Kérdés

Érdemes-e genetikai tesztet elvégeztetni?

Tisztelt Doktor Úr! Részletesen leírom az eredményeimet, és ezek figyelembevételével az lenne a kérdésem, hogy ez lisztérzékenység-e / mivel a vérkép teljesen negatív/, vagy lehet valamilyen gyulladás.Érdemes-e genetikai tesztet elvégeztetni. 51 éves vagyok és eddig a fő táplálékom a glutén. Voltak refluxos panaszaim sok éven keresztül, ppi szedés megszakitásokkal, időszakonként napi egyszer ebéd utáni hirtelen hasmenés, bal bordaiv mögötti enyhe fájdalom, puffadás, időszakok mikor panasz mentesség fennáll hetekig. Teljes mértékü gluténos táplálkozásakor végzett vérvizsgálat eredményei: SE TSHsupersensitiv megh. 1,285 Ref: 0,550-4,780 SE gliadin ellenes IgG AT 8,81 0,00 - 90,00 SE gliadin ellenes IgA AT 8,45 0,00 - 35,00 SE szöveti transzlutamináz IgG AT 2,69 0,00 -25,00 " IgA AT 3,83 0,00 -15,00 Gyomor tükr: a gyomorjól tágul, redőzete szabályos, A corpus fundus ny.h.borítása ép, Az áthajlásiredőn és az antrumban néhány erosio látható mérs. gyulladás mellett. Kp. tág pylorus, ép bulbus, cöliákia gyanú miatt mintát vettünk. Makroszkópos leírás: 1db tűszurásnyi, illetve 2 db gombostűfejnyi szürkésbarna szabálytalan alakú szövet. Indul 1-ben. Szöveti leírás: doudenalis nyh szöveti szerkezete ismerhető fel, melynekboholyszerkezete megtartottnak látszik.Crypta hyperplasia nem figyelhatőmeg. A mirigyek középtágak, a közöttük lévő stroma lobsejtekkel beszűrt. Immunhisztokémiai vizsgálat 100 db felszíni hámsejtramintegy 59 dbCD3, s mintegy 52db CD8 pozitív T-lymphocyta jut, mely alapján amennyiben a klinikai adatokkal is megegyezik coeliakia lehetősége vetődik fel. Colonoscopos vizsgálat: Az eszk akadályteljutottunk a coecumig, melynek ter szabályos. Ép redőzet és nyh.borításu a colon többiszakasza is. A sigmabél spasticus.Acectumban foltokban gyulladást látunk, innen CU leh.miattmintákat vettünk,az anus gyűrüben nodusok. Makroszkópos leírás: 2 db félrizsszemnyi, szürkésfehér szövetrészlet.1 blokban Szövettan: Részben horizontálisan metsződött vastagbél nyh. részletek, melyek kiszélesedett muscularis mucosaet tartalmaznak, illetve kissé heges, vizenyős submucosávalis összefügg.mutatnak. A felszíni hámban reaktív regenaratív atipia mutatkozik, kis területen a felszín erodált. Mély fissuraszerű fekélyképződés nem észlelhető.Avizenyős, kiterjedten fibroticus lamina propriában enyhe idült gyulladás látható, valamint nagyobbszámban capillárisok is megfigyelhetők, ezekben fibrinthrombus nem észlelhető. A fibroticus területeknek megfelelően a crypták atrophiásak, kehelysejtjeik száma csökkent, cryptatorzió nem jellemző. A lamina propria helyenként kifejezetten sérülekeny, frissen bevérzett. Egy kis fibroticus zsírszövet fragmentum is megfigyelhető, mely submucosusrétegből származhat. IBD-re utaló szöveti jelek nem láthatók, granulomát nem találtunk. Vél: A fentiekben leírt gyull morfológiája ischaemias colitisre utal. Üd: Imre

Megválaszolt
Kategóriák: Bélgyulladás

Válasz

  1. Dr. Podlupszki
    Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
    2018. Április 3.

     

    Kedves Imre,

    A leírtak alapján az a véleményem, hogy nincs cöliákiája, sem IBD-je, ezek miatt, nem kell aggódnia.

    Üdvözlettel,
    Dr. Podlupszki Csaba

Kérdés

A szimbiotikum jótékony hatása a crohn betegegnél

Tisztelt Doktor úr! A kérdésem az lenne,hogy a szimbiotikum fogyasztható vékonybél szűkületes Crohnnál? Válaszát köszönöm. Tisztelettel: Szabó Eszter

Megválaszolt
Kategóriák: Bélgyulladás

Válasz

  1. Dr. Podlupszki
    Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
    2018. Március 21.

    Kedves Eszter!

    A 2-3 hónapos szimbiotikum kúra használat után, tapasztalataim azt mutatják, hogy a gyulladásos állapot javul. A probiotikumokat és prebiotikumokat egyaránt tartalmazó szimbiotikum használata megfelelő az Ön számára. A gyulladásos bélbetegségek­ben a táplálkozásnak fontos szerepe van, kerülendő az erős fűsze­rek, a csípős ételek, a puffasztó, durván rostos növényi táplálékok fogyasztása. Édesítésre jobb a méz, mint a cukor.  Crohn-betegségben, nem ajánlott a tej fogyasztása még nyugalmi állapotban sem.

    Tisztelettel Dr.Podlupszki Csaba


Kérdés

Krónikus bakteriális prosztatitiszem van

Üdvözlöm, Tavaly vették észre a sperma tenyésztésével, hogy krónikus bakteriális prosztatitiszem van. Komoly tüneteket nem okoz, csak a felfázás érzését és néha ingerel. Kaptam rá 12 nap Unasyn, aztán 2 hét kihagyással megint 12 nap Unasynt. Nem ért semmit. Ahogy elhagytam, 2 hónap múlva visszajött a gyulladás. Viszont az antibiotikum jó kis vastagbél gyulladást okozott, ami miatt kevés a vasam és változó a székletem. A kérdések a következők. Jövő héten megyek colonoscopiára. Ha a vastagbél be van gyulladva ( az urológus szerint igen ), akkor hogyan fogom végig csinálni a 8 hetes antibiotikum kúrát. A tablettát 2 hétig sem bírtam szedni, mert leradírozta a vastagbelet. Még Protexinnel is. A kórokozó 1o^4 Enterococcus Faecalis. ampicillin, imipenem, vankomycin. ennyi van felsorova a tenyésztésre. Ha 8 hétig intravénás AB t kapok, a branüllel a kezemben járkálok 8 hétig dolgozni, vagy hogy lehet ezt megoldani? Köszönöm a válaszát. Ki vagyok idegileg.

Megválaszolt
Kategóriák: Bélgyulladás

Válasz

  1. Dr. Podlupszki
    Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
    2018. Március 2.

    Kedves Zoltán!

    A leírtak alapján, nagyon fontos információt ad meg a kolonoszkópiás vizsgálat, valamint azt is hogy található e gyulladás.

    Az eredmények kiértékelése után, a gasztroenterológus, a megfelelő gyógymódot fogja javasolni, tanácsolt az eddigi panaszait is elmondani, ami segíti a gyógyulás megfelelő folyamatát.

    Tisztelettel Dr.Podlupszki Csaba

     

Kérdés

A gyulladás, gyógyszerek használata okozhat e szexuális panaszokat?

Üdvözlöm.4 éve diagnosztizáltak nálam Colitis Ulcerosa-t.Jelenleg Pentasa-t Cortiment - et és imurant szedek. Érdeklődnék hogy a gyulladás, illetve valamelyik gyógyszer közbe játszhat a szexuális teljesítményem csökkenésében?

Megválaszolt
Kategóriák: Bélgyulladás

Válasz

  1. Dr. Podlupszki
    Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
    2018. Március 2.

    Tisztelt György!

    Mint minden gyógyszer, így ezek a gyógyszerek is okozhatnak mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.Nincs tapasztalatom, hogy a 2 gyógyszer és a gyulladás, esetlegesen szexuális teljesítmény csökkenést okoznának.
    Ha efajta mellékhatásokat tapasztal forduljon kezelőorvosához.

    Üdvözlettel Dr.Podlupszki Csaba