Kérdés

Számomra eddig ismeretlen volt a széklet és szorulási problémák.

Tisztelt Uram A probléma a következő. Jobb oldali bordaív alatti nyomásérzékenységgel kezdődött. Utána nyomogatás után átterjedt inkább a rekesz izom illetve kardnyúlvány nyomásérzékeny. Illetve ezután jelentkezett pár nap alatt elvékonyodószéklet "" ceruza" vékonyságú. Már majdnem elzáródási fázisban van a dolog megítélésem szerint. Számomra eddig ismeretlen volt a széklet és szorulási problémák. Most pedig nagyon megijjedtem. Egyébként van éhség fájdalom is volt keserű szájíz is többször is Talán lehet valamilyen belső szerv ami kihathat a végbél mozgására? , A kérdés a következő: lehet ilyen rosszindulatú elváltozás ami így átalakítja a szokásokat pár nap alatt? Illetve csak a végbélből jöhet vékony széklet. Más bélszakasz nem okozhat ilyen vékonyodási problémát. Ott kell keresni a problémát. Mi lehet daganatos elváltozáson kívül még? Lehet egyáltalán valami más? Milyen szakorvot keressek fel ezzel a tünettel? Válaszát, köszönöm. Tisztelettel István

Megválaszolt
Kategóriák: Bélgyulladás

Válasz

 1. Dr. Podlupszki
  Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
  2016. Június 5.

  Kedves István!

  Javasonák egy gasztroenterológiai kivizsgálást, ahol a leletek kiértékelése után a megfelelő kezelésben részesítik.

  Tisztelettel  Dr.Podlupszki Csaba

Kérdés

Milyen módszerrel lehetne enyhíteni a fájdalmakon?

Tisztelt doktor úr! Édesanyám 75 éves, és már öt éve küzd hasnyálmirigy gyulladással. Fél évvel ezelőtt két hétig volt a lévai kórházban . Onnét elküldték Besztercebányára ERCP-re, de végül is nem csináltak vele semmit. A kórházi jelentésben ezeket lehetett olvasni: stenóza Vaterskej papily,aktrofická chronická pankreatitída.Epevezeték szűkülete van, ezenkívül ciszta van a jobb veséén és hátgerinc problémái is vannak. öt év alatt rengeteget fogyott, már csak 47kg. Rengeteg gyógyszert szed, gyógynövényekkel is próbálkozott,de iszonyatos nagy fájdalmai vannak.Most a fájdalomra tralgit cseppeket szed,de attól úgy érzi,hogy a gyomra fáj és a belei. A bevétel után fél óra vagy 1 óráig is tart a maró érzés. Kérdésem a következő: milyen fájdalomcsillapító van ami kíméletesebb a gyomorra? Milyen módszerrel lehetne enyhíteni a fájdalmakon? A doktor úr ajánlaná a hasnyálmirigy idegeinek a lebénítását? Mert olvastam ilyen lehetőségről is.Nagyon várom a válaszát! üdvözlettel: Katalin

Megválaszolt
Kategóriák: Bélgyulladás

Válasz

 1. Dr. Podlupszki
  Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
  2016. Május 30.

  Üdvözlöm,
  A leírtak alapján, a betegnek valószínűleg krónikus hasnyálmirigy gyulladása van. Ez a gyulladás okozza a fájdalmakat, ugyanakkor el kell mondjam, hogy korábban nem találkoztam olyan beteggel, akinél ilyen erős fájdalmakat váltott volna ki ez az állapot.
  Fájdalomcsillapításra javasolom a paralen-t, ha ez nem segít, akkor a tralgit lehet a megoldás. Az idegszálakkal kapcsolatos kérdésben sebész kolléga felkeresését javaslom, ezen a területen nem rendelkezem tapasztalattal.

  Tisztelettel  Dr.Podlupszki Csaba

Kérdés

Pár napja derült ki,hogy Chrone-beteg

Tisztelt Doktor úr! 33 éves fiamról pár napja derült ki,hogy Chrone-beteg.A László kórházban ellátták gyógyszerekkel/sajnos szteroidot kap/ ,és étkezési tanácsokkal.Tegnap haza is engedték. Kérdésem az lenne,mikortól szedhetne NaturalSwiss -t?  .Egyáltalán jó-e az ő betegsége esetén? Előre is köszönöm válaszát. Turbók Lászlóné (Enikő)

Megválaszolt
Kategóriák: Bélgyulladás

Válasz

 1. Dr. Podlupszki
  Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
  2016. Január 9.

  Kedves Enikő!
  A CleanInside béltisztító kúra használata csak a szteroidok elhagyását követően engedélyezett. Ebben az esetben is ajánlott a rostos ételek fogyasztása. A rost por használata tilos egészen addig, amíg a gyulladás fennáll. Kizárólag akkor kezdje el szedni, amikor a belek nyugalmi állapotban vannak. A rost használata azért is javasolt, mert felgyorsítja a bélműködést, ezáltal csökkenti a káros anyagok felszívódását, megtisztítja a bélrendszert a felhalmozódott lerakódásoktól, így segíti a méregtelenítést és az esetleges parazitafertőzés megszüntetését.

  Tisztelettel  Dr.Podlupszki Csaba

Kérdés

A problémám több mint 30 éve tart folyamatos bélgyulladásom van

Üdvözlöm! Az önök munkatársa Halász Kata javaslatára kerestem meg önt. A problémám több mint 30 éve tart folyamatos bélgyulladásom van állandó hasmenéssel napi 10-15 ez ellen most Enterobene tablettát szedek mivel másképp nem tudnék a lakásból kimozdulni sem.Kb. 5 éve ehhez társult állandó puffadás is. Láttam egy műsort az ECHO tv-ben Molnár Bíró Erzsi tartotta ( az ismétlést láttam) szinte szóról-szóra elmondta a tüneteimet és azt ,hogy mi okozza az állandó gyulladást és hasmenést.Ő azt mondta hogy az élesztőbaktériumok elszaporodása miatt van ez. Azt is elmondta hogy hogyan kéne kezelni először is savlekötőt ajánl aztán többféle bélflóra helyreállítót és még béltisztítót is. Így kerültem az önök oldalára és érdeklődtem a kezelési lehetőségről. Volt mindenféle gasztroenterológiai vizsgálat ami szerint a keményítőre van intolarenciám és persze volt endoszkópiai vizsgálat is.Most lisztmentes diétát tartok(bár ennek az eredménye nem volt egyértelmű) így is kénytelen vagyok gyógyszert szedni a hasmenés ellen de ez csak tüneti kezelés. Maszek úton nem tudok orvoshoz járni sajna nem keresek ehhez eleget. Ezért keresem a megoldást a problémámra.Kérem ha van javaslata számomra írja meg, előre is köszönőm! Üdvözlettel:Bajnóczi Lászlóné bajnoczi.laszlone@gmail.com

Megválaszolt
Kategóriák: Bélgyulladás

Válasz

 1. Dr. Podlupszki
  Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
  2015. November 12.
  Kedves Bajnócziné!
   
  Az Ön által leírtak alapján, javasolnám a béltisztító rost és a probiotikum használatát,ami bizonyos mértékig segíti a probléma megoldását.Ilyen esetekben a rost mint tápanyag szolgál, a probiotikum által bevitt baktériumoknak, melyek bizonyos mértékben nincsenek egyensúlyban.
  Üdvözlettel
  Dr.Podlupszki Csaba

Kérdés

Visszatérő bélgyulladás

Tisztelt Podlupszki Úr! Visszatérő szigmabél gyulladásra, illetve ennek a bélszakasznak a karbantartására, gyulladás megelőzésre, remisszió fenntartásra keresnék megfelelő rostbevitelt. Szorulásom nincs és nem is volt, vizsgálatok szerint fekély nem látható, CT szerint apró diverticulumok vannak az érintett szakaszon. (sztem 50 év körül mindenkinek). Válaszát előre is köszönöm: Svraka Zsolt

Megválaszolt
Kategóriák: Bélgyulladás

Válasz

 1. Dr. Podlupszki
  Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
  2015. November 2.

  Kedves Zsolt!

  A rostok alaposan megtisztítják a bélrendszert, még a kitüremkedéseből is nagy százalékban eltávolítják a lerakódásokat, illetve a méreganyagokat, ezáltal hozzájárulnk a a gyulladások megelőzéséhez. Ezzel szemben, gyulladás esetén nem ajánlott az apró magvak nagymértékű fogyasztása (kivi, eper, mák, dio ...)
  Amennyiben a divertikulumok begyulladnak (fájdalmak, hőemelkedés jelentkezik ), akkor semmiképpen nem javaslom, hogy növelje a rostbevitelt. Inkább a rostmentes táplálkozás ajánlott, valamint a kezelőorvos felkeresése, aki a megfelelő, személyre szabott kezelésben segít Önnek.

  Tisztelettel
  Dr. Podlupszki Csaba

   

Kérdés

Fekélyes vastagbélgyulladást állapítottak meg nálam

Jó napot kívánok. Fekélyes vastagbélgyulladást állapítottak meg nálam 1 hónapja de a teljesen vastagbéltükrözés csak később lesz, ha a 28 adagos pentasa kúpot elhsználtam. ( még 8 adag van) 1-2 hete piros folt jelent meg a bal hónaljamon, majd most a jobb oldalon is. Első nap fájt valamennyire azóta azonban nem. Ha jól olvastam ez lehet a vastagbélgyulladás tünete is. Igaz ez? van ezzel valami teendőm? Köszönöm

Megválaszolt
Kategóriák: Bélgyulladás

Válasz

 1. Dr. Podlupszki
  Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
  2015. November 1.

  Kedves Dávid!

  A fekélyes vastagbélgyulladás járhat ízületi gyulladással, illetve izomfájdalmakkal. Az Ön által leírt piros foltokkal viszont idáig nem találkoztam. Ajánlanám a háziorvos felkeresését, aki a piros folt megvizsgálása után meg tudja kezdeni a szükséges kezelést.
  Tisztelettel
  Dr.Podlupszki Csaba

Kérdés

Gyomortükrözésen gyulladást állapítottak meg

Üdvözlöm Tisztelt Doktor Úr! 2 hónappal ezelőtt az háziorvosom 20 mg Pantoprazolt. Ma voltam gyomortükrözésre és 2 biopsiát is vettek. Ott mondták, hogy gyomor gyulladásom van, azt mondták, hogy fekély nincs. Tudom meg kell várni a mintavétel eredményét, de mennyire lehet súlyos, van-e aggodalomra okom, egyébként is pánik, szorongásos depressziós 53 éves nő vagyok. Nem iszom, nem dohányzom. Kávét szabad innom? Kicsi a vérnyomásom, édességet enni lehet? Diétázni meddig kell? Miket szabad enni? Akadálytalan eszközlevezetés. A postbulbaris dudenumban szabályos Kercking redőzet, ép, kp. vértelt nyálkahártya látható. Bulbus gyulladt szabályos, kp. vértelt. Pylorus kerek, centrikus, spontán nyílik. Antrumban gyulladása van innen 2 biopsiát vettünk Hp.? és corpusban végig követhető peristaltica, szabályos lefutású redőzet, kp vértelt nyálkahártya látható. Retroversióban vizsgálva fornix ép, cardia jól zár. Nyelőcsőben kóros nincs. Vél. Gastroduodenitios Jav. 2x1 LUDEA Ez jobb mint a Pantoprazol? Köszönöm

Megválaszolt
Kategóriák: Bélgyulladás

Válasz

 1. Dr. Podlupszki
  Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
  2015. Július 19.

  Kedves Júlia!

  A leírtak alapján úgy gondolom, aggodalomra semmi ok. Csak helikobakter gyulladása lehet. Édesség, kávé kisebb mennyiségben fogyasztható, de soha sem éhgyomorra. Vigyázni kell a fűszeres, csípős ételekkel, valamint a szénsavas italok mellőzését is javaslom. A diétát beszélje meg kezelőorvosával, aki az eredmények alapján, mindig a beteg számára leginkább megfelelő kezelést ír elő. Az eredmények megérkezéséig tanácsolnám a probiotikum használatát, ami elősegíti a gyulladás csökkentését a gyomorban.

  Tisztelettel Dr.Podlupszki Csaba

Kérdés

Vérnyomás csökkentő gyógyszerek használatától, hasmenésem és bélgyulladásom lett

Kedves Doktor Úr Tavaly ősszel több féle vérnyomás csökkentő gyógyszert próbáltak orvosaim részemre adni, elázetes szív és belgyógyászati teljes körű kivizsgálás után. Sajnos egyik sem vált be, viszont maradt utánuk egy nagyon kellemetlen probléma, a hasmenés. Emiatt voltam vastagbél tükrözésen, aminek szövettani eredménye enyhe aspecifikus gyulladást és törékeny bélflórát diagnosztizált. Erre újabb gyógyszert kaptam volna, de úgy döntöttem, annyira tönkrement az emésztésem, hogy nem vagyok hajlandó újabb gyógyszerek kipróbálására. Állapotomat természetes anyagokkal próbáltam és próbálom javítani, de még mindíg kűzködöm. A bélgyulladásra egy hónapos U vitamin kúrát csináltam, majd a bélflóra helyrehozására próbálkoztam a Protexin balance majd az Actilac probiotikumokkal. Ha nem ettem tejes terméket és búzalisztes terméket, ezekkel a hasmenés megszűnt. Tejterméket igyekszem nem fogyasztani, de a búzaliszt teljes megvonása nem megy. Azt gondolom - egyenként kipróbálva, tejfölös,sajtos étel fogyasztásával durva vízszerű hasmenésem lett a legkisebb mennyiségtől is, a búzalisztnél egy nap csak babapiskótát ettem, ettől is hasmenésem lett, de nem vízszerű. Azt gondolom, hogy a fél éven át tartó káros gyógyszer szedés eredményeképpen tej és liszt érzékenység fejlődött ki nálam. Most probiotikumként a Natulal Sxiss Probiotix készítményt szedem, délben étkezés után 2 db-ot, este, üres gyomorra, lefekvés előtt szintén 2 db-ot. Ez segít, de a legkisebb mennyiségű tejféleség elfogyasztása után a hasmenés elég erősen visszatér, ha rozsos-félbarna magvas kenyeret eszem, akkor csak laza a székletem. Mi a véleménye, lehetséges, hogy 66 évesen a gyógyszerek okozta "mérgezés" miatt tej és lisztérzékeny lettem? Lehetséges, hogy ez csak átmeneti és majd elmúlik? Mit javasol? Várom válaszát, üdvözlettel: Jásdi Mária

Megválaszolt
Kategóriák: Bélgyulladás

Válasz

 1. Dr. Podlupszki
  Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
  2015. Május 13.

  Kedves Mária!

  A leírtak alapján nagy a valószínűsége, hogy tejérzékenység alakult ki Önnél. A lisztérzékenység megállapításában a vizsgálat elvégzése után tudok biztosat mondani. Gasztroenterológiai vérvétel vizsgálattal a gluténérzékenység kimutatható, ezt megelőzően viszont nem ajánlott a gluténmentes diéta! A probiotikum használata az Ön esetében nagyon fontos. Továbbra is javasolnám az olyan ételek fogyasztását, ami-amik nem ingerlik a gyomrot, így a bélflóra regenerálódása sokkal gyorsabb lesz.

  Tisztelettel Dr.Podlupszi Csaba