Kérdés

Jó pár éve fáj a derekam

Üdvözlöm Kedves Doktornő! Jó pár éve fáj a derekam. Pár napja voltam gerinc röntgen vizsgálaton. Azt szeretném kérdezni és megtudni mit jelent konkrétan ami a leletemre irva van. "Elsimultabb lordosis,jelentősen szűkebb L.V.-S.I.rés, mely discopathiára utal. Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm! További kellemes napot kivánok! Urbánné Zsuzsa.

Megválaszolt
Kategóriák: Gyógytornász - fizikoterapeuta

Válasz

 1. Varró Tímea
  Varró Tina Gyógytornász - fizikoterapeuta
  2018. Május 11.

  Kedves Zsuzsa!
   

  A lelete jelentése: a deréki részen fiziológiásan szükséges, hogy legyen egy homorulatunk, ez az úgynevezett lordosis, az Ön esetében - például egy tartáshiba miatt - ez az ív el van simulva. A discopathia a csigolyák közötti porckorong - azaz a discus - degenerációját jelenti. A RTG szerint ebből is eredhet a fájdalom, de önmagában egy képalkotó soha nem diagnosztikus értékű, nagyon fontos hozzá a megfelelő fizikai vizsgálat! Nem kell megijedni ezektől az információktól, kutatások bizonyítják, hogy bizonyos kor felett mindenki RTG képe körülbelül ugyanígy néz ki, mégis teljesen fájdalom nélkül tudnak élni. Javaslom, hogy keressen fel egy gyógytornász-manuálterapeutát, aki McKenzie módszerre is dolgozik, hogy mihamarabb elmulaszthassa a derékfájását! Megfelelő szakember segítségével néhány alkalom elegendő lehet hozzá, hogy fájdalommentes életet tudjon élni.
  Gyors gyógyulást kívánok!

  Varró Tina

Kérdés

Lúdtalp korekciós műtétem volt

Tisztelt Gyógytornász! A segitségét szeretném kérni. Tavaly május 3.-án mütötték a bal lábam. Ludtalp korekciós mütét volt. Átvágták a sarokcsontót melyet két csavarral rögzitettek. Csont cysta volt benne és inhüvelygyulladás amelyet kipucoltak. Most március 17.-én kivették a csavarokat illetve az ugrócsonton volt kinövés kiivágták. Mr vizsgálatra kaptam beutalót de még azorvosom szerint várnom kell több mint négy hetet, mert most csak annyi látszana gyogyulási folyamat. A fálydalmam viszont elviselhetetlen bedagad a lábam. Önnnek mi a véleménye. Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel Alács Pálné Éva

Megválaszolt
Kategóriák: Gyógytornász - fizikoterapeuta

Válasz

 1. Varró Tímea
  Varró Tina Gyógytornász - fizikoterapeuta
  2018. Május 8.
  Kedves Éva!
   
  Sajnos a műtét utáni fájdalom a gyógyulás része és a vizsgálat megfelelő időpontját ki kell várni. Viszont az óvatos mozgásterápia - gyógytorna, megfelelő szakember segítségével rengeteget tud enyhíteni a panaszán! Javaslom az óvatos átmozgatást és fájdalomcsillapító terápiás lehetőségeket, akár elektroterápia, mágnes, lazító kezelések formájában. Mindenképp keressen fel szakembert, aki a fizikális vizsgálat alapján meg tudja állapítani, hogy mi Önnek a leghatékonyabb!
   
  Minden jót kívánok, 

  Varró Tina

Kérdés

Erős bokafájdalom enyhítése

Kedves Varró Tímea! Édesanyám nemrég kezdett el egy új munkahelyen dolgozni,ahol nagyon nehéz, acél betétes cipőt kell viselnie heti 3x,12 órában. Emiatt borzasztóan fáj most a bokája,szinte meg sem tudja mozdítani. A könnyebb súlyú cipőt már kérvényezte, szóval remélhetőleg azzal már nem lesz gond. Viszont szeretnénk ha minél hamarabb elmúlna ez a fájdalom,ezért kerestem fel Önt. Szeretnék kérni tippeket,tanácsokat,hogy ilyenkor mi a legjobb a bokának a pihentetés,vagy a tornáztatás,borogatás,tigris balzsam? ! A választ előre is nagyon köszönöm. Üdvözlettel, Cseperke

Megválaszolt
Kategóriák: Gyógytornász - fizikoterapeuta

Válasz

 1. Varró Tímea
  Varró Tina Gyógytornász - fizikoterapeuta
  2018. Április 30.

  Kedves Cseperke!

  Pihentetés, felpolcolás, óvatos átmozgatás, és valamilyen jól bevált krém remek kombináció. Amennyiben a panaszok továbbra is fennállnak, fontos felkeresni egy szakembert, hogy megszüntethessék a valódi okot!
  Üdvözlettel, Tina

Kérdés

Hátfájás

Üdv Nagyjából 5 hónapja gyötör egy nem túl erős, nem állandó hátfájás, ami néhány óránként jelentkezik, a bal lapockám alatt és általában tompa, nyomó jellegű. Néha a bordák között oldalt illetve elöl is érzem. Sokat ülök minden nap de napi szinten végzek súlyzós edzést is. Labor, EKG, tüdőszűrés és fül-orr-gégészet is letudva, nem találtak semmit. Mielőtt elkezdődött volna, dolgoztam 1-2 hétig kint, nehéz fizikai munkát végeztem hidegben. Azt szeretném tudni, lehet-e ez valamiféle izom húzódás, esetleg túlerőltetés, illetve, hogy mik az Ön meglátásai, tanácsai ezzel kapcsolatban. Válaszát előre is köszönöm, Gábor (29/F)

Megválaszolt
Kategóriák: Gyógytornász - fizikoterapeuta

Válasz

 1. Varró Tímea
  Varró Tina Gyógytornász - fizikoterapeuta
  2018. Április 28.

  Kedves Gábor!

  Amennyiben a fent említett vizsgálatok negatívak, az izomhúzódás helyett inkább valószínűsíthető a csigolyák között vagy a bordák és a csigolyák közti ízületben ízületi blokk. Egy jó manuálterapeutát felkeresve a panaszok szinte azonnal csökkenni fognak! Keressen fel egy szakembert, aki alapos vizsgálat után meg fogja tudni szüntetni a probléma forrását.
  Minden jót!
  Tina

Kérdés

repedés a jobb csuklómban

Üdvözlöm kedves Dr.Nő/Úr, Kérdésem a következő, 5 hete diagnoziáltak nállam a jobb csuklómban, tengely irányú repedést az epiphysis magban, és az orvos adott egy levehető csukló rögzítőt fém sinnel, amit 3 hétig hortam a hátra levő 3 hétre azt ajánlotta hogy fokozatosan terheljem fáslival betekerve, de még mindíg nem tudom mozgatni egy bizonyos ponton túl , és ha valamire felmászok és megterhelem reccsen eggyet.

Megválaszolt
Kategóriák: Gyógytornász - fizikoterapeuta

Válasz

 1. Unknown
  2018. Április 27.

  Kedves Norbi!

  Kontroll RTG volt a terhelés megkezdése előtt? Ennyi idővel a sérülés után nem várható még el teljes gyógyulás, de az orvos ki tud Önnek írni gyógytornát és fizikoterápiát, ami gyorsítani tudja a folyamatot, és segíteni fogja a teljes mozgásterjedelem és izomerő visszaszerzését. Enélkül nem elvárható a megfelelő funkció a közeljövőben. 
  Gyors gyógyulást kívánok!
  Varró Tina

Kérdés

63-om fokos gerincferdülésem van

Tisztelt doktorno! ! 25 eves vagyok es 63fokos gerincferdulesem van! ! ulo es allo munkat is vegzek de mimdketto miatt nagy fajdalmaim vannak..3eve jartam gyogytornara kezelesre de semmi se segitett.kerdesem az lenne hogy mi lenne a megoldas? es ha mutet lenne annak mi lenne a kozkazata! valaszat elore is koszonom

Megválaszolt
Kategóriák: Gyógytornász - fizikoterapeuta

Válasz

 1. Varró Tímea
  Varró Tina Gyógytornász - fizikoterapeuta
  2018. Április 23.

  Kedves Richárd!

  Ilyen mértékű gerincferdüléssel mindenképp fel kell keresni egy gerincspecialistát, és vele egyeztetni erről. Ilyen mértékű eltérésnél felelőtlenség lenne bármit látatlanban tanácsolnom, orvosi konzultáció szükséges.
  Üdvözlettel Varró Tina

Kérdés

Mit lehetne tenni?

Jónapot! Jobb vádlim 2.napja fáj,dagadt piros,illetva fáj a térdem is.néha bele is nyilal! Bal térdem 2x volt műtve baker cisztával illetve 1x baleset miatt összevarrták.azota fáj mindig térdem.Mit lehetne tenni? Válaszát köszönöm!

Megválaszolt
Kategóriák: Gyógytornász - fizikoterapeuta

Válasz

 1. Varró Tímea
  Varró Tina Gyógytornász - fizikoterapeuta
  2018. Április 17.

  Kedves Klaudia!

  Duzzadt és fájdalmas vádlival keressen fel minél hamarabb orvost a trombózis lehetőségének kizárása céljából! A térdfájdalom számtalan problémából adódhat, sajnos diagnózist megállapítani ez alapján nem lehet, mindenképp személyes konzultáció, fizikális vizsgálat szükséges a panasz megszüntetéséhez.
  Üdvözlettel,
  Varró Tina 

Kérdés

Két hete műtöttek, S1 - L3 rekalibráció, illetve volt két kiszakadt sérvem (S1, L3) ugyanitt

Jó napot kívánok! Két hete műtöttek, S1 - L3 rekalibráció, illetve volt két kiszakadt sérvem (S1, L3) ugyanitt. A műtét előtt 2 hétig itthon feküdtem, a bal lábamba sugárzó, fokozódó fájdalommal, izomgyengeséggel. A végén már az ágyból sem tudtam felkelni, mentővel vittek be a kórházba, sürgősségi műtét lett belőle. Másnap felkeltem, járókerettel botorkáltam, de a fájdalom elmúlt. Egy hétig rendben gyógyultam itthon, a járókerettel már egész jól boldogultam, néhány lépést már nélküle is meg tudtam tenni. Azonban 3-4 napja el kezdett fájni a derekam és ez lesugároz, ezúttal a jobb lábamba. A fájdalom a műtét előttihez hasonló, a combom és a lábszáram fáj. A fájdalom gyógyszerek szedése mellett is fokozódik. Lehet-e ez a gyógyulási folyamat része, vagy keressem fel orvosomat mielőbb a fent leírt tűnetek miatt? (Sajnos ülni még nem tudok, illetve a járókerettel is nehezen közlekedek a fájdalom miatt.) Varratszedésre 1 hét múlva kerül sor. Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Kozma Kinga

Megválaszolt
Kategóriák: Gyógytornász - fizikoterapeuta

Válasz

 1. Varró Tímea
  Varró Tina Gyógytornász - fizikoterapeuta
  2018. Április 12.

  Kedves Kinga!

  A panaszok nem kifejezetten a gyógyulás részét képzik. Sokkal inkább arról van szó, hogy a felborult izomegyensúly, azaz bizonyos izmok gyengülése és más izmok rövidülése a sérvhez hasonló panaszokat tud produkálni. Egyik gyógyítási folyamat sem a műtőasztalon fejeződik be, egyénre szabott, pontosan beállított gyógytorna és manuálterápia szükséges hozzá, enélkül a panaszok megszűnése elképzelhetetlen. Javaslom mihamarabb egy szakember felkeresését!  
  Mielőbbi jobbulást kívánok!
  Tina