Kérdés

Alvadt és friss piros vér maradt a toalettpapíron.

Jó estét kívánok! Az lenne a problémám, hogy az utolsó három székletürítésnél alvadt vér és friss piros vér maradt a toalettpapíron. Nagyjából két hónapja volt külső aranyeres csomóm, amit Reparon krémmel kezeltem és egy hét után el is múlt. Ez is aranyeres panasz lehet? Elkezdtem utánaolvasni és eléggé megijesztettek az írások. Előre is köszönöm a válaszát.

Megválaszolt
Kategóriák: Aranyér

Válasz

  1. Dr. Podlupszki
    Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
    2019. Szeptember 16.

    Kedves Érdeklődő!

    Az aranyér okozta vérzés általában élénkpiros színű. A székrekedéssel járó erőlködés a végbélnyílás szöveteinek szakadását is okozhatja, mely szintén vérzéssel jár.Háziorvosa felkeresése javasolt, aki a legmegfelelőbb gyógymód megválsztásával segíti a mielőbbi gyógyulását.

    Tisztelettel Dr.Podlupszki Csaba

     

Kérdés

Hasmenés következményekép kialakult nálam egy bab méretű külső aranyér

Kedves Dr úr. 26 éves vagyok, 3 hete egy csúnya hasmenés következményekép kialakult nálam egy bab méretű külső aranyér, életemben elsőnek. 5-6 napig nagyon fájt, este is 4-5x keltem fel arra, hogy fáj és nehezen is tudtam vissza aludni miatta. Azonnal elkezdtem használni HEMORID kenőcsöt, naponta többször alkalmaztam. 6-7 nappal a megjelenés után, teljesen megszűnt a fájdalom és a bab méretű aranyér kb nagyobb bórsónyira húzódott vissza. Azóta eltelt 1,5 hét, de még mindig ott az aranyér, kicsitsem érzékeny, kicsitsem fáj. Kérdésem az lenne hogy, érdemes lenne esetleg más készítményel, krémmel, kúppal próbálkozni...szeretném ha teljesen elmúlna a kitüremkedés. Sosem volt még aranyerem.... félek hogy már örökre ott marad a kis "gumó" Válaszát előre is köszönöm!

Megválaszolt
Kategóriák: Aranyér

Válasz

  1. Dr. Podlupszki
    Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
    2019. Április 22.

    Kedves Áron!

    Az aranyeres csomó magától nem múlik el teljesen, de ha nincs gyulladásban a mérete kicsi, vagy alig tapintható. Ha a kitüremkedés nem fáj, azonban önt zavarja, a végbél falában kialakult visszér sebészileg távolítható el. Ügyeljen az étrendjére, kerülje a szorulást okozó ételeket, mivel fokozhatjákaz aranyeret, vagy elősegíthetik a kiújulását. Ha csomó begyulladt, vérzik, mindenképpen foduljon proktológushoz, aki a csomó méretétől és elhelyezkedésétől függően határozza meg a kezelés módját.

    Tisztelettel Dr.Podlupszki Csaba

Kérdés

Végvél berepedés kezelése

jo napot vegbél berepedesem volt megyogyult de most ott van a helyen egy piros voroses folt hogy lehet ezt kezeni es mi lehet ez valaszat elöre is köszonom

Megválaszolt
Kategóriák: Aranyér

Válasz

  1. Dr. Apostol
    Dr. Apostol Éva Bőrgyógyász-kozmetológus
    2019. Január 3.

    Tisztelt Érdeklődő!

    A végbélrepedés tüneteit, a nyálka hártya kiszáradása okozza. Ez a repedés gyakorlatilag egy klasszikus seb, aminek össze kell forrnia. Nem lehet eléggé hangsúlyozni a megfelelő sebgyógyító képességét. Végbélrepedés tüneti kezeléséhez érdemes olyan gyógynövényes krémet, kenőcsöt alkalmazni, ami magas hidratáló hatású, hogy mielőbb a panasz tünetmentessé váljon.

    Tisztelettel Dr.Apostol Éva

Kérdés

Ez normális jelenség utána vagy aggodalomra adhat okot?

Tisztelt Doktor Úr! Tegnap reggel volt vastagbéltükrözésem. A mai nap folyamán hasmenéses székletem ürült, amiben egy véres nyálkát találtam. Ez normális jelenség utána vagy aggodalomra adhat okot? Mintavétel nem történt, mindent rendben találtak, negatív az eredmény. Labor és a hasi UH is rendben. Viszont néhány belső aranyeres csomó megfigyelhető. Márciusban volt egy vírusos enteritisem, véres nyákos hasmenés ürült. Előtte 2 héttel kb. antibiotikum kúrám volt felsőléguti fertőzések miatt. A székletem azóta rendeződött, de a nyálkásság nem szünt meg, ezért voltam a vizsgálaton. A vírusfertőzés és a vizsgálat időpontja között véres nyálkát csak egyszer láttam, illetve most a fent leírtak szerint. Probiotikumot szedtem. 25 éves vagyok, nem dohányzom, nem iszom. Ha a kolonoszkópia rendben volt(bélgyulladás sincs), miért találkozhatok majdnem minden székletben a nyálkával ami ritkán véres? Stressz kiválthat ilyen tüneteket? Vagy ez IBS? Egyébként nagyon pánikoló és szorongó vagyok, nem beszélve arról, hogy szerintem kis mértékben hipohonder is vagyok. Válaszát előre is köszönöm!

Megválaszolt
Kategóriák: Aranyér

Válasz

  1. Dr. Podlupszki
    Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
    2018. Június 16.
    Kedves Lilla,
     
    A leírtakból arra következtetek, hogy a panaszai hátterében részben aranyér, részben az IBS áll.
    A probiotikum és prebiotikum mellé esetleg egy Normix-os kezelést ajánlanék.
     
    Tisztelettel,
    Dr. Podlupszki Csaba

Kérdés

Veszélyes az ilyen trombotizált aranyér ?

Jo napot az lenne a kerdesem hogy ez ev aprilisaban voltam vegbeltukrozesen ennek oka hogy a vegbel nyilas bemeneteben két kisebb polip volt ezt legyürüzték de mivel lehetöseg nyil ra a magam megnyugvasa erdekebe atnezetem magam minen rendbe volt most juniusba mosakodasnal eszrevettem egy kicsi rozsaszin kidudorodo dolgot a vegbelnel a gyogyszeresz tsnacsara reparont vettem ez reggelre visszahuzodott egy par nap mulva kijott megint igy elmentem orvoshoz ott azt mondtak a vizsgalat utan hogy egy fel kavesbabszem nagysagu nyalkahartya ami visszahuzodil de a vizsgalatsoran a dr azt monta hogy a vegbelnyilastol kicsit beljebb egy aranyertrombozis van ami lezajlofelbe vsn kerdezte nem e fajdalmas fajni nem fajt csak kicdi frszitö erzesem volt kerdezte nem e verzet ilyesmi de nem kb ellotte 2 hettel ereztem sajgo fajdalmat par percig ennyi azt mondta a dr hogy egy kics csomo van ott es hogy az elmullikajd augusztusba ranezz kerdesem az lenne ez nem veszelyes az ilyen aranyer trombizis? Es hogy ez mitöl van akkor ez mostmar többször lehet? Es higy tenleg elmullik? Magatol reparonal kenem . Es kell e zzel valamit tenni? Vagy spontan gyogyul .? ? valaszat köszönöm

Megválaszolt
Kategóriák: Aranyér

Válasz

  1. Dr. Podlupszki
    Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
    2018. Március 16.

    Kedves Erzsébet!
    Amennyiben a vizsgálatok alapján a belső aranyeres csomók kezdeti stádiumban (I-II) vannak, konzervatív kezeléssel a tünetek megszüntethetők, a folyamat visszahúzódhat, előrehaladása lassítható. Ilyenkor fájdalom és gyulladáscsökkentő kúpok, kenőcsök használata, keringést javító tabletták szedése javasolt. Szükség esetén helyi érzéstelenítésben ambuláns körülmények között az aranyér gyűrűvel történő leszorítása végezhető. A hatásos kezelés érdekében, minden esetben életmódbeli változtatásokra is szükség van. Rendszeres kamillás ülőfürdő alkalmazása, illetve bő folyadékfogyasztással és rostdús étkezéssel történő székletlazítás, rendszeres testmozgás, intim torma bevezetésével az ismételt kialakulás megelőzhető. A fájdalmas, trombotizált külső aranyeres csomó szintén ambuláns körülmények között, helyi érzéstelenítésben kis rámetszéssel gyógyítható.Amennyiben a belső aranyér nem visszahelyezhető, kizáródott, vérrög keletkezett, vagy szövődménnyel társul műtéti megoldást javasolnám.
    Tisztelettel
    Dr.Podlupszki Csaba

Kérdés

A végbél záróizom szorítóereje csökkent lenne?

Tisztelt Doktor Úr! Van egy problémám, ami már viszonylag hosszabb ideje fennáll és kezd zavarni nagyon. Wc használat után hiába törlöm meg magam alaposan és tisztára, pár perc múlva ismét tisztálkodnom kell, mert mintha nem is töröltem volna meg a fenekem. Valamikor akár 3x is meg kell ezt tennem. És ha nem tudok éppen többször is tisztálkodni, akkor szennyezett lesz az alsóneműm. Lehetséges, hogy a záróizom szorítóereje csökkent lenne? Egyébként 38 éves vagyok. Egyéb problémám nincs ezen a területen. Mit lehetne tenni, hogy megszűnjön ez a probléma? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel, Zoltán

Megválaszolt
Kategóriák: Aranyér

Válasz

  1. Dr. Podlupszki
    Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
    2018. Március 16.

    Kedves Zoltán!

    Gasztroenterológus felkeresését javasolnám, aki a fizikális vizsgálatok elvégzése után, mielőbbi segítséget nyújt a panaszára.

    Tisztelettel Dr.Podlupszki Csaba

Kérdés

Vizsgálatok alapján megállapított belső aranyeres csomóim vannak a végbéltől kb. 15 cm-re

Tiszteletem Doktor Ùr! Megszeretném kérdezni, ha vizsgálatok alapján megállapitott belsö aranyeres csomóim vannak a végbéltöl kb. 15 cm-re. Voltam különféle vizsgálatokon amin megállapitották, hogy "csak" aranyeres csomók. Idöközönként elöjön és vérzik nem rendszeresen van mikor havi 1x, van mikor heti 1-2 alkalommal. Most kb. 3 hete volt utoljára. Nem eszem füszereset, szénsavasat, kávét napi 2x iszok, de csak hidegen szeretem. Magvas kenyeret eszek, es gabona féléket is napi rendszerességgel. A székletem inkább lazább, söt egyáltalán sosem kinlódtam szorulással. Napi 1x-2x megyek wc-re. Nem eszem zsirosat sem. Kaptam kupokat a kezelésre. Szoval megszeretném kérdezni, hogy milyen diétát, esetleg elhagyjak valamit az étrendemböl? Nagyon szépen köszönöm a válaszát. Kellemes délutánt kivánok! Tisztelettel Somogyi Margit

Megválaszolt
Kategóriák: Aranyér

Válasz

  1. Dr. Podlupszki
    Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
    2017. December 10.

    Kedves Margit!

    Egyen sok zöldséget, gyümölcsöt és teljes kiőrlésű gabonát, ezáltal belei aktívabbak lesznek és széklete kisebb erőfeszítéssel lesz üríthető. Ez segít megelőzni az aranyerek kialakulását, illetve a meglévő aranyerek tüneteinek romlását. Beszéljen orvosával különböző székletlazítók, pl. rost alapú táplálék-kiegészítők használatát illetően. Ha Ön rostpótlást alkalmaz, mindenképpen legalább napi 8 pohár folyadékot fogyasszon, különben a kiegészítő rost székrekedést okozhat. A túl sok rost szelesedéshez vezethet. Bőséges folyadékbevitel Ha sok folyadékot iszik, akkor a belei kevesebb vizet szívnak vissza a béltartalomból és a széklet kevésbé lesz kemény. A víz, illetve más folyadék szükséges mennyisége függ az Ön életkorától, egészségétől és fizikai aktivitásától.
    Tisztelettel Dr.Podlupszki Csaba
     

Kérdés

Hasi panaszaim vannak

Tisztelt doktorno/ur Kb 3 honapja kezdodtek hasi panaszaim,ezek idovel valtoztak de most eppen a kovetkezok a tuneteim: reggel tunetmentes vagyok, eves utan azonban elojonnek a panaszok, gyomor felso reszen kellemetlen erzes, neha ego, nagyon gyakran bofoges, torokban gomboc szeru erzes. az etel nagyon lassan urul ki a gyomrombol, meg orakkal kesobb is teltseg erzetem van. neha fajdogal is, neha bugyborekolo hangot is kiad de nem ez a legjellemzobb. Regebben szekrekedesre voltam hajlamos, de most beallt a reggelenkenti 1x-es szeklet, bar neha kemeny. Vegbelrepedesem tobbszor is volt. Neha van hasmenesem is, azt hiszem ezt a zsirosabb etel valtja ki. Szekletem sarga szinu. Vervetel rendben volt, csak a Lymphocyta eredmenyem mutat emelekedest,ami 49 (a megfelelo ertekek 24--40) es a neutrophil ertek alacsony 41,5 (50-70). Sullyedes es majfunkcios ertekek teljesen rendben. A vizelet is teljesen jo volt. A helicobacter vervetel is negativ lett. Penteken elmentem hasi ultrahangra, ahol viszont nagyon ram ijesztett az orvos. Tobb elvaltozast is talalt, megnagyobbodott maj, megnagyobbodott lep, gyomorhurut jelei, kronikus vekonybel gyulladas, vastagbel mersekelt gyuladasos jelei, tobb duzzadt nyirok csomo is. Lassu epeurules. Lehetnek parazitak. Ez az eredmeny most elegge megijesztett es elkeseritett. A haziorvosom szerint nem kell aggodni, mert a vervizsgalat nem mutatott ki nagy problemat, es nem ajanlott semmit a kezelesre. De en mindenkepp szeretnek ennek utanna jarni, mert mostmar kb 3 honapja faj a hasam es nem igen tudok normalisan enni, sokszor erzem magam gyengenek es sokszor nagyon ingerultnek is. Rendeltem a patikaban Protexin IBS probiotikumot, szedek C vitamint es Gasthonax Z-t. Azota is folytatom a gluten mentes dietat, most probalom teljesen kerulni a tejtermekeket is. Halat eszem, de egyebkent vegetarianus vagyok 15 eve. Regebben volt Hep C fertozesem, de ezt sikeresen kezeltek interferonnal 10 eve. 36 eves no vagyok. Gondolom most gasztroenterologia a kovetkezo lepes. Mi okozza ezeket a bajokat? mekkora a baj? On mit ajanlana kezeleskent? milyen dietat tartsak? Elore is koszonom

Megválaszolt
Kategóriák: Aranyér

Válasz

  1. Dr. Podlupszki
    Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
    2017. Január 9.

    Kedves Ágnes!

    Mindenképpen szükség van egy gasztroenetrológiai kivizsgálásra. Könnyen lehet, hogy Crohn-betegséget állapítanak meg, de a vizsgálattal ki is zárhatják.  
    Üdvözlettel
    Dr. Podlupszki Csaba