Kérdés

Több éve, hogy étkezés után rosszul érzem magam, fáradt, erőtlen vagyok

Tisztelt Szakértő! Több éve, hogy étkezés után rosszul érzem magam, fáradt, erőtlen vagyok. Gyanakszom, hogy a vércukrom miatt lehet. Laborba rendszeresen járok ahol az éhgyomri cukrom mindig teljesen jó. Pár éve voltam terhelésen is az is jó eredményt mutatott. 2 éve néztek 3 havi átlagot is, az is jó volt. Időközben beszereztem egy otthoni vércukorszint mérőt, ami többször mutatott étkezés utáni magas értéket 10 mmol/l de volt hogy felette is . AZ éhgyomrim is általában 6 mmol/l körül mozog. Ezért elmentem újra egy terheléses mérésre ahol nézettem inzulint, glükózt és 3 havi átlagot is. Ennek következő lett az eredménye: Éhgyomri vércukor (ACCU-CHEK): 5,4 mmol/l Ref. tart. Glükoz (fluoridos cső) : 5,9 mmol/l 3,7-6,0 Hemoglobin Alc.: 5,2% 4,1-6,2 Hemoglobin Alc.: 33,0 mmol/mol 20,0-42,0 (Terápiás tartomány 48..59) Glükóz 60’ terhelés után: 7,6 mmol/l Glükóz 120’ terhelés után: 5,4 mmol/l Inzulin: 4,1 mIU/l 1,9-23,0 Inzulin 60’ terhelés után: 47,8 mIU/l Inzulin 120’ terhelés után: 18,7 mIU/l HOMA-IR: 1,1 0 - 4,4 Mit gondol erről az eredményről? Laikusként jónak gondolom. Ez a labor egy hete készült. Azóta vettem egy újabb, korszerűbb otthoni vércukorszintmérő készüléket (DCONT TREND). Naponta nézem az éhgyomri és az étkezések utánii értékeket is és továbbra is mérek magas értéket van , hogy étkezés után 120 perccel még 7,0 fölötti értéket mérek. De olyan is van, hogy étkezés után nem 60 perccel kevesebb mint az éhgyomri érték. Az éhgyomri 5,6 a 60 perces pedig 5,0. Tanácstalan vagyok , hogy akkor most melyik eredmény a jó? Étkezés terén tudatosan táplálkozom, cukrot egyáltalán nem fogyasztok, eritrit, nyirfacukor, stevia amit használok. teljeskiörlésű pékárút fogyasztok, sok zöldséget, minőségi fehérjéket. Egy hónapja voltam H2 kilégzéses teszten ahol a fruktóz intoleranciát vizsgálták. Az alábbi értékeket mérték: Fruktóz terhelés reggel 8h10 Terhelés előtti kilégzés : 3 PPM 8h40: 6 PPM 9h10: 22 PPM 9h40: 15 PPM 10h10: 5 PPM 10h40: 4 PPM 11h10: 3 PPM Ön szerint kell aggódnom a vércukrom miatt? Vagy mi lehet az oka az otthon mért rossz eredményeknek? Mit tanácsol hová forduljak? Köszönöm a válaszát! Üdvözlettel, Kulcsár László

Megválaszolt
Kategóriák: Életmód

Válasz

  1. Dobor Viktória
    Dobor Viktória Dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember
    2019. Április 26.

     

    Kedves László!
    Dobor Viktória kérdéseire bizonyos ideig én válaszolok. Köszönöm megértését!

     

    Részletes beszámolója alapján úgy gondolom, hogy panaszai hátterében semmilyen kóros állapot nincs.
    Étkezés utáni fáradt, erőtlen állapota magyarázható azzal, ha esetleg kevesebb szénhidrátot fogyasztott, mint amennire a szervezetének szüksége lenne.
    Étkezés utáni magasabb vércukor érrtékei pedig függnek az elfogyasztott étel összetételétől is. Ha nem is fogyaszt cukrot vagy cukros éllmiszereket, a gyümölcsökben és a tejtermékekben lévő gyümölcs-és tejcukor megemelheti a vércukorszintjét. Természetesesen nem javaslom ezeknek az élelmi anyagoknak a kiiktatását, hiszen alapvető nyersanyagok az étkezésünkben.
    Dícséretesnek tartom maximalitását az egészséges táplálkozással és az egészség megőrzéssel kapcsolatban.

    A vércukor önellenőrzés javasolt időintervalluma az étkezés után 2 óra. Ha előbb történik a mérés, lehetséges, hogy a mért érték nem ad valós információt.További jó egészséget kívánok!

    Üdvözlettel:

    Koprivanecz Magdolna

    dietetikus

Kérdés

Az lenne a problémám hogy folyamatosan azt érzem hogy meg fogok halni

Szép napot! Az lenne a problémám hogy folyamatosan azt érzem hogy meg fogok halni. Napota többször van zuhanás érzésem. Néha furcsa a levegő vétel de inkább elalvasnal Állandó gondolat hogy meghalok. Félek hogy meg fogok halni vagy az hogy elalszom és többé nem kelek fel vagy valahol össze esek és kész annyi volt minden. Voltam kardiologian ott nem találtak semmit Pajzsmirigy túlműködés gyanúja miatt jell szednem Huma Pronolt napi 2xfelet A kérdésem az lenne hogy tényleg meg fogok halni vagy ez csak félelem 20 éves vagyok Köszönöm a válaszát.

Megválaszolt
Kategóriák: Életmód

Válasz

  1. Dr. Podlupszki
    Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
    2019. Április 24.

    Kedves Boglárka!

    Önnek erős szorongása van, ebből adódnak a tünetei, melyek hátterében szervi elváltozást nem találtak. Javaslom pszichológus vagy pszichiáter felkeresését. Ne aggódjon, nem fog meghalni, ha a szorongás oldódik, a halálfélelme is elmúlik. 

    Üdvözlettel Dr.Podlupszki Csaba

Kérdés

Hosszú évek óta komoly túlsúllyal küzdök

Tisztelt Koprivanecz Magdolna! Én egy 23 éves nő vagyok, aki hosszú évek óta komoly túlsúllyal küzd. Kb 175cm magas vagyok, és 120kg. Évek óta próbálom leadni a felesleget. Kipróbáltam nagyon sok diétát, emellett bár nem vagyok nagy sportoló, és szégyenlős is vagyok, de igyekszem sokat sétálni, és otthon tornázok is. A diéták segítségével olykor lement 1-2 kg, de hamar vissza is jött akár a többszöröse is. A túlsúly mellett egyéb tüneteim is vannak. Első menstruációm 15 évesen volt, de azóta is szabálytalan, sokszor késik, vagy nem is jön meg. Koncentrációs képességem úgy érzem egyre csökken, fáradékonyabb vagyok. Lassan két éve voltam vérvételen (többön is) , amikben többször emelkedett tsht mértek, de volt hogy normális tartományba esett az értéke. Az éhgyomori vércukorszintemmel nem volt probléma. Az utóbbi idöben ritkán ugyan, de a tenyeremen olykor hámló foltok jelennek meg. Szeretnék végre utána járni hogy mi lehet az oka annak hogy nem tudok lefogyni. Válaszát és tanácsát előre is köszönöm. Tisztelettel és Üdvözlettel: T. Anikó

Megválaszolt
Kategóriák: Életmód

Válasz

  1. Koprivanecz Magdolna
    Koprivanecz Magdolna Dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember
    2019. Március 19.
    Kedves Anikó!
    Az Ön problémája elég összetett.
    A leírásalapján az már szinte biztos, hogy pajzsmirigy alulműködése van és ez nehezíti a megfelelő fogyás elérését.
    Továbbá kb. 40 kg súlyfelesleg is nehezíti a mindennapok megélését.
    Az ilyen nagymértékű, extrém elhízást MINDIG EGYÉNI MÓDON kell kezelni.
     
    Köszönettel:
    Koprivanecz Magdolna
    dietetikus

Kérdés

Sikertelen teherbeesés

45eves no vagyok nsikerul teherben esnem pedig orvisi vizsgalataltal rendbenvan nalam minden es aparomnalis segitseget kerek koszonom

Megválaszolt
Kategóriák: Életmód

Válasz

  1. Koprivanecz Magdolna
    Koprivanecz Magdolna Dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember
    2018. Július 26.

     

    Kedves Katalin!

    A sikertelen teherbeesés oka - ha nincs szervi ok -, hogy valószínűleg Önnek és a párjának a szervezetében felhalmozódtak  a méreganyagok.Ennek forrása nemcsak a táplálékkal bevitt káros alkotóelemek, de például az amalgám tömések lehetnek.A szervezet méregtelenítéséhez ajánlom a ToxiClean méregtelenítő kúrát, amely 3 összetevőből áll és teljeskörű tisztítást eredményez.Ezenkívül javasolt a stressz csökkentése, a mobiltelefonok állandó jellegű zsebben tartásának kerülése, az egészséges étrend (nem gyorséttermi ételek) fogyasztása. NEM szükséges csak a BIO élelmiszereket fogyasztani, de amennyire lehet az adalékanyagokat és a mesterséges színezékeket ajánlott csökkenteni illetve kerülni. A dohányzás, az alkohol fogyasztás természetesen tilos!

    A napi stressz és a feszültség szintén nem kedvez a teherbe esésnek. Csökkentsék ennek mennyiségét lehetőség szerint!

     

    Kívánok sok sikert a továbbiakhoz!
    Üdvözlettel:
    Koprivanecz Magdolna
    dietetikus

Kérdés

Nem tudom, mi lenne számomra legmegfelelőbb a supergreens termékei közül

Kedves Viktória! 7 hónapos kisfiam még mindig szopizik, viszont én már eléggé el/lefogytam. Szeretném kissé visszanyerni a vitalitásom, feltölteni a szervezetem, visszanyerni az izmaim. A reggeli turmixomat szeretném kicsit felturbózni, de nem tudom mi lenne számomra legmegfelelőbb a supergreens termékei közül. Köszönettel, Dóra

Megválaszolt
Kategóriák: Életmód

Válasz

  1. Dobor Viktória
    Dobor Viktória Dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember
    2018. Június 12.
    Kedves Dóra!
    Dobor Viktória kérdéseire egy ideig én válaszolok. Megértését köszönöm.

    Javaslom Önnek a Green Icon termékünket, amely 25 féle szuperzöldség- és gyümölcs legjavát tartalmazza.Kapszulás kiszerelésének köszönhetően könnyen fogyasztható. Napi adagja 3x1 kapszula.

    Üdvözlettel:Koprivanecz Magdolna dietetikus

Kérdés

Kellenne aggódnom?

Tisztelt Dr. Úr A nyakamon kb. fél éve van egy csomó és nem akar elmúlni.Voltam háziórvosnál és azt mondta hogy ártalmatlan nyirokcsmó.De azóta nem múlt el.Azóta nem nőtt a csomó,nem volt lázam,nem fogytam és lehet hogy egy kicsit kisebb is lett.Kellenne-e aggódnom a csomó miatt?

Megválaszolt
Kategóriák: Életmód

Válasz

  1. Dr. Fachet
    Prof. Dr. Fachet József MD. PhD. orvosi csapata Rákkutató, immunológus, kórélettanász
    2018. Május 13.

    Tisztelt Uram!

    Köszönjük megtisztelő bizalmát! Bízzon nyugodtan háziorvosában! Egy komplex laborvizsgálat és egy belgyógyászati kivizsgálás megnyugtatóbb választ tudna adni, mint mi látatlanban. Ezért azt javasoljuk, egy ilyen jellegű kivizsgálásnak vesse alá magát!
     
    Tisztelettel kívánunk jó egészséget
    Dr Fachet orvosi csapata

Kérdés

Ijesztő számomra ez az érték, nem túl alacsony?

Tisztelt Doktor Ur! Pánikbeteg 26éves anyuka vagyok. Erre szedek reggel 20mg citapramot 2.5mg rilex, dél 1.875rilex és este is 1.875 rilex. A pulzusom napközbe 55-60 este tv nézés közbe pedig 50-55 re megy. Mozgásra, fizikai munkára emelkedik 70-80ra. De 5 perc pihenés után vissza is áll 60ra. Nem tul alacsonyak ezek a pulzus értékek? Föleg napközbe 55 és az esti 50. Mindenféle vizsgálaton voltam minden oké. Csak ijesztő számomra ez az érték,nem tul alacsony?

Megválaszolt
Kategóriák: Életmód

Válasz

  1. Dr. Fachet
    Prof. Dr. Fachet József MD. PhD. orvosi csapata Rákkutató, immunológus, kórélettanász
    2018. Május 11.

    Tisztelt Hölgyem!

    Köszönjük megtisztelő érdeklődését! Az adott pulzusszámot - az alkati jellemzők mellett - rengeteg tényező befolyásolja. A kérdés az, hogy az illető egyensúlyban van-e az adott pulzussal vagy sem. Ha igen, akkor nincs ok aggodalomra.

    Az Ön panaszát tekintve akár még a gyógyulás is lehetséges, de ahhoz kiterjedt változtatásokat kell tenni a mindennapokban. Ennek pillérei a táplálkozás rendszerbe foglalt, célzott átalakítása, megfelelő aktív életmód, a belső, lelki egyensúly kialakítása (ugyanis a lelki tényezők alapvető törvényszerűségek mentén befolyásolják a fizikai test folyamatait) és egyes gyógymódok, gyógynövények alkalmazása. Amennyiben egy ilyen rendszerbe foglalt, holisztikus program irányában Ön érdeklődést mutatna, kérjük szíveskedjen jelezni felénk, hogy tájékoztathassuk a részletekről, mert az egyensúly csak egy ilyen összehangolt terápia mentén érhető el!

    Tisztelettel kívánunk Önnek jobbulást

    Dr Fachet orvosi csapata

Kérdés

Mi lehet az?

A torkom fáj és bele nézve "mélyen" ez a kép fogad https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.15752-9/32116209_1816419358378206_4016381376285638656_n.jpg? _nc_cat=0&oh=c54ce960a6095933f6a73ef21a82e4fe&oe=5B9616DB mi lehet az a fehér csont szerű valami? kell félnem?

Megválaszolt
Kategóriák: Életmód

Válasz

  1. Dr. Fachet
    Prof. Dr. Fachet József MD. PhD. orvosi csapata Rákkutató, immunológus, kórélettanász
    2018. Május 8.

    Tisztelt Uram!

    Köszönjük bizalmát, hogy hozzánk fordult kérdésével, vélhetően a gégefedő látszik a felvételen! Javasoljuk haladéktalanul keresse fel a körzeti Fül-Orr-Gégészeti szakrendelést! A célzott kivizsgálás egyértelmű választ ad a kérdésére, amit távolból csak találgatni lehetne.

    Tisztelettel kívánunk jobbulást és jó egészséget 

    Dr Fachet orvosi csapata