Kérdés

Erős gyomor fájás és fekete szurkos hasmenésem volt

Tiszteltt: Dr úr 2017.12.19.erős gyomor fájás és fekete szurkos hasmenésem volt,három napig gyenge és kimerült voltam és a kórházba kerültem a Belgyógyászatra,gyomor tükrözést végeztek és szövettant vettek és az eredmény,Helicobacter pylori pozitivást igazólt .javaslatként irtak.10 napig penicillin alapú eradicatio: 2x40 mg pantoprazol +2x500mg Fromilid . Az a kérdésem hogy ezek a gyogyszerek menyire meg bizhatóak .? és hogy teljes mértékben ki irtják e ezeket a a parazitákát enni sem merek mert minden élelmi szertől félek hogy mégjobban meg fertözöm magamt legyen szíves segiteni nekem hogy el tünjenek belölem.köszönettel: Derencsényiné Vica

Megválaszolt
Kategóriák: Probiotikum

Válasz

 1. Dr. Podlupszki
  Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
  2018. Január 31.

  Kedves Vica!

  Ne aggódjon! Szedje nyugodtan a gyógyszereket, biztosan eredményre vezetnek, és megszüntetik a baktériumfertőzést. Mellékhatásokkal nem kell számolnia.Ami, ilyen esetben, a megfelelő eredményekhez vezet-javasolnám a probiotikumos készítmény használatát, a sérült bélflóra mielőbbi gyógyulásához, majd pár hónap elteltével, ha a panaszai megszűnnek, javasolt egy teljeskörű tisztító kúra elvégzése.

  Üdvözlettel,
  Dr. Podlupszki Csaba
   

Kérdés

Azt szeretném megkérdezni, hogy egy colitises és chron betegségben szenvedőnek ajánlja-e a SwissNatural Probiotix-et?

Tisztelt Podlupszki Csaba Dr Úr! Azt szeretném megkérdezni, hogy egy colitises és chron betegségben szenvedőnek ajánlja-e a SwissNatural Probiotix-et. Több mint 12 éve Colitisben szenved a férjem, 2 éve a Chron betegséget is bizonyították szövettannal. Minden évben rendszeresen járunk tükrözésre. Eddigi gyógyszerei: Salazopyrint 2005-ben ( a béltünetek felerősödtek, hasmenés, erős görcsökkel). Ezután nem szedett semmit. ( Rendszeres testmozgás, odafigyeltünk az étrendre. A panaszok 2016-ban sűrűsödtek, megpróbáltuk gyógyszeres kezelését ismételten. A Salofalkot ( mellékhatás: estére láz, Fvs szám csökkenés) ezután következett a Pentasa ( attól is láz, hasi tünetek fokozódása és hányás). Ezután elkezdtük szedni a Probiotikumot, ami egy évig hatásosnak bizonyult, de ez év augusztusában 4 hétig elhúzódtak a panaszok ( hasmenés, nyákos széklet). Medrol és Imuránra állították. Medrolt fokozatosan csökkemtettük, majd elhagyhattuk. Maradt az Imurán, amitől már 3-4 hét szedés után megemelkedtek a májfunctiós értékei, gyenge, fáradékony, gyomorpanaszai vannak, étvágytalan. A gastroenterológusunk nem javasolja a Probiotikumot, de szerintem jót tett. Szeretném megkérdezni, hogy rendel-e valahol, ahol személyesen is tudnánk beszélni? Üdv: Bihariné Erzsi

Megválaszolt
Kategóriák: Probiotikum

Válasz

 1. Dr. Podlupszki
  Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
  2017. November 3.

  Kedves Erzsébet!

  A leírtak alapján úgy gondolom, hogy önmagában ebben az esetben a probiotikum nem lesz elegendő, de javasolt használni.  Érdemes lenne megpróbálni a biológiai kezelést, ezt Szlovákiában centrumokban lehet megoldani. Nem tudom, Magyarországon mi a protokoll, ezt helyi gasztroenterológussal kell megbeszélni.

  Remélem segítettem,
  Üdvözlettel,

  Dr. Podlupszki Csaba


Kérdés

A probiotikum szedése segíthet megszüntetni az emésztési zavarokat

Tisztelt Orvosválaszol!
Régóta küzdök emésztési zavarokkal, már sok mindent kipróbáltam, de semmi sem segített hosszabb távon. A panaszaim idővel újra kiújultak. Sokszor van hasmenésem, ezen kívül gyakran puffadok, pedig igyekszem egészségesen táplálkozni. Olvastam, hogy a probiotikum szedése talán segíthet megszüntetni a problémáimat, de nem igazán tudom, hogyan kezdjek hozzá. A TV-ben reklámozott probiotikumokat érdemes kipróbálni, vagy gyógyszertárban vásároljak? Honnan lehet tudni, hogy melyik probiotikum lesz jó a számomra?
Tudnának ebben segíteni?
Márti

Megválaszolt
Kategóriák: Probiotikum

Válasz

 1. Koprivanecz Magdolna
  Koprivanecz Magdolna Dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember
  2017. Augusztus 23.

  Kedves Márti!

  Nem írta, hogy járt-e gasztroenterológiai kivizsgáláson, ahol kizárhatják a szervi elváltozásokat, betegségeket. Hasmenést ugyanis a helytelen táplálkozáson kívül sok minden okozhat, többek között fertőzés, gyulladás, allergia is kiválthatja. A hosszabb ideig fennálló, tehát krónikus hasmenést és puffadást komolyan kell venni, hiszen alapvetően befolyásolja a szervezet általános egészségi állapotát. Gondoljon például a kiszáradásra, illetve a tápanyagok elégtelen felszívódása miatt kialakuló hiányállapotokra.
  Ami a kérdését illeti, a probiotikumok szedése kifejezetten ajánlott a hasmenés és a puffadás esetén, ugyanis ezek a tünetek szinte mindig együtt járnak a bélflórát felépítő probiotikus baktériumok számának csökkenésével. A probiotikumok segítségével visszaállítható a bélflóra egyensúlya, ami az egyik feltétele a megfelelő emésztésnek. Lényeges a megfelelő probiotikum bevitele, hiszen az egyes probiotikus törzsek más és más hatást gyakorolnak a szervezetünkre. Amennyiben a hasmenést a feszült idegállapot váltja ki, érdemes a Lactobacillus acidophilus és a Bifidobacterium bifidum baktériumokat tartalmazó probiotikum készítményeket kipróbálni, gyulladásos hasmenés esetén a Saccharomyces boulardii baktériumtörzs segíthet. Önt valószínűleg nem érinti az utazások során kialakuló hasmenés, ez ellen és az S. boulardii, valamint a Bifidobacteria bifidum probiotikum bevitele javasolt. Általánosságban elmondható, hogy a hasmenéses állapot megszüntetésére a probiotikus joghurtok nem alkalmasak.
  A legegyszerűbb megoldás –én is ezt javaslom– a minőségi táplálékkiegészítők fogyasztása, mert ezek tartalmazzák a legfontosabb probiotikumokat. Próbálja ki a Natural Swiss Probiotix termékét, ebben ugyanis megtalálható a tíz legfontosabb probiotikum. Lényeges a prebiotikumok pótlása is, ezek nélkül ugyanis a probiotikumok nem tudnak megfelelően szaporodni.

  Remélem, tudtam segíteni,

  Üdvözlettel:

  Koprivanecz Magdolna

Kérdés

Kb. 2 évvel ezelőtt 1,5 hónapig tartó hasmenés jelentkezett

Jó Napot! Kb. 2 évvel ezelött 1,5 hónapig tartó hasmenés jelentkezett,ami inkább ébredések után hangos bélmozgások,alhasi görcsök előztek meg.10 percen belül rohanás a mosdóba 2-3 alkolammal egymásután.Ha valahova el kellett mennem borzasztó görcsöléseket éltem át és szintén hasmenés.Abbahagytam a fogamzásgátló szedését,amit elötte 2 hónappal kezdtem el szedni.Szépen lassan javultak a tünetek.Voltam gastroenterológusnál.Labor szinte negatív kis vashiánnyal.Weber teszt 2-szer negatív.Regeneral probiotikumot javasolt és étkezési naplót kellett vezetnem 1 hónapig.Étkezéssel nem lehetett kapcsolatba hozni,annyit mondott a doktornő,hogy valószínűleg egy erősebb vírust szedtem össze.Szintén javasulás mutatkozott.Annyi maradt vissza,hogy rendszeresen laza székleteim vannak reggelente kisebb alhasi görcsökkel.A problémám az,hogy elsem merek indulni addig otthonról,amíg nem voltam mosdóba,mert hirtelen tőr rám.Mi tehetnék még,hogy teljesen megjavuljon a bélrendszerem.2 kisgyermek mellett így nagyon rossz.Néha inkább Immodiumot veszek be,hogy biztosra menjek,de nem hinném,hogy a rendszeres alkalmazása jó lenne.Használna,ha időként egy probiotikum kúrát csinálnék?

Megválaszolt
Kategóriák: Hasmenés

Válasz

 1. Dr. Podlupszki
  Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
  2017. Május 11.

  Kedves Érdeklődő!
  A leírtak alapján Önnek valószínűleg IBS-e van. Érdemes lenne végigcsinálnia egy Nomix kúrát, majd egy legalább 2 hónapos cleaninside béltisztító programot.
  Üdvözlettel,
  Dr. Podlupszki Csaba