Kérdés

Édesanyám panaszai nem szűnnek

Tisztelt Doktornő! Édesanyámat a tegnapi nap a sürgősségi betegellato osztályra vittük hányás, hányinger, szédülés (el is esett), gyengeség tünetekkel! Onnan a jarvanyugyre irányították, ahol labor, hasi ultrahang és röntgen is volt, és természetesen pcr teszt. Mindene negatív. Zavar, hogy a verkepeben a ck, crp és a GOT is magas. Hazaengedtem, de azóta sincs jól. Ráadásul a rosszullétek most hasmenéssel társulnak. Cukor és vérnyomás jó! Előre is köszönöm megtisztelo válaszát! Molnár-Szabó Emőke

Megválaszolt
Kategóriák: Vírusos és bakteriális fertőzések

Válasz

  1. Dr. Tóth Sára Rebeka
    2022. Március 22.

    Kedves Emőke!

    Ahogy olvasom, az elsődleges ellátóhelyen megtörténtek az alapvizsgálatok, amin nem találtak olyan eltérést, ami feltétlenül indokolta volna a kórházi kezelést – ez mindenképpen jó jel. Sajnos mostanában sok vírus „kering”, ami a gyomor-bélrendszert támadja, hányás-hasmenést eredményezve. Az Ön által leírt laboreltérések akár ennek is megfelelhetnek (de persze a konkrét értékek és egyéb leletek ismeretének hiányában ezt nehéz biztosan megmondani). Egy idősebb ember szervezetét a hányás-hasmenés sokkal jobban megviselheti, így mindenképpen nagyon figyeljenek oda, hogy folyadékot tud-e fogyasztani. Érdemes orális rehidrációs oldatot (ORS) venni – patikában vény nélkül kapható – és napi szinten fogyasztani, mely segít az elektrolitháztartás helyreállításában (egyfajta „szájon át fogyasztható infúziónak” felel meg). A hasmenés miatt érdemes probiotikumot fogyasztani, mely segít a normál bélflóra helyreállításában. Amennyiben egy egyszerű vírusfertőzésről van szó, sikerül biztosítani a megfelelő folyadékfogyasztást, akkor a tünetek néhány nap alatt megszűnnek. 

    A panaszokat mindenképpen jelezzék a háziorvosuknak, és amennyiben nem történik érdemi javulás, további kivizsgálás lehet szükséges. Ha nem sikerül megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasztani, akkor fennáll a kiszáradás veszélye, így mihamarabb beszélni kell a háziorvossal a kórházi kezelés szükségességéről. Hirtelen állapotrosszabbodás, eszméletvesztés, zavart tudatállapot esetén azonnali orvosi ellátás szükséges. Továbbá ha bármi új tünetet észlelnek, azt is jelezzék háziorvosuk felé, hiszen a panaszok egyéb eredete (pl. neurológiai, fül-orr-gégészeti) sem kizárható.

    Jó egészséget kívánok az egész családnak!

    Üdvözlettel,
    Dr. Tóth Sára Rebeka

Kérdés

4-éves kisfiam haja foltokban hullani kezdett

Tisztelt Dr.Úr/Hölgy! Végső elkeseredésembe fordulok önhöz.Kisfiam 4 éves decemberbe foltokba hullani kezdett a haja vér vizelet széklet negatív.Covid tünet mondja mindenki.Januàr végén teljes hajvesztés de megjelentek az új hajszàllak.Tarkón erőteljes fejtetőn pihésebb hajszàllak jelentek meg mostsnra.Hajvizsgàlat azt mutatta ki hogy a haj nem kihullott hanem letört.Hàziorvos bőrgyógyàsz semmilyen tovàbbi vizsgàlatra nem hajlandó de 2 hete ésurevettük hogy a suempilla és szemöldök is eltünőben van.Kérem segitsen

Megválaszolt
Kategóriák: Vírusos és bakteriális fertőzések

Válasz

  1. Dr. Tóth Sára Rebeka
    2022. Március 1.

    Kedves Zsófia!

    Valóban lehet a covid-19 késői tünete a hajhullás is, de vannak okok, amiket mindenképpen érdemes kizárni: 

    - Vashiány, vérszegénység.

    - Pajzsmirigybetegség.

    - Cukorbetegség.

    - Felszívódási zavar, hiányállapot, egyoldalú táplálkozás.

    - Autoimmun betegség. 

    - Fertőzés, gyulladásos góc.

    Ezek többsége „egyszerű laborvizsgálattal” azonosítható. Nem tudom, hogy az Ön által említett laborvizsgálatnak ezek részei voltak-e.
    Fontos továbbá, hogy a hajhullást kíséri-e bármi egyéb tünet (pl. bőrviszketés, kiütések a fejbőrön, általános tünetek – mint láz, gyengeség).

    Általában a betegség (pl. covid-19 fertőzés) által kiváltott intenzív hajhullás néhány hónap alatt „magától” elmúlik, a hajhullás fokozatosan mérséklődik, majd új hajszálak jelennek meg. Ha a javulást nem tapasztalják, akkor lehet, hogy valóban más ok áll a háttérben.
    Javaslom, hogy mindenképpen konzultáljanak ismét egy gyerekbőrgyógyásszal (szükség esetén nyugodtan kérjenek másodvéleményt). 

    Addig is próbáljanak minél változatosabban, kiegyensúlyozottabban táplálkozni, fogyasszanak sok vitamint, ásványi anyagot, esetleg gyerekeknek való multivitamint. Védjék fejét a hidegtől, viseljen sapkát. 

    Jó egészséget kívánok!

     

    Üdvözlettel,
    Dr. Tóth Sára Rebeka

Kérdés

Egy kérdésem lenne poszt Covid tünetekkel kapcsolatban

Tisztelt Doktor Úr/Doktornő! Egy kérdésem lenne poszt Covid tünetekkel kapcsolatban. Elkezdtem a diétát és probiotikum kúrát ( kefírt, erjesztett ételeket fogyasztottam),nem sokat segített. A problémám az, amikor reggelente iszom pár korty mentes ásványvizet, a gyomor környékén egy szúró, émelygő érzést okoz(epehólyag gyulladás lehet? ). Ezen kívül véletlenszerűen előjön egy kellemetlen érzés a fülben, amihez társul gyomorgörcs, felfokozottság, pulsus filiformis(könnyen elnyomható, szapora pulzus), kéz remegés, menekülés,ájulás érzése és másnap hasmenéssel ér véget. Illetve tavaly nyáron fogyasztottam 1 korty sört( hisztamin intoleranciám nincs,volt laborvizsgálat is és negatív az eredmény), majd azt vettem észre,hogy 3 óra hosszáig megállt volna a gyomor környékén és utána jött egy tünetegyüttes: izzadás,vérnyomás esés, rendszertelen ,szapora pulzus. Enzim-hiány lehet( Acet-Aldehid bontására nem képes a máj)? Ez a dolog közel 2020 októbere óta tart tompa látással,bizonytalanság érzéssel és nem szűnik. Arra jöttem rá, hogy a "Nervus Vagus" és a gyomor ill. bélrendszer között van egy ˝˝közvetítési hiba˝˝ Egy újabb pro és prebiotikumra gondoltam a "Saccharomyces Boulardii és Spirulina Egy éve kutatom a poszt covidot. Rengeteg poszt covidos ismerősöm számolt be arról,hogy egyáltalán nem bírják az alkoholt. A kérdésem az,mi ez pontosan? Ha nem létezne koronavírus, mi lenne a feltételezése az anamnézist illetően? Voltam szív Mr,szív utlrahang ,EKG vizsgálaton is. Minden rendben. Üdvözlettel: Tamás fogászati asszisztens.

Megválaszolt
Kategóriák: Vírusos és bakteriális fertőzések

Válasz

  1. Dr. Tóth Sára Rebeka
    2022. Február 26.

    Kedves Tamás!

    A Covid-19 fertőzést követő poszt-covid szindrómában sajnos elég sok tünet jelentkezhet, amik sokáig fennállhatnak. 

    A gyomor környéki panaszok akár gyomorfekély és/vagy reflux következtében is lehetnek. Javaslom, hogy keressen fel egy gasztroenterológust, aki gyomortökrözés (gasztroszkópia) elvégzését javasolhatja. A hasi panaszai miatt hasi ultrahang is szükséges lehet – ami segíthet egy esetleges epekövesség azonosításában is.  

    A véletlenszerű rosszullétek kicsit „megfoghatatlanok”. Az elmondottak alapján felmerülhet pánikbetegség (pánikroham) lehetősége is, de neurológiai ok sem kizárható. A látászavart, bizonytalanságérzetet is figyelembe véve egy neurológiai vizsgálat is szükséges lehet. 

    Az újkeletű „alkoholérzékenységének” tünetei kicsit hasonlítanak az alkoholintolerancia tüneteire, de ez egy genetikailag meghatározott állapot és a panaszok nem hirtelen, újonnan jelentkeznek. Elképzelhető intolerancia vagy allergia nem konkrétan az alkohollal szemben, hanem a fogyasztott sör más összetevőjével szemben (pl. valamilyen tartósítószerrel szemben).Az mindenképpen jó, hogy a kardiológiai vizsgált megtörtént; a fentiekben leírtakat mérlegelje, egyeztessen háziorvosával és így talán el tudnak indulni a további kivizsgálások irányába.

    Jó egészséget kívánok!


    Üdvözlettel,
    Dr. Tóth Sára Rebeka

Kérdés

Gombás fertőzés

Tisztelt Doktornő. Gombás körmömre írtak fel gyógyszert aminek többek között máj és vese károsító hatása lehet. Két hónap múlva kell laborvizsgálatra mennem.Ha ezek a laborértékek rosszak lesznek akkor a gyógyszer elhagyása után normalizálódnak az értékek vagy gyógyszert kell szednem? Köszönöm a válaszát.

Megválaszolt
Kategóriák: Vírusos és bakteriális fertőzések

Válasz

  1. Dr. Tóth Sára Rebeka
    2022. Február 22.

    Kedves Kérdező!

    Gombás körömre általában – súlyosságtól függően – helyi (lokális) kezelést (pl. krém, ecsetelő) szoktak alkalmazni, amiknél szisztémás (mellék)hatások csak nagyon-nagyon ritkán jelentkeznek.
    Amennyiben valamilyen okból kifolyólag mégis szisztémás kezelésre van szükség (tehát szájon át szedhető tablettára), ott jelentkezhetnek különböző súlyosságú mellékhatások is. A különböző gomba-ellenes készítményeknek eltérhet a hatásmódjuk és mellékhatásprofiljuk is. Általában a vese-és májkárosodás – mint gyógyszermellékhatás – rövidtávú alkalmazás esetén nem visszafordíthatatlan, a készítmény elhagyásával az állapot rendszerint rendeződik. Amennyiben már eleve meglévő máj- vagy vesebetegségben szenved, egyéni mérlegelés szükséges. Amennyiben további kérdés merülne fel, egyeztessen kezelőorvosával, aki ismeri a kórtörténetét és a gyógyszer pontos hatóanyagát.

    Jó egészséget kívánok!

    Üdvözlettel,
    Dr. Tóth Sára Rebeka


Kérdés

Covid-19 fertőzés

Jó napot olyan kérdésem lenne hogy el kaptam a koronavírust már negatívak a teszteim de azóta a gyomromal valami nincs rendben feszül éreztem ilyen szúró érzést is emellett nagyon sokat szédültem émelyegtem a vérnyomásomat mértem nem volt magas se alacsony ez egy hete volt de az émelygés szédülés még mindig van valami a fej és gyomor közöt lehet a probléma? Választ előre is köszönöm

Megválaszolt
Kategóriák: Vírusos és bakteriális fertőzések

Válasz

  1. Dr. Tóth Sára Rebeka
    2022. Február 20.

    Kedves Kérdező!

    Covid-19 fertőzést követően sajnos számos kellemetlen tünet maradhat fent.
    Fogyasszon bőségesen folyadékot, mérje rendszeresen a vérnyomását. Gyomorpanaszai miatt kerülje a csípős, túlzottan fűszeres ételeket, kávét, alkoholt; illetve inkább többször egyen kevesebbet.
    Amennyiben tünetei ezek után is fennállnak, keresse fel háziorvosát, aki további kivizsgálást indíthat el.
    Jó egészséget kívánok!  

    Üdvözlettel,
    Dr. Tóth Sára Rebeka

Kérdés

Fertőző májgyulladás

Tisztelt Doktor Úr! Egy véradás alkalmával kiszűrtek, és nem adhatok a továbbiakban vért fertőző májgyulladás okán. Mutattak a következő alkalommal egy „Lelet”-et, mely „Fertőzőmájgyulladás B vírus (HBV) vizsgálati eredmény, a véradás szűrővizsgálat alapján Lelet kód: 2232” fejléc szerepelt. Lejjebb a Laboratóriumi vizsgálati eredmények táblázatban két sor szerepelt, de egyikben sem volt eredmény a vizsgálatokhoz tartozó cellában. Így nyomtatta ki nekem ott az orvos. A két vizsgálat megnevezése: HBsAg szűrővizsgálat, és anti-HBc szűrővizsgálat. Természetesen megijedtem és, hogy minél gyorsabb legyen elmentem egy magán vérvételi helyre (Synlab) és kértem ezen szűrővizsgálatokat. Ezek eredményei a következők:1, megnev.: Hepatitis B vírus surface antigén (HBsAG)/CMIA,eredmény: 0,18, minősítés: negatív, vélemény: A mintában HBV surface antigén (HBsAg)nem mutatható ki.2, megnv.: Hepatitis C vírus IgM és IgG antitestek/CMIA,eredmény: 0,1, minősítés: negatív, vélemény: HCV ellenes antitest a mintában nem mutatható ki, szeronegativitás. Kérem véleményezze ezen eredményeket. Ugye kizárható ezek alapján a fertőzés? A véradás alkalmával akkor miért történt a kiszűrésem? Lehet, hogy nagyon szigorú a véradásnál a szűrés és bármilyen erre utaló apró jelnél már kiveszik az alanyt? Vagy lehet téves riasztás is? Vagy, ha ott mégis a fertőzöttséget állapították meg, akkor miért nem volt azon a lapon eredmény a vizsgálati sorokban feltüntetve, amit kinyomtatva ideadtak? Illetve egy utolsó kérdés: kell-e tovább vizsgálódnom, ismét menjek el szűrésre ezen eredmények megerősítése végett? Vagy ez az eredmény elég és tükrözi, hogy nincs semmi gond és nyugodtan élhetem az életem (családalapítás, gyerekek, stb.) Természetesen a környezetem miatt is aggódom. Még egy információ,régebben egyik szülőm átesett egy sárgaságon és Hepatitis A fertőzöttséget állapítottak meg nála, amikor is ez ellen kaptam én is védőoltást. Talán ez is lehetett? Bár után egy-két évvel volt két véradásom is a katonaságnál, de akkor nem szűrtek ki. Nagyon köszönöm válaszát! !

Megválaszolt
Kategóriák: Vírusos és bakteriális fertőzések

Válasz

  1. Dr. Dezsényi Balázs
    Dr. Dezsényi Balázs infektológus, a trópusi betegségek szakorvosa
    2022. Január 26.

    Tisztelt Uram!  
    Köszönöm a kérdést. Sajnos a levelek megválaszolására limitált idő áll rendelkezésre. Parazitológia a szakterületem. Vírus okozta megbetegedésekkel (HBV, HCV) nem foglalkozom, kérem keresse fel az adott terület szakorvosát!
    Üűdvözlettel,
    Dr. Dezsényi Balázs 

Kérdés

Náthás vagyok, Coldrex tablettát, vagy Neo citran port este bevehetek?

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Béta blokkólót és vérhigítót is szedek. (magas vérnyomás + nem állandó szívritmuszavar) Azt szeretném megkérdezni, hogy, mivel náthás vagyok, Coldrex tablettát, vagy Neo citran port este bevehetek, megihatok-e? Előre is köszönöm szépen válaszukat.

Megválaszolt
Kategóriák: Vírusos és bakteriális fertőzések

Válasz

  1. Dr. Podlupszki
    Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
    2020. Február 15.

    Kedves Tamás, háziorvosa felkeresését javasolnám.

    Üdvözlettel Dr.Podlupszki Csaba

Kérdés

Kellemetlen szagok távozása

Jo estét doktor ur! Egy olyan kerdesem lenne , kb olyan hat éve kezdődött nállam ez ahogy veszem a levegot es ami levego kiaramlik az orrombol kellemetlen szag , es a torkomba is szoktam érezni, semmim nem fáj a barátnöim szerint fekalia illat , mi bajom lehet doktor ur mar sol orvosnál voltam beltukrozeseken mindig azt mondtak csak gyomorsav , de sztem sávból nem áradnak ilyen illlatok..köszönöm válaszát szep estet

Megválaszolt
Kategóriák: Vírusos és bakteriális fertőzések

Válasz

  1. Dr. Podlupszki
    Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
    2020. Február 7.

    Kedves Ari!  

    Kellemetlen szagokat okozhat az orrnyálkahártya krónikus gyulladása , cukurbetegség, paraziták jelenléte. A 2-3 hónapos béltisztító kúra és a vizsgálatok megoldást jelentenek a leírt panaszaira.

    Tisztelettel Dr.Podlupszki Csaba