Kérdés

Hosszú évek óta vashiánnyal küzdök ami gyógyszerrel sem rendeződik

Tisztelt Szakértő! Hosszú évek óta vashiánnyal küzdök ami gyógyszerrel sem rendeződik. 20 évvel ezelőtt helicobakter gyulladást állapítottak meg, sorvadást amit a baktérium okozott. Kaptam antibiotikumokát és a kilégzési teszt negatív lett. Vashiány továbbra is fennállt. Két évvel ezelőtt kiderült lisztérzékenység vagyok! De azóta is alacsony még a vas. Lehet, hogy még több idő kell a regenerálódáshoz? A transzglutamináz IgA már negatív. A napokban csináltattam vasterhelést konkrétan alig van vas felszívódásom! Mi a véleménye erről? Köszönöm válaszát! Emese

Megválaszolt
Kategóriák: Egészséges táplálkozás Egyéb

Válasz

 1. Dobor Viktória
  Dobor Viktória Dietetikus
  2017. Szeptember 6.

  Tisztelt Emese!

  Az Ön esetében többszörösen is nehéz a vas felszívódása, köszönhetően a helicobacter pylori gyulladásnak és a  lisztérzékenységnek. A helicobacter fertőzés a gyomor nyálkahártyát károsította, mely természetesen gyógyulhat, ám ez a gyógyulás legtöbbször nem tökéletes, így az ottani felszívódás sérülhet. A baktérium fertőzés valószínűleg az oka a lisztérzékenységnek, ami lévén, hogy a vékonybelet érintő felszívódási zavar, így ott okoz problémákat. A gond az, hogy a vasmindkét felszívódási útja sérült, hiszen az csekély mennyiségben gyomorban, s főként inkább a vékonybélben tud felszívódni.

  Az IgA negatív teszt sajnos még nem jelent teljesen biztos eredményt a lisztérzékenységre, több indokból kifolyólag is (Iga hiány fals tesztet ad, IgG és Ema még beigazolhatja a glutén érzékenységet). A lisztérzékenyeknek ajánlott gluténmentes diéta tartását mindenképpen ajánlanám, máskülönben komoly károkat tud okozni a vékonybélben, tovább ronthatja nem csak a vas, de a többi vitamin és ásványi anyag felszívódását. A gluténmentes étrend pedig akár segíthet is a vas felszívódásban.

  Amiben a táplálkozás a továbbiakban segíthet: A természetes vasforrások fogyasztása legyen mindennapi az étrendben, belsőségeket hetente kétszer érdemes enni. A C- vitamin is egy fontos elem, hiszen segíti a vas felszívódást, ezért egy kis plusz kiegészítést mindenképpen ajánlanék (inkább természetes uton, gyümölcs, zöldség). A folsav (a spenót, brokkoli, belsőségek stb.) és a B12- vitamin tartalmú (Halfélék, tojás, vöröshúsok stb.) élelmiszerek bevitelre is szükség van, mert ezek is nélkülözhetetlenek a vas felszívódásához. A kávé és tea ürítik a vasat, több más ásványi anyaggal együtt, úgyhogy ezeket érdemes elkerülni. A tej, a kalcium, a magas rost tartalmú ételek akadályozhatják a vas felszívódását, így azokat egyidejűleg nem ajánlott vas tartalmú ételekkel fogyasztani.

  Én még mindezek mellé indokoltnak tartom a gyógyszeres vas kiegészítést is, mert a sérült felszívódás miatt minden lehetséges esélyt meg kell adni a szervezetének. Legyen türelemmel, a vas raktárak feltöltéséhez idő kell, akár több hónap is! Ha továbbra sem javulnak a problémák, mindenképpen keressen fel egy gasztroenterológus szakembert!

  Tisztelettel:

  Dobor Viktória  

Kérdés

Alig eszem valamit, mégsem tudok lefogyni!

Kedves Doktornő!
Kérem segítsen! Szinte alig eszem valamit egész nap, általában csak bekapok egy salátát, mégsem mennek le rólam a felesleges kilók. És még kedvetlen is vagyok, alig van energiám valamire. Mit tanácsol?
Köszönöm,
Dia

Megválaszolt
Kategóriák: Egészséges táplálkozás

Válasz

 1. Koprivanecz Magdolna
  Koprivanecz Magdolna Dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember
  2017. Augusztus 23.

  Kedves Dia!

  Először is: ha fogyókúrázik, elengedhetetlen a helyes és egészséges táplálkozás, mert ha nem étkezik megfelelően, nem fognak leolvadni a kilók. Emellett a megfelelő, egészséges táplálkozás nem csak a testsúlyfogyást segíti, hanem egészségesebb, élettelibb, fiatalabb és energikusabb lesz tőle. Érdemes tehát utánanézni az egészséges táplálkozás legfontosabb szabályainak, de amit hangsúlyoznék, az a változatos étrend, hogy a szervezetünk hozzá tudjon jutni minden szükséges tápanyaghoz.

  Üdvözlettel, Koprivanecz Magdolna


Kérdés

Mit kell tudnunk erről a diétáról?

Kedves Doktornő! Kislányom 4 éves, 2 éve autizmus spektrumzavarral diagnosztizálták. Még nem beszél, csak halandzsál, szemkontaktust ritkán vesz fel, de tartani nem tartja. Alvásproblémáink is vannak. Ételekben nagyon válogatós, kb. 10 félét eszik meg, az új ételeket nem tudom vele megkóstoltatni. Nemrég hallottunk a gluténmentes diétáról, mely az autisztikus tüneteket enyhítheti, és szeretnénk elkezdeni. Mit kell tudnunk erről a diétáról? Minden ételt el kell hagyni, ami glutént tartalmaz, vagy elég csak csökkenteni az étrendjében? Hogyan álljunk neki? Mielőbbi válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Bognár Hajnalka

Megválaszolt
Kategóriák: Egészséges táplálkozás

Válasz

 1. Dobor Viktória
  Dobor Viktória Dietetikus
  2017. Augusztus 23.

  Kedves Hajnalka!

  Az autizmus és a gluténérzékenység közötti kapcsolat nincs igazolva. Vannak esetek, ahol az autizmus és a cöliákia együtt fordul elő, de ez számos kutatás ellenére sem tekinthető általánosnak és igazoltnak. Ha úgy gondolja, hogy gyermekénél gluténérzékenység is felmerül, mindenképpen szükség van specifikus antitestek mérésére, valamint gasztrointesztinális tünetek vizsgálatára. Amennyiben a vizsgálatok is alátámasztják a gyanuját, abban az esetben érdemes elkezdeni a diétát.Nagyon fontos, hogy kellő alapossággal kezdjenek neki a gluténmentes diétának. Sok esetben előfordul, és Ön is írta, hogy gyermeke által elfogyasztott ételek skálája igen alacsony. Emiatt kialakulhat vitamin és vagy ásványianyaghiány, amely hiánybetegségekhez vezethet. Pl. cink, kalcium, vas hiánya, esszenciális zsírsavak csökkent bevitele, B12-, D –vitamin hiány.Ezért nem ajánlott bármilyen szélsőséges diétába kezdeni, amíg nincs kivizsgálva annak szükségessége. A gluténérzékenységgel kapcsolatos aggodalmáról konzultáljon a gyermekorvossal.Amennyiben a vizsgálatok alapján gluténérzékenységre derül fény, akkor gluténmentes étrendet kell tartani. Lényege: a glutén kiiktatása az étrendből. Tehát mindazokat az élelmiszereket, ételeket mellőzni kell, amelyek árpát, búzát, rozst, ill. zabot tartalmaznak (akár nyomokban is).A diétát szigorúan egész életen át be kell tartani! A diéta során a nem fogyasztható gabonákat más növényi alapanyagokkal kell helyettesíteni. A megvásárolni kívánt ételek, élelmiszerek összetételét figyelmesen el kell olvasni. A diéta részletes megbeszélése és a kislány megfelelő energia és tápanyagellátása érdekében mindenképpen szükség van személyes dietetikai konzultációra. 

  Üdvözlettel: Dobor Viktória

Kérdés

4 éve egy fertőzés után kezdődtek a problémáim

Tisztelt Dr.Úr. A következő probléma miatt kérném a véleményét! 4 éve egy fertőzés után kezdődtek a problémáim.3 hétig tartó hasmenés,10kg minusz, Vizsgálatok:hasi uh,lisztérzékenység, vérkép,colonoskópia,minden negatív. Jelen pillanatban fokozott gázképződésem van,és reggelente hígabb székletem.(egyéb tünet nincs) Nem tudom kizárni,de szinte minden étel kivált gázosodást. Már sokféle gyógyszert kipróbáltam,de semmi külömbség. Most voltam a napokban ismét vérvételen a kreatinkináz értékem 341. (24-195)Ez mitől lehet? Ön mit ajánlana,milyen vizsgálat derítheti ki mi a probléma oka? Köszönettel! !

Megválaszolt
Kategóriák: Egészséges táplálkozás Hasmenés

Válasz

 1. Dr. Podlupszki
  Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
  2017. Augusztus 23.

  Kedves Ferenc!

  A keratinin értéke magasabb, de szükség lenne egy másik, kontroll vérvizsgálat elvégzésére. Ebből sok minden kiderülhet. E mellett érdemes lenne a hasnyálmirigy irányában is vizsgálódni.
  Tisztelettel,
  Dr. Podlupszki Csaba