Kérdés

májfunkció probléma miatti diéta

Jó napot kívánok! Olyan kérdésem lenne, hogy 34 hetes terhes vagyok, a klinkán töltöm sajnos a heteimet, és elkezdtem viszketni. Vettek vért és megállapították hogy a májfunkcióm rossz ezért diétáznom kell. Sajnos nem értek hozzá de gondolom ilyen epe diétát kell tartanom. Viszont hiába kérdeztem az orvost, nővéreket hogy azon az ételen kívűl amit itt kapok mit ehetek vagy mit nem erre nem kaptam választ. Haza fognak engedni nemsokára de így elég nehéz lesz betartani a diétát ha azt sem tudom mit lehet :( nagyon kívánom a csokit az édességet de azt sem merek enni :( esetleg tudna írni valami bővebb információt ezügyben? Vagy mitől múlna el leghamarabb a viszketés, nem tudom. Köszönettel : Kiss Tímea

Megválaszolt
Kategóriák: Életmód

Válasz

  1. Koprivanecz Magdolna
    Koprivanecz Magdolna Dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember
    2018. Április 27.
    Kedves Tímea!
     
    Az Ön esetében máj-és epekímélő étrend javasolt.
    A küldött epebeteg tájékoztatót, annyiban kiegészíteném, hogy a kakaó és csokoládé az epehólyagot erőteljes összehúzódásokra készteti és ezért a panaszok erősödhetnek. Így a csokoládéval készült édességeket nem javaslom. 

     

    Üdvözlettel:
    Koprivanecz Magdolna 
    dietetikus

Kérdés

Nekem mi lehet a bajom? Fent leírt kórkép mit jelent?

Tisztelt Doktor Úr! Bár nem feltétlen az Ön szakterülete, de Önnek küldöm el a kérdésem. Talán több információval rendelkezik a kérdést illetően, mint egy dietetikus vagy egy bőrgyógyász. 28 éves férfi vagyok, jobb oldalamon borda alatt pár napja, hete tompa nyomást érzek. Van olyan nap, hogy nem is érzem, máskor viszont igen. Nem fáj, nem akadályoz semmiben, kondim jó, étvágyam van, nem vagyok levert, vagy bármi. Viszont olyan érzés, mintha lenne ott valami. Nyomásra nem reagál, mozgásra sem. kitüremkedés nincs, vagy púp, szimetrikus a hasfalam. Hasonló panaszokkal olvastam egy olvasó hozzászolását, ahol a CT-nek vagy ultrahangnak az alábbi eredménye lett: A máj homogen,reflectivitása jelentősen fokozott. Vélemény Diffus májlaesio. Nekem mi lehet a bajom? Fent leírt kórkép mit jelent? Tisztelettel, Cs. Balázs

Megválaszolt
Kategóriák: Életmód

Válasz

  1. Dr. Fachet
    2018. Április 24.

    Tisztelt Uram!

    Köszönjük megtisztelő érdeklődését! Az Ön panasza/tünete nem olyan specifikus, hogy azt azonosítani lehetne a korábbi olvasói hozzászólással, de akár előfordulhat a problémák tekintetében azonosság is. A kérdés tisztázására mielőbbi belgyógyászati kivizsgálást javasolunk! Az említett diagnózis a máj egészét érintő működési zavart jelez.
     
    Tisztelettel kívánunk jobbulást, jó egészséget
    Dr Fachet orvosi csapata

Kérdés

A kérdésem az, hogy jogos-e a félelmem?

Tisztelt Doktor Úr! A hétvégén barátokkal Tatabánya mellett egy kulcsosháznál sütögettünk és az este folyamán egy róka is szegődött hozzánk, többször megjelent ellopva asztal mellől kolbászt, kenyeret... A háziak állítása szerint ők szoktatták oda, avval, hogy etették és ezért nem tart az embertől. Nekem a nap folyamán a lábam feltörte a cipő és így este mezítláb mászkáltam, azonban egy kicsi viszonylag felületes, de kicsit vérző seb volt bal sarkamon. Sajnos mivel estére szinte ki is ment a fejemből, így le sem mostam, illetve le sem fertőtlenítettem alvás előtt. Másnap jutott az eszembe az, amitől félek, hogy mi van, ha a róka esetlegesen mégis veszett volt és nekem a sebes lábam érintkezett a székkel, amire felraktam illetve földdel, amiken az ő testnedve előfordulhatott akár. A kérdésem az, hogy jogos-e a félelmem? Kell-e így félnem a veszettségtől? Kell-e oltás? Vagy ilyen módon nem kaphatom el? Válaszát előre is köszönöm.

Megválaszolt
Kategóriák: Életmód

Válasz

  1. Dr. Fachet
    2018. Április 23.

    Tisztelt Hölgíem!

    Köszönjük megtisztelő kérdését! A róka nem biztos, hogy veszett volt, a veszett állat viselkedése bizonyos jellegzetességeket mutat. Amennyiben a róka veszett volt, előfordulhat fertőzés a leírt módon, de akár csak a földdel érintkező seb is elfertőződhet. Emiatt a seb megfigyelése, kezelése kiemelten fontos, bármilyen apró tünet, panasz, zavar esetén azonnal orvoshoz kell fordulni! Ha Önt nyugtalanítja a kérdés, javasoljuk, hogy haladéktalanul keresse fel a Baleseti Sebészeti Ambulanciát!
     
    Tisztelettel kívánunk jó egészséget
    Dr Fachet orvosi csapata

Kérdés

C vitamin tartalmú gyümölcsök fogyasztása kemoterápia alatt

Kedves Magdolna! Családunkban van egy beteg,akit leukémia miatt kemo th-t kap. A kórházban azt mondták neki,kerülje azokat a gyümölcsöket,zöldségeket,amikben C vitamin található. Legyen kedves segíteni,hogy milyen zöldséget,ill.gyümölcsöt fogyaszthat! Válaszát köszönöm! Anna

Megválaszolt
Kategóriák: Életmód

Válasz

  1. Koprivanecz Magdolna
    Koprivanecz Magdolna Dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember
    2018. Április 22.
    Kedves Anna!  
     
    A kórházban kapott tájékoztatásra a következő a válaszom. A magas C-vitamin tartalmú gyümölcsöka citrusfélék, a csipkebogyó, valamint a bogyós gyümölcsök (pl. ribizli, acai bogyó, goji bogyó). A zöldségek közül a cékla, ami nagyobb C vitamin tartalommal rendelkezik, de ennek fogyasztása inkább ajánlott, mint kerülendő. Valamint szeretném megjegyezni, hogy sehol nem találtam az orvosi javaslatra utaló megerősítést, miszerint kemoterápia alatt nem szabad magas C vitamin tartalmú élelmiszereket fogyasztani. Más elbírálás alá esnek az étrendkiegészítők. Ezek használata a kezelések alatt azért lehet orvosilag ellenjavallt, mert az étrend kiegészítők hatóanyag tartalma és összetétele nem minden esetben ellenőrizhető és befolyásolhatja/módosíthatja a kezelést. Ezért küldök Önöknek egy étrendi ajánlatot, amely segítséget nyújthat.
     
     
    Üdvözlettel:
    Koprivanecz Magdolna
    dietetikus
     

Kérdés

Véleménye szerint lehet ez gasztroenterológiai probléma?

Tisztelt Doktor úr! Kissé kulonleges problémával fordulok Onhoz. Korulbelul egy hónapja jelentkezett nálam állandó koldok koruli szúró fájdalom. Elofordul, hogy csak néha fáj, azonban pár napja szinte állandóan. Olyan érzés, mintha késsel szúrkálnák kizárólag a koldok koruli teruletet. A kezelo orvosom kiírt ultrahangra, ahol eloszor megállapították, hogy folyadék található azon a teruleten. Most hetfon egy másik orvos is megvizsgált, o azonban már nem látott semmi elváltozást ezen a teruleten. A terulet azonban ugyanúgy fáj, és nagyon érzékeny. A kezelo orvosom már tehetetlen, kiírt végul gasztroenterológiára, de nem biztos benne. Véleménye szerint lehet ez gasztroenterológiai probléma, vagy hová fordulhatnék esetleg? Válaszát elore is koszonom! Tisztelettel: Barbara

Megválaszolt
Kategóriák: Életmód

Válasz

  1. Dr. Podlupszki
    Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
    2018. Április 18.
    Kedves Barbara,
     
    Ha a SONO is negatív, és a panaszai sem szűnnek meg, akkor mindenképpen vérvizsgálat, és esetleg CT kivizsgálás ajánlott!
    Remélem, tudtam segíteni,
    Üdvözlettel,
    Dr. Podlupszki Csaba

Kérdés

Mennyi ideig szedhető folyamatosan a Capro 50 mg filmtabletta?

Mennyi ideig szedhető folyamatosan a Capro 50 mg filmtabletta.

Megválaszolt
Kategóriák: Életmód

Válasz

  1. Dr. Fachet
    2018. Április 17.

    Tisztelt Uram!

    Köszönjük bizalmát, hogy hozzánk fordult kérdésével! Erre nincs általános szabály a gyógyszer alkalmazási előiratában, ráadásul előttünk nem ismeretes az Ön kórtörténete, állapota, így nem tudunk korrekten állást foglalni. Javasoljuk egyeztessen kezelőorvosával!
     
    Tisztelettel kívánunk jó egészséget
    Dr Fachet orvosi csapata

Kérdés

Mit tanácsol?

Emėsztõrendszeri betegseg.kronikus hasnyálmirigygyulladás.Van MŔ CT lÁeem

Megválaszolt
Kategóriák: Életmód

Válasz

  1. Dr. Fachet
    2018. Április 13.

    Tisztelt Hölgyem!

    Köszönjük megtisztelő érdeklődését! Korrekten közelítve kérdését gyógyulást a gombakészítményektől nem ígérhetünk, de a tüneteket képesek lehetnek jótékonyan befolyásolni több folyamaton keresztül is. Pl. a gyulladásos folyamatok mérséklése, az immunrendszer harmonizálása, a szervezet oxigénfelhasználásának javítása mind javíthatják az életminőséget.

    A Fachet Vital Plus nevű termék fogyasztását ajánljuk 2x1-2 kapszula/nap adagolással. A készítményt tartósan kellene szedni, 4 hónap aktív szedést követően érdemes tartani egy 1 hónapos szünetet, majd ilyen ciklikussággal a terápiát folytatni 2x1 kapszula/nap fenntartó dózissal. Javasoljuk továbbá a makrobiotikus étkezés bevezetését.

    Tisztelettel kívánunk jobbulást

    Dr Fachet orvosi csapata

Kérdés

Mi a véleménye Doktor Úr?

Tisztelt Doktor úr! Dédimamám tavaly októberben került be idősek otthonába, sajnos mi nem tudunk szakszerűen gondoskodni róla, így ezzel a lehetőséggel kellett élnünk. Október, novemberben jól volt, bár sokat fogyott a rendszeres étkeztetés miatt, (otthon állandóan evett valamit ) de fizikailag egészséges. December, januárban már észrevettük rajta a demencia jeleit. Februárban kórházba került, mert keveset iszik és besűrűsödött a vére, de 3 nap után kiengedték. Márciusban mikor voltunk nála, már nem igazán volt képben. Most áprilisban van a 86-ik születésnapja, de már nem nagyon fogja fel, hogy hol van és miért. A családtagokat megismeri, de de már össze-vissza beszél és butaságokat is. A lényeg, hogy fél év alatt rengeteget romlott szellemileg az állapota. Elolvastam pár cikket az interneten a demencia utáni halálozásról. Nem szeretném még eltemetni, mert fizikailag, korához képest jól van. De sajnos elég valószínű, hogy őt fogom először elveszíteni a családtagjaim közül és nem tudom, hogy tudnék "felkészülni" rá. Tudom, hogy minden embernél más és sok minden összefügg a halálozáshoz, de Ön szerint kb mennyi ideje van még Dédimamámnak? Köszönöm szépen előre is a segítséget! Tisztelettel: Kubatov Beáta

Megválaszolt
Kategóriák: Életmód

Válasz

  1. Dr. Fachet
    2018. Április 13.

    Tisztelt Hölgyem!

    Köszönjük megtisztelő bizalmát, hogy hozzánk fordult kérdésével!
    Nem lehet pontos prognózist mondani, ilyen idős korban a szervezetben már nincsenek tartalékok, elég lehet egy meghűlés, egy szédülés, elesés, ágynak dőlés, kiszáradás, vérnyomás ingadozás, stb. és felborulhat a szervezet törékeny egyensúlya. Ugyanakkor az is lehet, hogy jó fizikai kondíció mellett, akár hosszasan elhúzódó demens állapot alakul ki. A kérdés mindig az, hogy méltósággal, minőségben telnek-e az ember napjai? Ha nem, az sajnos már mindenkinek megterhelő úgy fizikailag, mint lelkileg. Nehéz, de fontos dolog az életünkben - az elengedés. Ehhez a lelki működések vonatkozásában sok mindent meg kell ismerni, érteni.
    Amennyiben ebben a témában Önnek mélyebb érdeklődése volna, kérjük legyen szíves jelezni felénk és privát levélben tájékoztatjuk a további lehetőségekről.
     
    Tisztelettel kívánunk jó egészséget
    Dr Fachet orvosi csapata