Kérdés

Csuklás szerű büfögések, nehéz érzet a gyomorban, mi lehet a baj?

Tisztelt Doktor Úr!
Majdem egy hónapja, kórházba kerültem vak bél gyanúval. Végül nem műtöttek meg, de azóta a tüneteim a következők: Evés után szinte azonnal csuklás szerű büfögések, nehéz érzet a gyomorban, jobb oldalon, egyszer-egyszer szúró fájdalom, este ahogy le fekszem, feszül az egész has falam, és morajlik, bugyog a hasam. mintha a jobb oldali lágyék tájáról bugyogna először. 2010-ben refluxot állapítottak meg nálam. Mások azt mondják, IBS, irritábilis bél szindróma. Ön szerint mi lehet a baj, mit javasol?
Köszönettel:
Szabó Ferenc

Megválaszolt
Kategóriák: IBS

Válasz

 1. Dr. Podlupszki
  Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
  2015. Szeptember 2.

  Kedves Ferenc!

  Javasolnám a bél- és gyomortükrözés, valamint a mielőbbi székletminta vizsgálat elvégzését. Mivel a feltüntetett tünetek az irritábilis bél szindróma (IBS), reflux, Chron-betegségek előjelei is lehetnek, ezért tartanám fontosnak a vizsgálatokat. Addig is kerülje az olyan ételek és italok fogyasztását, amelyeknek puffasztó, gázosító hatása van.

  Tisztelettel,

  Dr. Podlupszki Csaba

Kérdés

Az irritábilis bél szindróma (IBS) súlyos betegség?

Kedves Dr. Podlupszki!
Azt szeretném kérdezni.hogy mi az az IBS? Ez súlyos?
Szép napot.
Csilla

Megválaszolt
Kategóriák: IBS

Válasz

 1. Dr. Podlupszki
  Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
  2014. November 18.

  Kedves Csilla!

  Az irritábilis bél szindróma, azaz az IBS a gyomor és bélrendszer funkcionális rendellenessége, amelyet hasi fájdalom, diszkomfort érzet, hasmenés, székrekedés vagy a kettő váltakozása és hasi feszülés, puffadás jellemez. Általában megkülönböztetik a hasmenéses és a székrekedéses irritábilis bél szindróma betegséget, IBS-t. Nem súlyos betegségről van szó, a beteg az elején a szakorvos által felírt gyógyszereket - néhány esetben antibiotikum szedése is szükséges - használja. Fontos a diéta és a táplálkozási szokások megváltoztatása: kerülni kell az alkoholt, a szénsavas üdítőket, a csípős-fűszeres ételeket és a kávét, így akár a tünetmentességet is el lehet érni. Ajánlom a probiotikumok fogyasztását, mivel a betegeknél a használata nagyon eredményes, segíti a bélflóra egyensúlyának visszaállítását.

  Tisztelettel,

  Dr. Podlupszki Csaba

   


Kérdés

Használhatom a swiss probiotikumot?

Kedves doktor úr,
IBS irritábilis bél szindróma betegségem van ez van a leletemen, azt mondta a kezelőorvosom szedjek probiotikumot tudná ajánlani-használhatom? ami jó erre? Semmi gyógyszert nem kaptam,mivel állitólag nagyon jó a probiotikum,valamint az a gondom még,hogy ha tej-tejterméket fogyasztok mindig is roszul vagyok nem is eszem,de ha még is akkor utána hasmenésem-hasgörcseim vannak.
Köszönöm megtisztelő válaszát
Üdvüzlettel
Gyula

Megválaszolt
Kategóriák: IBS

Válasz

 1. Dr. Podlupszki
  Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
  2014. Szeptember 6.

  Kedves Gyula,

  A probiotikumból naponta 2x1 tablettát vegyen be, ez segíti a bélflóra egyensúlyának visszaállítását, és az irritábilis bél szindróma (IBS) tüneteinek csökkentését. Ami a tejérzékenységet illeti, a háziorvosával kellene megbeszélni a szükséges vizsgálatokat.

  Üdvözlettel,

  Dr. Podlupszki Csaba

Kérdés

Ajánlott irritábilis bél szindróma (IBS) esetén a béltisztitás?

Kedves Doktor úr,
Pár napja rendeltem egy havi adag Cleaninside-t, mert irritábilis bél szindróma, azaz IBS-em van. Ma el is kezdtem használni, de a dobozon fel van tüntetve, hogy IBS esetén nem ajánlott, a használata, pedig Én erre szerettem volna használni. Az interneten is az irritábilis bél szindróma problémára ezt találtam. Most mitévő legyek? Miért nem jó erre a betegségre? Válaszát elöre is köszönöm.
Szép napot
Kovács Ferencné

Megválaszolt
Kategóriák: IBS

Válasz

 1. Dr. Podlupszki
  Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
  2014. Április 25.

  Kedves Kovács Ferencné,

  Aggodalomra semmi ok, a nyugalmi állapotú irritábilis bél szindróma (IBS) esetén a betegeknél kifejezetten előnyös a Natural Swiss termékek használata: általában pár napon belül javulást tapasztalnak. Érdemes odafigyelni a megfelelő táplálkozásra is, sokat segít a tünetmentesítésben. Ha az esetlegesen leromlott állapot miatt nem biztosítható a megfelelő táplálkozás, mindenképp forduljon orvoshoz az irritábilis bél szindróma (IBS) miatt.

  Tisztelettel,

  Dr. Podlupszki Csaba