Kérdés

Kíméletes vastagbéltisztítás

Tisztelt szakértő!
32 éves vagyok, és elhatároztam, hogy elvégzem a vastagbéltisztítást, abban szeretném a segítségüket kérni, hogy milyen kúra mellett tegyem le a voksom. Fontos számomra, hogy könnyen használható és mellékhatásoktól mentes legyen, valamint ne jelentsem túl nagy megterhelést. Nem szeretnék rosszul lenni, vagy órákat tölteni a WC-n a hasmenés, hascsikarás miatt, éppen ezért a hasjhajtást elvetettem . A természetes készítmények híve vagyok, és inkább tartson hosszabb ideig a kúra, legyen tényleg hatásos. Az sem lenne baj, ha aránylag jó ízű, vagy semleges a termék, minden nap nem szívesen vesz be az ember valamit, amitől undorodik. Egyszóval, milyen természetes, hatékony és a szervezetet kímélő vastagbéltisztítást tudnak ajánlani? Egyáltalán létezik ilyen?
Várom a válaszukat
Köszönettel:
Mátyás

Megválaszolt
Kategóriák: Vastagbéltisztítás

Válasz

 1. Dr. Podlupszki
  Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
  2016. Február 18.

  Kedves Mátyás!

  Jól tette, hogy rászánta magát, a vastagbéltisztítás mindenképpen jót fog tenni Önnek. Abban is igaza van, hogy nem akar hashajtót használni, én sem vagyok a feltétlen híve, azonban van olyan helyzet, amikor elkerülhetetlen. Ez azonban nem a kúraszerű vastagbéltisztítás, hiszen erre létezik sokkal jobb és természetes megoldás. Amikor kiválasztja a vastagbéltisztításra szolgáló terméket, arra figyeljen, hogy a program külön-külön készítményt biztosítson magára a vastagbéltisztításra (ez legyen valamilyen megfelelően összeállított rost), valamint a méregtelenítésre és a paraziták eltávolítására. Sajnos számos olyan kúrával találkozom jómagam is, amelyek ezt a három funkciót egy termékbe akarják sűríteni, ami nem szerencsés. Tapasztalatom szerint az ilyen termékek nem tudnak tökéletes eredményt elérni. Ahogyan Ön is említi, fontos kritérium a természetesség, hiszen a hatékony vastagbéltisztításhoz és méregtelenítéshez nincs szükség mesterséges anyagokra. Ezeknek a feltételeknek mindenben megfelel a Clean Inside béltisztító program, ami a kíméletes vastagbéltisztítás, a méregtelenítés és a paraziták eltávolítása mellett a bélflóra helyreállításában is segítségünkre lehet. Utóbbi azért nagyon fontos, mert a bélflóra probiotikus baktériumainak jelentős része elpusztul a bélrendszerben felhalmozódó salakanyag és mérgek hatására, ez pedig emésztési zavarokhoz, valamint az immunrendszer gyengüléséhez vezet. Ha azonban elvégezzük a vastagbéltisztítást, nem csupán megszüntethetjük, hanem meg is előzhetjük a kellemetlen tünetek kialakulását.

  Üdvözlettel:

  Dr. Podlupszki Csaba

Kérdés

Mire jó a vastagbéltisztítás?

Tisztelt dr. Rónay Barbara!
Sokfelől hallok a vastagbéltisztítás előnyös hatásárairól, de mindenhonnan egy kicsit mást. Megtenné, hogy röviden összefoglalja, miért érdemes elvégezni, milyen panaszok esetén segíthet. Bevallom, kicsit szkeptikus vagyok, például olvastam azt is, hogy a vastagbéltisztítás a megfázás ellen is jó lehet. Hát, ezt nehezen tudom elképzelni…
Várom a válaszát,
Sípos Tímea

Megválaszolt
Kategóriák: Vastagbéltisztítás

Válasz

 1. Dr. Rónay
  Rónay Barbara Dietetikus, funkcionális táplálkozás és hormon tanácsadó
  2016. Február 11.

  Kedves Tímea!

  Örülök, hogy feltette ez a kérdést, mert a vastagbéltisztítással kapcsolatban valóban számos félreértés él a köztudatban, amit érdemes időről-időre tisztázni. A vastagbél rendkívül fontos szervünk, és nem csak az emésztésben és különösen a táplálékok felszívódásában betöltött szerepe miatt. Itt található az immunrendszer 70 százaléka, valamint a bélflóra, melynek jótékony mikroorganizmusai (elsősorban baktériumok) vitaminokat pl. K-vitamin, B12-vitamin, és emésztőenzimeket termelnek. E mellett közvetlenül befolyásolják az immunsejtek és ezáltal az immunrendszer működését. Ha a vastagbélben felszaporodnak a méreganyagok és a lerakódások, romlik az anyagcsere minősége, elégtelenné válik az ürítés, sőt, a bélflóra egyensúlya is felbomlik. Ez ráadásul egy öngerjesztő folyamat, minél több a felgyülemlő salakanyag, annál súlyosabbak a tünetek. A legjellemzőbb a puffadás, a krónikus székrekedés, a hasmenés, a gyakori hasfájás, a kiálló has, a visszatérő fejfájás, a pattanásos bőr, a reflux, a fáradékonyság, az általános rossz közérzet, valamint a Candida gomba elszaporodása. A vastagbéltisztítás ezeket a tüneteket előzi meg, enyhíti, illetve megszünteti, azonban azt is tudni kell, hogy az esetleges szervi elváltozásokat, gyulladásokat nem gyógyítja meg, sőt, bizonyos betegségek esetén nem is javasolt az elvégzése. Ami a megfázást illeti, bár furcsának tűnhet, a vastagbéltisztítás közvetve ebben az esetben is hatásos lehet, igaz, leginkább megelőző jelleggel. Mivel segít helyreállítani a bélflóra egyensúlyát, és így hozzájárul az immunrendszer megerősödéséhez, a vastagbéltisztításnak köszönhetően kisebb eséllyel kapjuk el a szezonális betegségeket is.

  Üdvözlettel

  Dr. Rónay Barbara


Kérdés

Paraziták eltávolítása

Tisztelt Doktor Úr!
Néhány napja apró fehér pöttyöket láttam a székletemben, attól tartok, hogy parazitfertőzésem van. A gyanúmat megerősíti, hogy éjjelente sokszor érzek erős viszketést a végbelem környékén. Az érdekelne, hogy a vastagbéltisztítással megoldódna a problémám?
Köszönettel
Ács Gábor

Megválaszolt
Kategóriák: Vastagbéltisztítás

Válasz

 1. Dr. Podlupszki
  Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
  2016. Február 4.

  Kedves Gábor!

  A leírásából én is arra következtetek, hogy parazitákkal állunk szemben, azonban biztosat, csak a széklet vizsgálata után lehet mondani. Amennyiben a paraziták jelenléte bebizonyosodik, a vastagbéltisztítás megoldást jelent. A legjobb, ha olyan kúrát végez el, ami a rost és a méregtelenítő termék mellett külön antiparazita készítményt is tartalmaz (ilyen pl. a Clean Inside program), így lehet ugyanis a legjobb hatást elérni. Javaslom, hogy a komplex vastagbéltisztítást évente legalább kétszer végezze el, ezzel megelőzhető a paraziták ismételt kifejlődése, valamint számos emésztőrendszeri panaszt is elkerülhet. Ha elkezdte valamelyik programot, és további kérdése van, szívesen válaszolok.

  Tisztelettel

  Dr. Podlupszki Csaba