Kérdés

A problémám több mint 30 éve tart folyamatos bélgyulladásom van

Üdvözlöm! Az önök munkatársa Halász Kata javaslatára kerestem meg önt. A problémám több mint 30 éve tart folyamatos bélgyulladásom van állandó hasmenéssel napi 10-15 ez ellen most Enterobene tablettát szedek mivel másképp nem tudnék a lakásból kimozdulni sem.Kb. 5 éve ehhez társult állandó puffadás is. Láttam egy műsort az ECHO tv-ben Molnár Bíró Erzsi tartotta ( az ismétlést láttam) szinte szóról-szóra elmondta a tüneteimet és azt ,hogy mi okozza az állandó gyulladást és hasmenést.Ő azt mondta hogy az élesztőbaktériumok elszaporodása miatt van ez. Azt is elmondta hogy hogyan kéne kezelni először is savlekötőt ajánl aztán többféle bélflóra helyreállítót és még béltisztítót is. Így kerültem az önök oldalára és érdeklődtem a kezelési lehetőségről. Volt mindenféle gasztroenterológiai vizsgálat ami szerint a keményítőre van intolarenciám és persze volt endoszkópiai vizsgálat is.Most lisztmentes diétát tartok(bár ennek az eredménye nem volt egyértelmű) így is kénytelen vagyok gyógyszert szedni a hasmenés ellen de ez csak tüneti kezelés. Maszek úton nem tudok orvoshoz járni sajna nem keresek ehhez eleget. Ezért keresem a megoldást a problémámra.Kérem ha van javaslata számomra írja meg, előre is köszönőm! Üdvözlettel:Bajnóczi Lászlóné bajnoczi.laszlone@gmail.com

Megválaszolt
Kategóriák: Bélgyulladás

Válasz

  1. Dr. Podlupszki
    Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
    2015. November 12.
    Kedves Bajnócziné!
     
    Az Ön által leírtak alapján, javasolnám a béltisztító rost és a probiotikum használatát,ami bizonyos mértékig segíti a probléma megoldását.Ilyen esetekben a rost mint tápanyag szolgál, a probiotikum által bevitt baktériumoknak, melyek bizonyos mértékben nincsenek egyensúlyban.
    Üdvözlettel
    Dr.Podlupszki Csaba

Kérdés

Visszatérő bélgyulladás

Tisztelt Podlupszki Úr! Visszatérő szigmabél gyulladásra, illetve ennek a bélszakasznak a karbantartására, gyulladás megelőzésre, remisszió fenntartásra keresnék megfelelő rostbevitelt. Szorulásom nincs és nem is volt, vizsgálatok szerint fekély nem látható, CT szerint apró diverticulumok vannak az érintett szakaszon. (sztem 50 év körül mindenkinek). Válaszát előre is köszönöm: Svraka Zsolt

Megválaszolt
Kategóriák: Bélgyulladás

Válasz

  1. Dr. Podlupszki
    Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
    2015. November 2.

    Kedves Zsolt!

    A rostok alaposan megtisztítják a bélrendszert, még a kitüremkedéseből is nagy százalékban eltávolítják a lerakódásokat, illetve a méreganyagokat, ezáltal hozzájárulnk a a gyulladások megelőzéséhez. Ezzel szemben, gyulladás esetén nem ajánlott az apró magvak nagymértékű fogyasztása (kivi, eper, mák, dio ...)
    Amennyiben a divertikulumok begyulladnak (fájdalmak, hőemelkedés jelentkezik ), akkor semmiképpen nem javaslom, hogy növelje a rostbevitelt. Inkább a rostmentes táplálkozás ajánlott, valamint a kezelőorvos felkeresése, aki a megfelelő, személyre szabott kezelésben segít Önnek.

    Tisztelettel
    Dr. Podlupszki Csaba

     

Kérdés

Fekélyes vastagbélgyulladást állapítottak meg nálam

Jó napot kívánok. Fekélyes vastagbélgyulladást állapítottak meg nálam 1 hónapja de a teljesen vastagbéltükrözés csak később lesz, ha a 28 adagos pentasa kúpot elhsználtam. ( még 8 adag van) 1-2 hete piros folt jelent meg a bal hónaljamon, majd most a jobb oldalon is. Első nap fájt valamennyire azóta azonban nem. Ha jól olvastam ez lehet a vastagbélgyulladás tünete is. Igaz ez? van ezzel valami teendőm? Köszönöm

Megválaszolt
Kategóriák: Bélgyulladás

Válasz

  1. Dr. Podlupszki
    Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
    2015. November 1.

    Kedves Dávid!

    A fekélyes vastagbélgyulladás járhat ízületi gyulladással, illetve izomfájdalmakkal. Az Ön által leírt piros foltokkal viszont idáig nem találkoztam. Ajánlanám a háziorvos felkeresését, aki a piros folt megvizsgálása után meg tudja kezdeni a szükséges kezelést.
    Tisztelettel
    Dr.Podlupszki Csaba

Kérdés

Gyomortükrözésen gyulladást állapítottak meg

Üdvözlöm Tisztelt Doktor Úr! 2 hónappal ezelőtt az háziorvosom 20 mg Pantoprazolt. Ma voltam gyomortükrözésre és 2 biopsiát is vettek. Ott mondták, hogy gyomor gyulladásom van, azt mondták, hogy fekély nincs. Tudom meg kell várni a mintavétel eredményét, de mennyire lehet súlyos, van-e aggodalomra okom, egyébként is pánik, szorongásos depressziós 53 éves nő vagyok. Nem iszom, nem dohányzom. Kávét szabad innom? Kicsi a vérnyomásom, édességet enni lehet? Diétázni meddig kell? Miket szabad enni? Akadálytalan eszközlevezetés. A postbulbaris dudenumban szabályos Kercking redőzet, ép, kp. vértelt nyálkahártya látható. Bulbus gyulladt szabályos, kp. vértelt. Pylorus kerek, centrikus, spontán nyílik. Antrumban gyulladása van innen 2 biopsiát vettünk Hp.? és corpusban végig követhető peristaltica, szabályos lefutású redőzet, kp vértelt nyálkahártya látható. Retroversióban vizsgálva fornix ép, cardia jól zár. Nyelőcsőben kóros nincs. Vél. Gastroduodenitios Jav. 2x1 LUDEA Ez jobb mint a Pantoprazol? Köszönöm

Megválaszolt
Kategóriák: Bélgyulladás

Válasz

  1. Dr. Podlupszki
    Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
    2015. Július 19.

    Kedves Júlia!

    A leírtak alapján úgy gondolom, aggodalomra semmi ok. Csak helikobakter gyulladása lehet. Édesség, kávé kisebb mennyiségben fogyasztható, de soha sem éhgyomorra. Vigyázni kell a fűszeres, csípős ételekkel, valamint a szénsavas italok mellőzését is javaslom. A diétát beszélje meg kezelőorvosával, aki az eredmények alapján, mindig a beteg számára leginkább megfelelő kezelést ír elő. Az eredmények megérkezéséig tanácsolnám a probiotikum használatát, ami elősegíti a gyulladás csökkentését a gyomorban.

    Tisztelettel Dr.Podlupszki Csaba


Kérdés

Vérnyomás csökkentő gyógyszerek használatától, hasmenésem és bélgyulladásom lett

Kedves Doktor Úr Tavaly ősszel több féle vérnyomás csökkentő gyógyszert próbáltak orvosaim részemre adni, elázetes szív és belgyógyászati teljes körű kivizsgálás után. Sajnos egyik sem vált be, viszont maradt utánuk egy nagyon kellemetlen probléma, a hasmenés. Emiatt voltam vastagbél tükrözésen, aminek szövettani eredménye enyhe aspecifikus gyulladást és törékeny bélflórát diagnosztizált. Erre újabb gyógyszert kaptam volna, de úgy döntöttem, annyira tönkrement az emésztésem, hogy nem vagyok hajlandó újabb gyógyszerek kipróbálására. Állapotomat természetes anyagokkal próbáltam és próbálom javítani, de még mindíg kűzködöm. A bélgyulladásra egy hónapos U vitamin kúrát csináltam, majd a bélflóra helyrehozására próbálkoztam a Protexin balance majd az Actilac probiotikumokkal. Ha nem ettem tejes terméket és búzalisztes terméket, ezekkel a hasmenés megszűnt. Tejterméket igyekszem nem fogyasztani, de a búzaliszt teljes megvonása nem megy. Azt gondolom - egyenként kipróbálva, tejfölös,sajtos étel fogyasztásával durva vízszerű hasmenésem lett a legkisebb mennyiségtől is, a búzalisztnél egy nap csak babapiskótát ettem, ettől is hasmenésem lett, de nem vízszerű. Azt gondolom, hogy a fél éven át tartó káros gyógyszer szedés eredményeképpen tej és liszt érzékenység fejlődött ki nálam. Most probiotikumként a Natulal Sxiss Probiotix készítményt szedem, délben étkezés után 2 db-ot, este, üres gyomorra, lefekvés előtt szintén 2 db-ot. Ez segít, de a legkisebb mennyiségű tejféleség elfogyasztása után a hasmenés elég erősen visszatér, ha rozsos-félbarna magvas kenyeret eszem, akkor csak laza a székletem. Mi a véleménye, lehetséges, hogy 66 évesen a gyógyszerek okozta "mérgezés" miatt tej és lisztérzékeny lettem? Lehetséges, hogy ez csak átmeneti és majd elmúlik? Mit javasol? Várom válaszát, üdvözlettel: Jásdi Mária

Megválaszolt
Kategóriák: Bélgyulladás

Válasz

  1. Dr. Podlupszki
    Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
    2015. Május 13.

    Kedves Mária!

    A leírtak alapján nagy a valószínűsége, hogy tejérzékenység alakult ki Önnél. A lisztérzékenység megállapításában a vizsgálat elvégzése után tudok biztosat mondani. Gasztroenterológiai vérvétel vizsgálattal a gluténérzékenység kimutatható, ezt megelőzően viszont nem ajánlott a gluténmentes diéta! A probiotikum használata az Ön esetében nagyon fontos. Továbbra is javasolnám az olyan ételek fogyasztását, ami-amik nem ingerlik a gyomrot, így a bélflóra regenerálódása sokkal gyorsabb lesz.

    Tisztelettel Dr.Podlupszi Csaba

     

Kérdés

Crohn-betegségem van, mit tanácsol?

Kedves Dr.Rónay Barbara!

Crohn-betegséget állapított meg az orvos,fekények vannak a bél felszínén,hasi fájdalmak,gyulladás,valamint az étvágyam is csökkent.Mivel tudnám enyhíteni a fájdalmaimat? Válaszát előre is köszönöm.Nagy Orsolya

 

Megválaszolt
Kategóriák: Bélgyulladás

Válasz

  1. Dr. Rónay
    Rónay Barbara Dietetikus, funkcionális táplálkozás és hormon tanácsadó
    2014. November 14.

    Kedves Orsolya!

    A fájdalmas bélpanaszokat nem biztos, hogy a bélgyulladás okozza. Fontos lenne elvégezni az olyan kivizsgálásokat is, amelyekkel kizárható a Crohn-betegség. Ilyenek az ízületi-, az epe- és a bőrgyógyáaszti kivizsgálások. Ha ezek elvégzése után is fennáll a betegség lehetősége, akkor a kezelőorvosa által felírt gyógyszerek szedése melett, nagyon fontos szerepet kap a probiotikum használata. Segíti a bélflóra egyensúlyának helyreállításáti, valamint csökkenti a gyulladást a belekben. Olyan étred kialakítása is szükséges, amely vitaminokban gazdag. Hasmenés esetén el kell hagyni a tejtermékeket tartalmazó ételeket, valamint naponta többször, de kevesebbett enni, és jelentősen növelni a folyadék utánpótlást, hogy a panaszok mielőbb megszünjenek.

    Üdvözlettel Dr.Rónay Barbara

Kérdés

Colitis ulcerosaban szenvedő beteg szedheti a Clean Inside Programot?

 

Tisztelt Dr.Úr !
Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy a NaturasSwiss által forgalmazott, Clean Inside Programban és Toxi clean Programban szereplő szereket vastagbél gyulladásban (Collitis Ulcerosa) szenvedő beteg szedheti-e. A válaszát sürgősen várom erre az e-mail címre.

Tisztelettel: Attila

Megválaszolt
Kategóriák: Bélgyulladás

Válasz

  1. Dr. Podlupszki
    Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
    2013. December 8.

    Tisztelt Uram!

    A Colitisben szenvedők is használhatják a programot, de csak abban az esetben, mikor alapbetegségük nincs aktív stádiumban / nincs véres -nyálkás hasmenés/. Sőt a fokozott rostbevitel ajánlott is eme betegségben szenvedőknek, de csak a már említett esetben.

    Tisztelettel Dr. Podlupszki

Kérdés

A Clean Inside segítene megszüntetni a vastagbélgyulladást?

Tisztelt Doktor úr,

Tanácsot szeretnék kérni Öntől. Szeretném megkezdeni a CleanInside tisztítóprogramot, ám kétségem merült fel mikor elolvastam, hogy vastagbélgyulladás esetén nem javallott. Sajnos nekem vastagbél gyulladásom van, ám a heveny már hónapok óta. A tüneteim enyhék de sajnos vannak. Nincs hasmenésem, de kevés váladék elválasztódik és a székletemen is szoktam látni némi vért. Néha egy hétre 10 napra megszűnik ez is, aztán ugyanennyi időre visszatér. Naponta 1 alkalommal szedek Pentasat és 1 Xalazint. Nagyon szeretném ha a CleanInside segítene megszűntetni a vastagbélgyulladást, ám ha a leírt tünetek ismeretében mégsem ajánlja, néhány mondatban mondja el kérem miért, szeretném érteni.

Segítségét előre is köszönöm Katalin

Megválaszolt
Kategóriák: Bélgyulladás

Válasz

  1. Dr. Podlupszki
    Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
    2013. November 29.

    Kedves Hölgyem!

    Az Ön esetében, mivelhogy enyhe mértékű gyulladás a leírtak alapján továbbra is jelen van, ezért nem ajánlom a Clean Inside programot. Mivel a program alatt nagy mennyiségű rostot visz be a szervezetébe, s ez a rost növeli széklete mennyiségét, így nagyobb mértékben irritálhatja a már amúgy is irritált bélfalat. Ilyen esetekben ezért nem ajánlott a nagyobb mennyiségű rost bevitele.

    Tisztelettel: Dr. Podlupszki