Kérdés

A fiamnál, gyulladásos bélbetegséget állapitottak meg

Kedves Magdolna! Én valójában a fiam számára kérnék táplálkozási tanácsot, akinél a szakorvos gyulladásos bélbetegséget diagnosztizált. Gondolom a gyógyszer mellett - ahhoz hogy javuljon az állapota - nagyon fontos lenne a táplálkozás. Szeretnék tanácsot kérni arra vonatkozóan, hogy milyen étrendet kellene kialakítania. Üdvüzlettel és köszönettel: Peténé Ágnes

Megválaszolt
Kategóriák: Bélgyulladás

Válasz

 1. Koprivanecz Magdolna
  Koprivanecz Magdolna Dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember
  2018. Augusztus 6.
  Kedves Ágnes!
  A gyulladásos bélbetegségekbe nincsenek általános érvényű étrendi irányelvek. A táplálkozási szabályok eltérnek Crohn-betegségben és colitis ulcerosában. Más ételek fogyaszthatók a betegség akut szakában, és mások nyugvó betegség esetén. Fontos, hogy ne bízzunk túlságosan az általános diétás tanácsokban, és az étrendet ne ezeknek megfelelően alakítsuk.Nincs ugyanis olyan meghatározott diéta, amely minden gyulladásos bélbetegségben szenvedőnek jó lenne. Minden beteg más, és az étkezési szabályokat egyénre szabottan kell alkalmazni. Minden gyulladásos bélbetegségben szenvedőnek fokozott figyelmet kell fordítania az étrendjére.
  Ha hiányállapotok jelentkeznek (vitamin-ásványi anyag vagy fehérje), akkor ezeket kell pótolni.
  A beteg az akut szakban nem eszik, hanem infúzióval táplálják, amellyel közvetlenül a véráramba lehet juttatni a tápanyagokat. A napi 5, 10, vagy akár 20 székletürítés miatt biztosítani kell a megfelelő folyadék és sóbevitelt, ugyanis ilyenkor a szervezet a vízen kívül ásványi anyagokat is veszít. A víz és a tea általában jótékony hatású, a gyümölcslevek, és főleg a citrusfélék levei viszont nem. A teát is lehet sózni,de az erős kávé, vagy tea is kerülendő, mivel serkentik a bélmozgás. A parenterális-, vagy speciális enterális táplálást legalább 2 – 4 hétig célszerű folytatni. Ez szondatáplálást jelent.
  A normál étkezésre való áttérés lépései:
  1. Tea (cukorral), kétszersült, fehér kenyér, zabkása
  2.Méz, lekvár, főtt zöldségek és gyümölcsök, burgonya (esetleg püré formájában), rizs, tésztafélék
  3. Húsok, tej, tejtermékek, hal, szárnyasok, sajtok
  4. Vaj, margarin, azután áttérés a könnyű, teljesen normál étkezésre
  A gyulladásos bélbetegségben szenvedőknek 1,2 g/ttkg/nap fehérje mennyiségre van szüksége.
  Magas fehérje tartalmú ételek:
  Hús (20 – 25 g fehérje minden 100 g nyers húsban
  Hal (20 – 28 g fehérje minden 100 g nyers halban)
  Szárnyas (22 – 28 g fehérje / 100 g nyers hús)
  Tojás (kb. 7 g fehérje darabonként)
  Tej és tejtermékek (1 üveg tejben, vagy 1 csészényi joghurtban kb. 5 g fehérje van, egy szelet sajtban kb. 5 – 10 g fehérje
  Tofu (7 g protein minden 100 g-ban)
   
  A magas rosttartalmú zöldségfélék, amelyek puffasztanak általában problémát okoznak.
  Sok bélbetegség esetében a cukor és a tejtermékek (laktóz) fogyasztása is gondot jelenthet.
  Ezeket mind a naplóba beírt feljegyzések alapján kontrollálni lehet.
   
  Vezessen táplálkozási naplót a gyermek étkezéséről, hogy könnyen kideríthető legyen, az esetleges panaszt okozó élelmiszer vagy étel!
  Tünetmentes periódusban ajánlott táplálkozás:
  Egyen annyit, hogy fedezze a tápanyag igényét, (magas kalória tartalom: 38 – 45 kcal / testsúlykg, fehérjében gazdag ételek, vitamin és ásványi anyagok)! Egyen mindent, amit a szervezete tolerál (tesztelje étkezési naplóval)!
   Egyen minél több magas rosttartalmú táplálékot (kivéve, ha bélszűkülete van)!
   Lehetőleg egyáltalán, vagy csak kis mennyiségbe fogyasszon cukrot!
     Kerülje a fehér liszttel készült termékeket (pl. fehér kenyér)!  
     Kerülje a hidrogénezett zsírokat (margarin és pálma olaj)!
   Kerülje a tejcukrot, ha nem tolerálja a szervezete!  
   Kerülje a tejtermékeket colitis ulcerosaban!
    Szedjen halolaj készítményeket! Egyen rendszeresen halat!
   
  Üdvözlettel:
  Koprivanecz Magdolna
  dietetikus

Kérdés

4 és fél éves kislányom, már második napja hasfájásra panaszkodik

Tisztelt doktornő/úr! Azzal a kérdéssel fordulok önhöz,hogy a 4 és fél éves kislányom, màr màsodik napja hasfájásra panaszkodik,amikor ülő helyzetből hátradől vagy néha mikor oldalra,a fájdalmat köldök körül és bal oldalon érzi,de néha mutatja, hogy jobb oldalon is szolott,de mikor kérdezem, hogy hol fáj, akkor többnyite a köldökézez és bal oldalra mutat.Többnyire nyugodt gyerek,nem az elevenek közé tartozik,eszik - iszik rendesen,széklete is van.Remélem nem komolya a gond.Előre is köszönöm a válaszát!

Megválaszolt
Kategóriák: Bélgyulladás

Válasz

 1. Dr. Podlupszki
  Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
  2018. Július 27.

  Kedves Anyuka!

  Mielőbbi sebészet - gasztroenterológus felkeresése, hogy kizárható legyen a komoly  baj.

  Tisztelettel Dr.Podlupszki Csaba


Kérdés

2006 óta vagyok gondozott colitises beteg

Tisztelt Doktor Úr! 2006 óta vagyok gondozott colitises beteg. Átlagosan 2 évente jelentkezett a betegség. A 12 éves fennállás alatt 2 komolyabb fellángolásom volt (amikor kezdõdött, valamint 2008-ban, amikoris 3 hetes kórházi kezelésben részesültem, de szerencsére ezidáig műtétre nem volt szükség). Tavaly nyár óta azonban sajnos folyamatos fellángolásokat tapasztalok a napi 1x-es Salofalk 3g granulátom mellett. Elõször 16 mg Medrollal sikerült megfogni, majd a leépítés után 2 hónappal ismét fellángolt. Akkor már csak 32 mg Medrol szorította vissza. A tünetek elmúlása után pár hónappal ismét kezdõdött minden elõröl (a Salofalkot folyamatosan szedtem + probiotikumot is). Akkor Cortimentet kaptam, de így is elõjött így a Salofalkot Salazopyrinre cseréltük, amire Sumetrolim tartalma miatt sajnos allergiás reakcióim lettek (csalánkiütés, apró bevérzések a lábszáramon, szédülés, fejfájás), így visszatértünk a Salofalk 3 g granulátumra + Entocort Klysmat kaptam. Mindemellett elkezdtem szedni a ProGastro 825 nevű probiotikumot, valamint a Xylamin Plus nevű vitamint, így egyenlõre állapotomban javulás mutatkozott (felvetõdött az Imuran is, de azt szeretném halasztani ameddig lehet az immunrendszer blokkolás miatt). A konkrét kérdésem, amiben nagyon bízom, hogy kérhetem a kedves segítségét az az lenne, hogy tudomásom szerint a Xylamin plus vitaminból 1 doboz = 1 kúrával. És 3 havonta ismételhetõ ez. Azonban sajnos azt nem tudom, hogy a kiesõ 2 hónapban mit tanácsos szedni. Cink, vas, folsav, esetleg egyéb komplex vitamin, +probiotikum? Tudomásomra jutott, hogy a Neolife pro vitality + is egy igen hatékony vitamin, de nem tudom kombinálható-e felváltva a Xylaminnal. Nagyon megköszönném, ha lenne kedves ajánlani a Xylamin szüneteltetési idejére valamilyen megfelelõ vitamint. Kedves segítségét elõre is nagyon köszönöm!

Megválaszolt
Kategóriák: Bélgyulladás

Válasz

 1. Dr. Podlupszki
  Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
  2018. Június 8.

   

  Kedves Érdeklődő!
  Én a magam részérő, csak probiotikumot szednek a 2 hónap alatt.
  Ha viszont  a colitis kezelése nem lesz hatékony, szükség lehet Imuran szedésére. Amennyiben ez sem eredményes, akkor el kell kezdeni a biológiai kezelést.
   
  Tisztelettel,
  Dr. Podlupszki Csaba

Kérdés

Érdemes-e genetikai tesztet elvégeztetni?

Tisztelt Doktor Úr! Részletesen leírom az eredményeimet, és ezek figyelembevételével az lenne a kérdésem, hogy ez lisztérzékenység-e / mivel a vérkép teljesen negatív/, vagy lehet valamilyen gyulladás.Érdemes-e genetikai tesztet elvégeztetni. 51 éves vagyok és eddig a fő táplálékom a glutén. Voltak refluxos panaszaim sok éven keresztül, ppi szedés megszakitásokkal, időszakonként napi egyszer ebéd utáni hirtelen hasmenés, bal bordaiv mögötti enyhe fájdalom, puffadás, időszakok mikor panasz mentesség fennáll hetekig. Teljes mértékü gluténos táplálkozásakor végzett vérvizsgálat eredményei: SE TSHsupersensitiv megh. 1,285 Ref: 0,550-4,780 SE gliadin ellenes IgG AT 8,81 0,00 - 90,00 SE gliadin ellenes IgA AT 8,45 0,00 - 35,00 SE szöveti transzlutamináz IgG AT 2,69 0,00 -25,00 " IgA AT 3,83 0,00 -15,00 Gyomor tükr: a gyomorjól tágul, redőzete szabályos, A corpus fundus ny.h.borítása ép, Az áthajlásiredőn és az antrumban néhány erosio látható mérs. gyulladás mellett. Kp. tág pylorus, ép bulbus, cöliákia gyanú miatt mintát vettünk. Makroszkópos leírás: 1db tűszurásnyi, illetve 2 db gombostűfejnyi szürkésbarna szabálytalan alakú szövet. Indul 1-ben. Szöveti leírás: doudenalis nyh szöveti szerkezete ismerhető fel, melynekboholyszerkezete megtartottnak látszik.Crypta hyperplasia nem figyelhatőmeg. A mirigyek középtágak, a közöttük lévő stroma lobsejtekkel beszűrt. Immunhisztokémiai vizsgálat 100 db felszíni hámsejtramintegy 59 dbCD3, s mintegy 52db CD8 pozitív T-lymphocyta jut, mely alapján amennyiben a klinikai adatokkal is megegyezik coeliakia lehetősége vetődik fel. Colonoscopos vizsgálat: Az eszk akadályteljutottunk a coecumig, melynek ter szabályos. Ép redőzet és nyh.borításu a colon többiszakasza is. A sigmabél spasticus.Acectumban foltokban gyulladást látunk, innen CU leh.miattmintákat vettünk,az anus gyűrüben nodusok. Makroszkópos leírás: 2 db félrizsszemnyi, szürkésfehér szövetrészlet.1 blokban Szövettan: Részben horizontálisan metsződött vastagbél nyh. részletek, melyek kiszélesedett muscularis mucosaet tartalmaznak, illetve kissé heges, vizenyős submucosávalis összefügg.mutatnak. A felszíni hámban reaktív regenaratív atipia mutatkozik, kis területen a felszín erodált. Mély fissuraszerű fekélyképződés nem észlelhető.Avizenyős, kiterjedten fibroticus lamina propriában enyhe idült gyulladás látható, valamint nagyobbszámban capillárisok is megfigyelhetők, ezekben fibrinthrombus nem észlelhető. A fibroticus területeknek megfelelően a crypták atrophiásak, kehelysejtjeik száma csökkent, cryptatorzió nem jellemző. A lamina propria helyenként kifejezetten sérülekeny, frissen bevérzett. Egy kis fibroticus zsírszövet fragmentum is megfigyelhető, mely submucosusrétegből származhat. IBD-re utaló szöveti jelek nem láthatók, granulomát nem találtunk. Vél: A fentiekben leírt gyull morfológiája ischaemias colitisre utal. Üd: Imre

Megválaszolt
Kategóriák: Bélgyulladás

Válasz

 1. Dr. Podlupszki
  Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
  2018. Április 3.

   

  Kedves Imre,

  A leírtak alapján az a véleményem, hogy nincs cöliákiája, sem IBD-je, ezek miatt, nem kell aggódnia.

  Üdvözlettel,
  Dr. Podlupszki Csaba