Kérdés

A probiotikum szedése segíthet megszüntetni az emésztési zavarokat

Tisztelt Orvosválaszol!
Régóta küzdök emésztési zavarokkal, már sok mindent kipróbáltam, de semmi sem segített hosszabb távon. A panaszaim idővel újra kiújultak. Sokszor van hasmenésem, ezen kívül gyakran puffadok, pedig igyekszem egészségesen táplálkozni. Olvastam, hogy a probiotikum szedése talán segíthet megszüntetni a problémáimat, de nem igazán tudom, hogyan kezdjek hozzá. A TV-ben reklámozott probiotikumokat érdemes kipróbálni, vagy gyógyszertárban vásároljak? Honnan lehet tudni, hogy melyik probiotikum lesz jó a számomra?
Tudnának ebben segíteni?
Márti

Megválaszolt
Kategóriák: Probiotikum

Válasz

 1. Koprivanecz Magdolna
  Koprivanecz Magdolna Dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember
  2017. Augusztus 23.

  Kedves Márti!

  Nem írta, hogy járt-e gasztroenterológiai kivizsgáláson, ahol kizárhatják a szervi elváltozásokat, betegségeket. Hasmenést ugyanis a helytelen táplálkozáson kívül sok minden okozhat, többek között fertőzés, gyulladás, allergia is kiválthatja. A hosszabb ideig fennálló, tehát krónikus hasmenést és puffadást komolyan kell venni, hiszen alapvetően befolyásolja a szervezet általános egészségi állapotát. Gondoljon például a kiszáradásra, illetve a tápanyagok elégtelen felszívódása miatt kialakuló hiányállapotokra.
  Ami a kérdését illeti, a probiotikumok szedése kifejezetten ajánlott a hasmenés és a puffadás esetén, ugyanis ezek a tünetek szinte mindig együtt járnak a bélflórát felépítő probiotikus baktériumok számának csökkenésével. A probiotikumok segítségével visszaállítható a bélflóra egyensúlya, ami az egyik feltétele a megfelelő emésztésnek. Lényeges a megfelelő probiotikum bevitele, hiszen az egyes probiotikus törzsek más és más hatást gyakorolnak a szervezetünkre. Amennyiben a hasmenést a feszült idegállapot váltja ki, érdemes a Lactobacillus acidophilus és a Bifidobacterium bifidum baktériumokat tartalmazó probiotikum készítményeket kipróbálni, gyulladásos hasmenés esetén a Saccharomyces boulardii baktériumtörzs segíthet. Önt valószínűleg nem érinti az utazások során kialakuló hasmenés, ez ellen és az S. boulardii, valamint a Bifidobacteria bifidum probiotikum bevitele javasolt. Általánosságban elmondható, hogy a hasmenéses állapot megszüntetésére a probiotikus joghurtok nem alkalmasak.
  A legegyszerűbb megoldás –én is ezt javaslom– a minőségi táplálékkiegészítők fogyasztása, mert ezek tartalmazzák a legfontosabb probiotikumokat. Próbálja ki a Natural Swiss Probiotix termékét, ebben ugyanis megtalálható a tíz legfontosabb probiotikum. Lényeges a prebiotikumok pótlása is, ezek nélkül ugyanis a probiotikumok nem tudnak megfelelően szaporodni.

  Remélem, tudtam segíteni,

  Üdvözlettel:

  Koprivanecz Magdolna

Kérdés

Kb. 2 évvel ezelőtt 1,5 hónapig tartó hasmenés jelentkezett

Jó Napot! Kb. 2 évvel ezelött 1,5 hónapig tartó hasmenés jelentkezett,ami inkább ébredések után hangos bélmozgások,alhasi görcsök előztek meg.10 percen belül rohanás a mosdóba 2-3 alkolammal egymásután.Ha valahova el kellett mennem borzasztó görcsöléseket éltem át és szintén hasmenés.Abbahagytam a fogamzásgátló szedését,amit elötte 2 hónappal kezdtem el szedni.Szépen lassan javultak a tünetek.Voltam gastroenterológusnál.Labor szinte negatív kis vashiánnyal.Weber teszt 2-szer negatív.Regeneral probiotikumot javasolt és étkezési naplót kellett vezetnem 1 hónapig.Étkezéssel nem lehetett kapcsolatba hozni,annyit mondott a doktornő,hogy valószínűleg egy erősebb vírust szedtem össze.Szintén javasulás mutatkozott.Annyi maradt vissza,hogy rendszeresen laza székleteim vannak reggelente kisebb alhasi görcsökkel.A problémám az,hogy elsem merek indulni addig otthonról,amíg nem voltam mosdóba,mert hirtelen tőr rám.Mi tehetnék még,hogy teljesen megjavuljon a bélrendszerem.2 kisgyermek mellett így nagyon rossz.Néha inkább Immodiumot veszek be,hogy biztosra menjek,de nem hinném,hogy a rendszeres alkalmazása jó lenne.Használna,ha időként egy probiotikum kúrát csinálnék?

Megválaszolt
Kategóriák: Hasmenés Probiotikum

Válasz

 1. Dr. Podlupszki
  Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
  2017. Május 11.

  Kedves Érdeklődő!
  A leírtak alapján Önnek valószínűleg IBS-e van. Érdemes lenne végigcsinálnia egy Nomix kúrát, majd egy legalább 2 hónapos cleaninside béltisztító programot.
  Üdvözlettel,
  Dr. Podlupszki Csaba
   


Kérdés

10 éves lányom az utóbbi hetekben napi 3-5 alkalommal kakál, bűzösebb, agyagszínű székletet

Üdvözlöm, 10 éves lányom az utóbbi hetekben napi 3-5 alkalommal kakál, bűzösebb, agyagszínű székletet, ami formált, emellett olykor fájdogál a hasa, és nagyon sokat pukizik, kifejezetten büdöset.Eleinte sima gyomorrontásra gyanakodtunk, de mivel nagyon régóta tart, rákérdeznék, ez mitől lehet? normális? Semmi más tünete nincs. Köszönöm

Megválaszolt
Kategóriák: Probiotikum

Válasz

 1. Dr. Podlupszki
  Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus
  2017. Április 26.

  Kedves Anyuka!

  Kellene egy székletkivizsgálás, ha az eredmény negatív, akkor a probiotikum szedését javaslom.

  Tisztelettel,
  Dr. Podlupszki Csaba

Kérdés

1 hónapja tartó szúró hasi+alhasi fájdalmaim vannak

Tisztelt Doktor Úr! 1 hónapja tartó szúró hasi+alhasi fájdalmaim vannak (hátamba és mellkasomba is kisugárzik). Kardiológián aztmondták minden rendben. Savkötőt szedek, a felsőtest alsórészén jobb valamivel, a mellkasomban azonban érzem utána is, de ha elhagyom rögtön visszatér mindenhol a fájdalom, a székletem is szinte mindig híg. Ezen felül a fejem is fáj a homlokonnál 3 hete. Válaszát előre is köszönöm!

Megválaszolt
Kategóriák: Probiotikum

Válasz