Kérdés

Hasi panaszaim vannak

Tisztelt doktorno/ur Kb 3 honapja kezdodtek hasi panaszaim,ezek idovel valtoztak de most eppen a kovetkezok a tuneteim: reggel tunetmentes vagyok, eves utan azonban elojonnek a panaszok, gyomor felso reszen kellemetlen erzes, neha ego, nagyon gyakran bofoges, torokban gomboc szeru erzes. az etel nagyon lassan urul ki a gyomrombol, meg orakkal kesobb is teltseg erzetem van. neha fajdogal is, neha bugyborekolo hangot is kiad de nem ez a legjellemzobb. Regebben szekrekedesre voltam hajlamos, de most beallt a reggelenkenti 1x-es szeklet, bar neha kemeny. Vegbelrepedesem tobbszor is volt. Neha van hasmenesem is, azt hiszem ezt a zsirosabb etel valtja ki. Szekletem sarga szinu. Vervetel rendben volt, csak a Lymphocyta eredmenyem mutat emelekedest,ami 49 (a megfelelo ertekek 24--40) es a neutrophil ertek alacsony 41,5 (50-70). Sullyedes es majfunkcios ertekek teljesen rendben. A vizelet is teljesen jo volt. A helicobacter vervetel is negativ lett. Penteken elmentem hasi ultrahangra, ahol viszont nagyon ram ijesztett az orvos. Tobb elvaltozast is talalt, megnagyobbodott maj, megnagyobbodott lep, gyomorhurut jelei, kronikus vekonybel gyulladas, vastagbel mersekelt gyuladasos jelei, tobb duzzadt nyirok csomo is. Lassu epeurules. Lehetnek parazitak. Ez az eredmeny most elegge megijesztett es elkeseritett. A haziorvosom szerint nem kell aggodni, mert a vervizsgalat nem mutatott ki nagy problemat, es nem ajanlott semmit a kezelesre. De en mindenkepp szeretnek ennek utanna jarni, mert mostmar kb 3 honapja faj a hasam es nem igen tudok normalisan enni, sokszor erzem magam gyengenek es sokszor nagyon ingerultnek is. Rendeltem a patikaban Protexin IBS probiotikumot, szedek C vitamint es Gasthonax Z-t. Azota is folytatom a gluten mentes dietat, most probalom teljesen kerulni a tejtermekeket is. Halat eszem, de egyebkent vegetarianus vagyok 15 eve. Regebben volt Hep C fertozesem, de ezt sikeresen kezeltek interferonnal 10 eve. 36 eves no vagyok. Gondolom most gasztroenterologia a kovetkezo lepes. Mi okozza ezeket a bajokat? mekkora a baj? On mit ajanlana kezeleskent? milyen dietat tartsak? Elore is koszonom

Megválaszolt
Kategóriák: Aranyér

Válasz

  1. Dr. Podlupszki
    Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
    2017. Január 9.

    Kedves Ágnes!

    Mindenképpen szükség van egy gasztroenetrológiai kivizsgálásra. Könnyen lehet, hogy Crohn-betegséget állapítanak meg, de a vizsgálattal ki is zárhatják.  
    Üdvözlettel
    Dr. Podlupszki Csaba

Kérdés

Élénkpiros vért tapasztaltam a székletemen

Tisztelt Doktorúr 26 éves férfi vagyok, és az alábbi tüneteim vannak: Október elején friss, élénkpiros vért tapasztaltam a székletemen, és aranyérre gyanakodtam. Patikában vettem vény nélkül kapható Reparon kúpot, ami hatására a probléma kb. 1-1.5 hét alatt meg is szűnt. Sajnos a tünetek November végén újra jelentkeztek, de most a Reparon nem csökkentette a vérzést, sőt a vér mennyisége nőtt is, csütörtök óta már alvadt, zselés állagú vér is megjelenik a friss vér mellett. Egyéb tünetem (fájdalom, rosszullét, bármi más) nincs, csupán a vér. A vér mindig a széklet elején jelenik meg, a széklet felszínére kenődve, vagy attól elkülönülve, de az utoljára ürülő széklet mindig tiszta, legfeljebb pár csepp friss piros vér jelenik meg rajta néha. Magában a székletben nem látok vért (kicsit szétnyomkodtam, hogy megnézzem) A széklet állaga kifejezetten puha, ennek oka az is, hogy figyelek a rostdús táplálkozásra a probléma megjelenése óta. Mennyisége nem változott, megegyezik az egyébként szokásossal. A székletem egyébként gyerekkorom óta keményebb a normálisnál ha nem figyelek rá. A problémával hétfőn amint lehet megyek a háziorvoshoz, azonban amennyiben lehet addig is szeretnék többet megtudni a vérzés okáról. Valamennyire utánaolvastam a dolognak, és amennyire tudom az alvadt vér a bélrendszer felsőbb részén eredő problémát jelezhet. Ennek ugyanakkor talán elent mond, hogy a tünetek első jelentkezésekor csak piros vérrel találkoztam, illetve, hogy az ürülék utolsó szakasza tiszta. Lehet-e a probléma továbbra is aranyér, vagy más áll a háttérben? Lehetséges, hogy a végbél egy helyen/szakaszon vérzik, és ami a napi ürítésig összegyűlik csak az alvad meg? A reparon szedését, mivel nem használ és elfogyott, tegnap reggel abbahagytam, lehetséges, hogy az okozott véralvadást? Milyen teendőim vannak a háziorvos meglátogatásáig? Várhatóan milyen diagnózist kapok a háziorvostól, mivel neki is ezeket a tüneteket tudom felsorolni. Válaszát előre is köszönöm

Megválaszolt
Kategóriák: Aranyér

Válasz

  1. Dr. Podlupszki
    Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
    2017. Január 3.

    Tisztelt Tamás!

    A leírtak alapján szerintem Önnek aranyere van. Ennek ellenére, megnyugtatásképpen, érdemes lenne a végbéltükrözést elvégeztetni.
    Tisztelettel:
    Dr. Podlupszki Csaba
     


Kérdés

Aranyerem lehet?

Tisztelt Dr úr. Van egy kicsi végbélrepedésem kaptam rà kúpot és kenőcsöt .A kúpot izomlazîtóra kaptam.A repedés 1.fokú. Ezzel nincs is probléma. Az a baj,hogy mostanàban elég sokat korog morog a gyomrom vagy a beleim. Stresszes vagyok nagyon. Így a paràzàs miatt nem nagyon van étvàgyam.Ha minden oké akkor az étvàgyam jó,màrmint ha nem aggódok. Csinàltak ultrahangot vérképet,székletvizsgàlat is volt.de semmi gond nincs,minden oké. Székelési ingerem van néha,mintha lenne ott valami ,a doki azt mondta vagy a belső aranyér miatt vagy a repedés miatt. De àllandóan félek,nem lehet komolyabb gond ugye? éjjel alig alszom,mert paràzom. Kb 1 éve volt olyan hogy volt egy kis vizes véres hasmenés,(inkàbb vîz) féle de akkor sem talàltak semmit a dokik.azt mondtàk aranyértől lehetett. Valami csővel vizsgàltak meg a sürgősségin(végbélen keresztül )erre azt mondtàk daganat kizàrva. Olyan is volt hogy pàr hónapja ilyen nyúlós zselészerü ,habos székletem volt,de 1 nap és csak 1x. Nagyon izgulok,ezek mitől lehetnek? A székletem most normàlis. Gondolom a vérkép,ultrahang kimutatnà a daganatot pl..... Köszönöm vàlaszàt. Tímea (34éves)

Megválaszolt
Kategóriák: Aranyér

Válasz

  1. Dr. Podlupszki
    Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
    2016. December 27.

    Kedves Tímea!

    Szerintem a panaszai hátterében az aranyér áll, ezért nem gondolom, hogy daganata lenne. Annál is inkább, mert a végbélkivizsgálás biztosan kimutatta volna a daganatot.

    Üdvözlettel
    dr. Podlupszki Csaba
     

Kérdés

A gerincsérv sok más betegséget utánoz,mármint a fájdalom....tud-e okozni vastagbél rákot?

Kedves doktor ur. Egy fél évvel ezelőtt diagnoztizáltak nálam 4 gerincsérvet /T12-L1 6mm,L3-L4 3,5 mm,L4-L5 3,5mm,L5-S1 4,5 mm/ Közben kiderűlt hogy aranyerem is van + az UH-n egy 2*2 cm-s lukat láttak a jobb lágyékomban..vagyis ott is sérvkezdődik.Mármost ...mióta ezek a dolgok kiderűltek fáj a hasam a jobb oldalt és sokszor korrog..morrog.Székletem az napi 3 szor van...miota az eszemet tudom,csak azt nem tudom miota van az hogy néha kemény a székletem néha pedig egész lágy.Hányingerem nincs,fogyni nem fogytam..sőt hiztam...most fogyózok a gerincem miatt /37 éves férfi,172 cm és 82 kg vagyok/Olvastam hogy a lágyékigerincsérv okozhat vastagbélutánozó panaszokat.A korgások is inkább a jobb oldalon vannak...a Hasfájdalom elől ha fáj akkor fáj hátul a gerinc mellett az izomzat és a bordaiv alatt.Ön szerint ez Gasztroenterológus vagy Neurologiai probléma? A gerincsérv sok más betegséget utánoz,mármint a fájdalom....tud-e okozni vastagbél rákot? Mert annyi rémséget olvastam már erről... :-( Sajna olyan országban élek ahol minden és mindenki korrupt....

Megválaszolt
Kategóriák: Aranyér

Válasz

  1. Dr. Podlupszki
    Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
    2016. December 6.

    Tisztelt Érdeklődő!

    Megnyugodhat, a sérv biztosan nem okoz vastagbélrákot. Nagyon valószínű, hogy a panaszai hátterében valamilyen gerincelváltozást kell keresni.
    Ettől függetlenül, ha úgy gondolja, végezzen el egy otthoni székletvizsgálatot, amivel kimutatható a vér jelenléte. Ezzel jó eséllyel kizárható a gyulladás, a vérző polip, illetve a rák jelenléte. Ezeket a teszteket a gyógyszertárakban meg lehet vásárolni. Ennél is biztosabb módszer a kolonoszkópia, amiről kezelőorvosával egyeztessen. 

    Tisztelettel  Dr.Podlipszki Csaba