Kérdés

Évek óta fáj egy bizonyos pont a bal lapockám és a gerincem között

Tisztelt Hölgyem! Egy régóta elhúzódó panasszal fordulok önhöz, és szeretnék segítséget kérni. Évek óta fáj egy bizonyos pont a bal lapockám és a gerincem között. Úgy érzem, hogy az izom az ami fájdalmat okoz, és gyakran érzem, hogy kisugároz a mellkasomba és a bordákba. Többször voltam háziorvosnál, aki mindig csak azt mondta, hogy húzódás, meg felírt izomlazítót gyulladáscsökkentőket melyek azonban hatástalanok voltak. Ortopéd szakorvosnál is voltam, aki készített röntgen felvételt, írt fel fizioterápiás kezelést, masszázst, de sajnos ezektől sem javult. Az egész olyan, mintha be lenne feszülve, alkalmanként járok masszőrhöz mostanában is de csak akkor érzem azt hogy ellazul, aztán ugyanúgy fáj. A rosszabb dolog, ami körülbelül egy hónapja kezdődött. Mindenféle előjel nélkül megfájdult mindkét válla, és nem az ízületi részben érzem a fájdalmat, hanem az izomban. Nyugalmi helyzetben nem fáj, azonban mikor felemelem oldalra, és forgatom a vállam úgy hogy a tenyerek felfelé néznek és karhúzást végzek hátra, akkor feszül az egész be van szűkülve a mozgástartomány és mintha szét akarna szakadni. Ugyanúgy fáj a fej fölé nyomásoknál is feszül az egész vállam. Azóta nem is edzek, erre is csak Xilox gyulladáscsökkentőt kaptam, ami hatástalan. Sokszor érzem azt hogy gyengék az izmaim is, egyre több helyen van izom fájdalmam és már nagyon zavarja a mindennapi életem. Mit tudnék kezdeni ezzel, illetve kihez forduljak segítségért? Milyen vizsgálatok segíthetnek, hogy meg tudjuk mi az oka ezeknek a dolgoknak? Szeretnék a végére járni, és nem csak helyi kezeléseket kapni rá ami a fájdalmat szünteti csak meg, hanem megkeresni a kiváltó okot és azt megszüntetni. Köszönöm, hogy elolvasta a levelem és várom mielőbbi válaszát. Tisztelettel: Kovács János

Megválaszolt
Kategóriák: Gyógytornász - fizikoterapeuta

Válasz

 1. Varró Tímea
  Varró Tina Gyógytornász - fizikoterapeuta
  2018. Április 10.

  Kedves János!

  A panaszok eredhetnek ízületi blokkból, amik reflexesen izomfeszülést okozhatnak. Ehhez társulhat némi tartáshiba - nyilván ezt látatlanban nehéz megítélnem, de úgy gondolom, a panaszok fokozódása ehhez köthető. Egy teljes testre kiterjedő alapos manuálterápiás vizsgálat az első lépést!
  Jobbulást kívánok,
  Tina

Kérdés

Ízületi gyulladásom van vagy a bokamban vagy a térdemben

Jó napot kívánok! Nekem egy olyan kérdésem lenne hogy kb 2 éve minden évben ízületi gyulladásom van vagy a bokamban vagy a térdemben nem tudok raallni 2 napig majd kb 3 nap alatt eltűnik gyulladás csökkentő tabletta szedese mellett! A héten is bedagadt a bal bokám kb 4 napja tart szedek gyógyszert rá bár a fájdalom nagyjából megszűnt raallni még mindig nem tudok! Mikor fekszem pihent állapotban van akkor nem fáj és normális színe van ha viszont felallok rögtön belilul és eldagad az egész bokám! Tudna e valamit mondani hogy mitől lehet ez?

Megválaszolt
Kategóriák: Gyógytornász - fizikoterapeuta

Válasz

 1. Varró Tímea
  Varró Tina Gyógytornász - fizikoterapeuta
  2018. Április 8.

  Kedves János!

  Visszatérő ízületi gyulladásos panaszok esetében először érdemes egy laborvizsgálatot csináltatni, keresse fel házi orvosát ezügyben, az eredmények alapján fogok tudni ajánlani továbblépési lehetőséget. 
  Üdvözlettel:
  Varró Tina

Kérdés

Tavaly januárban elülső térdszalagszakadásom volt, amit nem műtöttek, csak 6 hétig rögzítettek, majd gyógytorna követte

Kedves Tina, Tavaly januárban elülső térdszalagszakadásom volt, amit nem műtöttek, csak 6 hétig rögzítettek, majd gyógytorna követte. Azóta nem sportoltam, mert nem vagyok különösebben egy sportos alkat, valami azt mondták, hogy egy évet érdemes várni. Februárban kipróbáltam a futást, ám 1 km után már fájt a térdem, nem tudtam tovább folytatni, és ezután már nehezen ment a lépcsőzés is, valamint még ősszel a fallabdát, de az sem volt sikeres. Ha hosszabb túrára/kirándulásra megyek - főleg ha dombos helyszínre -, akkor a nap végére már nagyon fáj a térdem, valamint nehezen lépcsőzöm és hajlítom. A hirtelen, csavaros mozdulatok még mindig fájdalmat okoznak, valamint tartok is ezektől a mozdulatoktól. Ezeken kívül általában tünetmentes, kivéve amikor érzékeny az időjárásra, valamint amikor sokat sétálok. Kérdésem az lenne, hogy hogyan tudnék ezen javítani? Nagyon szeretek kirándulni, főleg a természetben, és nem szeretném, ha ez megakadályozna ebben. Van erre módszer? Érdemes a sportra ráállnom? A fallabdát is nagyon szeretem, van rá valami módszer, hogy tudjak játszani? Ha igen, akkor folyamatosan, fokozatosan terheljem, vagy attól csak rosszabb lesz? Gyakorlással el fog múlni a fájdalom vagy műteni kellene? A későbbi porckopástól is félek, azt hogy tudnám megelőzni? Érdemes felkeresnem az orvosom, vagy házilag megoldható? Válaszát előre is nagyon köszönöm! Üdvözlettel, Dóra

Megválaszolt
Kategóriák: Gyógytornász - fizikoterapeuta

Válasz

 1. Varró Tímea
  Varró Tina Gyógytornász - fizikoterapeuta
  2018. Március 29.

  Kedves Dóra!

  Ilyen esetben, egy komoly sérülés után a rehabilitáció elkerülhetetlen, ha újra egy teljes értékű térdet szeretnénk kapni! Nem fog sajnos segíteni sem a fallabda, sem a fokozatosan felépített kirándulás, csak és kizárólag az alapos vizsgálat utáni célzott gyógytorna. Ebben az esetben mindenképp szükséges egy kolléga felkéresése, aki a gyakorlatok helyes kivitelezését megmutatja. Műtétre csak akkor kerül sor, ha a konzervatív terápia, azaz a folyamatos gyógytorna hatástalannak bizonyul, de fontos kiemelni, hogy a műtét után a rehabilitáció ideje ugyanúgy 1 év, ami folyamatos munkát jelent. Addig semmiképp sem javaslom a fent említett panaszt okozó tevékenységek végzését, mert nagy benne a sérülésveszély. A porckopás megelőzésére szintén ez a megoldás, valamint érdemes kúraszerűen valamilyen komplex porctámogató készítményt szedni.

  Kitartó munkát kívánok: 

  Varró Tina

Kérdés

Fél évvel ezelőtt lateralis release műtétem volt

Kedves Tina, Fél évvel ezelőtt lateralis release műtétem volt.3 hónapig simán ment a napi másfél óra gyógytorna,majd egyszercsak azt vettem észre,hogy amikor feszítő gyakorlat után felhúzom a térdem mindig pattan az ín és olyan,mintha el akarna szakadni,ahol raffolták,persze a térdkalácsom is fájdalmasan oldalra billen ilyenkor.Visszamentem kontrollra,de az orvos csak annyit mondott,ne aggódjak,nem fog elszakadni és muszáj visszaerősítenem a quadricepszem,hogy a helyén maradjon a térdkalácsom.De ilyen tünetekkel hogyan tornázzak? Ha elkezdem akkor is mindig abba kell hagynom,mert úgy érzem többet árt,mint használ.Még biciklizni sem tudok.

Megválaszolt
Kategóriák: Gyógytornász - fizikoterapeuta

Válasz

 1. Varró Tímea
  Varró Tina Gyógytornász - fizikoterapeuta
  2018. Március 28.
  Kedves Beáta!
   
  Ilyenkor érdemes kinesiotape segítségével a térdkalács tengelyét korrigálni, és ebben a helyzetben erősíteni tovább a combfeszítő izmot. Mindenképp azt tanácsolom, hogy a torna erősségéből is vissza kell venni, a korrigált helyzetben először csak óvatosan újra felépíteni a gyógytorna programot. Érdemes ebben szakember segítéségét kérnie, legalább az elején!
   
  Gyors gyógyulást kívánok,

  Tina


Kérdés

Felnőttkori lúdtalp esetén, a lúdtalp tornán, a talpbetét viselésén mit lehet még tenni?

Felnőttkori lúdtalp esetén, a lúdtalp tornán, a talpbetét viselésén mit lehet még tenni? Legutóbb az ortopéd orvos egy semmitmondó diagnózist írt a papírra, meg sem vizsgálta a pácienst, csak a földre állította mezítláb, és ennyi volt. Mindkét láb hossz és harántboltozata ellapult, mérsékelt calceneovalgus állás szerepel a papíron, de a beteg eddig is tudta, hogy a sarokcsontja kifelé áll, a bokája meg befelé fordul. A problémája összetett. A jobb oldalon sokkal jobban bedől a bokája, emiatt a térde is, kopik a térdízülete, a keresztcsonti régióban –állandósult a fájdalma, két kétlumbális csigolyájában kezdődő porckorong protrusioja is van. A lúdtalp torna jól megy neki, a belső boltozat bár álláskor kifejezetten lapos, a lábujjak hátrafeszítése során jól ívelt belső boltozat jelenik meg. Éjszaka gyakran van erős talpfájdalma.Jelenleg csak új talpbetétet írtak fel neki.Köszönöm Rózsa

Megválaszolt
Kategóriák: Gyógytornász - fizikoterapeuta

Válasz

 1. Varró Tímea
  Varró Tina Gyógytornász - fizikoterapeuta
  2018. Március 27.

  Kedves Rózsa!

  Sajnos a felnőttkori lúdtalp nagyon összetett probléma. A lúdtalp torna alatt fontos, hogy ne csak a klasszikus gyakorlatokat értsük, hanem testsúly terhelés alatt, azaz a láb legfőbb funkciója közben is tréningezzük az izmokat. Erre az egyik legjobb gyakorlat egy gumiszalag segítségével végezhető. A páciens egy lábon áll, a szalagot bokája fölé tesszük, miközben befelé húzzuk a lábát, ő pedig próbálja kifelé feszíteni a azt úgy, hogy a nagylábujja alatti talppárna lent marad a talajon. Fontos, hogy a feladatot minden nap elvégezzük, ideális esetben 3-4 alkalommal kb 30-40 másodpercig. 

  Ezenkívül fontos a túlterhelt talpizmok lazítása is, erre kiváló segédeszköz egy golflabda, amivel alaposan át tudjuk masszírozni az egész területet. 

  A talpbetét viselése abban az esetben tud segíteni, ha az valóban egyéni mintavétel alapján készül.Ilyen összetett panaszok esetén, mint a térdfájdalom és a protrusio, mindenképp javasolnám egy gyógytornász felkeresését, hogy egyénre szabott programot kaphasson.

  Üdvözlettel:

  Varró Tina

Kérdés

Ahogy mozgok, olyan mintha mozogna ott valami meg ugrál mi lehet az?

Jónapot szeretném kérdezni hogy infulenzás voltam és annyira köhögtem h eltört a 10 es bordám utána pár napra rá köhögtem egy nagyot fulladásig és én ugy éreztem hogy eltört a bal oldalon is de voltam röngenbe és csináltak 2 irányu felvételt a bordámról de nem láttak semmit és azt akarom kérdezni hogy ahogy mozgok olyan mintha mozogna ott valami meg ugrál mi lehet az .válaszát elöre is köszönöm

Megválaszolt
Kategóriák: Gyógytornász - fizikoterapeuta

Válasz

 1. Varró Tímea
  Varró Tina Gyógytornász - fizikoterapeuta
  2018. Március 26.

  Kedves Károly!

  A panaszok hátterében erős húzódás is állhat, csökkentésük érdekében izomlazító krémek vagy kinesiotape használata javasolt. A jól felhelyezett tape egyébként a törés esetében is képes enyhíteni a fájdalmat. Amennyiben a panaszok néhány napon belül nem enyhülnek, mindenképpen keresse fel újra az orvosát. Sajnos előfordul spontán is a bordatörés a köhögéstől, de ilyen esetben érdemes csontsűrűség mérésre és rutin vérvizsgálatra menni.
  Üdvözlettel:
  Varró Tina

Kérdés

1 hónappal ezelőtt tapasztaltam a sarkam területén égő, hasogató fájdalmat

Kedves Varró Tina! Rendszeresen futok hobbi szinten, hetente általában 3 alkalommal, kb 6-8 km-t egyszerre. Nagyjából 1 hónappal ezelőtt tapasztaltam a sarkam területén égő, hasogató fájdalmat, ami azóta terhelésre egyre rosszabb. Ha pihentetem, javul, de nem szűnik meg teljesen. Az elmúlt 1 hétben már nem tudtam futni menni, mert séta közben is annyira fáj. Fájdalomcsillapítót szedtem 5 napig, valamennyit csökkentett a panaszaimon, de nem szüntette meg. Kétségbe vagyok esve, ez volt az egyetlen mozgásforma, amit szívesen végeztem. Erika

Megválaszolt
Kategóriák: Gyógytornász - fizikoterapeuta

Válasz

 1. Varró Tímea
  Varró Tina Gyógytornász - fizikoterapeuta
  2018. Március 23.

  Kedves Erika!

  Panaszai alapján valószínűsíthető a talpi bőnye gyulladása. Tüneti kezelésként gyulladáscsökkentő krémek használatát (akár dunsztkötésben) és lökéshullám terápiát javaslok. Ám ezek a kezelések az okot nem szüntetik meg. Ennek a típusú panasznak a hátterében mindig valamilyen statikai probléma áll: ezt célzott torna gyakorlatokkal (vagy ha úgy tetszik, lúdtalp tornával) és a talpi bőnye lazításával oldható meg. Utóbbira az egyszerűbb megoldás egy golflabdával a talp átmasszírozása, de ami ennél is hatékonyabb, az egy manuálterapeuta által végzett kezelés.

  Minél előbbi eredményes és panaszmentes sportolást kívánok!

  Üdvözlettel:

  Varró Tina

   

Kérdés

Hosszú hajolás után alig tudtam kiegyenesedni, teljesen beállt a derekam

Tisztelt Varró Tina! Múlt héten takarítás közben hosszú hajolás után alig tudtam kiegyenesedni, teljesen beállt a derekam. Korábban soha nem történt velem ilyesmi, aktív életet élő 67 éves nő vagyok, rendszeresen biciklizem és tornázni is járok. Elmentem orvoshoz, aki ágynyugalmat javasolt és fájdalomcsillapítót is kaptam tőle. Enyhültek a panaszaim, már a mindennapi teendőimet el tudom végezni, ha le kell hajolnom valamiért, akkor érzek még fájdalmat, cipőt kötni vagy a földről felemelni valamit még nem tudok. Szeretném megkérdezni, hogy mit javasol, mivel tudnám tovább csökkenteni a panaszaimat. Köszönettel: Erzsébet

Megválaszolt
Kategóriák: Gyógytornász - fizikoterapeuta

Válasz

 1. Varró Tímea
  Varró Tina Gyógytornász - fizikoterapeuta
  2018. Március 15.

  Kedves Erzsébet!

  A kezelés első fázisában mindenképp fontos a megfelelő pozícióban lévő pihenés és szükség esetén a fájdalomcsillapítók használata.

  Az ideális pihentető helyzet a derék számára három módon érhető el. Háton fekvésben mindkét alsó végtagot csípőben és térdben derékszögben kell alápárnázni. Oldalt fekvésben a két térd és a két boka közé kell tenni úgy egy kispárnát, hogy a bokák és a térdek egy magasságban legyenek, háton fekvő helyzetben pedig érdemes a has alá egy kispárnát behelyezni. Mindegyik fekvő helyzet ellazítja a derekat, attól függően, hogy melyik esik jól, lehet változtatni. Jó fájdalomcsillapító hatásúak még a különböző borogatások és lazító kezelések is. 
  Ha a panaszok továbbra sem múlnak, mindenképp érdemes szakember - gyógytornász vagy manuálterapeuta, de semmiképp sem csontkovács! - segítségét kérni, aki alapos vizsgálat után végez kezelést és ad "házi feladatokat", amelyek végzésével nem csak a panasz szüntethető meg, de a későbbi fájdalmas epizód is elkerülhetővé válik, hiszen a tünetek megszüntetése mellett a legfontosabb feladat az ok megszüntetése.

  Mielőbbi jobbulást kívánok!

  Varró Tina