvával, Dulcosofttal, Dulcolax cseppekkel, de semmi eredmény), végül a körzeti orvosom felírt 0,5 mg-os Phenolphthalein tablettát, ami másnapra megindította a székletemet (többször voltam wc-n aznap és mindannyiszor híg volt a székletem, de nem jött sok széklet). Viszont az a probléma, hogy azóta eltelt 5 nap és újra székrekedésem van, tehát gyakorlatilag ha nem veszek be Phenolphthalein tablettát, akkor egyáltalán nincs széklet, ami gondolom azt jelenti, hogy vagy az emésztésemmel vagy az anyagcserémmel valami nagyon nincs rendben. Számomra nagyon rémisztő ez, hogy csak a Phenolphthalein használatával tud belőlem távozni széklet. Amióta fenáll a probléma azóta étvágyam egyáltalán nincs és elég keveset is tudok enni (ez gondolom azért lehet, mert a székrekedés miatt már fizikailag nem fér el bennem a bevitt étel). Ha leülök a wc-re próbálkozni akkor azt érzem, hogy tudnék mit produkálni, de erős eröltetésre sem mozdul meg semmi és azt érzem, hogy a széklet az bennem meg van kövülve. Ez az állapot és ez a helyzet, amiben most vagyok, hogy természetes úton nem távozik belőlem széklet és súlyos székrekedésem van ez úgy gondolom, hogy egy teljesen nem normális és tarthatatlan helyzet. A doktornő szerint mi okozhatja ezt a problémát és mi lehet erre a hosszútávú megoldás? Mitől tudna visszaállni a székletürítésem a normális kerékvágásba? Mi okozhatja ezt a nagyon komoly székrekedést? Én nagyon el vagyok keseredve és azt érzem, hogy már csak kórházi benntfekvés során tudnák megoldani és kezelni a problémámat. A doktornő szerint próbáljam meg a körzeti orvosommal beutaltatni magam kórházba (benntfekvés)? A körzeti orvosomnak melyik kórházi osztályra kellene ezzel a problémával beutalnia (melyik kórházi osztály az illetékes az ilyen betegség illetve állapottal kapcsolatban), a Belgyógyászatra, a Gasztroenterológiára vagy a Proctológiára? Ha befeküdnék kórházba akkor ott milyen módokon tudnának rajtam segíteni? Válaszát és segítségét előre is nagyon köszönöm. Pichler Gergely

Megválaszolt
Kategóriák: Székrekedés kezelése

Válasz

  1. Dr. Tóth Sára Rebeka
    2022. Március 9.

    Kedves Gergely!

    Az ilyen szintű székrekedés valóban nem normális – különösen akkor, ha ez egy viszonylag újkeletű változás, eddig nem volt jellemző. Ugyan az életkorát nem írta, de egy ilyen számottevő széklethabitusváltozást mindenképpen komolyan kell venni, ki kell zárni a komolyabb betegségeket (pl. vastagbéldaganatot). Hosszútávon a tartós székrekedés több negatív következménnyel is járhat, így mindenképpen érdemes megtalálni a megfelelő megoldást – ami persze nem a rendszeres hashajtószedést jelenti. Én azt gondolom, hogy önmagában a székrekedésének kivizsgálása nem igényel kórházi fekvő osztályon történő kezelést, ambuláns keretek között is történhet a kivizsgálás – amennyiben ezt egyéb súlyos társbetegsége nem kontraindikálja. Azt javaslom, hogy mihamarabb keressen fel egy gasztroenterológust és kezdjék meg a szükséges kivizsgálást.

    Nagyon jól teszi, hogy rostokban gazdag ételeket fogyaszt, sokat mozog. Ezen kívül figyeljen oda a megfelelő mennyiségű folyadék bevitelére is (minimum 2 liter naponta). Próbáljon ki egy pre-és probiotikum kúrát, mely segíthet bélflórájának helyreállításában.  

    Jó egészséget kívánok!

    Üdvözlettel,
    Dr. Tóth Sára Rebeka

Kérdés

Kicsapódott füst, belégzése

Tisztelt Doktornő azzal a kérdéssel fordulok önhöz hogy kályhánkból kicsapott a füst amiböl lélegzetem is be plusz utánna füstölt egy 20 percet nem éreztem akkor semmi különös dolgot de most nem tudom hogy összefüggés van e 3 nappal ezután köhögök kicsit és a fejem is fáj kell e valamit tennem és ha igen mit

Megválaszolt
Kategóriák: Szív- és érrendszeri problémák

Válasz

  1. Dr. Tóth Sára Rebeka
    2022. Március 9.

    Kedves Kérdező!

    A belélegzett füstben számos káros anyag előfordulhat, mely fokozott nyáktermélést, nyálkahártyairritációt okozhat a légutakban, melyek köhögést válthatnak ki. A füst egyes elemei ronthatják a szervezet oxigénellátottságát, mely többek között fejfájást is eredményezhet.

    Fontos lenne megmérni az oxigénszaturációját, meghallgatni a tüdejét. Javaslom, hogy panaszaival mihamarabb keresse fel háziorvosát, vagy az illetékes tüdőgondozót.

    Jó egészséget kívánok!

    Üdvözlettel,
    Dr. Tóth Sára Rebeka

Kérdés

Fekélyes vastagbél gyulladásra, milyen étred javasolt?

FEKÉLYES VASTAGBÉL GYULLADÁSOM VAN COLITIS MIJEN ÉTRENDET JAVASOL AZT TUDOM HOGY MIT NE EGYEK DE MIT EGYEK KÉREK SEGITSÉGET

Megválaszolt
Kategóriák: Bélgyulladás

Válasz

  1. Koprivanecz Magdolna
    2017. Október 10.
    Kedves Gábor!
    Az étrendet mindig az egyéni állapothoz és a betegség stádiumához kell igazítani!
    Akut szakaszban láz, hasmenés esetén fontos a folyadék- és ásványi anyag pótlása!
    Ebben az állapotban csipkebogyótea áztatással készítve, nyáklevesek, diétás (zsiradék nélküli) rántott leves, sárgarépa lé, hígított-szűrt almalé, almapüré, birsalmapüré, zöldségfőzet javasolt.
    Állapotjavulást követően bővíthető: frissen áttört burgonyával, vizes burgonyapürével, sós főtt burgonyával, héjában főtt-vagy sült burgonyával, főtt rizzsel, főtt sárgarépával. Ebben az állapotban fogyasztható még: lezsírozott csontleves, húsleves, pirított kenyér, Abonett, Hamlet, párolt alma héj nélkül, tej- és cukormentes almaleves vagy mártás, pirított darával,
    További javulás esetén: lágy tojás, sovány reszelt sajt, főtt hal, főtt csirkemell, csirkecomb bőr nélkül, sovány felvágottak, sovány túró, kefir, joghurt következhetnek. Felhasználhatóak még: zsenge főzelékfélék (főzőtök, saláta, patisszon, cukkini, cékla, sütőtök, zsenge zöldbab, zsenge zöldborsó csak áttörve. Ezeket zsírszegényen egyszerű habarással vagy száraz rántással lehet sűríteni.
    Hosszú távú étrend:
    A durva rostokat ki kell hagyni az étrendből!  (száraz hüvelyesek: száraz bab, sárgaborsó, lencse, káposztafélék, karalábé, kukorica)
    Naponta többször, kis mennyiségű étel fogyasztása javasolt. A napi folyadékbevitel: 2-2,5 l javasolt, amely szénsavmentes folyadék formájában ajánlott.
    Mellőzni kell: az erős fűszereket, pörzsanyagot tartalmazó ételeket (pirított hagyma, magyaros ételek), a friss kelt tésztákat, a túlédesített ételeket, a cukros üdítőitalokat, az alkoholt, a szénsavas italokat, a füstölt húsokat és húskészítményeket, a magas zsírtartalmú nyersanyagokat.
    Az ételek elkészítésénél a főzést, a gőzben főzést, a párolást, a cserépedényben való elkészítést javaslom.Tilos a bő zsírban sült, panírozott ételek, tészták étrendbe tevése. A nagy mennyiségű zsiradék a nyugvó betegséget is fellobbanthatja!
    Javasolt nyersanyagok, élelmiszerek:
    Kenyérfélék, péksütemények: akut állapotban pirítva vagy másnapos formában fehér kenyér, kifli, zsemle. Javulás esetén félbarna, barna, Graham kenyér is kipróbálható kis mennyiségben. Felhasználható: zabpehely, kukoricapehely, rizspehely, Abonett, Hamlet. Töltelék nélküli kalács, fonott kalács, briós másnaposan. 
    Húsok: Sovány húsokat válasszon, a látható zsírréteget és a baromfi bőrét el kell távolítani! A csirke- és pulykamell, a csirkecomb, a sertés karaj-és comb, a marha bélszín,-lapocka,-tarja megfelelő alapanyag. A nyúlhús és a galamb is fogyasztható. A vadhúsok alacsony zsírtartalommal rendelkeznek, de az ételkészítésre ügyelni kell! A sovány halak: tonhal, heck, fogas, busa, pisztráng kedvezőek. A tengeri halak is alkalmazhatóak. A máj zsírtartalma nem magas, de sok koleszterint tartalmaz, ezért ritkán fogyassza! A húsokból natúr szeletet, egyben sült húst, vagdaltot, párolt és töltött húsokat, zöldséges ragut, húsgombócot ajánlott készíteni. 
    Húskészítmények: zsírszegény, nem túl fűszeres változatok javasoltak: sonkafelvágottak, csirkemell felvágott, pulykajava, párizsi, virsli, szafaládé, krinolin, zalai felvágott. 
    Tejtermékek: zsírszegény változatok ajánlottak. Sajtok közül Tenkes, Tolnai sovány, Köményes, Túra, Ordasajt, Medve light, lapka light, Trappista light
    Tojás: lágy tojás, buggyantott tojás, teflonban zsírszegényen tükörtojás. Heti 3-5 db-nál több nem javasolt.
    Zöldség- és főzelékfélék: a fentebb felsoroltakon kívül spenót, sóska. A rizskörethez párolt sárgarépa, zsenge zöldborsó, zöldbab hozzáadható. A friss kerti vetemények egyéni kipróbálással fogyaszthatók: paprika, paradicsom, uborka héj nélkül, retek, póréhagyma. Ha bármelyik panaszt okoz, azonnal elhagyandó!
    Gyümölcsök: Alma, őszibarack, körte, banán ritkán okoznak panaszt. A cseresznye, meggy, kajszibarack, narancs, mandarin egyéni tűrőképességgel fogyaztható. Az aprómagvasok és a szilvafélék puffasztó hatásúak. A diófélék és az olajos magvak zsírtartalma magas, ezért kerülendők.
    Édességek, élvezeti szerek: A túl édes, vajas, margarinos krémmel készült sütik nem javasoltak. A linzerek magas zsírtartalmúak. Piskótafélék gyümölccsel,gyümölcsízzel fogyaszthatók. Teflonedényben sütött, vékonyan túróval vagy lekvárral töltött palacsinta is kipróbálható.Alkohol kerülendő, a sok kávé nem javasolt.
    Zsiradékok: minimális növényi olajok az ételkészítéshez, kenyérre margarin, vajkrém.
    Fűszerek: babérlevél, édes őrölt paprika, borsikafű, kakukkfű, petrezselyem, zeller, lestyán, tárkony, citromlé. Kevés só, cukor, méz használható. A hagyma még főtt állapotban is panaszt okozhat.
    Italok: Szénsavmentes víz, tea, gyümölcslevek, turmixitalok.
     
    Állapotától függően az étrend egyéni. Ajánlom Önnek, hogy a kezdeti időszakban vezessen naplót, hogy mely ételek, nyersanyagok fogyasztása után jelentkeznek panaszok?  
    Jó egészséget kívánok!
    Üdvözlettel:

    Koprivanecz Magdolna dietetikus

     
     

Kérdés

Állandó székrekedésem van

Tisztelt doktor úr! Állandó székrekedésem van, melyre próbáltam már sporttól, rostos ételen át, sok folyadékon keresztül mindent. Ön szerint milyen betegség gyanúja merül fel állandó székrekedés esetén? Milyen vizsgálatra kellene elmennem?

Megválaszolt
Kategóriák: Székrekedés

Válasz

  1. Dr. Podlupszki
    Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
    2017. Október 4.

    Kedves Piroska!

    A székrekedés nagyon sok ember érint, mégis hosszú idő telik el, míg ezekkel a panaszokkal felkeresik az orvost. A helytelen életvitelre, rossz szokásokra, szorongásra visszavezethető, úgynevezett funkcionális székszorulás mellett sokféle szervi megbetegedés is állhat a háttérben. Ilyen pl a divertikulózis, különféle anyagcsere- és endokrin betegségek, a vastagbél daganatos elváltozásai, de nagyon sok gyógyszer használata is okozhat ilyen jellegű panaszokat.Az elégtelen folyadékbevitel is okozhatja a panaszokat: ilyenkor nincs elegendő folyadék a széklet normális víztartalmának kialakításához, a megfelelő napi folyadékbevitel minimum 2-2,5 liter.Javasolt a rostban gazdag ételek fogyasztása, valamint a vizsgálatok után, a vastagbél tisztítása.

    Tisztelettel Dr.Podlupszki Csaba


Kérdés

Egy öröké fogyókúrával küzdő házaspár vagyunk

Tisztelt Magdolna! Egy öröke fogyókúraval küzdő házaspár vagyunk.En 40 éves (70 kg),férjem 47 éves (106 kg).Szeretnem ha ajánlana nekünk valamilyen összeállított csomagot amelyiket egy tisztító kúra alapján tudnánk elkezdeni es esetleg elindítana egy fogyast nalunk .A férjemnel nem gond a mindennapi szeklet,nálam ezt nem mondhatom el van ,hogy csak 2 naponta .Köszöm szépen a lehetőséget ,hogy kérdezhetek önöktől .Udvozlettel a Zelenak család .Szep napot!

Megválaszolt
Kategóriák: Béltisztítás

Válasz

  1. Koprivanecz Magdolna
    2017. Október 2.

    Tisztelt Zelenák család!

    Köszönöm megtisztelő kérdésüket.

    Véleményem szerint az Önök esetében a sorozatos (örökös) fogyókúrák miatt ásványi anyag-és tápanyaghiány alakult ki.

    Ez Grétánál jelentkezhet ritkább székletürítéssel, lassabb bélműködéssel. Sajnos, az ún.: „csoda diéták” időszakos megoldást jelentenek a testsúly csökkentésre és az ideális testsúly fenntartásához. Bélrendszerünk tisztításával megszabadulhatunk a káros salakanyagoktól, méreganyagoktól. Ajánlom Önöknek a Clean Inside béltisztító programot, amely 3 kitűnő termékből áll. Összetevői a minőségi rostkészítmény, az anti-parazita kapszula és a slim tea. A kúra megkezdése előtt javaslom az egészséges bélflóra helyreállítását.  A SwissProbiotix kiváló minőségű probiotikum, amely hatékonyan képes helyreállítani a károsodott bélnyálkahártya mikroflóráját. Ha nem megfelelő állapotú a bélflóra, akkor a tápanyagok nem tudnak tökéletesen felszívódni és nem érjük el a várt eredményt például a fogyókúrák során.

    Kedves Gréta! Ha panaszai hosszabb ideig megoldatlanok maradnak, kérem, keressen fel gasztroenterológus szakorvost esetleges szervi működési rendellenesség kizárása miatt!

    Mindkettőjüknek jó egészséget kívánok!

    Koprivanecz Magdolna dietetikus

Kérdés

Mennyire hatékony a lézeres szőrtelenítés?

Tisztelt Doktornő! Mostanában elég sokat lehet hallani a lézeres szőrtelenítésről, ezzel kapcsolatban lenne pár kérdésem: mennyire hatékony, illetve vannak-e káros hatásai a bőrre, mik a veszélyei? Előre is köszönöm a válaszát!

Megválaszolt
Kategóriák: Bőrproblémák

Válasz

  1. Dr. Apostol
    Dr. Apostol Éva Bőrgyógyász-kozmetológus
    2017. Június 13.

    Kedves Lilla!

    A lézeres szőrtelenítés előnye, hogy hatása hihetetlenül tartós, kíméletes a bőrhöz, csak a szőrtüszőkre hat, a környező szöveteket nem érinti.Számos előnnyel jár a kezelés, ahogy a legtöbb eljárásnak, ennek is megvannak a hátrányai. Emellett a lézeres szőrtelenítés nem alkalmazható minden bőrtípuson, nagyon világos szőrzetre, és nagyon sötét bőrre nem használható, valamint ahhoz, hogy az eredmény tartós maradjon, évente fenntartó kezeléseket kell végezni.

    Tisztelettel  Dr.Apostol Éva

Kérdés

Izzadás okai mitől lehetnek?

Tisztelt Doktor Úr! Férjemmel kapcsolatosan szeretnék kérdezni, 65 éves. Reggelenként arra ébred, hogy pizsamája elsősorban a jobb oldalon a karján, a hónaljában, a vállán nedves. Megfigyeltem, hogy jobb oldala mindig be van takarva nyakig, a bal keze pedig kinn van. Általában hajnali 3-kor fel szokott ébredni, akkor még teljesen száraz, majd 6-7 körül, amikor felkel, ez a jelenség tapasztalható kb. 1 hete néha kevésbé, néha pedig erősebben. Reumatikus fájdalma is jelentkezett kb. egy hete, a csuklója, elsősorban a bal enyhén fáj, illetve érzi, hogy van, és jobb válla enyhe fájdalmára is panaszkodott. A házat csak este fűtjük, reggelre kb. 19 fokra hűl le. Szeretném megkérdezni, mi lehet az ébredés előtti izzadás oka. Teste más része nem izzad, feje, arca sem, csak az említett helyeken tapasztalható a jelenség. Válaszát előre is köszönöm

Megválaszolt
Kategóriák: Gyógygombák

Válasz

  1. Dr. Fachet
    2017. Április 11.

    Tisztelt Hölgyem!

    Köszönjük, hogy hozzánk fordult kérdésével! A féloldali megjelenése az említett tüneteknek furcsa, ám mégis előfordulhat, hogy belszervi probléma áll a háttérben. Ezért mielőbb javasoljuk egy belgyógyászati kivizsgálás elindítását.
     
     
    Tisztelettel kívánunk jobbulást,
    Dr Fachet orvosi csapata

Kérdés

Hosszú hónapok óta fáj a csípőm,voltam röntgen vizsgálaton

Kedves Doktornő! Hosszú hónapok óta fáj a csípőm,voltam röntgen vizsgálaton,aminek az eredménye a következő:A medence felvételen a csípőizületi rések kp. fokban szűkebbek. A vápatetők scleroticusak. Az SI rések normál tágak,scleroticus szegélyűek. Vélemény:Coxarthrosis l.u. Mit jelent ez pontosan? Mi a teendő vele? Jelenleg inyekciót kapok,de nem igazán érzek javulást. 42 éves vagyok,nagyon megnehezíti a mindennapjaimat ez az örökös fájdalom. Sántítok,nem tudok a jobb oldalamra feküdni a fájdalom miatt,akadályoz a munkavégzésben, (pultos vagyok)kisugárzik az egész lábamra már a fájdalom. Úgy érzem mintha szét akarna szakadni a lábam. Mivel most a balt terhelem,ezért a bal bokám és lábszáram bedagad Szeretném kikérni a véleményét ezzel kapcsolatban. Azt mondják,hogy a műtéthez fiatal vagyok,pedig én már csak abban látnám a kiutat Válaszát előre is köszönöm Tisztelettel: Szabóné Adri

Megválaszolt
Kategóriák: Gyógytornász - fizikoterapeuta

Válasz

  1. Varró Tímea
    2018. Június 15.
    Kedves Adri!
     
    A leletben foglaltak alapján csípőízületi kopást állapítottak meg Önnél. Elsőként mindenképpen a konzervatív terápia azonnali megkezdése a javasolt: fizikális vizsgálat után egyéni fizioterápiás kezelés, aminek legfontosabb eleme a gyógytornaprogram. 10-15 alkalom kezelés után jelentős változás lehet a panaszokban! Nem tudom milyen injekciót kap, de a panaszok okát biztosan nem fogja megszüntetni. Minél előbb keressen fel egy szakembert, aki össze tudja állítani személyre szabottan az ajánlott gyakorlatokat, és be tudja tanítani Önnek, hogy a mindennapokban alkalmazni tudja. Ezenkívül manuálterápiás kezelések és fizikoterápia is szóba jöhet. A műtét sem megoldás önmagában, hiszen az azutáni rehabilitáció is egy hosszadalmas folyamat! Ráadásul ilyen fiatalon csak végső esetben ajánlott, mert cserélni kell a protézist bizonyos időközönként. 
    Mindenképp lásson hozzá a gyógytornának!  
    Minden jót kívánok!
    Varró Tina

Kérdés

Tele vagyok baktériummal, kérem szépen a tanácsát

Kedves Doktornő! 2015 novemberében méh eltávolítás történt. Azóta állandóan be volt gyullad a a hasam. Sokat jártam az urologiara is. Tele vagyok baktériummal ami sok antibiotikum követett. Annyira tönkrement a bél huvelyflora. Szinte csak enyhíti a panaszokat de nem szünteti meg. A vizeletben enterococcus faecalis és candida krusei és huvelyleoltas után escherichia coli illetve ugyanúgy megtalalhato a candida krusei. Semmi felvilágosítást nem kapok mit tegyek. Szeretném Doktornő a tanácsát kérni mivel már nagyon elviselhetetlen ez az állapot. Köszönettel : Békési Tünde

Megválaszolt
Kategóriák: Candida

Válasz

  1. Koprivanecz Magdolna
    2018. Október 22.
    Kedves Tündi!
    Az Ön által írt probléma eléggé összetett.
    Kezelése életmód váltással valósítható meg, amely magába foglalja az étrend váltást táplálékkiegészítőkfogyasztásával. Pihenés, relaxáció, stressz mennyiségének csökkentése szintén jelentős.
    Mivel nők esetén az anatómiai viszonyok miatt a felülfertőződés gyakori, így nehéz a tünetmentességet elérni.
    A gombák a nedvességet, meleget és cukrot kedvelik. Ezért ezeket a körülményeket kell csökkenteni illetve megszüntetni. 
    A Candida krusei az antibiotikumnak viszont ellenáll, így csak rosszabb helyzet teremtődött a gyógyszeres kezeléssel.
    Javaslatom az Ön számára:
    - az ételkészítéshez a természetes alapanyagokat kell keresni
    - a fokhagyma, hagymafélék jó hatásúnak bizonyultak
    - a propolisz cseppek, grapefruit cseppek szintén javasoltak
    - a cukrot teljesen el kell hagyni vagy radikálisan csökkenteni ajánlott, cukros ételek fogyasztása sem javasolt
    - előcsomagolt termékek szintén nem megfelelőek ebben az étrendben
    Termékeink (supergreens.hu) közül javaslom Önnek:
    - Super Detox csomag (árpafű, búzafű)
    - Super Greens csomag ( Chlorella, Spirulina)
    - valamint a Green Icon készítményünket, amely 25 féle szuperzöldséget és gyümölcsöt tartalmaz.

     

    Üdvözlettel:
    Koprivanecz Magdolna 
    dietetikus

Kérdés

Mi a véleménye Doktor Úrnak? Mi a teendő?

Tisztelt Doktor úr! Néhány napja fáj a hasam jobb oldalon alul illetve a jobb oldali borda ívemnél. (2012-ben eltávolították az epehólyagomat kövesség miatt.) A hasfájással együtt jött még émelygés, hőhullámok, térdtől lefelé lábfájdalom, és fáradékonysag. (Előtte 5nappal kaptam influenza elleni oltást). Bementem a kórház sürgősségi osztályára ott csináltak labort. Illetve csináltak egy vese röntgent aminek negatív lett eredménye. (Vérképemben az alábbi eltérések voltak: karbamid: 8,1mmol/l itt a felső határ 7,5; sgpt: 66 IU/l 50 a felső határ; ggt: 126 IU/l 55 a felső határ; kalcium: 2,7mmol/l itt 2,65 a felso határ; segment: 72,1% a felső határ 70%; eosinophyl: 1,1% az alsó határ 2%; Limphocyta: 20% at alsó határ 25%.) Az lenne a kérdésem tisztelt Doktor úr, hogy a vérképem és tünetek mutatnak e valami további tennivalót vagy nem. Mert a sürgősségi osztályon nem tudtak érdemi dolgot mondani. A háziorvosomat felkerestem ma és ő azt mondta nincs semmi teendő. Egyedül a máj enzimekkel kell foglalkozni továbbra is. De van ott még emelkedett kalcium szint, felső határ közelében lévő fehérvérsejt, hatarérték feletti segment. És határérték alatti eosinophyl és limphocyta szám. Köszönöm szépen előre is a válaszát. Üdvözlettel Gergő

Megválaszolt
Kategóriák: Gyógygombák

Válasz

  1. Dr. Fachet
    2019. December 2.
    Tisztelt Uram!
     
    Köszönjük bizalmát, hogy hozzánk fordult kérdésével. Távolból, részeredmények ismeretében nem lehet még csak megítélni sem az Ön állapotát. A leírt értékek nem utalnak olyan elváltozásra, amely iránymutató lehetne. Amennyiben a panaszai nem változnak érdemben, egy teljeskörű belgyógyászati kivizsgálást javasolunk, amely messze túlterjed a sürgősségi osztály vizsgálati határain, így feltárhat vagy kizárhat eltéréseket.
     
    Mielőbbi gyógyulást kívánunk tisztelettel
    Dr Fachet orvosi csapata

Kérdés

Covid-19 fertőzés

Jó napot olyan kérdésem lenne hogy el kaptam a koronavírust már negatívak a teszteim de azóta a gyomromal valami nincs rendben feszül éreztem ilyen szúró érzést is emellett nagyon sokat szédültem émelyegtem a vérnyomásomat mértem nem volt magas se alacsony ez egy hete volt de az émelygés szédülés még mindig van valami a fej és gyomor közöt lehet a probléma? Választ előre is köszönöm

Megválaszolt
Kategóriák: Vírusos és bakteriális fertőzések

Válasz

  1. Dr. Tóth Sára Rebeka
    2022. Február 20.

    Kedves Kérdező!

    Covid-19 fertőzést követően sajnos számos kellemetlen tünet maradhat fent.
    Fogyasszon bőségesen folyadékot, mérje rendszeresen a vérnyomását. Gyomorpanaszai miatt kerülje a csípős, túlzottan fűszeres ételeket, kávét, alkoholt; illetve inkább többször egyen kevesebbet.
    Amennyiben tünetei ezek után is fennállnak, keresse fel háziorvosát, aki további kivizsgálást indíthat el.
    Jó egészséget kívánok!  

    Üdvözlettel,
    Dr. Tóth Sára Rebeka

Kérdés

Ez az érték nagyon magas?

Tisztelt Doktor Úr! Májusban emlőrákot állapítottak meg nálam, műtéttel eltávolították minkét mellemet. A jobb oldaliban találtak rosszindulatú daganatot. Seb gyógyulás után az onkológus doktornő beutalt feltöltéses CT vizsgálatra, ahol nem volt rosszindulatú elváltozás. Labor eredményeim is megfelelőek, de a tumormarkernél volt eltérés. CEA, : 1.9 ng/ml (Jó érték 4 alatt) CA: 15-3 41 U/ml (Jó érték 26 alatt) 3 hét múlva megismételt tumormarker eredmények: CEA: 1.9 ng/ml (Jó érték 4 alatt), CA: 15-3 38 U/ml (Jó érték 26 alatt). (Az onkológus doktornő arra utalt, hogy ha nem emelkedik megkezdhetem a további kezeléseket.) Kérdésem: (Csak 1 hét múlva van az onkológusnál időpontom és nagyon aggódom! ) - Ez a CA 15-3 érték nagyon magas? (3 hét alatt 3 U/ml csökkent.) - Megkezdhető a gyógyszeres kezelés és a sugárterápia? Köszönettel várom megtisztelő válaszukat: Judit, egy aggódó beteg

Megválaszolt
Kategóriák: Gyógygombák

Válasz

  1. Dr. Fachet
    2018. Szeptember 28.

    Tisztelt Hölgyem!

    Köszönjük megtisztelő bizalmát, hogy hozzánk fordult kérdésével! Az értékek jók, de az összkép alapján fogja a szakorvos megválasztani a terápiát, amelyhez valamennyi leletet, körülményt figyelembe kell venni.
    Tisztelettel szeretnénk a figyelmét felhívni a következő összefüggésekre: daganatos betegség összetett probléma, számtalan külső és belső tényező befolyásolja a folyamatok alakulását. A gyógyulás esélyét rendszerbe foglalt, komplex holisztikus terápia biztosíthatja leginkább, mely a klasszikus és a komplementer medicinát ötvözi, magában foglalja a táplálkozás, gyógynövények, a testmozgás, az életvitel újragondolását és a lelkigyakorlatokat (természetesen az életkor és a fizikai állapot figyelembevételével). Ugyanis a lelki tényezők alapvető törvényszerűségek mentén befolyásolják a fizikai test folyamatait. Meghatározó ezért, hogy a gyógymódok, kiegészítő/gyógytermékek alkalmazása is tudatosan, tematikus rendbe foglaltan történjen. Amennyiben a személyre szabott holisztikus terápia iránt Ön érdeklődne, kérjük szíveskedjen jelezni felénk!

     

    Tisztelettel kívánunk Önnek jobbulást

    Dr Fachet orvosi csapata