Kérdés

Kb 4-5 naponta van széklete, nagyon kemény , hosszú és fájdalmas idő mire kijön

Jó estét doktor nő! Van egy 28 hónapos kislányom , akinél a kakálás mindig nagy kínokkal jár. 14 hónapos kora óta Szobatiszta. De a szobatisztaság elött is gond volt a kakálásal. Kb 4-5 naponta van széklete, nagyon kemény , hosszú és fájdalmas idő mire kijön. Nagyon sokat iszik kb. 1,5 L iszik meg egy nap. Levest is minden nap eszik, nagyon sok gyümölcsöt eszik. De sajna nem tudok a székleten javítani semmit. Mit tegyek hogy ne szenvedjen ennyit.

Megválaszolt
Kategóriák: Székrekedés kezelése

Válasz

 1. Koprivanecz Magdolna
  Koprivanecz Magdolna Dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember
  2018. Január 29.
  Kedves Renáta!
  Köszönöm megtisztelő bizalmát.
  Az Ön által leírt probléma sok kisgyermekes szülő esetén jelent gondot.
  Ebben az életkorban (is) a gyermekek érzelmi, lelki fejlődésére sok tényező van hatással. A ragaszkodás valamilyen tárgyhoz, kedvenchez fokozottan jelentkezhet. A napi szintű elszakadás a szülőtől a pl.: a bölcsődében érzelmi hiányt okozhat.
  A széklettől való "el nem szakadás" (visszatartás) ezzel a lelki hiánnyal is magyarázható.
  A kislánya étkezésével kapcsolatban a következőket javasolnám. A rostbevitel emelése jelentősen megkönnyítené a széklet kiürülését. Ezek a rostok megtalálhatók a teljes kiőrlésű kenyerekben, pékárukban, kekszekben, müzlikben. Készülnek pl. kifejezetten gyerekeknek állatfigurás tönkölykekszek vagy a Belvita Jó reggelt kekszek is magas rosttartalommal rendelkeznek. De az fontos, hogy a rost mennyiségét fokozatosan növeljük, hogy okozzunk esetleges bélgörcsöket a túlzott bevitellel. 

  Ha a javasolt módszer nem vezet eredményre, akkor keresse fel a gyermek kezelő orvosát és kérje meg, hogy írjon fel Laevolac szirupot, amely a széklet távozását elősegíti és nem lehet hozzászokni.
   
  Jó egészséget és sikereket kívánok!
  Üdvözlettel:
  Koprivanecz Magdolna

  dietetikus

Kérdés

A prolapsis ani okozhatja a bogyós székletet és a visszatarthatatlan székletet?

Tisztelt Doktor úr! A prolapsis ani okozhatja a bigyos szekletet es visszatarthatatlan szeleket? Illetve hüvelyfolyást? A műtétet hogyan csinálják illetve ambulánsan elérhető? Köszönöm Niki

Megválaszolt
Kategóriák: Székrekedés kezelése

Válasz

 1. Dr. Podlupszki
  Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
  2017. Szeptember 12.

  Kedves Niki!

  Egynapos sebészeten lehet csinálni, de bogyós székletet, illetve a folyást nem okoz.
  Üdvözlettel
  Dr. Podlupszki Csaba


Kérdés

Hasmenés, viszketés, hajhullás

Tisztelt Doktor úr! Kétségbeesésemben fordulok Önhöz.67 éves nő vagyok.Múlt év végéig teljes erőnlétben,életvidáman éltem.Télen kezdődtek a problémáim.Sosem volt a székletemmel gond,azóta hasmenésem naponta többször,megállapításom szerint lisztes ételek után,bár néha akkor sem.Emellett olyan intenzív a hajhullásom tavasz óta,hogy lassan elmegy az összes hajam.A haj nekem különösen fontos volt az életemben mindig.A hajhullással egyidőben mindkét mellem alatt mára már elviselhetetlen viszketés.Gondolkodásom,memóriám,mely tökéletes volt,egyre romlik,akár a látásom.Májustól az orvosok egymáshoz küldözgetnek,de egy kivizsgálás nem történt arra,hogy ételallergia,vagy akár egy candida fertőzés áll-e mögötte.Ha ez utóbbi,attól félek,a melleim is veszélyben lehetnek,amint terjed a viszketés.Gomba elleni krémet,és viszketés elleni port kaptam,de nem segítenek.Már létezni sem tudok a viszketéstől.Aug.21-én saját döntésemre székletmintát viszek a KÖJÁL-ba,de az eredményig,illetve a körzeti orvosom szabadságról való visszatéréséig várnom kell.Tudom,nem hosszú idő ez,de az elviselhetetlen viszketés,és az egyre bizonytalanabb állapotom miatt kérdezem,hogy mit tudna Ön javasolni a viszketés enyhítésére? Illetve merjek-e megrendelni egy svájci béltisztító Clean inside +Parasic kapszulát? Mert ezeket már a jövő hét elejétől szedhetném.Azt is tudom,meg kellene várnom a székleteredményt,és az orvosom további teendőit,de már nem bírom. Ha az eredmény ételallergiát mutat, s közben már szedem a fentebb említett tisztítókat,nem lesz belőle baj? Teljesen tanácstalan vagyok,s ha tudtam volna a májusi kivizsgálás elkezdésekor,hogy közönybe és falakba ütközöm,akkor már korábban vettem volna a kezembe a sorsomat.Várom segítő jótanácsát,melyet nagyon-nagyon köszönöm! Tisztelettel Zomboriné Zsoldos Magdolna

Megválaszolt
Kategóriák: Béltisztítás

Válasz

 1. Dr. Podlupszki
  Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
  2017. Augusztus 19.

  Kedves Magdolna!

  Meg kell várni az eredményeket, és csak akkor kezdje el a kúrát, ha nem derül fény semmilyen elváltozásra, betegségre. Biztos, ami biztos, érdemes lenne egy endokrinológiai kivizsgálásra is elmennie, amennyiben ez még nem történt meg.
  Tisztelettel,
  Dr. Podlupszki Csaba

Kérdés

Székrekedésre illetve sok végbél gázra létezik tartós kezelés?

Jó napot szekrekedésre illetve sok vegbel gazra letezik tartos kezeles akár injekció formában? Köszönöm

Megválaszolt
Kategóriák: Székrekedés kezelése

Válasz

 1. Dr. Podlupszki
  Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
  2017. Június 6.

  Tisztelt Érdeklődő!

  Elegendő rost, illetve probiotikum szedése javíthat a panaszokon. Esetleg egy Normix kezelés szóba jöhet.
  Üdvözlettel,
  Dr. Podlupszki Csaba