Kérdés

Szeretnék fogyni,mert túl súlyos vagyok

Szép estét Dr Úr! Én arra lennék kíváncsi,hogy szeretnék fogyni,mert túlsúllyos vagyok...Én nagyon sokáig sovány voltam,de a párom halála óta sok gyógyszert kaptam,és azoktól rengeteget híztam..Elkeztem fogyozni,de sajnos még alig van eredmény..Egy-két kiló az lement,de csak ennyi..Szeretnék nagyon sok kilótól megszabadulni..Legyen szíves nekem írni,hogy mi tévő legyek..Nagyon sok betegségem van..Sok gyógyszert is szedek..A legnagyobb baj,hogy van nekem,egy kényszer mozgásom,mire nekem a Dr Folmáyer Erzsébet írt egy gyógyszert meg az idegeimre is..De nem használ.A kényszer mozgástól sajnos nem tudok spotolni,mert olyan érzés mint aki parkizonkorban szenved,remegek..egyensúlyzavarom van..Alvás problémám is van..Nem alszom..Ezt is vizsgálják..most megyek a Honvédkórházba megfigyelésre,hogy egy éjjel mennyit is tudok aludni..A Házi orvosom is meg a psziologusom is tudja hogy elkeztem fogyógyzni..A házi orvosom csak 3 és fél liter vizet engedélyezett..Nem mindig de, eltudom fogyasztani..Kérem,hogy segítsen,és várom válaszát..Tisztelettel: Csizmadia lajosné Éva

Megválaszolt
Kategóriák: Életmód

Válasz

  1. Dr. Rónay
    Rónay Barbara Dietetikus, funkcionális táplálkozás és hormon tanácsadó
    2017. Április 22.

    Kedves Éva!

    Szerintem a hízás a gyógyszerekre vezethető vissza, ezekre viszont minden bizonnyal szüksége van.
    Sajnos nem tudok tanácsot adni, csak abban, hogy a megfelelő táplálék bevitelét kell megfelelően ellenőrizni.

    Tisztelettel  Dr.Rónay Barbara

Kérdés

Mit tehetek, hogy visszahúzódjon?

2016. októberében volt egy alhasi műtétem, egy alma nagyságú cystát távolítottak el. A vágás felett egy hosszú dudor keletkezett kb. húsz cm hosszan úgy néz ki mint egy övtáskát hordanék a hasam alatt. Kontroll vizsgálaton voltam , azt mondták minden rendben, de választ nem kaptam, hogy miért keletkezett az a dudor az alhasamon. Nem fájdalmas, de nagyon zavar, mert mindenből kidudorodik. Mit tehetek, hogy visszahúzódjon? Rendszeresen tornázom, de nem segít, egy centivel sem lesz kissebb. Válaszát köszönettel veszem.

Megválaszolt
Kategóriák: Életmód

Válasz

  1. Dr. Podlupszki
    Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
    2017. Április 17.

    Tisztelt Érdeklődő,

    Ebben az esetben minden bizonnyal meggyengült a hasfal. A problémát csak műtétileg lehet megoldani.

    Üdvözlettel,
    Dr. Podlupszki Csaba

Kérdés

8 éve van colitis ulcerosám

Gábor vagyok,42 éves és 8 éve van colitis ulcerosám. A kérdésem az volna,hogy az a bizonyos biológiai terápia pontosan hogyan zajlik és igényel-e hosszú kórházi bennfekvést? Előre is köszönöm válaszát.

Megválaszolt
Kategóriák: Életmód

Válasz

  1. Dr. Podlupszki
    Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
    2017. Április 14.

    Tisztelt Érdeklődő!

    Többféle kezelésre van mód, kórházi befekvésre azonban nincsen szükség.

    Tisztelettel,
    Dr. Podlupszki Csaba
     

Kérdés

Gyermekem hipoxyas agykárosodással született, gyomorszondája van.

Jonapot nem tudom kihez kene fordulnom .nekem szuletett elso gyermekem hipoxyas agykarosodasal gyomorszondaja van.24 ora felugyeletet igenyel ma mar 4 eves es az volna a kerdesem hogy hogyan lehetne rajta segiteni voltam vele az 1 szamugyermek klinikan de lemontak rola.ijenkor mi a teendo? ? ? koszonom

Megválaszolt
Kategóriák: Életmód

Válasz

  1. Szarka Anita
    Szarka Anita Dietetikus
    2017. Április 14.

    Tisztelt Anyuka!

    Ilyen téren nincs tapasztalatom, ezért sajnos nem tudok segíten, de kérje a gyermek kezelőorvosa segítségét.

    Üdvözlettel,
    Szarka Anita


Kérdés

Az alábbi lelet értékei megfelelőek e?

Tisztelt Doktor Úr! Az alábbi lelet értékei megfelelőek e?

22631 Széklet vér 1 : negatív Valid 00003 Calprotectin : 1,06 mg/kg - 5,00 - 50,00 Valid 00004 M2-PK : 0,96 U/ml < 5,50 Valid

Köszönettel: Papp Gábor

Megválaszolt
Kategóriák: Életmód

Válasz

  1. Dr. Podlupszki
    Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
    2017. Április 11.


    Kedves Gábor!
    Szerintem igen, megfelelőek!

    Tisztelettel:
    Dr. Podlupszki Csaba

Kérdés

Kb. 2 napja azt tapasztalom, hogy időnként elkezd fájni a mellkasom

Tisztelt Doktorúr/Doktornő! Kb. 2 napja azt tapasztalom, hogy időnként elkezd fájni a mellkasom bal oldalt a szívem környékén, néha középen. Időnként a légzésem is nehéz. 22 éves vagyok, soha nem volt semmi komoly egészségügyi problémám. Néha előfordult, hogy szúrt a szívem környékén, de 1-2 perc alatt meg is szűnt. Ez viszont most visszatér egy nap többször. Nem erőltettem meg magam és ülőmunkát végzek. Mitől lehet ez? Válaszát előre is köszönöm!

Megválaszolt
Kategóriák: Életmód

Válasz

  1. Dr. Podlupszki
    Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
    2017. Április 7.

    Tisztelt Érdeklődő!

    Az ülőmunka jelentősen megterheli a hátgerincet, ez okozhatja a panaszait,

    Üdvözlettel,
    Dr. Podlupszki Csaba

Kérdés

Megmagyarázhatatlan gyengeség

T.Szakértő! Édesanyám (63 éves)arra panaszkodik,hogy kb 2 honapja kezdősően heti 1x vagy két hetente rájön valami megmagyarázhatatlan gyengeség ugy fogalmaz teljesen elhadja az ereje ,1x hányni is szokott ill.a hasát panaszolja hogy majd kiszakad a helyéröl.teljesen ágyhoz kötődik olyan gyenge(ő még törött lábbal is dolgozott sose hagyta el magát).Ugy látom halálfélelme is lehet ugyanis sosem panaszkodik semmi bajára hogy mi ne legyünk idegesek.Mi lehet ez? Hátha fontos még cukorbeteg de ált.-ban jo neki az inzulinnal.Köszönöm válaszát Novák Rita

Megválaszolt
Kategóriák: Életmód

Válasz

  1. Dr. Podlupszki
    Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
    2017. Április 7.

    Kedves Érdeklődő4

    Az igazat megvallva nem tudok mit mondani. Mindenképpen konzultáljon a háziorvosával,

    Üdvözlettel,
    Dr. Podlupszki Csaba
     

Kérdés

Hosszú évek óta vashiánnyal küzdök ami gyógyszerrel sem rendeződik

Tisztelt Szakértő! Hosszú évek óta vashiánnyal küzdök ami gyógyszerrel sem rendeződik. 20 évvel ezelőtt helicobakter gyulladást állapítottak meg, sorvadást amit a baktérium okozott. Kaptam antibiotikumokát és a kilégzési teszt negatív lett. Vashiány továbbra is fennállt. Két évvel ezelőtt kiderült lisztérzékenység vagyok! De azóta is alacsony még a vas. Lehet, hogy még több idő kell a regenerálódáshoz? A transzglutamináz IgA már negatív. A napokban csináltattam vasterhelést konkrétan alig van vas felszívódásom! Mi a véleménye erről? Köszönöm válaszát! Emese

Megválaszolt
Kategóriák: Életmód

Válasz

  1. Dobor Viktória
    Dobor Viktória Dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember
    -0001. November 30.

    Tisztelt Emese!

    Az Ön esetében többszörösen is nehéz a vas felszívódása, köszönhetően a helicobacter pylori gyulladásnak és a  lisztérzékenységnek. A helicobacter fertőzés a gyomor nyálkahártyát károsította, mely természetesen gyógyulhat, ám ez a gyógyulás legtöbbször nem tökéletes, így az ottani felszívódás sérülhet. A baktérium fertőzés valószínűleg az oka a lisztérzékenységnek, ami lévén, hogy a vékonybelet érintő felszívódási zavar, így ott okoz problémákat. A gond az, hogy a vasmindkét felszívódási útja sérült, hiszen az csekély mennyiségben gyomorban, s főként inkább a vékonybélben tud felszívódni.

    Az IgA negatív teszt sajnos még nem jelent teljesen biztos eredményt a lisztérzékenységre, több indokból kifolyólag is (Iga hiány fals tesztet ad, IgG és Ema még beigazolhatja a glutén érzékenységet). A lisztérzékenyeknek ajánlott gluténmentes diéta tartását mindenképpen ajánlanám, máskülönben komoly károkat tud okozni a vékonybélben, tovább ronthatja nem csak a vas, de a többi vitamin és ásványi anyag felszívódását. A gluténmentes étrend pedig akár segíthet is a vas felszívódásban.

    Amiben a táplálkozás a továbbiakban segíthet: A természetes vasforrások fogyasztása legyen mindennapi az étrendben, belsőségeket hetente kétszer érdemes enni. A C- vitamin is egy fontos elem, hiszen segíti a vas felszívódást, ezért egy kis plusz kiegészítést mindenképpen ajánlanék (inkább természetes uton, gyümölcs, zöldség). A folsav (a spenót, brokkoli, belsőségek stb.) és a B12- vitamin tartalmú (Halfélék, tojás, vöröshúsok stb.) élelmiszerek bevitelre is szükség van, mert ezek is nélkülözhetetlenek a vas felszívódásához. A kávé és tea ürítik a vasat, több más ásványi anyaggal együtt, úgyhogy ezeket érdemes elkerülni. A tej, a kalcium, a magas rost tartalmú ételek akadályozhatják a vas felszívódását, így azokat egyidejűleg nem ajánlott vas tartalmú ételekkel fogyasztani.

    Én még mindezek mellé indokoltnak tartom a gyógyszeres vas kiegészítést is, mert a sérült felszívódás miatt minden lehetséges esélyt meg kell adni a szervezetének. Legyen türelemmel, a vas raktárak feltöltéséhez idő kell, akár több hónap is! Ha továbbra sem javulnak a problémák, mindenképpen keressen fel egy gasztroenterológus szakembert!

    Tisztelettel:Dobor Viktória