Kérdés

Kicsapódott füst, belégzése

Tisztelt Doktornő azzal a kérdéssel fordulok önhöz hogy kályhánkból kicsapott a füst amiböl lélegzetem is be plusz utánna füstölt egy 20 percet nem éreztem akkor semmi különös dolgot de most nem tudom hogy összefüggés van e 3 nappal ezután köhögök kicsit és a fejem is fáj kell e valamit tennem és ha igen mit

Megválaszolt
Kategóriák: Szív- és érrendszeri problémák

Válasz

  1. Dr. Tóth Sára Rebeka
    2022. Március 8.

    Kedves Kérdező!

    A belélegzett füstben számos káros anyag előfordulhat, mely fokozott nyáktermélést, nyálkahártyairritációt okozhat a légutakban, melyek köhögést válthatnak ki. A füst egyes elemei ronthatják a szervezet oxigénellátottságát, mely többek között fejfájást is eredményezhet.

    Fontos lenne megmérni az oxigénszaturációját, meghallgatni a tüdejét. Javaslom, hogy panaszaival mihamarabb keresse fel háziorvosát, vagy az illetékes tüdőgondozót.

    Jó egészséget kívánok!

    Üdvözlettel,
    Dr. Tóth Sára Rebeka

Kérdés

Mi okozhatja a panaszokat?

Tisztelt Doktornő! Párom dec.6-án trombózis gyanúval került kórházba mivel az egyik lábfeje feldagadt és fájt! Vérvételből kiderült hogy nincs ilyen probléma de két érték magasabb volt a normál értéknél, a CRP 44.5 , Fehérvérsejtszám 11.9 volt. Csináltak röntgent amelyen nem volt elváltozás az ultrahangon pedig folyadék volt látható, azt mondták lehet hogy inhüvelygyulladás! Aflamint szedett majd Voltarent 1 hónapig, pihentette, jegelte majd a jobb lábfejről a dagadás enyhült majd bedagadt a másik lábfeje és ez így megy 3 hónapja hol az egyik hol a másik lád dagad! Januárban a háziorvos ismét vérvételt csináltatott és kapott Augmentint 2 dobozzal Véreredmény: Gamma-gt 75.5 volt vörösvérsejt szám 4.62 , Hematokrit 0.394 vizelet normál! Majd elmentünk privátba belgyógyászhoz aki csináltatott újabb vérvételt és Cholchicum Dispert et írt de nem segített! A véreredményen Folsav érték kevesebb volt 5.3 ,Anti-streptolizin érték magasabb 265 volt, Immunológia: Alfa1 globulin 5.2,Alfa2 globulin 12.5, Béta1 globulin 7.6 ezek voltak plusszosak. TPO , anti Tg GEN2 normál, húgysav , cukor ,pajzsmirigy érték is normál. Ezt követően hasi uh.,vénás duplex uh ami szintén nem mutatott elváltozást, Mr vizsgálat során a jobb lábát nézték ahol szintén csak folyadék volt kimutatható. Vizsgálati eredményeket nem tudtuk megbeszélni a belgyógyásszal mert 2 próbálkozás után is azt mondta hogy nem ér rá majd telefonál ennek 1 hónapja. Volt már nyirokkezelésen is de az sem segített! 3 hete pedig csomót érzett a heréjében így Urológushoz mentünk aki mellékheregyulladást állapított meg majd ejak.bakt teny. javasolt mely eredménye: Trichomonas vaginalis negatív,Sarjadzó gomba negatív, Mycoplasma,ureaplasma negatív , anaerob vizsgálat folyamatban! Érdeklődtünk az urológusnál telefonon az eredmények miatt , írt antibiotikoumot Savulint! Sajnos senki nem tudta eddig megmondani konkrétan mi probléma mi okozza ezt az egészet, 3 hónapja nem tud dolgozni mert a lábdagadása kiszámíthatatlan , van hogy egy óra alatt úgy bedagad és fáj hogy alig bír menni! Már tanácstalan vagyok hogy milyen vizsgálatra kellene még elmennie hogy kiderüljön végre mi a baja , mert ez már megvisel mindkettőnket ez a bizonytalanság és nem szertném hogy ennyi idő után mégnagyobb probléma alakulna ki! Ha tudna ebben tanácsot adni nagyon megköszönném!

Megválaszolt
Kategóriák: Szív- és érrendszeri problémák

Válasz

  1. Dr. Tóth Sára Rebeka
    2022. Március 3.

    Kedves Kérdező!

    Sajnos így látatlanban, a teljes kórtörténet ismerete nélkül elég nehéz megmondani, hogy mi lehet a baj, merre érdemes tovább menni. 

    Fontos lenne tisztázni, hogy a fájdalom/lábdagadás összefüggésben van-e pl. terheléssel, van-e bármi kísérő tünet (pl. légszomj, mellkasi fájdalom). Észrevette-e esetleg, hogy este rosszabb a lábdagadás, ami reggelre, alvás után leapad. Amennyiben van mellkasi panasz, a lábdagadás terhelésre kifejezettebb, reggelre javul, akkor állhat a háttérben kardiológiai ok (pl. szívelégtelenség).
    Az is fontos, hogy van-e bármilyen színváltozás a lábon (pl. kékes-lilás elszíneződés), vannak-e visszerek a lábon. Mert ezek alapján angiológiai/érsebészeti ok is előfordulhat.
    Fontos lenne tudni, hogy azóta hogyan alakultak a laboreltérései – hiszen a kezdeti laborban az emelkedett CRP és fehérvérsejtszám egy gyulladásos reakcióra utal – azok rendeződtek-e az antibiotikum terápia hatására? Mivel a képalkotók alapján mozgásszervi gyulladás volt a legvalószínűbb, ezért érdemes lenne konzultálni reumatológussal.
    Továbbá érgyulladás (vasculitis) sem kizárható, ennek kivizsgálása immunológus által történik.

    A fentieket mérlegeljék, gondolják át és keressék fel háziorvosukat, egyeztessenek a további vizsgálati lehetőségekről.

    Jó egészséget kívánok!  

    Üdvözlettel,
    Dr. Tóth Sára Rebeka

Kérdés

Milyen vizsgálatra jelentkezzen?

Kedves Doktor Úr, Doktornő! Párom, 52 éves, kb 92 kg. Februárban volt teljes vérképe, a legtöbb értéke rendben van, a májfunkciói nem voltak jók és a húgysav szintje sem, ezért elment uh-ra, ami vesekövet mutatott. Sajnos már az első oltás óta nagyon furcsa tüneteket produkál, először tavaly májusban kapott egy Janssen-t, most pedig februárban booster-ként egy Pfizert. Napközben elkezd fájni a feje, éjjel pedig arra ébred, hogy nyomást érez, mintha fojtogatnék és ettől nyomás keletkezik a fejében, majd a mellkasa égni kezd, néha a keze is lezsibbad, ilyenkor járkál fel alá és iszik pár pohár vizet és szépen lassan jobban lesz, de ez most megint nagyon gyakran megtörtént az elmúlt napokban. nagyon aggódom, hogy nehogy komolyabb probléma legyen a háttérben, de nem is tudjuk milyen vizsgálatra kellene elmennie? Köszönjük előre is a segítséget.

Megválaszolt
Kategóriák: Szív- és érrendszeri problémák

Válasz

  1. Dr. Tóth Sára Rebeka
    2022. Március 3.

    Kedves Kérdező!

    A nyugalomban jelentkező mellkasi panaszt, és ehhez társuló karzsibbadást mindig komolyan kell venni, mert akár súlyos szívkoszorúérbetegség is állhat a hátterében.
    Javaslom, hogy mihamarabb keressenek fel egy kardiológust, aki megkezdi a szükséges kivizsgálást.

    Jó egészséget kívánok!

    Üdvözlettel, 

    Dr. Tóth Sára Rebeka

Kérdés

Erős szédülés

TiszteltDoktor! 61éved nő vagyok,az a panaszom,hogy lefekvéskor és felkeléskor 10-15másodpercig tartó erős szédülés tör rám,ezután jól vagyok.3 éve nyakigerinc problémám volt a kisizületek nem egyenedek.Glisszin kezelést kaptam,betahisztint,cavinton fortét.Régebb óta concor 5mg felet,és tanydon 80mg reggel szedek.A kezelések óta 3éve panaszmentes voltam.Ezek az újabb szédülések kb 10 napja reggel kezdődte,ês tartanak.Azt kérdezném mit tegyek? Folytassam az itthono nyaki tornát,vagy ez valami más? Várom válaszát,tisztelettel Mária.

Megválaszolt
Kategóriák: Szív- és érrendszeri problémák

Válasz

  1. Dr. Tóth Sára Rebeka
    2022. Február 28.

    Kedves Mária!

    A szédülés akár össze is függhet a nyaki gerinc problémáival, de mivel ez leírása szerint újkeletű panasz, így más is állhat a háttérben. 

    Mérje rendszeresen vérnyomását, hogy nem egy vérnyomáskiugrás vagy vérnyomásesés okozza-e a panaszait. A mért eredményeket egyeztesse háziorvosával és szükség esetén mérlegeljék a gyógyszermódosítást.

    Mivel főleg pozícióváltáskor jelentkezik, így előfordulhat belsőfül eredetű szédülés is. Ennek kivizsgálása fül-orr-gégész szakorvos által történhet.
    Ha panaszai nem szűnnek és az okot nem sikerült tisztázni, akkor szükség lehet egy nyaki ér ultrahang (’carotis Doppler’) vizsgálat, neurológiai vizsgálat és kardiológiai vizsgálat elvégzésére is.
    Amennyiben a nyaki torna során nem jelentkezik panasz, akkor azt nyugodtan csinálhatja tovább.
    Figyeljen oda, hogy igyon megfelelő mennyiségű folyadékot!

    Jó egészséget kívánok!

    Üdvözlettel,
    Dr. Tóth Sára Rebeka


Kérdés

Nem szűnő fejfájás

UDVOZLOM SZERETNEM MEG KERDEZNI HOGY NEM MULO FEJFAJAS ESETEN MIT TEGYEK HZI ORVOS A VERNYOMAS FRONT MEG STB HOGY AZ ERT DE MEREM A VERNYOMASOM SZEDEM A GYOGY SZERT RENDESEN MINDENTOL FUGGOEN HOMLOK TAJI FAJDALMAM VAN AMI MINDEN NAPOS HOL ELVISEÉHETETLEN VAN MIKOPR TUROK CUKOR BETEG VAGYOK KEREM TANACSAT MIT TEGYEK HOVA FORDULJAK KOSZONOM

Megválaszolt
Kategóriák: Szív- és érrendszeri problémák

Válasz

  1. Dr. Tóth Sára Rebeka
    2022. Február 24.

    Kedves Kérdező!

    A tartós fejfájás hátterében sok betegség állhat. Amennyiben a vérnyomása és vércukorszintje is rendben van, akkor más irányban érdemes további vizsgálatokat végezni.
    Javaslom, hogy keressen fel egy neurológust, aki további kivizsgálást indíthat el. Érdemes lehet végezni egy szemészeti vizsgálatot is, mert bizonyos esetekben a szem „megerőltetése” okozza a fejfájást. A szakvizsgálatok után lehetőség van beutalni Önt fejfájásra specializálódott fejfájás ambulanciára is. 

    Addig is figyeljen oda a vérnyomására, vércukorszintjére; fogyasszon bőségesen folyadékot!
    Jó egészséget kívánok!

    Üdvözlettel,
    Dr. Tóth Sára Rebeka

Kérdés

Szédülés

Tisztelt Doktornő! Nem is tudom, hogy jó helyen teszem-e fel a kérdésemet. Még azzal kapcsolatban is tanácstalan vagyok, hogy vajon milyen orvoshoz kellene forduljak ezekkel a problémáimmal. Elég nehéz is megfogalmazni, mert nem állandóak, de sajnos nem sikerült megfigyelnem még, hogy pontosan mikor jelentkezik.. szédülök.. vagyis talán ezzel a szóval tudnám leírni az érzést.. fizikai munkát végzek, sokat sétálok, és néha csak jön egy olyan furcsa érzés, mintha megszédülnék, picit bizonytalanná válik a világ, aztán megy minden tovább.. ezért mondom hogy furcsa, mert nem az a forog velem a világ szédülés, hanem csak mintha... illetve akkor szokott még ez jelentkezni, mikor ebédszünetre megyek és leülök az asztalhoz, vagy étkezés után állok fel. Mikor itthon vagyok, csak nagyon ritkán van ilyen, de az is étkezésnél a leggyakoribb. Gyakran vérzik az orrom. Sokszor napi szinten, de csak egyszer, és van hogy hetekig, hónapokig semmi. (azt hiszem gyenge az ér az orromban és azért eredhet el) Leggyakrabban akkor kezd el vérezni mikor ki vagyok melegedve és megfújom az orrom, illetve tusolás közben, de az ritka nagyon. Mostanában néha érzek egy kis bizsergést a bal lábambaj, a lábujjaimban, s párszor volt hogy a bal kezem is zsibogott, de nem erősen, éppcsakhogy. Néha fáj és/vagy szúr egy kicsit a mellkasom, de az szerintem akkor szokott, mikor fáradt avgyok és energiaitalt iszok... nem mindennapos ez sem.. Lehet semmi bajom, de már zavaró, hogy van-e valami vagy semmi... és nem tudom milyen vonalon indulhatnék el kideríteni Ezért elnézést kérek, ha összevisszaságot írtam :) Tisztelettel

Megválaszolt
Kategóriák: Szív- és érrendszeri problémák

Válasz

  1. Dr. Tóth Sára Rebeka
    2022. Február 23.

    Kedves Kérdező!

    Alapvetően a panaszait sok betegség kiválthatja. Először javaslom, hogy mérje otthon a vérnyomását, mert az orrvérzés és a szédülés együtt lehet magas vérnyomás következménye. A mért értékeket írja fel és egyeztesse őket háziorvosával. 

    Szédülés előfordulhat kardiológiai okokból kifolyólag is, ezért javasolnék egy kardiológiai kivizsgálást - különösen, ha mellkasi panaszai is szoktak lenni.
    Amennyiben panaszainak nem találják az okát, és azok továbbra is fennállnak, fül-orr-gégészeti és neurológiai kivizsgálásra lehet szükség.

    Addig is igyon bőségesen folyadékot és mindenképpen próbálja abbahagyni az energiaitalok fogyasztását!

    Jó egészséget kívánok!

    Üdvözlettel,
    Dr. Tóth Sára Rebeka

Kérdés

5 éve gyógyszert szedek, mert magas a pulzusom

Tisztelt Doktornő! 30 éves vagyok és kb. 5 éve gyógyszert szedek, mert magas a pulzusom. Amióta szedem a gyógyszereket 70-90 között mozog a pulzusom. Ejtőernyőzést tervezünk. Az lenne a kérdésem, hogy a pulzusom befolyásolja e ezt, vagy nyugodtan ugorhatok? Válaszát köszönöm

Megválaszolt
Kategóriák: Szív- és érrendszeri problémák

Válasz

  1. Dr. Tóth Sára Rebeka
    2022. Február 10.

    Kedves Kérdező!

    Kezelt, jól beállított pulzus mellett – ha más egészségügyi gátló tényező nem áll fenn – nyugodtan ejtőernyőzhet. Nyilvánvalóan az „adrenalinlökettől” várható egy normál pulzusszámemelkedés – de megfelelő kezelés mellett ez várhatóan hamar normalizálódni fog.

    Jó szórakozást és jó egészséget kívánok!

    Üdvözlettel,
    Dr. Tóth Sára Rebeka

Kérdés

Nyugalmi állapotban is magas a pulzusom

Tisztelt Doktornő! Az elmúlt néhány hétben  (90-110). 21 éves vagyok, nem vagyok túlsúlyos, aktív, egészséges életet élek, rendszeresen sportolok. Sokszor előfordul, hogy szédülés, gyengeség fog el. Olyan is előfordult, hogy az ágyból felkelve (nem hirtelen mozdulattal) 75-ről 130-ra ugrott a pulzusom. 2 hete voltam a kardiológián, ahol vérvételen és EKG vizsgálaton vettem részt. A vérképen csupán a limfocitaszámom volt magas, az EKG pedig nem mutatott - az orvos szavaival élve - nagy eltérést. Ön szerint lehet valami gond a háttérben, és érdemes további vizsgálatokra mennem? Előre is köszönöm a válaszát: Kemsei Viktória

Megválaszolt
Kategóriák: Szív- és érrendszeri problémák

Válasz

  1. Dr. Tóth Sára Rebeka
    2022. Február 10.

    Kedves Viktória!

    Amennyiben a magasabb pulzus panaszokat okoz Önnek, érdemes lehet alaposabban utánajárni. A magasabb pulzus hátterében számos ok állhat, melyeket ki kell zárni. Mindenképpen érdemes a pajzsmirigy vizsgálata, melynek kezdeti lépése a pajzsmirigyhormonok meghatározása (TSH, T3, T4 szint) – nem tudom, hogy ez része volt-e az Önnél elvégzett laborvizsgálatnak. Gyulladás is okozhat magasabb pulzust, amire több laborparaméter is utalhat (főleg CRP, össz.fehérvérsejtszám). Amennyiben ezek az okok kizárásra kerültek, további kardiológiai kivizsgálás lehet szükséges. Az, hogy a nyugalmi EKG rendben van, nem feltétlenül jelenti azt, hogy időnként nem jelentkezik úgynevezett paroxizmális („jövő-menő”) ritmuszavar, mely jelentős pulzusszám emelkedéssel és rosszulléttel járhat. Célszerű lehet egy Holter-EKG elvégzése is (24 órás EKG monitorozás), mely során szélesebb kép kapható a szívritmusról. Indokolt lehet szívultrahang, esetleg terheléses EKG elvégzése is. Amennyiben sikerül valamilyen „konkrét” ritmuszavart azonosítani, akkor speciális kezelési formák (pl. katéteres abláció) is szóba jöhetnek. Illetve indokolt esetben, alapos kivizsgálás után gyógyszeres terápia is elérhető a pulzusszám csökkentésére. Mindezeket egyedileg kell mérlegelni. Keresse fel háziorvosát, egyeztessenek ezekről és ha panaszai továbbra is fennállnak, kérjen időpontot további kardiológiai kivizsgálásra. 

    Továbbá figyeljen oda a megfelelő mennyiségű (minimum 2 liter) folyadék fogyasztására; illetve kerülje a koffeintartalmú italok fogyasztását.

    Jó egészséget kívánok!

    Üdvözlettel, 

    Dr. Tóth Sára Rebeka