Kérdés

Hosszú hónapok óta fáj a csípőm,voltam röntgen vizsgálaton

Kedves Doktornő! Hosszú hónapok óta fáj a csípőm,voltam röntgen vizsgálaton,aminek az eredménye a következő:A medence felvételen a csípőizületi rések kp. fokban szűkebbek. A vápatetők scleroticusak. Az SI rések normál tágak,scleroticus szegélyűek. Vélemény:Coxarthrosis l.u. Mit jelent ez pontosan? Mi a teendő vele? Jelenleg inyekciót kapok,de nem igazán érzek javulást. 42 éves vagyok,nagyon megnehezíti a mindennapjaimat ez az örökös fájdalom. Sántítok,nem tudok a jobb oldalamra feküdni a fájdalom miatt,akadályoz a munkavégzésben, (pultos vagyok)kisugárzik az egész lábamra már a fájdalom. Úgy érzem mintha szét akarna szakadni a lábam. Mivel most a balt terhelem,ezért a bal bokám és lábszáram bedagad Szeretném kikérni a véleményét ezzel kapcsolatban. Azt mondják,hogy a műtéthez fiatal vagyok,pedig én már csak abban látnám a kiutat Válaszát előre is köszönöm Tisztelettel: Szabóné Adri

Megválaszolt
Kategóriák: Gyógytornász - fizikoterapeuta

Válasz

 1. Varró Tímea
  2018. Június 15.
  Kedves Adri!
   
  A leletben foglaltak alapján csípőízületi kopást állapítottak meg Önnél. Elsőként mindenképpen a konzervatív terápia azonnali megkezdése a javasolt: fizikális vizsgálat után egyéni fizioterápiás kezelés, aminek legfontosabb eleme a gyógytornaprogram. 10-15 alkalom kezelés után jelentős változás lehet a panaszokban! Nem tudom milyen injekciót kap, de a panaszok okát biztosan nem fogja megszüntetni. Minél előbb keressen fel egy szakembert, aki össze tudja állítani személyre szabottan az ajánlott gyakorlatokat, és be tudja tanítani Önnek, hogy a mindennapokban alkalmazni tudja. Ezenkívül manuálterápiás kezelések és fizikoterápia is szóba jöhet. A műtét sem megoldás önmagában, hiszen az azutáni rehabilitáció is egy hosszadalmas folyamat! Ráadásul ilyen fiatalon csak végső esetben ajánlott, mert cserélni kell a protézist bizonyos időközönként. 
  Mindenképp lásson hozzá a gyógytornának!  
  Minden jót kívánok!
  Varró Tina

Kérdés

Okozhatja ezt a matrac?

Tisztelt Szekértő! Az első éjszakámat töltöttem az új matracomon. Már eddig is hátfájós voltam, azért kellett matracot cserélnem, mert az előző már nagyon el volt használódva, szinte már érezni lehetett alatta az agyrácsot, nyomott is időnként, amitől zsibbadtak a végtagjaim. Az a gond, hogy most az újjal is ezt tapasztaltam, hogy túl kemény és szintén zsibbadok tőle. Én félkemény matracot szerettem volna vásárolni, de mint utólag kiderült, ez valószínűleg inkább kemény kategóriába esik. Sima hideg hab matracról van szó. Ahogy már csak ráülök, attól is zsibbad a lábam. Okozhatja ezt a matrac? Előre is nagyon köszönöm a segítséget! Üdvözlettel: Enikő

Megválaszolt
Kategóriák: Gyógytornász - fizikoterapeuta

Válasz

 1. Varró Tímea
  2018. Május 25.

  Kedves Enikő!

  Igen, ha ebben a helyzetben jelentetik a panasz, akkor azt okozhatja nem megfelelő matrac.

Kérdés

Hogyan tudnék erről leszokni?

2-3 éve elkezdett fájni a nyakam. Mindig mozgattam, tekergettem mert úgy jobbnak éreztem és azóta tudatlanul is ezt teszem. Mindig kérdezik, hogy miért tekergetem a nyakam, mert olyan látványos kb 5mp-ként. Hogyan tudnék erről leszokni?

Megválaszolt
Kategóriák: Gyógytornász - fizikoterapeuta

Válasz

 1. Varró Tímea
  2018. Május 17.
  Kedves Milán!
   
  Mindenképp érdemes alapos kivizsgálást végezni a nyakfájdalom oka miatt, ha a panasz megszűnik, talán a felesleges nyaktekergetés is könnyebben meg tud szűnni. 
   
  Minden jót, 

  Varró Tina

Kérdés

Jó pár éve fáj a derekam

Üdvözlöm Kedves Doktornő! Jó pár éve fáj a derekam. Pár napja voltam gerinc röntgen vizsgálaton. Azt szeretném kérdezni és megtudni mit jelent konkrétan ami a leletemre irva van. "Elsimultabb lordosis,jelentősen szűkebb L.V.-S.I.rés, mely discopathiára utal. Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm! További kellemes napot kivánok! Urbánné Zsuzsa.

Megválaszolt
Kategóriák: Gyógytornász - fizikoterapeuta

Válasz

 1. Varró Tímea
  2018. Május 11.

  Kedves Zsuzsa!
   

  A lelete jelentése: a deréki részen fiziológiásan szükséges, hogy legyen egy homorulatunk, ez az úgynevezett lordosis, az Ön esetében - például egy tartáshiba miatt - ez az ív el van simulva. A discopathia a csigolyák közötti porckorong - azaz a discus - degenerációját jelenti. A RTG szerint ebből is eredhet a fájdalom, de önmagában egy képalkotó soha nem diagnosztikus értékű, nagyon fontos hozzá a megfelelő fizikai vizsgálat! Nem kell megijedni ezektől az információktól, kutatások bizonyítják, hogy bizonyos kor felett mindenki RTG képe körülbelül ugyanígy néz ki, mégis teljesen fájdalom nélkül tudnak élni. Javaslom, hogy keressen fel egy gyógytornász-manuálterapeutát, aki McKenzie módszerre is dolgozik, hogy mihamarabb elmulaszthassa a derékfájását! Megfelelő szakember segítségével néhány alkalom elegendő lehet hozzá, hogy fájdalommentes életet tudjon élni.
  Gyors gyógyulást kívánok!

  Varró Tina


Kérdés

Lúdtalp korekciós műtétem volt

Tisztelt Gyógytornász! A segitségét szeretném kérni. Tavaly május 3.-án mütötték a bal lábam. Ludtalp korekciós mütét volt. Átvágták a sarokcsontót melyet két csavarral rögzitettek. Csont cysta volt benne és inhüvelygyulladás amelyet kipucoltak. Most március 17.-én kivették a csavarokat illetve az ugrócsonton volt kinövés kiivágták. Mr vizsgálatra kaptam beutalót de még azorvosom szerint várnom kell több mint négy hetet, mert most csak annyi látszana gyogyulási folyamat. A fálydalmam viszont elviselhetetlen bedagad a lábam. Önnnek mi a véleménye. Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel Alács Pálné Éva

Megválaszolt
Kategóriák: Gyógytornász - fizikoterapeuta

Válasz

 1. Varró Tímea
  2018. Május 8.
  Kedves Éva!
   
  Sajnos a műtét utáni fájdalom a gyógyulás része és a vizsgálat megfelelő időpontját ki kell várni. Viszont az óvatos mozgásterápia - gyógytorna, megfelelő szakember segítségével rengeteget tud enyhíteni a panaszán! Javaslom az óvatos átmozgatást és fájdalomcsillapító terápiás lehetőségeket, akár elektroterápia, mágnes, lazító kezelések formájában. Mindenképp keressen fel szakembert, aki a fizikális vizsgálat alapján meg tudja állapítani, hogy mi Önnek a leghatékonyabb!
   
  Minden jót kívánok, 

  Varró Tina

Kérdés

Erős bokafájdalom enyhítése

Kedves Varró Tímea! Édesanyám nemrég kezdett el egy új munkahelyen dolgozni,ahol nagyon nehéz, acél betétes cipőt kell viselnie heti 3x,12 órában. Emiatt borzasztóan fáj most a bokája,szinte meg sem tudja mozdítani. A könnyebb súlyú cipőt már kérvényezte, szóval remélhetőleg azzal már nem lesz gond. Viszont szeretnénk ha minél hamarabb elmúlna ez a fájdalom,ezért kerestem fel Önt. Szeretnék kérni tippeket,tanácsokat,hogy ilyenkor mi a legjobb a bokának a pihentetés,vagy a tornáztatás,borogatás,tigris balzsam? ! A választ előre is nagyon köszönöm. Üdvözlettel, Cseperke

Megválaszolt
Kategóriák: Gyógytornász - fizikoterapeuta

Válasz

 1. Varró Tímea
  2018. Április 30.

  Kedves Cseperke!

  Pihentetés, felpolcolás, óvatos átmozgatás, és valamilyen jól bevált krém remek kombináció. Amennyiben a panaszok továbbra is fennállnak, fontos felkeresni egy szakembert, hogy megszüntethessék a valódi okot!
  Üdvözlettel, Tina

Kérdés

Hátfájás

Üdv Nagyjából 5 hónapja gyötör egy nem túl erős, nem állandó hátfájás, ami néhány óránként jelentkezik, a bal lapockám alatt és általában tompa, nyomó jellegű. Néha a bordák között oldalt illetve elöl is érzem. Sokat ülök minden nap de napi szinten végzek súlyzós edzést is. Labor, EKG, tüdőszűrés és fül-orr-gégészet is letudva, nem találtak semmit. Mielőtt elkezdődött volna, dolgoztam 1-2 hétig kint, nehéz fizikai munkát végeztem hidegben. Azt szeretném tudni, lehet-e ez valamiféle izom húzódás, esetleg túlerőltetés, illetve, hogy mik az Ön meglátásai, tanácsai ezzel kapcsolatban. Válaszát előre is köszönöm, Gábor (29/F)

Megválaszolt
Kategóriák: Gyógytornász - fizikoterapeuta

Válasz

 1. Varró Tímea
  2018. Április 28.

  Kedves Gábor!

  Amennyiben a fent említett vizsgálatok negatívak, az izomhúzódás helyett inkább valószínűsíthető a csigolyák között vagy a bordák és a csigolyák közti ízületben ízületi blokk. Egy jó manuálterapeutát felkeresve a panaszok szinte azonnal csökkenni fognak! Keressen fel egy szakembert, aki alapos vizsgálat után meg fogja tudni szüntetni a probléma forrását.
  Minden jót!
  Tina

Kérdés

repedés a jobb csuklómban

Üdvözlöm kedves Dr.Nő/Úr, Kérdésem a következő, 5 hete diagnoziáltak nállam a jobb csuklómban, tengely irányú repedést az epiphysis magban, és az orvos adott egy levehető csukló rögzítőt fém sinnel, amit 3 hétig hortam a hátra levő 3 hétre azt ajánlotta hogy fokozatosan terheljem fáslival betekerve, de még mindíg nem tudom mozgatni egy bizonyos ponton túl , és ha valamire felmászok és megterhelem reccsen eggyet.

Megválaszolt
Kategóriák: Gyógytornász - fizikoterapeuta

Válasz

 1. Unknown
  2018. Április 27.

  Kedves Norbi!

  Kontroll RTG volt a terhelés megkezdése előtt? Ennyi idővel a sérülés után nem várható még el teljes gyógyulás, de az orvos ki tud Önnek írni gyógytornát és fizikoterápiát, ami gyorsítani tudja a folyamatot, és segíteni fogja a teljes mozgásterjedelem és izomerő visszaszerzését. Enélkül nem elvárható a megfelelő funkció a közeljövőben. 
  Gyors gyógyulást kívánok!
  Varró Tina