Kérdés

Egy olyan kérdésem lenne, hogy ezek a szuper élelmiszereket lehet e együtt fogyasztani vagy sem?

Üdvözlöm. Egy olyan kérdésem lenne, hogy ezek a szuper élelmiszereket lehet e együtt fogyasztani vagy sem. konkrétan gondolok én a Chlorella alga porra és a Maca gyökér porra. Ugyanis B12 , folsav valamint vashiány lépett fel a szervezetemben , minden más eredményem jó. Kérdeném, hogy ezt a két port alkalmazhatom együtt vagy csak előbb az egyiket , majd ha elfogy a másikat, vagy hogy fogyasszam? Válaszát előre is köszönöm . Üdvözlettel : Sebők Krisztina Ui: ezek hiánya már elég sok mindent okozott a szervezetemben

Megválaszolt
Kategóriák: Egészséges táplálkozás

Válasz

 1. Koprivanecz Magdolna
  Koprivanecz Magdolna Dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember
  2017. November 13.

  Kedves Krisztina!

  Köszönöm kérdését. 
  Az Ön által említett két szuper élelmiszer fogyasztható egymással egy időben is.
  Mindemellett azonban javaslom Önnek, hogy ne egyszerre, például ne egy turmixba vagy italba keverje a két fajta port, hanem külön - külön fogyassza el mindkettőt. 
  Így különböző időpontokban kerül a szervezetébe mindkét szuper élelmiszer és maximálisan tudják kifejteni hatásukat.
  Üdvözlettel:

  Koprivanecz Magdolna dietetikus 

Kérdés

A kislányom tejfehérje allergiás és nem igazán tudom, mit adhatok neki!

Tisztelt doktornő! Olyan problèmánk van hogy a kislányom tejfehèrje allergiás ès nem igazàn tudom mit adhatok neki! Kenyerek felvàgottak màjkrèm kenőmàjas èdessèg ami neki jó! Köszönöm a segìtsèget Sáfàr Rozàlia

Megválaszolt
Kategóriák: Egészséges táplálkozás

Válasz

 1. Dobor Viktória
  Dobor Viktória Dietetikus
  2017. November 9.

  Tisztelt Sáfár Rozália!

  Az első fontos tényező, hogy mindig minden élelmiszernek a hátoldalon feltüntetett összetételét olvassa el. A termékezesetben nem tartalmazhat tejterméket, tejsavót, tejport, kazeint, kazeinátot, citopánport, kecsketejet, juhtejet. A borjúhús, marhahús keresztallergiát okozhat, így az azokból készült termékek sem javasoltak. 
  Pékáruk esetében a vizes zsemle, vizes kifli, fehér- és barnakenyér, ami biztosan fogyasztható. A különböző pékáruk, szelettelt kenyerek stb. gyakran tejjel készülnek. A felvágottakra is figyelni kell, a címkéket elolvasni. A Kométa, Délhús, Pick termékei tejmentesek. Magarinok esetében is figyelni kell, a Linco, Vénusz, Dana margarinok tejmentesek. 
  A tej helyettesítésére mandula, rizs, kókusz, köles, zab –italok az ideálisak.A kalciummal dúsítot megfelelők a legmegfelelőbbek egy gyermek számára.

  Ami biztosan fogyasztható: zab, rizs, gabonapelyhek, magvak, zöldség, gyümölcs, tojás, növényi olajos, tejmentesnek jelölt felvágott, hústermék és margarin, tőkehúsok, halak.

  A tejfehérjementes értendről, ha részletes és könnyen megtalálható információt szeretne kapni, amit mindig naprakészen elő vehet, akkor ajánlom a www.taplalekallergia.hu oldalát, ahol részletes utasítások és terméklisták szerepelnek. Illetve a dietaabc.hu-n olyan termékeket tud keresni, amiket akár megrendelni, de boltban is megtud venni és tejmentesek.

   

  Tisztelettel: Dobor Viktória


Kérdés

Érdekelne milyen étrend felelne meg az állapotomra?

Üdvözlöm! Pár napja tudtam meg hogy szisztémas lupus erythematosus-om van. Kortekoszteroidos kezelést kaptam, pontosabban 38mg medrolt szedek hét napig es utána csökkentem felére még két hétre . Érdekelne milyen étrend felelne meg allapotomra? Felemlitenem hogy, még nem volt az immunologus biztos a betegségbe,(vártuk a szövettani leletek) mediátor diétán voltam. Szívélyes üdvözlettel várom válaszát! Mónika

Megválaszolt
Kategóriák: Egészséges táplálkozás

Válasz

 1. Koprivanecz Magdolna
  Koprivanecz Magdolna Dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember
  2017. November 7.
  Kedves Mónika!
  Köszönöm megtisztelő bizalmát.
  Kortikoszteroidos kúra esetén -főleg nagyobb dózis esetén- a leggyakoribb mellékhatások lehetnek: a vércukor- és/vagy vérnyomás ingadozás. 
  Ezért mindenképpen javasolnám e két paraméter gyakoribb ellenőrzését.
  A magasabb vérnyomás értékek elkerülése érdekében ajánlott a sószegényebb étkezés. Kerülendőek a pácsók, fűszerkeverékek, leveskockák, vegeta. Fontos, hogy nem kell teljesen sómentesen étkezni! Megvásárolhatók már sómentes fűszerkeverékek, amelyek használatával csökkenteni lehet az elfogyasztott sómennyiséget. Próbálja meg só nélkül fogyasztani a nyers zöldségeket. Minden zöldségnek a természetes ízét felfedezni!
  A vércukor megfelelő szinten tartására ajánlott az úgynevezett natív cukormentes étrend. A hozzáadott cukrok (kristálycukor, porcukor, répacukor) mennyiségének csökkentését jelenti. Itt szintén nem minden esetben kell a cukrokat teljes mértékben kihagyni. CSAK AKKOR, ha étkezés után 8-10 mmol/l vagy afölötti a vércukor értéke. Enyhe vércukor emelkedésnél elegendő a cukortartalom csökkentése. Bár természetes édesítőszer a méz, de emelkedett vércukor esetén fogyasztása nem javasolt! A cukorral készült termékek csökkentése (péksütemények, lekvár, üdítő italok, édességek) szintén nem javasoltak.
  Az édes íz pótlására alkalmasak a mesterséges vagy természetes édesítőszerek. A mesterséges édesítőszerek SEM károsak, ha megfelelő mennyiségben kerülnek fogyasztásra. Megvásárolhatók tabletta, folyadék, por formában. Ezek pl.: Huxol, Süssina, Canderel, Polysweet. Természetes édesítőszerek: sztívia, nyírfacukor-xilit, fruktóz-gyümölcscukor, eritritol. Ezek drágább termékek, de kevésbé szintetikusak. Fogyaszthatók a diabetikus termékek is.
  A magas szénhidráttartalmú ételeket csökkenteni ajánlott, mert a szénhidrátok elfogyasztása után, az emésztés során, a szénhidrátok cukorrá bomlanak le. Ilyen élelmiszerek: rizs, tésztafélék, burgonya, kenyérfélék. Heti 1x kifőtt tészta, heti 1x tarhonya vagy rizsköret, heti 1-2x burgonya. A többi napokon a zöldségekből készített ételek javasoltak. Főzeléknek, párolva, rakott-töltött módon, nyersen salátának.
  Remélem tudtam segíteni Önnek.
  Jó egészséget kívánok!
  Üdvözlettel:

  Koprivanecz Magdolna dietetikus

Kérdés

Terhesség alatt mely édesítőszerek javasoltak?

Tisztelt Viktória! Azt szeretném kérdezni, hogy terhesség alatt mely édesítőszerek javasoltak. Diétáznom kell, mert előző terhességem alatt is felszedtem több mint 30 kg-ot mert nem figyeltem oda. Jelenleg is túlsúllyal küzdöm, és diéta alatt derült ki hogy várandós vagyok. De olyan sokféle dolgot olvasok róla. Előre is köszönöm a válaszát! Üdvözlettel: Oláh Diána

Megválaszolt
Kategóriák: Egészséges táplálkozás

Válasz

 1. Dobor Viktória
  Dobor Viktória Dietetikus
  2017. November 7.

  Tisztelt Oláh Diána!

  Én mindenképpen azt javasolnám, hogyha édesítőszerben gondolkodik, akkor semmiképpen se mesterségeset fogyasszon. Nem bizonyított még teljesen, hogy a mesterséges édesítőszerek magzatkárosítóak lennének, de az elővigyázatosság végett inkább kerülni kell. Ami természetes, és használni lehet az a steevia, eritrit ezek teljesen kalóriamentesek, az eritrittel akár sütni, főzni is lehet, hiszen a tészta megkel tőle és hő hatására nincs olyan kellemetlen mellékíze, mint a steeviának. Esetleg, ami még szóba jöhet az a xilit (nyírfacukor), aminek a szénhidrát tartalma fele a normál cukorénak.

   

  Tisztelettel: Dobor Viktória