Kérdés

2006 óta vagyok gondozott colitises beteg

Tisztelt Doktor Úr! 2006 óta vagyok gondozott colitises beteg. Átlagosan 2 évente jelentkezett a betegség. A 12 éves fennállás alatt 2 komolyabb fellángolásom volt (amikor kezdõdött, valamint 2008-ban, amikoris 3 hetes kórházi kezelésben részesültem, de szerencsére ezidáig műtétre nem volt szükség). Tavaly nyár óta azonban sajnos folyamatos fellángolásokat tapasztalok a napi 1x-es Salofalk 3g granulátom mellett. Elõször 16 mg Medrollal sikerült megfogni, majd a leépítés után 2 hónappal ismét fellángolt. Akkor már csak 32 mg Medrol szorította vissza. A tünetek elmúlása után pár hónappal ismét kezdõdött minden elõröl (a Salofalkot folyamatosan szedtem + probiotikumot is). Akkor Cortimentet kaptam, de így is elõjött így a Salofalkot Salazopyrinre cseréltük, amire Sumetrolim tartalma miatt sajnos allergiás reakcióim lettek (csalánkiütés, apró bevérzések a lábszáramon, szédülés, fejfájás), így visszatértünk a Salofalk 3 g granulátumra + Entocort Klysmat kaptam. Mindemellett elkezdtem szedni a ProGastro 825 nevű probiotikumot, valamint a Xylamin Plus nevű vitamint, így egyenlõre állapotomban javulás mutatkozott (felvetõdött az Imuran is, de azt szeretném halasztani ameddig lehet az immunrendszer blokkolás miatt). A konkrét kérdésem, amiben nagyon bízom, hogy kérhetem a kedves segítségét az az lenne, hogy tudomásom szerint a Xylamin plus vitaminból 1 doboz = 1 kúrával. És 3 havonta ismételhetõ ez. Azonban sajnos azt nem tudom, hogy a kiesõ 2 hónapban mit tanácsos szedni. Cink, vas, folsav, esetleg egyéb komplex vitamin, +probiotikum? Tudomásomra jutott, hogy a Neolife pro vitality + is egy igen hatékony vitamin, de nem tudom kombinálható-e felváltva a Xylaminnal. Nagyon megköszönném, ha lenne kedves ajánlani a Xylamin szüneteltetési idejére valamilyen megfelelõ vitamint. Kedves segítségét elõre is nagyon köszönöm!

Megválaszolt
Kategóriák: Bélgyulladás

Válasz

 1. Dr. Podlupszki
  Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
  2018. Június 8.

   

  Kedves Érdeklődő!
  Én a magam részérő, csak probiotikumot szednek a 2 hónap alatt.
  Ha viszont  a colitis kezelése nem lesz hatékony, szükség lehet Imuran szedésére. Amennyiben ez sem eredményes, akkor el kell kezdeni a biológiai kezelést.
   
  Tisztelettel,
  Dr. Podlupszki Csaba

Kérdés

Érdemes-e genetikai tesztet elvégeztetni?

Tisztelt Doktor Úr! Részletesen leírom az eredményeimet, és ezek figyelembevételével az lenne a kérdésem, hogy ez lisztérzékenység-e / mivel a vérkép teljesen negatív/, vagy lehet valamilyen gyulladás.Érdemes-e genetikai tesztet elvégeztetni. 51 éves vagyok és eddig a fő táplálékom a glutén. Voltak refluxos panaszaim sok éven keresztül, ppi szedés megszakitásokkal, időszakonként napi egyszer ebéd utáni hirtelen hasmenés, bal bordaiv mögötti enyhe fájdalom, puffadás, időszakok mikor panasz mentesség fennáll hetekig. Teljes mértékü gluténos táplálkozásakor végzett vérvizsgálat eredményei: SE TSHsupersensitiv megh. 1,285 Ref: 0,550-4,780 SE gliadin ellenes IgG AT 8,81 0,00 - 90,00 SE gliadin ellenes IgA AT 8,45 0,00 - 35,00 SE szöveti transzlutamináz IgG AT 2,69 0,00 -25,00 " IgA AT 3,83 0,00 -15,00 Gyomor tükr: a gyomorjól tágul, redőzete szabályos, A corpus fundus ny.h.borítása ép, Az áthajlásiredőn és az antrumban néhány erosio látható mérs. gyulladás mellett. Kp. tág pylorus, ép bulbus, cöliákia gyanú miatt mintát vettünk. Makroszkópos leírás: 1db tűszurásnyi, illetve 2 db gombostűfejnyi szürkésbarna szabálytalan alakú szövet. Indul 1-ben. Szöveti leírás: doudenalis nyh szöveti szerkezete ismerhető fel, melynekboholyszerkezete megtartottnak látszik.Crypta hyperplasia nem figyelhatőmeg. A mirigyek középtágak, a közöttük lévő stroma lobsejtekkel beszűrt. Immunhisztokémiai vizsgálat 100 db felszíni hámsejtramintegy 59 dbCD3, s mintegy 52db CD8 pozitív T-lymphocyta jut, mely alapján amennyiben a klinikai adatokkal is megegyezik coeliakia lehetősége vetődik fel. Colonoscopos vizsgálat: Az eszk akadályteljutottunk a coecumig, melynek ter szabályos. Ép redőzet és nyh.borításu a colon többiszakasza is. A sigmabél spasticus.Acectumban foltokban gyulladást látunk, innen CU leh.miattmintákat vettünk,az anus gyűrüben nodusok. Makroszkópos leírás: 2 db félrizsszemnyi, szürkésfehér szövetrészlet.1 blokban Szövettan: Részben horizontálisan metsződött vastagbél nyh. részletek, melyek kiszélesedett muscularis mucosaet tartalmaznak, illetve kissé heges, vizenyős submucosávalis összefügg.mutatnak. A felszíni hámban reaktív regenaratív atipia mutatkozik, kis területen a felszín erodált. Mély fissuraszerű fekélyképződés nem észlelhető.Avizenyős, kiterjedten fibroticus lamina propriában enyhe idült gyulladás látható, valamint nagyobbszámban capillárisok is megfigyelhetők, ezekben fibrinthrombus nem észlelhető. A fibroticus területeknek megfelelően a crypták atrophiásak, kehelysejtjeik száma csökkent, cryptatorzió nem jellemző. A lamina propria helyenként kifejezetten sérülekeny, frissen bevérzett. Egy kis fibroticus zsírszövet fragmentum is megfigyelhető, mely submucosusrétegből származhat. IBD-re utaló szöveti jelek nem láthatók, granulomát nem találtunk. Vél: A fentiekben leírt gyull morfológiája ischaemias colitisre utal. Üd: Imre

Megválaszolt
Kategóriák: Bélgyulladás

Válasz

 1. Dr. Podlupszki
  Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
  2018. Április 3.

   

  Kedves Imre,

  A leírtak alapján az a véleményem, hogy nincs cöliákiája, sem IBD-je, ezek miatt, nem kell aggódnia.

  Üdvözlettel,
  Dr. Podlupszki Csaba

Kérdés

A szimbiotikum jótékony hatása a crohn betegegnél

Tisztelt Doktor úr! A kérdésem az lenne,hogy a szimbiotikum fogyasztható vékonybél szűkületes Crohnnál? Válaszát köszönöm. Tisztelettel: Szabó Eszter

Megválaszolt
Kategóriák: Bélgyulladás

Válasz

 1. Dr. Podlupszki
  Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
  2018. Március 21.

  Kedves Eszter!

  A 2-3 hónapos szimbiotikum kúra használat után, tapasztalataim azt mutatják, hogy a gyulladásos állapot javul. A probiotikumokat és prebiotikumokat egyaránt tartalmazó szimbiotikum használata megfelelő az Ön számára. A gyulladásos bélbetegségek­ben a táplálkozásnak fontos szerepe van, kerülendő az erős fűsze­rek, a csípős ételek, a puffasztó, durván rostos növényi táplálékok fogyasztása. Édesítésre jobb a méz, mint a cukor.  Crohn-betegségben, nem ajánlott a tej fogyasztása még nyugalmi állapotban sem.

  Tisztelettel Dr.Podlupszki Csaba

Kérdés

Krónikus bakteriális prosztatitiszem van

Üdvözlöm, Tavaly vették észre a sperma tenyésztésével, hogy krónikus bakteriális prosztatitiszem van. Komoly tüneteket nem okoz, csak a felfázás érzését és néha ingerel. Kaptam rá 12 nap Unasyn, aztán 2 hét kihagyással megint 12 nap Unasynt. Nem ért semmit. Ahogy elhagytam, 2 hónap múlva visszajött a gyulladás. Viszont az antibiotikum jó kis vastagbél gyulladást okozott, ami miatt kevés a vasam és változó a székletem. A kérdések a következők. Jövő héten megyek colonoscopiára. Ha a vastagbél be van gyulladva ( az urológus szerint igen ), akkor hogyan fogom végig csinálni a 8 hetes antibiotikum kúrát. A tablettát 2 hétig sem bírtam szedni, mert leradírozta a vastagbelet. Még Protexinnel is. A kórokozó 1o^4 Enterococcus Faecalis. ampicillin, imipenem, vankomycin. ennyi van felsorova a tenyésztésre. Ha 8 hétig intravénás AB t kapok, a branüllel a kezemben járkálok 8 hétig dolgozni, vagy hogy lehet ezt megoldani? Köszönöm a válaszát. Ki vagyok idegileg.

Megválaszolt
Kategóriák: Bélgyulladás

Válasz

 1. Dr. Podlupszki
  Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
  2018. Március 2.

  Kedves Zoltán!

  A leírtak alapján, nagyon fontos információt ad meg a kolonoszkópiás vizsgálat, valamint azt is hogy található e gyulladás.

  Az eredmények kiértékelése után, a gasztroenterológus, a megfelelő gyógymódot fogja javasolni, tanácsolt az eddigi panaszait is elmondani, ami segíti a gyógyulás megfelelő folyamatát.

  Tisztelettel Dr.Podlupszki Csaba

   


Kérdés

A gyulladás, gyógyszerek használata okozhat e szexuális panaszokat?

Üdvözlöm.4 éve diagnosztizáltak nálam Colitis Ulcerosa-t.Jelenleg Pentasa-t Cortiment - et és imurant szedek. Érdeklődnék hogy a gyulladás, illetve valamelyik gyógyszer közbe játszhat a szexuális teljesítményem csökkenésében?

Megválaszolt
Kategóriák: Bélgyulladás

Válasz

 1. Dr. Podlupszki
  Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
  2018. Március 2.

  Tisztelt György!

  Mint minden gyógyszer, így ezek a gyógyszerek is okozhatnak mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.Nincs tapasztalatom, hogy a 2 gyógyszer és a gyulladás, esetlegesen szexuális teljesítmény csökkenést okoznának.
  Ha efajta mellékhatásokat tapasztal forduljon kezelőorvosához.

  Üdvözlettel Dr.Podlupszki Csaba

Kérdés

Állhat-e hasnyálmirigy probléma mögötte, amit figyelmen kívül hagynak?

Tisztelt Doktor Úr! 44 éves családanya vagyok. Előzményként írnám: (Panaszaim előtt 6 napja hétvégét Csehorszàgba töltöttük és sajnos nem tudtam kikerülni a nehéz ételek fogyasztását, mert olyan helyen voltunk.( Rántotthús, hasábburgonya, hamburger, hot-dog) 2010-ben és 2014- ben volt refluxgátlo műtétem és sérv is. A jó epeholyagomat is kivették. Tejcukorérzékenységem van barrett nyelőcső és már többször volt, hogy felborul a bélflórám. ) Kb. 3 hete ebédre csípős levest ettem. Tudom nagy hiba volt, de akkor nem gondoltam, hogy bajt csinálhat. Délután sós mogyit nasiztam, mivel akkor volt a szülinapom férjem halászlével várt vacsorára. Ettem is egy adagot belőle, mivel sok ikrája volt, így annak sem tudtam ellenállni. Evés után nemsokára hányinger gyomorpuffadás, iszonyatos gyomorfájás jelentkezett, majd öklendezés után valamennyi ételmaradékot kihánytam. Egész éjszaka szenvedtem annyira fàjt a gyomrom és hányinger gyötört.Másnap péntek reggel irány a háziorvos, aki megvizsgált és közölte vírus lehet a háttérben, mert volt nála 5-6 betege hasonló problémával. Diétázzak, ha nem javul menjek vissza. Akkor péntek este volt egy kis hőemelkedésem is 37,2. A Hétvégét végigszenvedtem nagyon fájt a gyomrom hányingerem is nem mertem enni. Hétfőn visszamentem a háziorvoshoz, aki meg sem vizsgált, hanem felírt cifloxin 2x500mg antibiotikumot florabalance regular, és noacidot. Szedtem az antibiotikumot kb 3 napig 6 helyett, de nagyon nem éreztem jól magam fajt szurt görcsölt evés után a gyomrom, ami a hátamban is kisugárzott és vilagos,habos bűzős, mintha olajjal leöntötték volna volt a székletem. Ismét visszamentem akkor már megvizsgált és a jobb felhas területén a köldök körül megnyomta én feljajgattam. Ekkor azt mondta a szokásos probléma. Ekkor felìrta a normix 2x2 tablettát 6 napig , ekkor volt 2-3 x vizes, habos hasmenésem, ami után úgy mart a végbelem, mintha erőspaprikat ettem volna. A normix kúrát megcsináltam azóta is faj a gyomrom főleg evés után kb. Fél 1 óra múlva nagyon szúr a jobb felhasban, ami a hátba kisugarzik és hányingerem is szokott lenni. Székletem világos olajfényű és hasmenéses jellegű. Mitől lehet a problémám? Állhat-e hasnyálmirigy probléma mögötte, amit figyelen kívül hagynak? Állitólag azt nem egyszerű kivizsgálni, ha már a vérkép nem mutat eltérést. Merre induljak? Volt már ilyen problémám és most így visszagondolva mindig valamilyen étel hozza ki. Válaszát megköszönve: Tisztelettel: Hodován Kata

Megválaszolt
Kategóriák: Bélgyulladás

Válasz

 1. Dr. Podlupszki
  Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
  2017. Október 11.

  Tisztelt Kata,


  Nagy valószínűséggel kezdődő hasnyálmirigy gyulladásról lehetett szó. Ennek megfelelően kell megváltoztatnia az étrendjét: 2-3 napig csak kétszersültet, teát fogyasszon, szedjen mellé savcsökkentőt és enzimeket. Utána fokozatosan lehet terhelni az emésztőrendszert, főtt és párolt húsokkal, rizzsel, krumplival.

  Üdvözlettel,
  Dr. Podlupszki Csaba

Kérdés

Fekélyes vastagbél gyulladásra, milyen étred javasolt?

FEKÉLYES VASTAGBÉL GYULLADÁSOM VAN COLITIS MIJEN ÉTRENDET JAVASOL AZT TUDOM HOGY MIT NE EGYEK DE MIT EGYEK KÉREK SEGITSÉGET

Megválaszolt
Kategóriák: Bélgyulladás

Válasz

 1. Koprivanecz Magdolna
  2017. Október 10.
  Kedves Gábor!
  Az étrendet mindig az egyéni állapothoz és a betegség stádiumához kell igazítani!
  Akut szakaszban láz, hasmenés esetén fontos a folyadék- és ásványi anyag pótlása!
  Ebben az állapotban csipkebogyótea áztatással készítve, nyáklevesek, diétás (zsiradék nélküli) rántott leves, sárgarépa lé, hígított-szűrt almalé, almapüré, birsalmapüré, zöldségfőzet javasolt.
  Állapotjavulást követően bővíthető: frissen áttört burgonyával, vizes burgonyapürével, sós főtt burgonyával, héjában főtt-vagy sült burgonyával, főtt rizzsel, főtt sárgarépával. Ebben az állapotban fogyasztható még: lezsírozott csontleves, húsleves, pirított kenyér, Abonett, Hamlet, párolt alma héj nélkül, tej- és cukormentes almaleves vagy mártás, pirított darával,
  További javulás esetén: lágy tojás, sovány reszelt sajt, főtt hal, főtt csirkemell, csirkecomb bőr nélkül, sovány felvágottak, sovány túró, kefir, joghurt következhetnek. Felhasználhatóak még: zsenge főzelékfélék (főzőtök, saláta, patisszon, cukkini, cékla, sütőtök, zsenge zöldbab, zsenge zöldborsó csak áttörve. Ezeket zsírszegényen egyszerű habarással vagy száraz rántással lehet sűríteni.
  Hosszú távú étrend:
  A durva rostokat ki kell hagyni az étrendből!  (száraz hüvelyesek: száraz bab, sárgaborsó, lencse, káposztafélék, karalábé, kukorica)
  Naponta többször, kis mennyiségű étel fogyasztása javasolt. A napi folyadékbevitel: 2-2,5 l javasolt, amely szénsavmentes folyadék formájában ajánlott.
  Mellőzni kell: az erős fűszereket, pörzsanyagot tartalmazó ételeket (pirított hagyma, magyaros ételek), a friss kelt tésztákat, a túlédesített ételeket, a cukros üdítőitalokat, az alkoholt, a szénsavas italokat, a füstölt húsokat és húskészítményeket, a magas zsírtartalmú nyersanyagokat.
  Az ételek elkészítésénél a főzést, a gőzben főzést, a párolást, a cserépedényben való elkészítést javaslom.Tilos a bő zsírban sült, panírozott ételek, tészták étrendbe tevése. A nagy mennyiségű zsiradék a nyugvó betegséget is fellobbanthatja!
  Javasolt nyersanyagok, élelmiszerek:
  Kenyérfélék, péksütemények: akut állapotban pirítva vagy másnapos formában fehér kenyér, kifli, zsemle. Javulás esetén félbarna, barna, Graham kenyér is kipróbálható kis mennyiségben. Felhasználható: zabpehely, kukoricapehely, rizspehely, Abonett, Hamlet. Töltelék nélküli kalács, fonott kalács, briós másnaposan. 
  Húsok: Sovány húsokat válasszon, a látható zsírréteget és a baromfi bőrét el kell távolítani! A csirke- és pulykamell, a csirkecomb, a sertés karaj-és comb, a marha bélszín,-lapocka,-tarja megfelelő alapanyag. A nyúlhús és a galamb is fogyasztható. A vadhúsok alacsony zsírtartalommal rendelkeznek, de az ételkészítésre ügyelni kell! A sovány halak: tonhal, heck, fogas, busa, pisztráng kedvezőek. A tengeri halak is alkalmazhatóak. A máj zsírtartalma nem magas, de sok koleszterint tartalmaz, ezért ritkán fogyassza! A húsokból natúr szeletet, egyben sült húst, vagdaltot, párolt és töltött húsokat, zöldséges ragut, húsgombócot ajánlott készíteni. 
  Húskészítmények: zsírszegény, nem túl fűszeres változatok javasoltak: sonkafelvágottak, csirkemell felvágott, pulykajava, párizsi, virsli, szafaládé, krinolin, zalai felvágott. 
  Tejtermékek: zsírszegény változatok ajánlottak. Sajtok közül Tenkes, Tolnai sovány, Köményes, Túra, Ordasajt, Medve light, lapka light, Trappista light
  Tojás: lágy tojás, buggyantott tojás, teflonban zsírszegényen tükörtojás. Heti 3-5 db-nál több nem javasolt.
  Zöldség- és főzelékfélék: a fentebb felsoroltakon kívül spenót, sóska. A rizskörethez párolt sárgarépa, zsenge zöldborsó, zöldbab hozzáadható. A friss kerti vetemények egyéni kipróbálással fogyaszthatók: paprika, paradicsom, uborka héj nélkül, retek, póréhagyma. Ha bármelyik panaszt okoz, azonnal elhagyandó!
  Gyümölcsök: Alma, őszibarack, körte, banán ritkán okoznak panaszt. A cseresznye, meggy, kajszibarack, narancs, mandarin egyéni tűrőképességgel fogyaztható. Az aprómagvasok és a szilvafélék puffasztó hatásúak. A diófélék és az olajos magvak zsírtartalma magas, ezért kerülendők.
  Édességek, élvezeti szerek: A túl édes, vajas, margarinos krémmel készült sütik nem javasoltak. A linzerek magas zsírtartalmúak. Piskótafélék gyümölccsel,gyümölcsízzel fogyaszthatók. Teflonedényben sütött, vékonyan túróval vagy lekvárral töltött palacsinta is kipróbálható.Alkohol kerülendő, a sok kávé nem javasolt.
  Zsiradékok: minimális növényi olajok az ételkészítéshez, kenyérre margarin, vajkrém.
  Fűszerek: babérlevél, édes őrölt paprika, borsikafű, kakukkfű, petrezselyem, zeller, lestyán, tárkony, citromlé. Kevés só, cukor, méz használható. A hagyma még főtt állapotban is panaszt okozhat.
  Italok: Szénsavmentes víz, tea, gyümölcslevek, turmixitalok.
   
  Állapotától függően az étrend egyéni. Ajánlom Önnek, hogy a kezdeti időszakban vezessen naplót, hogy mely ételek, nyersanyagok fogyasztása után jelentkeznek panaszok?  
  Jó egészséget kívánok!
  Üdvözlettel:

  Koprivanecz Magdolna dietetikus

   
   

Kérdés

Kb 10 éve tudom, hogy a sygma bélben számtalan diverticulum van

Tisztelt dr. Podlupszki Úr! Kb 10 éve tudom, hogy a sygma bélben számtalan diverticulum van, különböző méretekben . Körül-belül másfél éve, hogy először begyulladt, majd 2016. decemberétől számítva 3 alkalommal. Orvosaim Normix antibiotikumot írtak fel. MA AZ ÁLLAPOTOM NORMÁLIS, JELENLEG NINCS GYULLADÁS. Ma, voltam szakrendelésen, s azt mondták, hogy konferenciákon többször elhangzott, hogy azon személyek akiknél sűrűn követi egymást a gyulladás, érdemes egy éves Normix kúrút tartani. HA JELENLEG NINCS GYULLADÁSBAN A BÉL, ÖN IS JAVASOLJA A KÚRA MEGKEZDÉSÉT? ? Azt mondta az orvos, hogy ez azt jelenti, hogy havonta egy 6 napos normix kúrát kell csinálni, s egy év múlva helyre áll a bélflóra. Én egy kicsit félek a sok antibiotikumtól, 67 éves vagyok. Ha neki fognék a 12 hónapos Normix kúrának, milyen probiotikumot javasolna szednem, figyelembe véve az összetételt, s nem az árát. Lehet hogy az olcsóbb is elegendő a Normix mellé? ? Heti 2-3 alkalommal, javasolja-e a mentalévélből és citromfű leveléből készült tea fogyasztását? ? Tisztelettel várom válaszát, Kovács László Gáspár

Megválaszolt
Kategóriák: Bélgyulladás

Válasz

 1. Dr. Podlupszki
  Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
  2017. Szeptember 27.


  Tisztelt Gáspár!

  A betegeimnek csak akut, illetve súlyos panaszok esetén ajánlom a Normixot.
  Akiknél gyakoriak a tünetek, sokkal hatékonyabb a műtéti beavatkozás, ennek során a bél egy részét eltávolítják. 
  Ezeket a teákat ki lehet próbálni, nem vagyok ellene. Saját tapasztalatom viszont nincs.

  Üdvözlettel,
  Dr. Podlupszki Csaba