Kérdés

Alvás problémákkal küzdök, hátfájás miatt.

Üdvözlöm! Az én problémám kicsit régre nyúlik vissza. 28 éves vagyok, körülbelül 14 éves koromban kezdődtek a gondok, de most jutottam el odáig, hogy valamit tényleg tennem kell. Alvás problémákkal küzdök, hátfájás miatt. 3-4 óránál nem tudok többet aludni már. Teljesen mindegy milyen pózban fekszem, pár óra alvás után arra ébredek, mintha be szorulna a levegő, nem tudom "ellazítani" magam és iszonyatosan fáj a hátam/gerincem jobb alsó-középső része(nem a derekam). Ilyenkor már nem is tudok tovább feküdni. Tavaly voltam fizikoterápián és gyógytornán, nem segített. Októberben ismét elmentem a házi orvosomhoz, további gyógytorna javasolt, valamint írt fel Myderizone-t, Movalist és Curidolt. Eleinte segített az alvás an, de aztán már ezek sem. Ugyanúgy fájdalommal kelek. Nem tudom mit tegyek. Röntgen egy kisebb gerincferdülést mutatott, házi orvosom szerint az okozhat ilyen problémákat. De ennyire "súlyosat"? Kezdek aggódni, hogy komolyabb baj van. Válaszát előre is köszönöm Anita

Megválaszolt
Kategóriák: Gyógytornász - fizikoterapeuta

Válasz

 1. Varró Tímea
  Varró Tina Gyógytornász - fizikoterapeuta
  2020. Január 8.

  Kedves Anita!

  A leírtak alapján, javasolnám a neurológus, traumatológus, sport orvos felkeresését, akik a vizsgálati eredmények alapján javasolni fogják a megfelelő terápiát.Nagyon fontos ilyenkor a törzs tartóizmainak, a hát- és a hasizomnak az erősítése - ebben hatalmas segítséget jelent a szakorvosi diagnózisra épülő, gyógytornász által felépített mozgásprogram.

  Tisztelettel Varró Tina

   

Kérdés

A két hónapos kislányomnak köldök sérve van

Tisztelt Doktor úr /Doktor nő. A két hónapos kislányomnak köldök sérve van. Mit tudok csinálni hogy hamarabb össze húzódjon neki. Válaszát köszönöm

Megválaszolt
Kategóriák: Gyógytornász - fizikoterapeuta

Válasz

 1. Varró Tímea
  Varró Tina Gyógytornász - fizikoterapeuta
  2019. Szeptember 6.

  Kedves Anyuka!

  A köldöksérv miatt teljesen felesleges aggódni! Még akkor sem okoz bajt, ha eleinte minden bizonnyal növekedik, és síráskor valóban jobban elődomborodik, mint nyugalomban. Ez a sérvfajta ugyanis nagyon jóindulatú. Nem fáj, nem akadályozza a gyereket a fejlődésben, és a legnagyobb ritkaság, hogy bármiféle komplikációt okozzon, ami a legfontosabb: a csecsemők köldöksérve a legtöbb esetben magától is elmúlik. A baba kezelőorvosának is mutassa meg, ez egy anyának megnyugvást is jelent.

  Tisztelettel Varró Tina

Kérdés

1 éve volt teljes belső bokaszallag szakadásom

Tisztelt Varró Tina! Egy kérdéssel fordulnék önhöz. 1 éve volt teljes belső bokaszallag szakadásom. Fekvő gipszben volt a lábam 1 hetet, utána 6 hétig rögzítőt kellett hordanom. Amint letelt a 6 hét, néhány napon belül megint elszakadt. Az orvos azt mondta, valószínűleg vissza se nőtt. Megint jött a 6 hét rögzítő. Azóta viszont nagyon érzékeny a bokám, kicsit is többet megyek, hetekig fáj, illetve nagyon könnyen kifordul. Voltam gyógytornásznál is egy kis ideig. Tudna segíteni, hogy mit tehetnék, hogy ne fájjon ennyire? Mit javasolna mit tegyek? Köszönettel: Janka

Megválaszolt
Kategóriák: Gyógytornász - fizikoterapeuta

Válasz

 1. Varró Tímea
  Varró Tina Gyógytornász - fizikoterapeuta
  2019. Szeptember 4.

  Kedves Janka!

  Sajnos az ilyen hosszú rögzítés teljesen inaktiválja az ízületet stabilizáló izmokat, valószínűnek tartom, hogy a gyógytorna mennyisége nem volt elegendő. Rengeteg letapadás alakul ki ennyi idő alatt, az ízületeken belüli mozgások is beszűkülnek, manuálterapeuta segítségét érdemes kérni ezzel kapcsolatban. Az esetleges lábboltozat elváltozások (lúdtalp, harántsüllyedés) fent tudják tartani a panaszokat, mindenképpen azokkal is foglalkozni kell!
  Ha a fent leírtak nem hoznak megoldást, érdemes MR vizsgálattal utánajárni a probléma forrásának.
  Üdvözlettel Varró Tina

Kérdés

Zongoraművész vagyok, és ezért viszonylag sokat ülök egy helyben

Jó napot kívánok, Zongoraművész vagyok, és ezért viszonylag sokat ülök egy helyben, ráadásul egy olyan helyzetben, ami talán nem a legegészsegesebb. Egy ideje sajnos már alig tudok ülni, olyan, mintha az ülőcsontom be lenne gyulladva, nem tudom, van-e ilyen! ? Ha sokat ülök, alig bírok felállni a fájdalomtól. Nem sugárzik a fájdalom sehova, nem látok elváltozást, nem viszket és csak ülés közben jelentkezik. Lehet köze ahhoz, hogy úgy ülök ( a stabilitás végett,) hogy a hátam also szakaszát kiegyenesítem? Mivel tudnám enyhíteni a fájdalmat? Előre is köszönöm a segítséget!

Megválaszolt
Kategóriák: Gyógytornász - fizikoterapeuta

Válasz

 1. Varró Tímea
  Varró Tina Gyógytornász - fizikoterapeuta
  2019. Július 26.

  Kedves Zsófia!

  Sajnos az egyoldlalú terheléstől gyulladások, túlterheléses panaszok alakulhatnak ki, akár ülés közben is. Ha a kialakult izomegyensúly felborulást nem kezeljük - azaz a megrövidült izmokat nem nyújtjuk, lazítjuk, az elgyengülteket pedig nem erősítjük -, azok folyamatosan romló panaszokhoz fognak vezetni. Mindenkepp fontosnak találnom a rendszeres mozgás és nyújtás bevezetését! Tünetei mielőbbi elmulasztásához keressen fel manuálterápiás szakembert!

   

  Üdvözlettel,
  Varró Tina

Kérdés

Fejmozgataásra egyre sűrűsödő szédülésem van.

Tisztelt Doktornő! Bízom benne hogy tud a segítségemre lenni. Fejmozgatasra egyre sűrűsödő szédülésem van. Voltam full orr gégészeten kardiológiai neurológus illetve jó a laborom. A neurológus azt mondta csináltassak egy nyaki gerinc röntgen mert a tüneteim erre hajaznak. Szeretném kérni segítséget a lelet értelmezésében : lelet: diszharmonikus ívű nyaki lordosys. Az atlas hátsó íve felett futó szalag részleges meszesedese lathato, inkomplett Foramen arcuale. A csigolyák magassága megtartott. A CV-CVII közti interverbalis részek szukebbek kifejezetten a CVI-CVII között dorsalisan. Helyenként osteophyta képződés. A CV-CVII közötti szakaszon a processus uncinatusok kihegyezettek. Az alsó harmad kisizuletei scleroticusak. Vélemény: inkomplett foramen arcuale. mit jelent ez a lelet? Okozhatja ez a panaszaim? Tisztelettel egy 27 éves kétségbeesett nő

Megválaszolt
Kategóriák: Gyógytornász - fizikoterapeuta

Válasz

 1. Varró Tímea
  Varró Tina Gyógytornász - fizikoterapeuta
  2019. Július 4.

  Kedves Andrea!

  Igen, a lelet magyarázhatja a panaszait. A megoldás speciális gyógytorna alkalmazása! Keressen fel szakembert mihamarabb, aki egyénre szabott terápiás programot állít Önnek össze - nem csak az RTG, hanem a gyógytornász funkcionális vizsgálatai alapján. 

   

  Mielőbbi jobbulást kívánok,
  Varró Tina

Kérdés

Kiszakadt ágyéki IV-es porckorong sérvvel műtöttek

2019.02.10-én műtöttek kiszakadt ágyéki IV-es porckorong sérvvel. A műtét előtti és utáni bal lábba lesugárzó fájdalom megszűnt, viszont a zsibbadás még mai napig megmaradt. Műtét után 1 hónappal, a rossz tartás és járás miatt beállt a nyakam és a vállam. Fizikoterápiás kezelések után még mindig megmaradt a fájdalom és merevség. zsibbadás a fejben, nyakban, fül és(vagy) fejzúgás is. Nagyon zavaró este alig tudok aludni. Mitől lehet? Meddig kell várni, vagy esetleg ez még a műtétből eredhet? Köszönettel

Megválaszolt
Kategóriák: Gyógytornász - fizikoterapeuta

Válasz

 1. Varró Tímea
  Varró Tina Gyógytornász - fizikoterapeuta
  2019. Május 18.

  Kedves Angéla!

  A műtét sajnos nem szünteti meg a panaszok okát: számos más gond, mint például testtartásbeli probléma, izomfeszességek és -gyengeségek fennállhatnak, maguktól megszűnni nem fognak. A megoldás a célzott, egyénre szabott gyógytorna és manuálterápiás kezelések, szakember segítségével. Kitartás és sok munka, de sajnos enélkül nem megy, a műtét rehabilitáció nélkül nem segít.
  Minden jót kívánok, 
  Varró Tina

Kérdés

4-5 hete fáj a térd hajlatom

Tisztelt Varró Tina! 4-5 hete fáj a térd hajlatom, lépcsőzésnél mintha kést szúrnának a térdembe. Ma voltam röntgenen, de reumatológushoz csak később kell vissza mennem . Nem értem a leletet, ha lenne szíves számomra érthetővé tenni. "A tibiak subchondralis felszíne scleroticus. Az ízületi rések medialisan kp. fokban szűkebbek. A patelák lateral pozícióban állnak." Ez volt a leleten. Előre is köszönöm válaszát és segítségét. Maradok Tisztelettel: Balogh Lajosné.

Megválaszolt
Kategóriák: Gyógytornász - fizikoterapeuta

Válasz

 1. Varró Tímea
  Varró Tina Gyógytornász - fizikoterapeuta
  2019. Május 2.

  Tisztelt Balogh Lajosné!

  A lelet a térdízület kopására utal. A patella lateralizációja a térdkalács helyzetének eltérését jelenti. Az első lépés gyógytorna és manuálterápia, amivel a panaszok jól csökkenthetőek/megszüntethetőek.

  Minden jót kívánok, Varró Tina

Kérdés

Gerinc, nyak panaszaim már sajnos 20 évesen kezdődtek

Tisztelt Doktornő! 42 éves nő vagyok. Nem túlsúlyos. Gerinc, nyak panaszaim már sajnos 20 évesen kezdődtek.Jártam gyógytornára, masszásra kaptam injekciókat gerinc mellé. Az akkor kezelő Doktor Úr, elmagyarázta, hogy jobb nem lesz éljek együtt vele. Eltelt 22 év,fájdalmaim miatt dolgozni sem tudok,felkerestem ismét a Szakrendelést, ahol sajnos az új Doktor Úr lelet nélkül kérdezte mit szeretnék. Kértem egy injekciót, de mondtam neki, hogy probléma van a szívemmel is szedek rá gyógyszert. nem gond, megkaptam az injekciót. Majdnem infartust kaptam tőle 3 napig az egekben volt a vérnyomásom, pulzusom. Szteroid injekciót kaptam. De végre 2 hét várakozás után ma voltam Röntgenen. Ennek értelmezésében kérném segítségét! A lábaim zsibbadnak,erős fájdalmaim vannak, a bal lábfejemen kívül tehát nem bütyök nőtt egy csomó ami puha mintha lenne benne valami. Írom a leletem: A lumbalis lordosis íve kiegyenesedett. A csigolyatestek épek. A zárólemezek kissé sclerotikusak. A L V. - S I. csigolya közötti rés kifejezetten beszűkült, benne discus degenratiora utaló vacuum phenomen van. A L V. S I csigolya ventralis peremsarkán spondylosisos felrakódás látható. A kisizületeknél arthrosis jelei figyelhetők meg. Bal oldalon az S I rés magasságában sclerotikusabb terület ábrázolódik. Nagyon megköszönném, ha elmagyarázná, mit is jelent ez a lelet. Mit lehet tenni? Köszönettel! Anita

Megválaszolt
Kategóriák: Gyógytornász - fizikoterapeuta

Válasz

 1. Varró Tímea
  Varró Tina Gyógytornász - fizikoterapeuta
  2019. Május 2.

  Kedves Anita!

  Reumatológus felkeresését javasolnám minél hamarabb, további kivizsgálások indokoltak ilyen erősségű panaszok esetében. A szteroid injekció önmagában nem megoldás.
  Üdvözlettel Varró Tina