Kérdés

Gyakran visszatérő herpes vírus oka

Tisztelt DR-Nő! Kérdésem az lenne, mi az oka a gyakran visszatérő Herpes vírusnak! Köszönöm!

Megválaszolt
Kategóriák: Immunrendszer, Allergia

Válasz

 1. Dr. Apostol
  Dr. Apostol Éva Bőrgyógyász-kozmetológus
  2018. Február 20.

  Kedves Ibolya!

  A herpesz jellemzően akkor tér vissza, amikor immunrendszerünk valamilyen okból meggyengül. Így beszélhetünk a herpesz aktív és passzív időszakáról. A kiújulás okai között szerepel a kimerültség, a menstruáció vagy a napégés, de lelki összefüggéseket is megfigyeltek a stressz és a szorongás kapcsán.

  Tisztelettel Dr.Apostol Éva

Kérdés

Szeretném tudni, hogy van-e mód rá, hogy az Iga szintjét megemeljük?

Tisztelt Hölgyem/Uram! A 4 éves kisfiamnak csökkent az IGA szintje ( 0.50 g/L), a szelektív IGA szintet még most vizsgálják. Második éve óvodás, de 2-3 nap után torokfájás, köhögés miatt mindig otthon kell maradnia. Mindig szárazon kezd köhögni és csak a Ventolin hörgőtágító adása után tudja csak felköhögni a váladékot. Ételallergiát és néztek nála, de minden negatív, viszont bizonyos ételek (glutén, paradicsom) adása után hol az arcán jön ki ekcémás folt, hol a végbélnyílása lesz tűzpiros. Szeretném tudni, hogy van-e mód rá, hogy az Iga szintjét megemeljük? Köszönettel, Szabó Tünde

Megválaszolt
Kategóriák: Immunrendszer, Allergia

Válasz

 1. Dr. Fachet
  2017. Október 31.

  Tisztelt Hölgyem!

  Köszönjük megtisztelő érdeklődését! A Kisfiú egyensúlyának elbillenését az említett funkcionális eltérések igazolják. Ennek vannak fizikai vetületei (IgA, légúti tünetek, allergiás jelenségek) és vannak lelki aspektusai. Valamennyi felé komoly figyelmet kellene fordítani, s nem elég csupán a fizikai szinten maradni.
  Az IgA izolált emelésére tudomásunk szerint nincs konkrét szer, s ez nem is lenne jó cél. Mert az immunrendszer lehető legszélesebb támogatása adja lehető legnagyobb védelmet. Ez több módon elősegíthető. Egyrészt a minőségi táplálkozással, a rendszeres szabad levegőn tartózkodás, fizikai aktivitás (játék, edzés), lelki egyensúly megteremtése (szükség esetén kineziológia, craniosacralis terápia) jöhetnek szóba. Minőségi probiotikum (pl. Progastro Kid) fogyasztása, rendszeres D-vitamin bevitel az egyéb vitaminok bevitele mellett (pl. Biogreen termékek) és pl. a Fachet Vital Defense Plus nevű gyógygombakészítmény fogyasztása (1x1 kapszula/nap ill. a kapszula tartalmának elkeverése pl. joghurtban.).
   
  Reméljük segíthettünk, a Kisfiánok szeretettel kívánunk jobbulást

  Dr Fachet orvosi csapata

Kérdés

23 éves lány vagyok, a hajam csomókban hullik

Tisztelt Doktor Úr! 23 éves lány vagyok, a hajam csomókban hullik , vérszegény vagyok es a bilirubin totál értèkem 25 , és még vagy 6 * volt a leletemen , azok mind alacsonyabbak az optimálishoz képest , nagyon sokszor étkezés után és este is hányingerem van , nem stresszelek, szűltem februárban. Köszönöm válaszát. *háziorvos szabadságon

Megválaszolt
Kategóriák: Immunrendszer, Allergia

Válasz

 1. Dr. Podlupszki
  Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
  2017. Október 28.

  Kedves Szandra!

  Mindenképpen konzultáljon allergológussal, esetleg gasztroenterológussal. A gluténérzékenység kivizsgálása indokolt!

  Tisztelettel,
  Dr. Podlupszki Csaba

Kérdés

A rengeteg sok bélgáz mitől alakulhat ki?

Tisztelt Doktor ÚR! A rengeteg sok bélgáz mitől alakulhat ki? Probiotikumot szedek, Fruktoz, laktóz, laktulóz tesztem negatív, helikobaktérium pozitív lett kaptam rá gyógyszert étel allergiám nincs glutén érzékeny sem vagyok széklettenyésztés negatív. Evés után sok sok vastagbélben bélgáz keletkezik de van hogy nélküle is. alsó tükrözés szintén negatív. Mit ajánlana? Köszönöm Niki

Megválaszolt
Kategóriák: Immunrendszer, Allergia

Válasz

 1. Dr. Podlupszki
  Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
  2017. Október 26.

  Tisztelt Érdeklődő,

  Ezt a problémát nagy valószínűséggel a bélbaktériumok okozzák. Az, hogy minden eredménye negatív, nem jelenti azt, hogy esetleg nincs intoleranciája valamire, amit egyenlőre nem lehet kimutatni.
  Esetleg azt ajánlom, hogy hagyja ki, vagy amennyire tudja, csökkentse le a fehér liszt, és az ezzel készült termékek fogyasztását. A probiotikum használatát egyenlőre ne hadja abba.

  Üdvözlettel,
  Dr. Podlupszki Csaba
   


Kérdés

Ha az összetevők listájában nem szerepel a fenti allergének közül egy sem, de a gyártó ráírja, hogy nyomokban tartalmazhat ezekből a termék, kaphat-e belőle a gyermekem?

Tisztelt Dobor Viktória! Gyermekemnél vérvétel útján tejfehéjre (csak béta laktoglobulinra)-, tojás-, és földimogyoró alllergiát állapítottak meg. Tünetek között ekcéma, haspuffadás és hasmenés fordult elő. A tejfehérjére és földimogyóróra alacsony reaktivitást, míg a tojásra mérsékelten emelkedett reaktivitást mutattak ki. Gasztroenterológus doktornőnk tej-, tojás és olajos magmentes diétát javasolt az elkövetkezendő egy évre, amit el is kezdtünk tartani. Kérdésem a következő: ha az összetevők listájában nem szerepel a fenti allergének közül egy sem, de a gyártó ráírja, hogy nyomokban tartalmazhat ezekből a termék, kaphat-e belőle a gyermekem? Mekkora lehet az esélye, hogy van benne, vagy csak egy esetleges pert megelőzve nyomtatják a cimkére a gyártók a figyelmeztetést? Köszönettel, Zsuzsa

Megválaszolt
Kategóriák: Immunrendszer, Allergia

Válasz

 1. Dobor Viktória
  2017. Október 21.

  Tisztelt Zsuzsa!

  A gyártónak a hatályos jogszabályok értelmében minden esetben fel kell tüntetni minden lehetséges allergént, akkor is ha az csak az allergénből származik, az élelmiszerben használt segédanyag tartalmazza, vagy megváltozott állapotban tartalmazza azt. A tartalmazhat felirat legtöbbször azt foglalja magába, hogy a gyártás során nem csupán azt az egy terméket gyártják, hanem egy szomszédos gyártósoron mást is, ami esetleg allergént tartalmazhat. Így előfordulhat az, hogy szennyeződhet, az amúgy allergént nem tartalmazó anyag. Illetve még az feltételezhető a legtöbb esetben, hogy segédanyagként kis mennyiségben tartalmaz, de ez olyan elenyésző, hogy így jelölik. Én mindenképpen azt tanácsolnám, hogy a teljesen allergén mentes terméke vásárolják, mert az a 100%-ban biztos megoldás!

  Üdvözlettel: Dobor Viktória 

Kérdés

Autoimmun betegség esetén mit lehet tenni?

Üdvözlöm, lányomnál aki most 27 éves, kb. 2 évvel ezelőtt autoimun betegséget diagnosztizáltak nála . Mai napig erős szteroidot kap, 3-rom havonta kap infúziós kezelést. Lehetséges,hogy ez már elkiséri élete végéig? Nem tud ebből a betegségből kigyógyulni? Következő kérdésem rám irányul. Pár nappal ezelőtt tudtam meg,hogy pajzsmirigy túl működésem van. Persze hosszadalmas vizsgálatok előzték meg. Most viszont döntenem kellet, műtét vagy izotóp kezelés. Nem tudom, hogy melyik lett volna jó.

Megválaszolt
Kategóriák: Immunrendszer, Allergia

Válasz

 1. Dr. Fachet
  2017. Október 10.

  Tisztelt Hölgyem!

  Köszönjük, hogy hozzánk fordult kérdésével. Lánya problémájára válaszolva kérdés, hogy milyen betegsége van. Fordulatra csak komplex (testi-lelki-szellemi) terápia esetén volna esély, amely képes lehet a háttérben futó folyamatok megváltoztatására, áthangolására. Amennyiben ilyen irányú érdeklődés felmerülne, kérjük szíveskedjenek jelezni felénk!
  Az Ön esetében - nem ismerve a helyzetet és a leleteket - nem tudunk mást javasolni, mint azt, hogy a kezelőorvosával folytatott bizalmas beszélgetésben kell kikérni az ő véleményét és a döntést elsősorban szakmai szempontok alapján meghozni.
   
  Tisztelettel kívánunk jobbulást
  Dr Fachet orvosi csapata

Kérdés

Pár hónapja hullani kezdett egy foltban a hajam

Üdvözlöm! Pár hónapja hullani kezdett egy foltban a hajam, jobb oldalon, elöl, nem kör, hanem inkább szabálytalan folt alakban. Amikor észre vettem először is bőrgyógyászhoz fordultam, aki góc kutatásra küldött, valamint alpicort hajszeszt és egy gyógyszertári kevert hajszeszt írt fel amit felváltva kellett használnom. Használtam is kb 2 hónapig, de a hajam egyre inkább csak ritkul azon a területen. Pár centiméteren teljesen ki hullott. Történt fül orr gegeszeti kivizsgálás, 2 különböző orvosnál jártam hogy biztos legyek a dologban. Történt orr és torok váladék tenyésztés, az orromban egy staphylococcus nevű bakterumot találtak, ami a doktor nő szerint nem okozhat ilyen panaszt, azért kaptam rá egy antibiotikumos orr cseppet. Torok váladék mintavetel negatív. Jártam fogorvosnál, jövő héten lesz meg a röntgen felvétel, jártam nőgyógyásznál, ott is minden rendben. Jópár hónapja tart a hajhullás ezen a területen, és már nagyon meg vagyok ijedve hogy ott nem marad hajam, ki fog hullani az összes. El mentem egy másik bőrgyógyászhoz, aki szemrevételezte a hajam, Annyit mondott hogy a bőröm ott enyhén rózsaszín, de nem lát semmijen különösebb elváltozást. Panaszkodtam neki arról is, hogy azon a területen folyamatosan, minden nap egy egy gennyes pattanás jelent meg a fejbőrömön az utóbbi pár hétben. Ezeket ki nyomom majd fertőtlenítem. Arra gondolt hogy talán valami féle bakteriális dolog lehet a háttérben, ezért fel irt egy 4 hetes antibiotikum kúrát, amelynek már csak az utolsó tablettája van hátra. Heti egy darabot kell be vennem a fluconazole q pharma gyógyszerből. Azt mondta hogy ha bakteriális, illetve gombás fertőzés lenne akkor a gyógyszertől el kell hogy múljon, és vissza fog nőni a hajam. Még mindig folyamatosan elő jönnek a pattanások, illetve kiütések, nem tudom minek nevezzem.. Most türelmesen várnom kell? Pajzsmirigy alulműködésem van, másfél éve szedek l thyroxint, folyamatosan ellenőrzik a tsh - t, jó az érték, és nem autoimmun. Eddig is volt kisebb mértékű hajhullásom, de nem így. Történt terheléses vércukor és inzulin meghatározás, nem találtak semmit. Nőgyógyászati hormonok is rendben vannak. Milyen további vizsgálatokat ajánlana, hogy ki derüljön mi a foltos hajhullásom okozója? Jelenleg dr hair hajcseppekkel kezelem a területet, valamint ma még be veszem az utolsó darabot a fluconazole gyógyszerből. Nem kellene esetleg egy alaposabb kivizsgálás? Hátha tudna egy kis tanácsot adni merre lenne érdemes még fordulnom? Valamint valami kiegészítő helyi kezelést? Nagyon szépen köszönöm előre is válaszát! Szép napot! Barbara.

Megválaszolt
Kategóriák: Bőrproblémák

Válasz

 1. Dr. Apostol
  Dr. Apostol Éva Bőrgyógyász-kozmetológus
  2017. Augusztus 3.

  Kedves Barbara!

  Az erős hajhullás problémái lehetnek:Autoimmun betegségből kiterjedők, nem megfelelő pajzsmirigy gyógyszerek használata,testi-lelki stressz, nem megfelelő vitamin, ásványi anyagok használata, közmetikai cikkek használata, gombás fertőzések, ezekben az esetekbe: Itt a haj foltokban hullik ki. Először csak kis területeken, majd a területek egyre nagyobbak lesznek. A feltételezett ok autoimmún rendellenesség ahol a gyökerek begyulladnak, nem kapnak elegendő tápanyagot és végül kihullanak. Ezt az állapotot nehéz gyógyítani. A gyógymód topikus nagy erejű steroidokból, topikus anthralinból, bőrbe beadott steroidokból, PUVA-ból (Psoralen + ibolyántúli sugárzás) és cikloszporinból áll.A megfelelő cél eléréséhez, javasolnám a fent leírtak alapján a vizsgálatokat elvégeztetni, csak természetes samponok-kozmetikai készítmények használatát javasonám jelen pillanatban.

  Üdvözlettel Dr.Apostol Éva

Kérdés

Immunerősítésre milyen terápiát ajánlana?

Üdvözlöm! 30 éves nő vagyok.2 hete Hpv magas rizikójú vírust találtak nálam. (Nem 16,18) Citilogiai leletem p3-as Műtétet nem javasolnak,csak immunerősítést. Az lenne a kérdésem milyen terápiát javasolna,és meddig? Köszönettel!

Megválaszolt
Kategóriák: Immunrendszer, Allergia

Válasz

 1. Dr. Fachet
  2017. Július 17.

  Tisztelt Hölgyem!

  Köszönjük megtisztelő érdeklődését! Immunerősítésre a Fachet készítmények közül a Fachet Vital Plus nevű terméket ajánlanánk 2x2 kapszula/nap adagolásban. Javasolt a fogyasztása 4 hónapig, majd 1 hónap szünetet követően mindez ismételhető.
  Komplex életmódváltás és a háttérben lévő meghatározó tényezők összjátékának a megértése adhatná a legjobb eredményt, kiegészítve a megfelelő kezelésekkel.
   
  Tisztelettel kívánunk mielőbbi gyógyulást,
  Dr Fachet orvosi csapata