Kérdés

Kb 4-5 naponta van széklete, nagyon kemény , hosszú és fájdalmas idő mire kijön

Jó estét doktor nő! Van egy 28 hónapos kislányom , akinél a kakálás mindig nagy kínokkal jár. 14 hónapos kora óta Szobatiszta. De a szobatisztaság elött is gond volt a kakálásal. Kb 4-5 naponta van széklete, nagyon kemény , hosszú és fájdalmas idő mire kijön. Nagyon sokat iszik kb. 1,5 L iszik meg egy nap. Levest is minden nap eszik, nagyon sok gyümölcsöt eszik. De sajna nem tudok a székleten javítani semmit. Mit tegyek hogy ne szenvedjen ennyit.

Megválaszolt
Kategóriák: Székrekedés kezelése

Válasz

 1. Koprivanecz Magdolna
  Koprivanecz Magdolna Dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember
  2018. Január 29.
  Kedves Renáta!
  Köszönöm megtisztelő bizalmát.
  Az Ön által leírt probléma sok kisgyermekes szülő esetén jelent gondot.
  Ebben az életkorban (is) a gyermekek érzelmi, lelki fejlődésére sok tényező van hatással. A ragaszkodás valamilyen tárgyhoz, kedvenchez fokozottan jelentkezhet. A napi szintű elszakadás a szülőtől a pl.: a bölcsődében érzelmi hiányt okozhat.
  A széklettől való "el nem szakadás" (visszatartás) ezzel a lelki hiánnyal is magyarázható.
  A kislánya étkezésével kapcsolatban a következőket javasolnám. A rostbevitel emelése jelentősen megkönnyítené a széklet kiürülését. Ezek a rostok megtalálhatók a teljes kiőrlésű kenyerekben, pékárukban, kekszekben, müzlikben. Készülnek pl. kifejezetten gyerekeknek állatfigurás tönkölykekszek vagy a Belvita Jó reggelt kekszek is magas rosttartalommal rendelkeznek. De az fontos, hogy a rost mennyiségét fokozatosan növeljük, hogy okozzunk esetleges bélgörcsöket a túlzott bevitellel. 

  Ha a javasolt módszer nem vezet eredményre, akkor keresse fel a gyermek kezelő orvosát és kérje meg, hogy írjon fel Laevolac szirupot, amely a széklet távozását elősegíti és nem lehet hozzászokni.
   
  Jó egészséget és sikereket kívánok!
  Üdvözlettel:
  Koprivanecz Magdolna

  dietetikus

Kérdés

A prolapsis ani okozhatja a bogyós székletet és a visszatarthatatlan székletet?

Tisztelt Doktor úr! A prolapsis ani okozhatja a bigyos szekletet es visszatarthatatlan szeleket? Illetve hüvelyfolyást? A műtétet hogyan csinálják illetve ambulánsan elérhető? Köszönöm Niki

Megválaszolt
Kategóriák: Székrekedés kezelése

Válasz

 1. Dr. Podlupszki
  Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
  2017. Szeptember 12.

  Kedves Niki!

  Egynapos sebészeten lehet csinálni, de bogyós székletet, illetve a folyást nem okoz.
  Üdvözlettel
  Dr. Podlupszki Csaba

Kérdés

Hasmenés, viszketés, hajhullás

Tisztelt Doktor úr! Kétségbeesésemben fordulok Önhöz.67 éves nő vagyok.Múlt év végéig teljes erőnlétben,életvidáman éltem.Télen kezdődtek a problémáim.Sosem volt a székletemmel gond,azóta hasmenésem naponta többször,megállapításom szerint lisztes ételek után,bár néha akkor sem.Emellett olyan intenzív a hajhullásom tavasz óta,hogy lassan elmegy az összes hajam.A haj nekem különösen fontos volt az életemben mindig.A hajhullással egyidőben mindkét mellem alatt mára már elviselhetetlen viszketés.Gondolkodásom,memóriám,mely tökéletes volt,egyre romlik,akár a látásom.Májustól az orvosok egymáshoz küldözgetnek,de egy kivizsgálás nem történt arra,hogy ételallergia,vagy akár egy candida fertőzés áll-e mögötte.Ha ez utóbbi,attól félek,a melleim is veszélyben lehetnek,amint terjed a viszketés.Gomba elleni krémet,és viszketés elleni port kaptam,de nem segítenek.Már létezni sem tudok a viszketéstől.Aug.21-én saját döntésemre székletmintát viszek a KÖJÁL-ba,de az eredményig,illetve a körzeti orvosom szabadságról való visszatéréséig várnom kell.Tudom,nem hosszú idő ez,de az elviselhetetlen viszketés,és az egyre bizonytalanabb állapotom miatt kérdezem,hogy mit tudna Ön javasolni a viszketés enyhítésére? Illetve merjek-e megrendelni egy svájci béltisztító Clean inside +Parasic kapszulát? Mert ezeket már a jövő hét elejétől szedhetném.Azt is tudom,meg kellene várnom a székleteredményt,és az orvosom további teendőit,de már nem bírom. Ha az eredmény ételallergiát mutat, s közben már szedem a fentebb említett tisztítókat,nem lesz belőle baj? Teljesen tanácstalan vagyok,s ha tudtam volna a májusi kivizsgálás elkezdésekor,hogy közönybe és falakba ütközöm,akkor már korábban vettem volna a kezembe a sorsomat.Várom segítő jótanácsát,melyet nagyon-nagyon köszönöm! Tisztelettel Zomboriné Zsoldos Magdolna

Megválaszolt
Kategóriák: Béltisztítás

Válasz

 1. Dr. Podlupszki
  Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
  2017. Augusztus 19.

  Kedves Magdolna!

  Meg kell várni az eredményeket, és csak akkor kezdje el a kúrát, ha nem derül fény semmilyen elváltozásra, betegségre. Biztos, ami biztos, érdemes lenne egy endokrinológiai kivizsgálásra is elmennie, amennyiben ez még nem történt meg.
  Tisztelettel,
  Dr. Podlupszki Csaba

Kérdés

Székrekedésre illetve sok végbél gázra létezik tartós kezelés?

Jó napot szekrekedésre illetve sok vegbel gazra letezik tartos kezeles akár injekció formában? Köszönöm

Megválaszolt
Kategóriák: Székrekedés kezelése

Válasz

 1. Dr. Podlupszki
  Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
  2017. Június 6.

  Tisztelt Érdeklődő!

  Elegendő rost, illetve probiotikum szedése javíthat a panaszokon. Esetleg egy Normix kezelés szóba jöhet.
  Üdvözlettel,
  Dr. Podlupszki Csaba


Kérdés

3 éve szorulásom van. guttalax, keserűsó, 3-4 naponként van székletem

3 éve szorulásom van. guttalasz, keserűsó, 3-4 naponként van székletem Méregtelenítés használna-e? vastagbél, végbél tükrözésem negatív. Nem tudnak igazán sehol segíteni Ha kapnék valami jó tanácsot megköszönném tisztelettel J.Endre

Megválaszolt
Kategóriák: Béltisztítás

Válasz

 1. Dr. Podlupszki
  Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
  2017. Április 28.

  Kedves Endre!

  Úgy gondolom, hogy ebben az esetben a béltisztítás és a  méregtelenítés látványos eredményt hozhat, és a székelése helyreáll.

  Remélem, segíthettem,
  Üdvözlettel,
  Dr. Podlupszki Csaba

Kérdés

Minden féle hashajtót kipróbáltunk, de nem használnak

Tisztelt Doktor Úr! Férjem 8o éves, és mindig nagyon székrekedéses volt. Eddig az évig szenna teával elértük hogy 4-5 naponként legyen széklete, de az idén már a tea sem hat neki. Minden féle hashajtót kipróbáltunk, de nem használnak. A beöntés még kórházi körülmények között sem hozott eredményt. Kétszer került ezzel kórházba az idén. Erőteljes hashajtót irt neki az orvos, és azt mondta, hogy idős kori bélrenyhesége van. Az erőteljes hashajtóból is kétszer kapott, de csak amikor a kórházban egy nagy adag ricinust adtak neki, arra lett széklete, ami először egy kicsit keményebb, és utána 2-3 alkalommal nagyon hasmenéses, de még azon a napon. Utána újra semmi. Inzulinos cukros, Levalokot is használtunk, de arra sem lett semmi. Most kórházban van, dagadó lábbal kapcsolatosan, és egy hete nem volt széklete, és ott nem enged beadni magának ricinust, mert fél hogy "+baleset " éri. A hasa nem fáj, amikor kórházba került és azt mondták, hogy szalvéta szárazságú dugók vannak a belében, akkor is jó bélhangokat állapitottak meg. A cukros doktornő is azt mondta, adjam a ricinust. Kérdésem az, hogy ezen nem lehet segiteni, vagy hány naponként muszály a ricinust beadni. Nagyon várom a válaszát, mert amikor kórházban van, volt o9lyan hogy 7-8 napig nem volt széklete.Tisztelettel Némethné Kovács Magda

Megválaszolt
Kategóriák: Székrekedés kezelése

Válasz

 1. Dr. Podlupszki
  Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
  2016. Szeptember 6.

  Kedves Magda!

  A székrekedés jelentkezhet egyes gyógyszerek, például opioid fájdalomcsillapítók és vastartalmú tabletták szedésének következtében, illetve anyagcserezavar és más betegségek mellékhatásaként.A hashajtók használata,amelyek rövid távon hatásosak ugyan, de hosszú távon nem ajánlott az alkalmazásuk.Javasolnám a megfelelő folyadék bevitelét, több rostban gazdag táplálék fogyasztását, székletlazítót és emésztést, bélműködést serkentő készítményt kipróbálni. Amennyiben ezek egyike sem vezet eredményre, mindenképpen fel kell keresni újra a háziorvost, illetve szakorvoshoz kell fordulni.

  Tisztelettel  Dr.Podlupszki Csaba

Kérdés

Az anyagcserém jóformán teljesen leállt

Kedves Dokrtor Úr! Olyan problémám van, hogy az anyagcserém jóformán teljesen leállt, szűztea kapszula nélkül a természetes folyamat nem működik a szervezetemben, kilók folyamatosan jönnek rám. Mit javasolna? ? Nézegettem az interneten a Natural swiss méregtelenítő kúráját, nekem az megfelelő lenne? Válaszát előre is köszönöm!

Megválaszolt
Kategóriák: Székrekedés kezelése

Válasz

 1. Dr. Podlupszki
  Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
  2016. Június 5.

  Tisztelt Érdeklődő!
  Az anyagcsere során keletkező salakanyag megfelelő ürítéséhez nagyon fontos a folyadék(elsősorban tiszta víz) bevitele, és a rostokban gazdag táplálkozás. A Clean Inside béltisztító kúra használatát javasolnám az Ön számára, ezzel megoldható az egészségügyi problémája.
  Tisztelettel   Dr.Podlupszki Csaba

Kérdés

Hogyan lehetséges a székrekedés kezelése?

Tisztelt Doktor Úr!
Kérem, segítsen, mit tehetek azért, hogy megint minden normális legyen, és megszűnjön végre a székrekedésem? Van, amikor napokig nincsen székletem, amikor pedig van, nagyon kemény, ezért fájdalommal jár az ürítés. Próbálkoztam már több mindennel, szedtem székrekedés elleni táplálékkiegészítőt, ha már nem bírom, akkor hashajtót is beveszek, de egyik sem az igazi. Most már ott tartok, hogy enni sem merek, mert állandóan puffadt vagyok, kiáll a hasam. Zavar ez a helyzet, de nem tudom, mitévő legyek. Remélem, tud valami bíztatót mondani a székrekedés kezelésére, nagyon várom a válaszát!
Köszönettel:
Nóra

Megválaszolt
Kategóriák: Székrekedés kezelése

Válasz

 1. Dr. Podlupszki
  Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
  2016. Április 25.

  Kedves Nóra,
  Nincsen egyedül a problémájával, sajnos sokakat érint a krónikus székrekedés, amiről akkor beszélhetünk, ha a spontán ürítések száma hetente kevesebb, mint három. A székrekedés általában a nem megfelelő életmód, a kevés mozgás és az állati zsírokban, szénhidrátokban, cukorban gazdag élelmiszerek, a mirelit, kész- és félkész ételek, az alacsony rostbevitel, illetve egyes gyógyszerek, például a savlektötők, fájdalomcsillapítók hatására alakul ki, azonban nem lehet kizárni az IBS, és más bélbetegségek, így a vastagbélrák jelenlétét sem. Hosszabb ideje tartó, krónikus székrekedés esetén ezeket mindenképpen ki kell zárni. Ha nincsen szervi problémája, a székrekedés kezelése viszonylag egyszerű, azonban kitartást igényel. Javaslom egy minőségi méregtelenítő- és béltisztító kúra elvégzését, ezzel viszonylag gyorsan megszabadulhat a vastagbélben lerakódott salakanyagoktól, valamint helyreáll a bélmozgás, amik gátolhatták a széklet távozását. A kúra további előnye, hogy hozzájárul a bélflóra regenerálásához, ez azért fontos, mert a bélflóra jótékony baktériumai emésztőenzimeket termelnek, segítik a tápanyagok lebontását és felszívódását. A székrekedés kezelése akkor lehet igazán hatékony ha étrendváltással párosul, azaz elhagyjuk a fent említett egészségtelen élelmiszereket, ugyanakkor növeljük a rostokban gazdag ételek, italok, különösen a nyers zöldség és gyümölcsök fogyasztását. Kifejezetten ajánlom az Ön számára is a chia magot, a psyllium maghéjat, a teljes kiőrlésű gabonákat, a korpát, a zabpelyhet, a hüvelyeseket, az Aloe verát, az olívaolajat, a paradicsomot, a paprikát, és természetesen a szilvát, illetve a szilvalekvárt. Érdemes a mézzel is próbálkozni, ugyanis enyhe hashajtó hatású, felkelés után pedig egy pohár citromos meleg vízzel ösztönözhetjük az ürítés elindulását. Sokan azt gondolják, hogy a kóla és a kávé segíti a székrekedés kezelésekor, pedig éppen ellenkezőleg, ezek az italok az alkoholhoz hasonlóan, fokozzák a szorulást, mert vizet vonnak el a bélrendszerből. Nem tudom elégszer hangsúlyozni a mindennapos mozgást, amivel a székrekedés kezelése során is jó eredményeket érhetünk el!

  Üdvözlettel,

  Dr. Podlupszky Csaba