Kérdés

Tavaly januárban elülső térdszalagszakadásom volt, amit nem műtöttek, csak 6 hétig rögzítettek, majd gyógytorna követte

Kedves Tina, Tavaly januárban elülső térdszalagszakadásom volt, amit nem műtöttek, csak 6 hétig rögzítettek, majd gyógytorna követte. Azóta nem sportoltam, mert nem vagyok különösebben egy sportos alkat, valami azt mondták, hogy egy évet érdemes várni. Februárban kipróbáltam a futást, ám 1 km után már fájt a térdem, nem tudtam tovább folytatni, és ezután már nehezen ment a lépcsőzés is, valamint még ősszel a fallabdát, de az sem volt sikeres. Ha hosszabb túrára/kirándulásra megyek - főleg ha dombos helyszínre -, akkor a nap végére már nagyon fáj a térdem, valamint nehezen lépcsőzöm és hajlítom. A hirtelen, csavaros mozdulatok még mindig fájdalmat okoznak, valamint tartok is ezektől a mozdulatoktól. Ezeken kívül általában tünetmentes, kivéve amikor érzékeny az időjárásra, valamint amikor sokat sétálok. Kérdésem az lenne, hogy hogyan tudnék ezen javítani? Nagyon szeretek kirándulni, főleg a természetben, és nem szeretném, ha ez megakadályozna ebben. Van erre módszer? Érdemes a sportra ráállnom? A fallabdát is nagyon szeretem, van rá valami módszer, hogy tudjak játszani? Ha igen, akkor folyamatosan, fokozatosan terheljem, vagy attól csak rosszabb lesz? Gyakorlással el fog múlni a fájdalom vagy műteni kellene? A későbbi porckopástól is félek, azt hogy tudnám megelőzni? Érdemes felkeresnem az orvosom, vagy házilag megoldható? Válaszát előre is nagyon köszönöm! Üdvözlettel, Dóra

Megválaszolt
Kategóriák: Gyógytornász - fizikoterapeuta

Válasz

 1. Varró Tímea
  Varró Tina Gyógytornász - fizikoterapeuta
  2018. Március 29.

  Kedves Dóra!

  Ilyen esetben, egy komoly sérülés után a rehabilitáció elkerülhetetlen, ha újra egy teljes értékű térdet szeretnénk kapni! Nem fog sajnos segíteni sem a fallabda, sem a fokozatosan felépített kirándulás, csak és kizárólag az alapos vizsgálat utáni célzott gyógytorna. Ebben az esetben mindenképp szükséges egy kolléga felkéresése, aki a gyakorlatok helyes kivitelezését megmutatja. Műtétre csak akkor kerül sor, ha a konzervatív terápia, azaz a folyamatos gyógytorna hatástalannak bizonyul, de fontos kiemelni, hogy a műtét után a rehabilitáció ideje ugyanúgy 1 év, ami folyamatos munkát jelent. Addig semmiképp sem javaslom a fent említett panaszt okozó tevékenységek végzését, mert nagy benne a sérülésveszély. A porckopás megelőzésére szintén ez a megoldás, valamint érdemes kúraszerűen valamilyen komplex porctámogató készítményt szedni.

  Kitartó munkát kívánok: 

  Varró Tina

Kérdés

Fél évvel ezelőtt lateralis release műtétem volt

Kedves Tina, Fél évvel ezelőtt lateralis release műtétem volt.3 hónapig simán ment a napi másfél óra gyógytorna,majd egyszercsak azt vettem észre,hogy amikor feszítő gyakorlat után felhúzom a térdem mindig pattan az ín és olyan,mintha el akarna szakadni,ahol raffolták,persze a térdkalácsom is fájdalmasan oldalra billen ilyenkor.Visszamentem kontrollra,de az orvos csak annyit mondott,ne aggódjak,nem fog elszakadni és muszáj visszaerősítenem a quadricepszem,hogy a helyén maradjon a térdkalácsom.De ilyen tünetekkel hogyan tornázzak? Ha elkezdem akkor is mindig abba kell hagynom,mert úgy érzem többet árt,mint használ.Még biciklizni sem tudok.

Megválaszolt
Kategóriák: Gyógytornász - fizikoterapeuta

Válasz

 1. Varró Tímea
  Varró Tina Gyógytornász - fizikoterapeuta
  2018. Március 28.
  Kedves Beáta!
   
  Ilyenkor érdemes kinesiotape segítségével a térdkalács tengelyét korrigálni, és ebben a helyzetben erősíteni tovább a combfeszítő izmot. Mindenképp azt tanácsolom, hogy a torna erősségéből is vissza kell venni, a korrigált helyzetben először csak óvatosan újra felépíteni a gyógytorna programot. Érdemes ebben szakember segítéségét kérnie, legalább az elején!
   
  Gyors gyógyulást kívánok,

  Tina

Kérdés

Felnőttkori lúdtalp esetén, a lúdtalp tornán, a talpbetét viselésén mit lehet még tenni?

Felnőttkori lúdtalp esetén, a lúdtalp tornán, a talpbetét viselésén mit lehet még tenni? Legutóbb az ortopéd orvos egy semmitmondó diagnózist írt a papírra, meg sem vizsgálta a pácienst, csak a földre állította mezítláb, és ennyi volt. Mindkét láb hossz és harántboltozata ellapult, mérsékelt calceneovalgus állás szerepel a papíron, de a beteg eddig is tudta, hogy a sarokcsontja kifelé áll, a bokája meg befelé fordul. A problémája összetett. A jobb oldalon sokkal jobban bedől a bokája, emiatt a térde is, kopik a térdízülete, a keresztcsonti régióban –állandósult a fájdalma, két kétlumbális csigolyájában kezdődő porckorong protrusioja is van. A lúdtalp torna jól megy neki, a belső boltozat bár álláskor kifejezetten lapos, a lábujjak hátrafeszítése során jól ívelt belső boltozat jelenik meg. Éjszaka gyakran van erős talpfájdalma.Jelenleg csak új talpbetétet írtak fel neki.Köszönöm Rózsa

Megválaszolt
Kategóriák: Gyógytornász - fizikoterapeuta

Válasz

 1. Varró Tímea
  Varró Tina Gyógytornász - fizikoterapeuta
  2018. Március 27.

  Kedves Rózsa!

  Sajnos a felnőttkori lúdtalp nagyon összetett probléma. A lúdtalp torna alatt fontos, hogy ne csak a klasszikus gyakorlatokat értsük, hanem testsúly terhelés alatt, azaz a láb legfőbb funkciója közben is tréningezzük az izmokat. Erre az egyik legjobb gyakorlat egy gumiszalag segítségével végezhető. A páciens egy lábon áll, a szalagot bokája fölé tesszük, miközben befelé húzzuk a lábát, ő pedig próbálja kifelé feszíteni a azt úgy, hogy a nagylábujja alatti talppárna lent marad a talajon. Fontos, hogy a feladatot minden nap elvégezzük, ideális esetben 3-4 alkalommal kb 30-40 másodpercig. 

  Ezenkívül fontos a túlterhelt talpizmok lazítása is, erre kiváló segédeszköz egy golflabda, amivel alaposan át tudjuk masszírozni az egész területet. 

  A talpbetét viselése abban az esetben tud segíteni, ha az valóban egyéni mintavétel alapján készül.Ilyen összetett panaszok esetén, mint a térdfájdalom és a protrusio, mindenképp javasolnám egy gyógytornász felkeresését, hogy egyénre szabott programot kaphasson.

  Üdvözlettel:

  Varró Tina

Kérdés

Ahogy mozgok, olyan mintha mozogna ott valami meg ugrál mi lehet az?

Jónapot szeretném kérdezni hogy infulenzás voltam és annyira köhögtem h eltört a 10 es bordám utána pár napra rá köhögtem egy nagyot fulladásig és én ugy éreztem hogy eltört a bal oldalon is de voltam röngenbe és csináltak 2 irányu felvételt a bordámról de nem láttak semmit és azt akarom kérdezni hogy ahogy mozgok olyan mintha mozogna ott valami meg ugrál mi lehet az .válaszát elöre is köszönöm

Megválaszolt
Kategóriák: Gyógytornász - fizikoterapeuta

Válasz

 1. Varró Tímea
  Varró Tina Gyógytornász - fizikoterapeuta
  2018. Március 26.

  Kedves Károly!

  A panaszok hátterében erős húzódás is állhat, csökkentésük érdekében izomlazító krémek vagy kinesiotape használata javasolt. A jól felhelyezett tape egyébként a törés esetében is képes enyhíteni a fájdalmat. Amennyiben a panaszok néhány napon belül nem enyhülnek, mindenképpen keresse fel újra az orvosát. Sajnos előfordul spontán is a bordatörés a köhögéstől, de ilyen esetben érdemes csontsűrűség mérésre és rutin vérvizsgálatra menni.
  Üdvözlettel:
  Varró Tina

Kérdés

1 hónappal ezelőtt tapasztaltam a sarkam területén égő, hasogató fájdalmat

Kedves Varró Tina! Rendszeresen futok hobbi szinten, hetente általában 3 alkalommal, kb 6-8 km-t egyszerre. Nagyjából 1 hónappal ezelőtt tapasztaltam a sarkam területén égő, hasogató fájdalmat, ami azóta terhelésre egyre rosszabb. Ha pihentetem, javul, de nem szűnik meg teljesen. Az elmúlt 1 hétben már nem tudtam futni menni, mert séta közben is annyira fáj. Fájdalomcsillapítót szedtem 5 napig, valamennyit csökkentett a panaszaimon, de nem szüntette meg. Kétségbe vagyok esve, ez volt az egyetlen mozgásforma, amit szívesen végeztem. Erika

Megválaszolt
Kategóriák: Gyógytornász - fizikoterapeuta

Válasz

 1. Varró Tímea
  Varró Tina Gyógytornász - fizikoterapeuta
  2018. Március 23.

  Kedves Erika!

  Panaszai alapján valószínűsíthető a talpi bőnye gyulladása. Tüneti kezelésként gyulladáscsökkentő krémek használatát (akár dunsztkötésben) és lökéshullám terápiát javaslok. Ám ezek a kezelések az okot nem szüntetik meg. Ennek a típusú panasznak a hátterében mindig valamilyen statikai probléma áll: ezt célzott torna gyakorlatokkal (vagy ha úgy tetszik, lúdtalp tornával) és a talpi bőnye lazításával oldható meg. Utóbbira az egyszerűbb megoldás egy golflabdával a talp átmasszírozása, de ami ennél is hatékonyabb, az egy manuálterapeuta által végzett kezelés.

  Minél előbbi eredményes és panaszmentes sportolást kívánok!

  Üdvözlettel:

  Varró Tina

   

Kérdés

Hosszú hajolás után alig tudtam kiegyenesedni, teljesen beállt a derekam

Tisztelt Varró Tina! Múlt héten takarítás közben hosszú hajolás után alig tudtam kiegyenesedni, teljesen beállt a derekam. Korábban soha nem történt velem ilyesmi, aktív életet élő 67 éves nő vagyok, rendszeresen biciklizem és tornázni is járok. Elmentem orvoshoz, aki ágynyugalmat javasolt és fájdalomcsillapítót is kaptam tőle. Enyhültek a panaszaim, már a mindennapi teendőimet el tudom végezni, ha le kell hajolnom valamiért, akkor érzek még fájdalmat, cipőt kötni vagy a földről felemelni valamit még nem tudok. Szeretném megkérdezni, hogy mit javasol, mivel tudnám tovább csökkenteni a panaszaimat. Köszönettel: Erzsébet

Megválaszolt
Kategóriák: Gyógytornász - fizikoterapeuta

Válasz

 1. Varró Tímea
  Varró Tina Gyógytornász - fizikoterapeuta
  2018. Március 15.

  Kedves Erzsébet!

  A kezelés első fázisában mindenképp fontos a megfelelő pozícióban lévő pihenés és szükség esetén a fájdalomcsillapítók használata.

  Az ideális pihentető helyzet a derék számára három módon érhető el. Háton fekvésben mindkét alsó végtagot csípőben és térdben derékszögben kell alápárnázni. Oldalt fekvésben a két térd és a két boka közé kell tenni úgy egy kispárnát, hogy a bokák és a térdek egy magasságban legyenek, háton fekvő helyzetben pedig érdemes a has alá egy kispárnát behelyezni. Mindegyik fekvő helyzet ellazítja a derekat, attól függően, hogy melyik esik jól, lehet változtatni. Jó fájdalomcsillapító hatásúak még a különböző borogatások és lazító kezelések is. 
  Ha a panaszok továbbra sem múlnak, mindenképp érdemes szakember - gyógytornász vagy manuálterapeuta, de semmiképp sem csontkovács! - segítségét kérni, aki alapos vizsgálat után végez kezelést és ad "házi feladatokat", amelyek végzésével nem csak a panasz szüntethető meg, de a későbbi fájdalmas epizód is elkerülhetővé válik, hiszen a tünetek megszüntetése mellett a legfontosabb feladat az ok megszüntetése.

  Mielőbbi jobbulást kívánok!

  Varró Tina

Kérdés

Foci edzés közben egy erősebb lövés után a combom elülső részén egy pontban erős szúró fájdalmat éreztem

Kedves Tina! Tegnap foci edzés közben egy erősebb lövés után a combom elülső részén egy pontban erős szúró fájdalmat éreztem. Ki is kellett állnom, mert nem múlt a fájdalom. Mára kissé duzzadtnak látom és minden lépésnél érzem a fájdalmat. Mit javasol? Köszönettel: Gábor

Megválaszolt
Kategóriák: Gyógytornász - fizikoterapeuta

Válasz

 1. Varró Tímea
  Varró Tina Gyógytornász - fizikoterapeuta
  2018. Március 8.

  Kedves Gábor!

  A leírt tünetek utalhatnak izomrost sérülésre. Mindenképpen ultrahang vizsgálatot javasolnék, addig valamilyen heparin tartalmú krém használatát és kíméletet, emellett tilos az adott izom fájdalomhatáron túli nyújtása és masszíroztatása is. A további szükséges lépések az ultrahang eredményétől függően változhatnak.

  Gyors gyógyulást kívánok!

  Varró Tina