Kérdés

Tavaly nyáron diagnosztizáltak nálam endometriózist

Kedves Barbara! 42 éves nő vagyok, két gyermekem van, császármetszéssel szültem őket. Soha semmi gond nem volt a ciklusommal. Tavaly nyáron diagnosztizáltak nálam endometriózist, a ciklusom le lett állítva injekciós kezeléssel. Nem volt semmi mellékhatása ( a családom szerint volt: ingerlékenység), a második injekció előtt egy pár nappal menstruáltam, ennek ellenére beadattam. A harmadikat december végén kaptam. Februárban rosszul lettem, zsibbadt a karom, az arcom, szédültam, dobogott a szívem, légszomjam volt, bepánikoltam. Csináltak koponya ct-t, gerinc röntgent, amiből kiderült, hogy nyaki gerinc problémáim vannak, amivel kezelésekre járok. Eddig más komolyabb szervi baj nem derült ki, viszont a mensesem azóta visszatért az injekció ellenére, mostmár 1 hónapja hogy megvan, változó intenzitással. A következőt 2 hét múlva lenne esedékes beadatni, de nem fogom, azt már eldöntöttem. A rosszullét óta úgy érzem, hogy zsibbad a tarkóm, erős szívdobogás kap el, szédülgetek, furcsán látok, néha olyan érzésem van hogy szétég az egész testem, kívül-belül, de nem izzadok utánna. Folyamatosan szorongok, pánikolok. Az lenne a kérdésem, hogy a hormon injekció ilyen szinten bekavarhat e az idegrendszer működésébe? Hogyha igen, akkor elmúlnak ezek az érzések, miután távozott a szervezetemből? Válaszát nagyon szépen köszönöm!

Megválaszolt
Kategóriák: Életmód

Válasz

  1. Dr. Rónay
    Rónay Barbara Dietetikus, funkcionális táplálkozás és hormon tanácsadó
    2020. Március 5.

    Kedves Krisztina!

    Igen , ilyen szinten beavatkozhat.! !
    Idő lesz mire vissza àll, fél év 1 èv is lehet.Jó lenne tudni , hogy mit kapott pontosan.
    Egy komplex hormon labor is jó lenne.
    És a kiváltó okot is megkellene szüntetni , hogy az endometriózis is javuljon
    Mindenképp ajánlanám hormon terapeuta felkeresését! !
    Ha szeretne kérhet hozzám is időpontot, szívesen fogadom.
    Üdvözlettel Rónay Barbara

Kérdés

Olyan problémám lenne hogy a mensesem 9 nappal megjött hamarabb

Tisztelt szakértők! Olyan problémám lenne hogy a mensesem 9 nappal megjött hamarabb. Szokásos mennyiségű és időtartamú. Általában 27 napra szokott jönni. 40 éves vagyok, 3 gyermekem van ebből 2 császármetszéssel. Elköttetem magam. Miután elmúlt mensesem felvázási tüneteim lettek. Sűrű vizelés, alhas fájdalom. Kérdésem az lenne hogy előfordulhat mégis terhesség? Avagy a felfázási tüneteket hogyan tudnám enyhíteni? Rendszeresen vissza térő probléma. Válaszukat előre is köszönöm szépen.

Megválaszolt
Kategóriák: Életmód

Válasz

  1. Dr. Rónay
    Rónay Barbara Dietetikus, funkcionális táplálkozás és hormon tanácsadó
    2020. Február 17.

    Kedves Magdolna!

    Mielőbb keresse fel nőgyógyászát, aki a vizsgálatok elvégzése után, megfelelő választ tud adni, hogy Ön terhes e, vagy esetleg valami szervi elváltozás okozhatja a leírt panaszokat.

    Tisztelettel Dr. Rónay Barbara

Kérdés

Hízni szeretnék

16 eves vagyok, 174 cm es 58 kg, a testzsirszazalekom kb 9, tobb izomtomeg van rajtam, mint zsír. Szeretnék felszedni kb 10 kiló zsírt. Az a baj hogy nem tudok sokat enni, sokszor. Napi 5x egyek keveesebbet, vagy 3x de sokat? Voltak problemak anno az emesztesemmel, de mar helyrealltak. Tud adni valami tanácsot ezzel kapcsolatban?

Megválaszolt
Kategóriák: Életmód

Válasz

  1. Dr. Rónay
    Rónay Barbara Dietetikus, funkcionális táplálkozás és hormon tanácsadó
    2020. Február 13.

    Kedves Levente!

    Táplálkozási szakértő segítsége, felkeresését javasolnám a leírt panaszaira.

    Üdvözlettel Rónay Barbara

Kérdés

Esténként kapkodom a levegőt a szivem nagyon ver es pánikba esem

Kedves doktor úr! En azzal a kérdessel fordulok önhöz,hogy esténként kapkodom a levegőt a szivem nagyon ver es pánikba esem aludni sem nagyon tudok így de ez mindig csak este jön elő én légszomjra gondolok..mit tehetnék ez ellen? Köszönöm válaszát!

Megválaszolt
Kategóriák: Életmód

Válasz

  1. Dr. Podlupszki
    Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
    2020. Február 11.

    Kedves Érdeklődő, javasolnám keresse fel kezelőorvosát, aki az elmondott panaszai után a kerdiológiai, belgyógyászati vizsgálatot fogja javasolni a panasz felderítésére.

    Tisztelettel Dr.Podlupszki Csaba


Kérdés

3 napja késik a menzeszem

Jó napot! Azt szeretném megkérdezni hogy 3 napja késik a menzeszem. Ennyi napot késik az már a terhesség első jele nagy valószínűséggel. Ennek akkor már a nagy valószínűleg hogy terhes vagyok. Tesztet még nem csináltam Várom válaszukat!

Megválaszolt
Kategóriák: Életmód

Válasz

  1. Dr. Rónay
    Rónay Barbara Dietetikus, funkcionális táplálkozás és hormon tanácsadó
    2019. December 9.

    Kedves Éva!

    Van néhány olyan dolog, ami okozhat késést: stressz, betegség, intenzívebb edzés, nem megfelelő táplálkozás. Miért késhet a menzesz? A nőgyógyásza felkeresése, egy terhességi teszt elvégzése megadja a megfelelő választ.

    Üdvözlettel Dr.Rónay Barbara

Kérdés

Magas vas tartalom a vérben

Tisztelt Doktor úr/nő A napokban a háziorvosom elküldött laborvizsgálatra. Ma vissza mentem az eredménnyel tulajdonképpen nagy baj nincs de engem egy érték foglalkoztat nagyon. A vas szintem magas 29,9 umol/l és érdekelne hogy ön mit tudna erre mondani ugyan is a háziorvos semmit nem mondott erre. Válaszát előre is köszönöm.

Megválaszolt
Kategóriák: Életmód

Válasz

  1. Dr. Podlupszki
    Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
    2019. Október 31.

    Kedves Annabella!

    A laborvizsgálat során magas vas értéket találtak,  még nem jelenti azt, hogy hemokromatózisa van. A magas vas értéknek lehetnek különböző okai is pl: folyamatosan hasznáta a  C-vitamint, vagy  sok zöld teát iszik, esetleg gyakran fogyaszt alkoholt. Azonban, ha ezek egyike sem áll fenn, akkor is azt tanácsolnám, hogy  szükség van egy kb. 1 hónap múlva vett kontroll vérvételre .

    Üdvözlettel Dr.Podlupszki Csaba

Kérdés

A progeszteron szintem nagyon magas

Tisztelt dr. úr/nő Lassan 3 éve nincsen menstruáciom a progeszteron szintem nagyon magas 430.0 kis babát szeretnék! Kérem adjon valami tanácsot gyógyszerek nélkül lehet e csökkenteni a progeszteron szintet? Vagy esetleg valami tanácsot adjon kérem mit kéne csinálnom? ! Előre is köszönöm szépen!

Megválaszolt
Kategóriák: Életmód

Válasz

  1. Dr. Rónay
    Rónay Barbara Dietetikus, funkcionális táplálkozás és hormon tanácsadó
    2019. Augusztus 7.

    Kedves Szimonetta!

    A panasza megoldására, javasolnám a belgyógyász, endokrinológus segítségét kérni.

    Üdvözlettel Dr.Rónay Barbara

Kérdés

Több éve, hogy étkezés után rosszul érzem magam, fáradt, erőtlen vagyok

Tisztelt Szakértő! Több éve, hogy étkezés után rosszul érzem magam, fáradt, erőtlen vagyok. Gyanakszom, hogy a vércukrom miatt lehet. Laborba rendszeresen járok ahol az éhgyomri cukrom mindig teljesen jó. Pár éve voltam terhelésen is az is jó eredményt mutatott. 2 éve néztek 3 havi átlagot is, az is jó volt. Időközben beszereztem egy otthoni vércukorszint mérőt, ami többször mutatott étkezés utáni magas értéket 10 mmol/l de volt hogy felette is . AZ éhgyomrim is általában 6 mmol/l körül mozog. Ezért elmentem újra egy terheléses mérésre ahol nézettem inzulint, glükózt és 3 havi átlagot is. Ennek következő lett az eredménye: Éhgyomri vércukor (ACCU-CHEK): 5,4 mmol/l Ref. tart. Glükoz (fluoridos cső) : 5,9 mmol/l 3,7-6,0 Hemoglobin Alc.: 5,2% 4,1-6,2 Hemoglobin Alc.: 33,0 mmol/mol 20,0-42,0 (Terápiás tartomány 48..59) Glükóz 60’ terhelés után: 7,6 mmol/l Glükóz 120’ terhelés után: 5,4 mmol/l Inzulin: 4,1 mIU/l 1,9-23,0 Inzulin 60’ terhelés után: 47,8 mIU/l Inzulin 120’ terhelés után: 18,7 mIU/l HOMA-IR: 1,1 0 - 4,4 Mit gondol erről az eredményről? Laikusként jónak gondolom. Ez a labor egy hete készült. Azóta vettem egy újabb, korszerűbb otthoni vércukorszintmérő készüléket (DCONT TREND). Naponta nézem az éhgyomri és az étkezések utánii értékeket is és továbbra is mérek magas értéket van , hogy étkezés után 120 perccel még 7,0 fölötti értéket mérek. De olyan is van, hogy étkezés után nem 60 perccel kevesebb mint az éhgyomri érték. Az éhgyomri 5,6 a 60 perces pedig 5,0. Tanácstalan vagyok , hogy akkor most melyik eredmény a jó? Étkezés terén tudatosan táplálkozom, cukrot egyáltalán nem fogyasztok, eritrit, nyirfacukor, stevia amit használok. teljeskiörlésű pékárút fogyasztok, sok zöldséget, minőségi fehérjéket. Egy hónapja voltam H2 kilégzéses teszten ahol a fruktóz intoleranciát vizsgálták. Az alábbi értékeket mérték: Fruktóz terhelés reggel 8h10 Terhelés előtti kilégzés : 3 PPM 8h40: 6 PPM 9h10: 22 PPM 9h40: 15 PPM 10h10: 5 PPM 10h40: 4 PPM 11h10: 3 PPM Ön szerint kell aggódnom a vércukrom miatt? Vagy mi lehet az oka az otthon mért rossz eredményeknek? Mit tanácsol hová forduljak? Köszönöm a válaszát! Üdvözlettel, Kulcsár László

Megválaszolt
Kategóriák: Életmód

Válasz

  1. Dobor Viktória
    Dobor Viktória Dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember
    2019. Április 26.

     

    Kedves László!
    Dobor Viktória kérdéseire bizonyos ideig én válaszolok. Köszönöm megértését!

     

    Részletes beszámolója alapján úgy gondolom, hogy panaszai hátterében semmilyen kóros állapot nincs.
    Étkezés utáni fáradt, erőtlen állapota magyarázható azzal, ha esetleg kevesebb szénhidrátot fogyasztott, mint amennire a szervezetének szüksége lenne.
    Étkezés utáni magasabb vércukor érrtékei pedig függnek az elfogyasztott étel összetételétől is. Ha nem is fogyaszt cukrot vagy cukros éllmiszereket, a gyümölcsökben és a tejtermékekben lévő gyümölcs-és tejcukor megemelheti a vércukorszintjét. Természetesesen nem javaslom ezeknek az élelmi anyagoknak a kiiktatását, hiszen alapvető nyersanyagok az étkezésünkben.
    Dícséretesnek tartom maximalitását az egészséges táplálkozással és az egészség megőrzéssel kapcsolatban.

    A vércukor önellenőrzés javasolt időintervalluma az étkezés után 2 óra. Ha előbb történik a mérés, lehetséges, hogy a mért érték nem ad valós információt.További jó egészséget kívánok!

    Üdvözlettel:

    Koprivanecz Magdolna

    dietetikus