Kérdés

Szeretném tudni, hogy van-e mód rá, hogy az Iga szintjét megemeljük?

Tisztelt Hölgyem/Uram! A 4 éves kisfiamnak csökkent az IGA szintje ( 0.50 g/L), a szelektív IGA szintet még most vizsgálják. Második éve óvodás, de 2-3 nap után torokfájás, köhögés miatt mindig otthon kell maradnia. Mindig szárazon kezd köhögni és csak a Ventolin hörgőtágító adása után tudja csak felköhögni a váladékot. Ételallergiát és néztek nála, de minden negatív, viszont bizonyos ételek (glutén, paradicsom) adása után hol az arcán jön ki ekcémás folt, hol a végbélnyílása lesz tűzpiros. Szeretném tudni, hogy van-e mód rá, hogy az Iga szintjét megemeljük? Köszönettel, Szabó Tünde

Megválaszolt
Kategóriák: Immunrendszer, Allergia

Válasz

 1. Dr. Fachet
  Prof. Dr. Fachet József MD. PhD. orvosi csapata Rákkutató, immunológus, kórélettanász
  2017. Október 31.

  Tisztelt Hölgyem!

  Köszönjük megtisztelő érdeklődését! A Kisfiú egyensúlyának elbillenését az említett funkcionális eltérések igazolják. Ennek vannak fizikai vetületei (IgA, légúti tünetek, allergiás jelenségek) és vannak lelki aspektusai. Valamennyi felé komoly figyelmet kellene fordítani, s nem elég csupán a fizikai szinten maradni.
  Az IgA izolált emelésére tudomásunk szerint nincs konkrét szer, s ez nem is lenne jó cél. Mert az immunrendszer lehető legszélesebb támogatása adja lehető legnagyobb védelmet. Ez több módon elősegíthető. Egyrészt a minőségi táplálkozással, a rendszeres szabad levegőn tartózkodás, fizikai aktivitás (játék, edzés), lelki egyensúly megteremtése (szükség esetén kineziológia, craniosacralis terápia) jöhetnek szóba. Minőségi probiotikum (pl. Progastro Kid) fogyasztása, rendszeres D-vitamin bevitel az egyéb vitaminok bevitele mellett (pl. Biogreen termékek) és pl. a Fachet Vital Defense Plus nevű gyógygombakészítmény fogyasztása (1x1 kapszula/nap ill. a kapszula tartalmának elkeverése pl. joghurtban.).
   
  Reméljük segíthettünk, a Kisfiánok szeretettel kívánunk jobbulást

  Dr Fachet orvosi csapata

Kérdés

23 éves lány vagyok, a hajam csomókban hullik

Tisztelt Doktor Úr! 23 éves lány vagyok, a hajam csomókban hullik , vérszegény vagyok es a bilirubin totál értèkem 25 , és még vagy 6 * volt a leletemen , azok mind alacsonyabbak az optimálishoz képest , nagyon sokszor étkezés után és este is hányingerem van , nem stresszelek, szűltem februárban. Köszönöm válaszát. *háziorvos szabadságon

Megválaszolt
Kategóriák: Immunrendszer, Allergia

Válasz

 1. Dr. Podlupszki
  Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
  2017. Október 28.

  Kedves Szandra!

  Mindenképpen konzultáljon allergológussal, esetleg gasztroenterológussal. A gluténérzékenység kivizsgálása indokolt!

  Tisztelettel,
  Dr. Podlupszki Csaba


Kérdés

A rengeteg sok bélgáz mitől alakulhat ki?

Tisztelt Doktor ÚR! A rengeteg sok bélgáz mitől alakulhat ki? Probiotikumot szedek, Fruktoz, laktóz, laktulóz tesztem negatív, helikobaktérium pozitív lett kaptam rá gyógyszert étel allergiám nincs glutén érzékeny sem vagyok széklettenyésztés negatív. Evés után sok sok vastagbélben bélgáz keletkezik de van hogy nélküle is. alsó tükrözés szintén negatív. Mit ajánlana? Köszönöm Niki

Megválaszolt
Kategóriák: Immunrendszer, Allergia

Válasz

 1. Dr. Podlupszki
  Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
  2017. Október 26.

  Tisztelt Érdeklődő,

  Ezt a problémát nagy valószínűséggel a bélbaktériumok okozzák. Az, hogy minden eredménye negatív, nem jelenti azt, hogy esetleg nincs intoleranciája valamire, amit egyenlőre nem lehet kimutatni.
  Esetleg azt ajánlom, hogy hagyja ki, vagy amennyire tudja, csökkentse le a fehér liszt, és az ezzel készült termékek fogyasztását. A probiotikum használatát egyenlőre ne hadja abba.

  Üdvözlettel,
  Dr. Podlupszki Csaba
   

Kérdés

Ha az összetevők listájában nem szerepel a fenti allergének közül egy sem, de a gyártó ráírja, hogy nyomokban tartalmazhat ezekből a termék, kaphat-e belőle a gyermekem?

Tisztelt Dobor Viktória! Gyermekemnél vérvétel útján tejfehéjre (csak béta laktoglobulinra)-, tojás-, és földimogyoró alllergiát állapítottak meg. Tünetek között ekcéma, haspuffadás és hasmenés fordult elő. A tejfehérjére és földimogyóróra alacsony reaktivitást, míg a tojásra mérsékelten emelkedett reaktivitást mutattak ki. Gasztroenterológus doktornőnk tej-, tojás és olajos magmentes diétát javasolt az elkövetkezendő egy évre, amit el is kezdtünk tartani. Kérdésem a következő: ha az összetevők listájában nem szerepel a fenti allergének közül egy sem, de a gyártó ráírja, hogy nyomokban tartalmazhat ezekből a termék, kaphat-e belőle a gyermekem? Mekkora lehet az esélye, hogy van benne, vagy csak egy esetleges pert megelőzve nyomtatják a cimkére a gyártók a figyelmeztetést? Köszönettel, Zsuzsa

Megválaszolt
Kategóriák: Immunrendszer, Allergia

Válasz

 1. Dobor Viktória
  Dobor Viktória Dietetikus
  2017. Október 21.

  Tisztelt Zsuzsa!

  A gyártónak a hatályos jogszabályok értelmében minden esetben fel kell tüntetni minden lehetséges allergént, akkor is ha az csak az allergénből származik, az élelmiszerben használt segédanyag tartalmazza, vagy megváltozott állapotban tartalmazza azt. A tartalmazhat felirat legtöbbször azt foglalja magába, hogy a gyártás során nem csupán azt az egy terméket gyártják, hanem egy szomszédos gyártósoron mást is, ami esetleg allergént tartalmazhat. Így előfordulhat az, hogy szennyeződhet, az amúgy allergént nem tartalmazó anyag. Illetve még az feltételezhető a legtöbb esetben, hogy segédanyagként kis mennyiségben tartalmaz, de ez olyan elenyésző, hogy így jelölik. Én mindenképpen azt tanácsolnám, hogy a teljesen allergén mentes terméke vásárolják, mert az a 100%-ban biztos megoldás!

  Üdvözlettel: Dobor Viktória